Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Leg baby niet op buik te slapen, het is echt riskant'

Parool-columnist Lorianne van Gelder ontdekte hoe haar zoontje op zijn buik wél sliep. Eline Möller en Roos Rodenburg, orthopedagogen en onderzoekers aan de UvA, waarschuwen voor het gevaar.

en
Niet elke baby slaapt als een roosje op zijn rug, maar op de buik leggen is te riskant.Beeld Shutterstock

Geen uitdrukking zo misplaatst als 'Sleep like a baby'. Veel ­baby's slapen namelijk helemaal niet als een roosje. Zo ook de baby van Lorianne van Gelder. Van Gelder beschrijft in haar column 'Wee de buikslaper' van maandag hoe haar pasgeboren zoon maar niet langer dan een uur wilde slapen op zijn rug. Tegen de adviezen in legde ze hem daarom op zijn buik te slapen. Nu sliep hij wel.

Het officiële advies dat baby's op de rug moeten slapen is er echter niet voor niets. Het aantal gevallen van wiegendood nam vanaf 1987 sterk af na het advies om kinderen op de rug te laten slapen.

Om wat cijfers te geven: stierven er in Nederland in 1985 nog 193 baby's aan wiegendood, in 1995 was dit aantal gedaald tot 49. Volgens de laatste cijfers van het CBS stierven er 13 baby's aan wiegendood in 2013. Elke baby die nog sterft aan wiegendood is er echter één te veel.

Inderdaad spelen, zoals Van Gelder schrijft, naast de rugligging ook andere risicofactoren een rol bij wiegendood. Risicofactoren zijn onder andere roken in huis, alcohol, samen met de baby in bed slapen en het gebruik van dekbedden en losse kussens.

Echter, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het risicoverhogend effect van het slapen in de buik- ligging onafhankelijk is van andere risicofactoren van wiegendood. Buikligging is op zichzelf dus ook gevaarlijk.

Haperingen in het ademhalen
Waarom is de buikligging dan gevaarlijk? De laatste jaren komt daar steeds meer duidelijkheid over. Allereerst lijkt de buikligging de wekbaarheid van de baby te verminderen.

Als er dan tijdens de slaap problemen optreden (zoals haperingen in het ademhalen), kan de baby plotseling stoppen met ademen. Het ademen kan verder belemmerd worden doordat het hoofdje van de baby niet goed zijwaarts is gedraaid of door knuffels en dekentjes. 

Ook warmtestuwing lijkt een probleem - in de buikligging is de warmteafgifte namelijk met 60 procent verminderd - waardoor baby's oververhit kunnen raken. Daarnaast vergroot de buikligging het risico op het opnieuw inademen van uitgeademde gassen en kan de buik­ligging de luchtweg blokkeren.

Het advies om baby's op hun rug te laten slapen is dus geen bakerpraatje, maar wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en statistiek. Het advies lost alleen niet het probleem op dat Van Gelder beschrijft: baby's die maar niet willen gaan slapen.

Van Gelder is niet de enige ouder met een slecht slapende baby: ruim 20 procent van de ouders ervaart problemen met het slapen van hun baby.

Als orthopedagogen en onderzoekers (en ervaringsdeskundige) kunnen wij ons goed voorstellen hoe zwaar het is als je baby'tje niet goed slaapt. Voor ons onderzoek naar huil- en slaapproblemen bij baby's zien we ouders die vertellen zich wanhopig te voelen door oververmoeidheid en somberheid.

Eline Möller, orthopedagoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.Beeld -
Roos Rodenburg, orthopedagoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.Beeld -

Happiest Baby
Juist hierom werken we aan heel praktische oplossingen om baby'tjes minder te laten huilen en beter te laten slapen, maar wel op een veilige manier en passend bij de behoefte van de baby en de ouder.

Daarbij sluiten onze adviezen aan bij de nog prille reflexen die de baby heeft en geven we ouders advies om prikkels te gebruiken die slaapbevorderend zijn, waaronder kalmerend achtergrondgeluid, beweging en inbakeren. 

De adviezen die wij geven zijn gebaseerd op de goede resultaten van ons eigen onderzoek naar de vijf stelregels van de Happiest Baby-­methode voor een groep baby's die we in het ­Family Lab van de Universiteit van Amsterdam ­hebben gezien en bij baby's gezien door kinderartsen in het Tergooi en het Sint Antonius ziekenhuis. 

Deze baby's gingen significant minder huilen en beter slapen. De resultaten van dit onderzoek zullen we in 2017/2018 publiceren. Dus we wensen alle ouders rust en goede nachten toe, maar wel op veilige wijze. We zijn er van overtuigd dat dat kan!

193

Stierven er in 1985 nog 193 baby’s aan wiegendood, in 1995 was dit aantal gedaald tot 49. Volgens de laatste cijfers van het CBS trof wiegendood in 2013 nog 13 baby’s.