Ook Omrop Fryslân ziet geld advertenties wegvloeien

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Net als andere mediabedrijven lijdt ook Omrop Fryslân onder de advertentieconcurrentie van grote internetbedrijven als Google en YouTube.

Volgens het jaarverslag over 2016 zijn er zorgen over de ontwikkelingen van de reclame-inkomsten. ,,Wy sjogge dat de ynkomsten alle jierren sakje wylst de kosten net nei ûnderen bysteld wurde kinne. De ein is noch net yn sicht, sa is de ferwachting.’’

Er vindt een verschuiving plaats van reclamebestedingen op radio en tv naar online-bestedingen. ,,Knyppunt is dat de online-reklame foaral giet nei de grutte wrâldspilers as Google, YouTube, ensafuorthinne.’’ En wat er online binnenkomt, compenseert bij lange na niet wat er op radio en tv verloren gaat.

Desondanks sloot de Omrop de boeken vorig jaar met een positief resultaat, al is dat met een bedrag van 4420 euro niet erg groot op een omzet van 15,7 miljoen euro. De totale reclame-inkomsten waren vorig jaar 1,2 miljoen euro. De Omrop heeft 117 man in dienst (95,8 volledige banen) en werkt met 140 freelancers.

Landelijk moeten de regionale omroepen 17 miljoen euro bezuinigen. Voor de Omrop is dat 1,5 miljoen. Daarmee is in de begrotingen voor de komende jaren al rekening gehouden, zodat gedwongen ontslagen niet aan de orde zijn. ,,De fokus kin no wer op de ynhâld fan ús wurk lizze en dêr is de organisaasje wol oan ta’’, aldus de directie. ,,Fernije is dêrby needsaaklik, likegoed yn ús programmearring as yn de profes-sjonalisearring fan ús organisaasje, wêrûnder it fakgebiet fan de sjoernalist.’’