Sherida Spitse uit Sneek helpt Oranje aan winst

FOTO HENK JAN DIJKS

Door een benutte strafschop van Sherida Spitse klopten de Oranjeleeuwinnen Denemarken met 1-0. De ploeg staat met een been in de kwartfinale van het EK.

Het was Sherida Spitse, uit Sneek, die het toen nog veel betere Oranje na twintig minuten verdiend op een voorsprong zette tegen de Deense vrouwen. De middenvelder uit Sneek benutte een penalty, nadat de opkomende Daniëlle van der Donk door spits Vivianne Miedema met een uitstekende pass richting het Deense doel was gestuurd. Verdedigster Nanna Christiansen trok aan de noodrem en tikte Van der Donk in het strafschopgebied onderuit.

De Duitse scheidsrechter Riem Hussein kende geen enkele twijfel en wees naar de stip. Spitse bleef koelbloedig en schoot de bal onhoudbaar voor keepster Stina Lykke Petersen, die wel de juiste hoek koos, in het Deense doel.

Denen onder druk gezet in eerste helft

De voorsprong was een matige weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. Nederland heerste namelijk in de eerste helft. De Denen werden onder grote druk gezet en kwamen maar mondjesmaat aan aanvallen toe. Als ze wel probeerden naar voren te spelen, stoorden de Oranjeleeuwinnen vroegtijdig de Deense opbouw, waarna Nederland snel weer aan een nieuwe aanval kon beginnen.

Opvallendste speler aan Nederlandse kant was wederom Shanice van de Sanden (ex-Heerenveen), die keer op keer op rechts de ruimte in werd gestuurd en door haar snelheid voor de Deense defensie niet te stoppen was. Helaas had Miedema te vaak ruzie met de bal, waardoor Oranje de voorsprong niet kon vergroten.

Zo blokte de oud-speelster van Heerenveen per ongeluk een schot van Jackie Groenen, dat op weg leek naar het Deense doel, en kopte ze geheel vrijstaand net over. Het is nog niet Miedema’s toernooi.

Aan de andere kant bleef het oppassen voor de Deense vrouwen, die voor rust gelijk hadden kunnen komen na slordig uitverdedigen van Nederland. Oranje-keepster Sari van Veenendaal ranselde een hard schot uit haar doel. Maar dat was dan ook het enige wapenfeit van de Denen in de eerste 45 minuten.

Grote kansen Denemarken

De tweede helft liet een agressiever Denemarken zien, dat onder aanvoering van sterspeelster Pernille Harder (van de Duitse kampioen Wolfsburg) nu wel gevaarlijk werd. De Nederlandse defensie bleef met het nodige kunst- en vliegwerk overeind. Reden voor bondscoach Sarina Wiegman om de tragere aanvoerder Mandy van den Berg te wisselen voor de beresterke Stephanie van der Gragt.

Maar de Denen bleven levensgevaarlijk. Zo kon Van Veenendaal zich nog net op tijd op een bal werpen, toen er al weer een Deense op haar af kwam stormen.

Een kwartier voor tijd kroop Oranje, dat onder een steeds grotere druk kwam te staan, door het oog van de naald. Sanne Troelsgaard schoot hard op het doel, maar wederom redde Van Veenendaal met een knappe reflex de meubelen.

Nederland had op dat moment grote moeite om zelf nog ten aanval te trekken. Maar de Oranjeleeuwinnen knokten zich in de slotfase terug in de wedstrijd en naar de tweede overwinning.

Met een been in de kwartfinale

In de laatste groepswedstrijd, maandag tegen België, volstaat een gelijkspel voor een plek in de kwartfinales. Dan eindigt Oranje sowieso bij de bovenste twee ploegen in de poule, die doorgaan naar de volgende ronde.

Bij een overwinning op de Belgen wordt Nederland zelfs eerste in de poule. Daarna wacht in de kwartfinale de nummer twee van groep B, waarin titelfavorieten Duitsland en Zweden spelen.