Direct naar artikelinhoud

Straf voor Nederlander 'die buurman van dak duwde' valt lager uit: 4,5 jaar in Chinese cel

De Nederlander Harm Fitié, die in China vastzit voor de dood van zijn Chinese buurman, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Dat is een aanzienlijk lagere straf dan de 12 jaar die de rechtbank hem eerder had opgelegd. Fitié komt nu in november 2019 vrij.

Harm Fitié met zijn vriendin voor zijn veroordeling.

De 45-jarige Nederlandse expat wordt ervan beschuldigd zijn Chinese buurman twee jaar geleden van het dakterras te hebben gegooid, waarna die overleed. Fitié zegt dat de man dronken was en zijn evenwicht verloor.

De rechters in hoger beroep denken dat Fitié wel degelijk is betrokken bij de dood van zijn buurman. Dat de uit Almkerk afkomstige levensmiddelentechnoloog zijn buurman na de val heeft gereanimeerd, wordt door de Chinezen gezien als een teken van schuld en berouw.

De straf valt in hoger beroep nu toch lager uit, omdat Fitié is veroordeeld voor nalatigheid en niet voor dood door schuld. Dat betekent ook dat Fitié, na zijn vrijlating in november 2019, niet gedeporteerd wordt. Fitié en zijn vriendin Diane Vandesmet lieten eerder weten dat ze ondanks alles in China willen blijven.

Na de uitspraak mocht zijn vader Fitié kort spreken in een aparte ruimte. Het was het eerste contact sinds Fitié's arrestatie, in mei 2015. Fitiés vriendin Vandesmet, die niet bij de ontmoeting mocht zijn, laat weten 'gemengde gevoelens' te hebben over de straf. Hoewel Fitié niet vrijkomt, is ze blij dat de straf lager uitvalt. 'Ik hoop dat hij bij goed gedrag eerder vrij kan komen.'

Advocaat Wang Fu zei in een eerste reactie tegen correspondent Marije Vlaskamp dat hij op termijn ook vervroegde vrijlating niet uitsluit.

Fitié wachtte het beroep af in een gevangenis in de Chinese hoofdstad, waar na aandringen van de ambassade de omstandigheden iets zijn verbeterd.

Vertrouwensadvocaat

Volgens zijn advocaat Wang Fu was er veel mis met het proces.
Op verzoek van de Nederlandse regering heeft een onafhankelijk expert, een zogeheten vertrouwensadvocaat, onderzocht of het proces eerlijk is verlopen. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer de Nederlandse regering geen vertrouwen heeft in een eerlijke rechtsgang.

In december wilde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken niet ingaan op de misstanden die de vertrouwensadvocaat heeft gevonden. 'Maar de conclusies geven ons iets in handen om China zowel mondeling als schriftelijk om opheldering te vragen.'

Fitié werd na zijn arrestatie vele malen verhoord, zonder juridische bijstand. Ook is er geen forensisch onderzoek gepleegd, veranderde Lu's zoon later zijn verklaring en kreeg zijn advocaat geen inzage in het medische dossier. 

Het is in China zeldzaam dat een vonnis in hoger beroep afwijkt van een eerdere uitspraak. Mogelijk heeft de schadevergoeding van 68.000 euro die de familie van Fitié betaalde aan de familie van de overleden buurman  daar iets mee te maken.

Lees verder

De zaak tegen Harm Fitié rammelt zo dat Nederland voor het eerst in China het proces laat volgen door een vertrouwensadvocaat. Advocaat Wang Fu: 'Ze willen hem schuldig laten lijken.'

De buurman, de val en de dood in Peking. In hoger beroep wil zijn familie aantonen dat de zaak tegen Fitié flink rammelt.

Fitié is een van de ruim 2.000 Nederlanders in een buitenlandse gevangenis. Hoe zien hun levens eruit en welke bijstand krijgen zij?