Direct naar artikelinhoud

Minder Nederlanders naar Turkije in 2016, Frankrijk populairste vakantieland

Turkije trok vorige zomer opnieuw minder Nederlandse vakantiegangers. Slechts 145 duizend Nederlanders reisden in het hoogseizoen naar het land dat geteisterd werd door aanslagen en politieke onrust. Dat is het laagste aantal in tien jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Strandgangers bij de Turkse kustplaats Antalya.Beeld epa

Oostenrijk en Frankrijk waren ook iets minder populair dan in 2015. Ondanks een daling van 60 duizend vakantiegangers, bleef Frankrijk wel het populairste vakantieland. Ruim een miljoen Nederlanders vierden daar hun vrije zomerweken. De opvallendste stijger is Italië. In de zomer van 2015 koos 1 op de 14 Nederlanders Italië als bestemming voor hun vakantie van minimaal vier dagen. Vorige zomer deed 1 op de 10 dit.

In totaal gingen in 2016 bijna tien miljoen Nederlanders weg in de zomervakantie. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor. De laatste week van juli was de piekweek. Toen waren er 3,7 miljoen mensen tegelijk op vakantie.

Iets meer dan de helft van de vakantiegangers ging langer dan drie dagen naar het buitenland. Ruim een kwart vierde een lange vakantie in eigen land. Voor de kortere vakanties bleven mensen liever in Nederland. Slechts 400 duizend mensen namen de moeite om voor maximaal drie nachten wel de grens over te gaan.

In het hoogseizoen gaven Nederlanders samen 4,6 miljard euro uit aan vakanties. Ruim 80 procent van dat geld ging op aan vakanties in het buitenland.

De laatste week van juli waren 3,7 miljoen mensen tegelijk op vakantie