Direct naar artikelinhoud

Twee doden en 120 gewonden na krachtige aardbeving Turkse en Griekse kust

Bij een krachtige aardbeving vrijdagmorgen tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Kos zijn twee mensen om het leven gekomen. Op Kos en rond de Turkse badplaats Bodrum zijn bijna vijfhonderd mensen personen geraakt, van wie enkelen ernstig. Een Zweedse toerist verloor een been.

Aardbevingsschade op Kos.Beeld ap

De aardbeving, met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, gebeurde om circa half twee 's ochtends, toen in de stad Kos nog veel uitgaanspubliek op de been was. Toeristen in bars en hotels vluchtten de straat op.

Een 39-jarige Turkse toerist en een 22-jarige Zweed kwamen om het leven doordat het dak van een populaire bar op Kos instortte. Minstens één toerist op het eiland raakte gewond toen hij in paniek van het balkon van zijn appartement op de eerste verdieping sprong.

Velen brachten de rest van de nacht buiten door, op stretchers of versleepte cafétafels. Verder slapen ging niet makkelijk. De aardbeving werd gevolgd door tientallen naschokken, een met een kracht van 5,1.
Op het Griekse eiland verblijven ongeveer 200 duizend toeristen, onder wie duizenden Nederlanders. Reisorganisatie TUI heeft er 2.700 toeristen zitten, Corendon ongeveer 1.800. Voor zover bekend is er één Nederlanders onder de 120 gewonden op Kos: een toeriste raakte gewond aan haar been. Vermoedelijk gaat het om een lichte breuk.

Twitter bericht wordt geladen...

Veel oude gebouwen

Beide reisorganisaties hebben medewerkers op pad gestuurd om te kijken in welke staat de hotels zich bevinden en hoe het met de gasten is. Corendon meldde dat enkele hotels te zwaar beschadigd zijn om er nog in te verblijven.

Op videobeelden is te zien hoe inwoners en toeristen op het Griekse eiland langs puin, ingestorte muren en scheuren in het asfalt lopen. Kerken, een oude moskee en een kasteel uit de veertiende eeuw raakten beschadigd, hoewel niet ernstig.

Er zijn niet veel oude gebouwen over op Kos. Een zware aardbeving in 1933 heeft de oude stad grotendeels verwoest. Volgens burgemeester Giorgos Kyritsis zijn alle nieuwe gebouwen sindsdien volgens strikte voorschriften aardbevingbestendig gemaakt.

Aan de Turkse kust veroorzaakte de schok een kleine tsunami. Een vloedgolf joeg het water zo'n 100 meter landinwaarts. Vele woningen, hotels en restaurants in Bodrum liepen onder. In Turkije raakten ongeveer 350 mensen gewond, vrijwel allen licht.

Veel oude gebouwen
Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...