Besluit Rolpeal Workum met ruw randje

Het oude zwembad De Rolpeal in Workum. FOTO SIMON BLEEKER

Het oude zwembad De Rolpeal in Workum. FOTO SIMON BLEEKER

Sport en onderwijs krijgen samen een plek in Workum. Súdwest-Fryslân stemt in met de plannen voor de nieuwe Rolpeal. Maar politiek vallen ook harde woorden.

Het had een feestje moeten zijn. Na jaren discussie lag donderdagavond in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân eindelijk het besluit voor over de realisatie van De Rolpeal in Workum. Een onverwachte motie van wantrouwen aan het adres van wethouder Durk Stoker en een te elfder ure verstrekt kritisch rapport van accountant Deloitte zorgden toch voor wat bedrukte gezichten in de raadszaal.

Naast de bouw van een nieuwe sporthal met zwembad en aanleg van sportvelden vestigen zich straks ook drie scholen aan de Weverswei. Het gebied krijgt een nieuwe herinrichting met nieuwe infrastructuur. De kosten: 6,9 miljoen euro. Jaarlijks draagt de gemeente 450.000 euro bij in de exploitatie. Aanvankelijk werd de investering geraamd op ruim 5 miljoen euro.

De investering is fors, vinden alle fracties. Maar onderwijs en sport kosten geld én het plan is met veel inzet van inwoners van Workum ontwikkeld. ,,Dit is de kreft fan de mienskip’’, aldus democraat Jan Hoekstra. Een prachtig plan, oordelen andere partijen.

Maar toch. De exploitatiebijdrage, die aanvankelijk door de raad op 300.000 euro werd vastgesteld, moet met de helft omhoog. Maar ook dan zijn er risico’s, stelde Deloitte in een quick-scan die pas vlak voor de vergadering naar buiten kwam. De onderbouwing van de cijfers is onvoldoende, de begroting oppervlakkig en er is sprake van optimistische aannames, aldus de huisaccountant van Súdwest. ,,Is het niet verstandig nader onderzoek te doen en het stuk een paar maanden aan te houden’’, vroeg Thije van der Wall (PvdA) zich af.

De gang van zaken was voor Gemeentebelangen Totaal Lokaal voldoende reden om een motie van wantrouwen in te dienen tegen wethouder Durk Stoker. ,,Als een plan zo uit de hand loopt, heeft dat politieke consequenties’’, stelde Klaas Jan Semplonius. Stoker wees de kritiek van de hand. ,,Ik haw jim gjin fabel-tsjes ferteld.’’

Geen enkele fractie steunde de motie. Zij vertrouwen in de samenwerking met de stichting die de Rolpeal gaat exploiteren.