Aantal WW’ers daalt snelst in Midden-Limburg

© ANP

Het aantal WW’ers in Limburg blijft omlaag suizen. Met Midden-Limburg voorop. Nergens in Nederland zakte het aantal WW-uitkeringen in één jaar zo snel als in die regio.

Will Gerritsen

In Limburg is in juni het aantal WWuitkeringen vergeleken met een jaar geleden met bijna 20 procent gedaald (naar 24.221 WW’ers). Landelijk daalde dat gemiddeld met 15 procent. Midden-Limburg spant in Nederland de kroon met een afname van bijna 22 procent, zo heeft het UWV becijferd. In Limburg is het WWpercentage nu 4,3 procent van de beroepsbevolking, tegen 4,2 procent landelijk.

VergrijzingVolgens UWV-expert Gerald Ahn vindt hier een "zeer sterke groei van de arbeidsmarkt plaats. Zoals in de callcenters, logistiek, maakindustrie en de horeca. In Midden-Limburg speelt bovendien de uitbreiding van het outletcenter mee die ook zijn weerslag heeft op de werkgelegenheid in de horeca.”

Tegelijk slaat in de hele provincie de vergrijzing toe, aldus Ahn."Hierdoor is het aanbod van werkzoekenden naar een baan kleiner dan landelijk.” Volgens hem is Limburg naar de derde plaats geklommen van de landelijke ranglijst met de laagste werkloosheid. "Keerzijde is de groei van het aantal moeilijk te vervullen vacatures.”

LaagopgeleidenUit de cijfers blijkt dat het aantal laagopgeleide WW’ers in Limburg nu ook rap omlaag gaat. Vorige maand telde het UWV 27 procent minder laagopgeleide Limburgers met een WW-uitkering dan in juni vorig jaar.

Ahn over de aanzienlijke daling van WW’ers met geringe opleiding: "Er zijn meer handjes nodig en die vind je ook bij laagopgeleiden.” Hij wijst erop dat de banen voor deze groep vooral via uitzendbureaus worden aangeboden. "Als de economie tegenzit, stromen deze mensen als eerste weer uit hun baan.” Het UWV heeft een lijst opgesteld met kansrijke beroepen voor werkzoekenden met weinig scholing, zoals gevelreiniger, heftruckchauffeur, plaatwerker, asbestverwijderaar en slachterijmedewerker.

BouwUit de cijfers blijkt dat het aantal Limburgse WW’ers het hardst is gedaald in de bouw: 43 procent in één jaar. De bankensector is de enige branche waar het aantal WW’ers in Limburg afgelopen jaar is gestegen, met 7 procent.

Van de WW’ers is ruim de helft vijftigplusser. Het aantal uitkeringstrekkers in deze categorie daalde in een jaar met dik 14 procent, tegen 31 procent bij jongeren tot 27 jaar.