Bauke Mollema: 'Ben ik nou een Groninger of een Fries?'

Bauke Mollema wil het nu zelf ook wel eens weten. Is hij nou een Groninger of een Fries?

Om het antwoord helder te krijgen heeft de 30-jarige klassementsrenner uit Zuidhorn vrijdagochtend, anderhalf uur voor de start van de 19de etappe van de Tour de France, zelf een poll uitgeschreven via Twitter. Met een vette knipoog stelt de in Groningen geboren en getogen Mollema: Het houdt de gemoederen kennelijk nogal bezig. Ben ik nu een Groninger of een Fries!?

Er zijn vier antwoorden mogelijk op de vraag van de klimmer. Hij is een Groninger, want hij is er tenslotte geboren en getogen. Hij is een Fries vanwege zijn Friese (groot-)ouders. De renner is een Groningse Fries. Of is hij toch een Friese Groninger? Na ruim 3500 stemmen stemt het Nederlandse volk voorlopig met 48 procent voor een onvervalste Groninger.

De oude discussie over tot welke provincie Mollema moet worden gerekend barstte deze week weer in volle hevigheid los, nadat Mollema's opa - pake Wim Bangma uit Dokkum - een ingezonden brief stuurde naar het Friesch Dagblad . Daarin stelde de trotse pake dat hij zich verwondert over het feit dat de Nederlandse journalisten zijn Bauke steeds een Groninger noemen. ,,Misschien weten ze niet beter'', denkt Bangma, ,,maar iemand die in China wordt geboren, is toch ook niet meteen een Chinees?''

Bauke Mollema werd op 26 november 1986 in Groningen geboren. Hij groeide op in het Groningse Zuidhorn en studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn moeder, Anko, woont in Dokkum. Mollema woonde jarenlang in Leeuwarden en zijn voorouders zijn ook Fries. Mollema won zondag de vijftiende etappe van de Tour de France.