Prikkeldraad over mountainbikeroute Ooststellingwerf: maat vol voor wielersporters

Mountainbikers. FOTO ARCHIEF

Mountainbikers. FOTO ARCHIEF

Onbekenden hebben prikkeldraad over de mountainbikeroute van het Drents-Friese Wold heen gespannen. Niet het eerste incident: wielersporters zijn er klaar mee.

Een offroadfietser ontdekte de draad zondagochtend. Voor Wielersportvereniging Ooststellingwerf is het incident aanleiding om aangifte te doen bij de politie. De zondagochtend is het vaste trainingstijdstip voor jeugdige leden van WSVO, laat secretaris van de vereniging Raymond Jansen weten.

Ongelukken deden zich niet voor, maar het is niet voor het eerst dat mtb’ers op de routes door het Wold met vernieling te maken hebben. Zo stuitten ze al op opgeworpen boomstammen en gegraven kuilen. ,,Dat is niet iets dat alleen in Appelscha gebeurt. Dat hoor je op meerdere routes in het land’’, zegt Jansen.

Wildcamera’s

De routes bij Appelscha omvatten in totaal een kilometer of veertig, waarvan veruit het grootste deel louter voor mtb’ers bestemd is. Volgens Jansen kan het niet anders dat de mountainbikers af en toe de paden voor fietsers en wandelaars kruisen.

Met grondeigenaar Staatsbosbeheer wil de vereniging onderzoeken of wildcamera’s een rol kunnen spelen bij het afschrikken of opsporen van routesaboteurs.

Boswachter Corné Joziasse van Staatsbosbeheer laat weten daar open voor te staan, maar dan moet wel duidelijk zijn of zoiets praktisch en juridisch mogelijk is, zegt hij. Hij roept mensen op om zich te melden, als zij zich ergeren aan het gedrag van andere Wold-recreanten en geen onbezonnen acties te ondernemen.