Direct naar artikelinhoud
Update

Verenigde Staten verbieden reizen naar Noord-Korea

Verenigde Staten verbieden reizen naar Noord-Korea
Beeld reuters

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verbiedt Amerikanen om nog langer naar of door Noord-Korea te reizen. Amerikaanse paspoorten zijn niet langer geldig om naar het land te reizen. Dat maakte een woordvoerder bekend, nadat het nieuws van een reisverbod eerder was uitgelekt.

Het verbod komt er door "groeiende bezorgdheden over een groot risico op arrestatie en gevangenschap" in het land. Het inreisverbod komt er voor alle Amerikaanse staatsburgers die een paspoort gebruiken om te reizen. Enkel met een speciaal paspoort kan in theorie nog een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld voor humanitaire doeleinden.

Het inreisverbod zal volgende week officieel gepubliceerd worden, en treedt 30 dagen later in werking.

Eerder vandaag raakte bekend dat de Verenigde Staten op korte termijn Amerikanen zouden verbieden nog naar Noord-Korea te reizen. Dat zeiden twee touroperators die reizen aanbieden naar het communistische land.

Koryo Tours zei dat het verbod op 27 juli zal worden aangekondigd en dertig dagen later in werking treedt. De organisatie zei niet hoelang het verbod zal duren. Een andere touroperator, Young Pioneer Tours, meldde in een Twitter-bericht dat het ook op de hoogte is gebracht van het besluit.

Young Pioneer was het agentschap dat de Amerikaanse student Otto Warmbier naar Noord-Korea bracht. Die werd daar gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid voor een incident in zijn hotel. Hij werd beschuldigd voor een poging tot diefstal van een propaganda-spandoek.

Noord-Korea liet de in een coma geraakte Amerikaan in juni vrij. Hij stierf na terugkeer in de VS op 22-jarige leeftijd. De omstandigheden rondom zijn dood zijn nog steeds onduidelijk. Ook waarom hij in comateuze toestand raakte is niet bekend.

Noord-Korea verklaarde via de staatsmedia dat de dood van Warmbier een "mysterie" was en ontkende beschuldigingen dat hij was overleden als gevolg van marteling in gevangenschap.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...