Luister naar

Ophef in de regio: Eeuwenoud zeeroverslied uit Dokkum teruggevonden

Nieuws
redactie nd
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00

eeuwenoud zeeroverslied uit Dokkum teruggevonden

Een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 is teruggevonden in de ­British Library in Londen. Het gaat over de arrestatie van zeerovers uit Duinkerken in de Tachtigjarige Oorlog. Maritiem historicus Nykle Dijkstra vond het via de liederenbank van het Meertens Instituut. De zoektocht voerde naar de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Tussen de ruim 150 miljoen documenten in die bibliotheek was de originele tekst van het lied te vinden, schrijft Omrop Fryslân. In het lied wordt verhaald over kapers die rovend over de Waddenzee trokken. Na een list werden ze gearresteerd door twee Dokkumer kapiteins. Vijf van de kapers zijn in Dokkum opgehangen. Het lied wordt ingestudeerd door shantykoor De Admiraliteitssjongers. Het koor zal het lied zingen tijdens de Admiraliteitsdagen op 9 september.

D66: ‘Vernoem fietspad naar Bauke Mollema’

Het fietspad tussen Zuidhorn en Groningen moet worden vernoemd naar Bauke Mollema. Dat stellen de D66-fracties in Zuidhorn, Groningen en de Provinciale Staten voor, meldt RTV Noord. Het succesverhaal van de wielrenner begon op de fietsroute naar Groningen. Door dagelijks naar school te fietsen in Groningen ontdekte Mollema zijn talent. Bauke Mollema fietste parallel aan de Friesestraatweg naar Groningen. Met onderweg de brug bij Nieuwklap, de Mollemabult, als hindernis. Momenteel wordt de brug gerenoveerd. ‘Het is een mooie kans om het hele tracé van Zuidhorn naar Groningen naar de wielrenner te vernoemen’, aldus D66-Statenlid Geert Kamminga.

psychiater gewond na aanval met bord boerenkool

Een psychiater is tijdens zijn werk in Den Helder lichtgewond geraakt toen een boze cliënt hem aanviel met een bord boerenkool. De dader zette het vervolgens op een lopen, zo meldt het Noordhollands Dagblad. De hulpverlener is ter plaatse behandeld door personeel van een ambulance aan een volgens een getuige hevig bloedende hoofdwond. De verwonding bleek echter mee te vallen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.