Dit hebben ministers nog beslist: strengere straffen, spoorstakingen, alcoholslot,...

De ministerraad heeft vandaag net voor het verlof nog een reeks beslissingen genomen, waarvan de volgende ook voelbaar kunnen zijn in uw dagelijkse leven.

1. Minimale dienstverlening van het spoorverkeer

Stakingen van het spoorpersoneel moeten voortaan vroeger aangekondigd worden zodat de directie tijd heeft om de dag voor de staking een alternatief plan voor te stellen aan de treinreizigers. Minder chaos bij spoorstakingen.

Voortaan moeten werknemers drie dagen (72 uren) op voorhand aangeven aan hun directie dat ze zullen staken. Wie dat niet doet, riskeert een sanctie. Minister van Mobiliteit François Bellot had eerst een periode van vier dagen voorgesteld, maar dat botste op verzet van de Raad van State, die het te lang vooraf vond.

Duurt de staking langer dan een dag, dan zijn stakers niet verplicht zich daar de hele periode aan te houden. De spoorvakbonden blijven gekant tegen het voorstel.

2. Rechter kan zware misdrijven strenger bestraffen

Bij een levenslange straf kan de strafuitvoeringsrechtbank momenteel een voorlopige invrijheidsstelling uitspreken vanaf vijftien jaar, weliswaar onder strenge voorwaarden. Ook andere gedetineerden kunnen nu al na een derde van hun straf vrijkomen.

Door een aanpassing aan het strafrecht zal een rechter voortaan een minimale strafuitvoering kunnen eisen, bijvoorbeeld van 20 jaar in het geval van levenslang of van tweederde van de gevangenisstraf.

3. Voor een akte hoef je niet meer naar het gemeentehuis

Alle oude akten, zoals geboorte- en overlijdensakten, worden gedigitaliseerd. Wie er één wil opvragen moet daardoor niet langer naar de gemeente die ze heeft uitgevaardigd.

4. Alcoholslot verplicht voor dronken rijden

Het alcoholslot bestaat al een tijdje maar wordt in de praktijk nauwelijks opgelegd door politierechters. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daar verandering in brengen. Vanaf een alcoholpercentage van 1,8 gram per liter zou er een alcoholslot moeten worden opgelegd voor een periode van 1 tot 3 jaar of definitief. Voor recidivisten komt die grens op 1,2 gram per liter.

5. Strengere straffen voor vluchtmisdrijf en rijden zonder rijbewijs

Voor vluchtmisdrijf ligt de maximumstraf momenteel op twee jaar gevangenis, maar dat wordt verhoogd. Bij een ongeval waarbij de bestuurder vluchtmisdrijf pleegt en een slachtoffer gewond achterlaat, loopt de straf op tot drie jaar en een geldboete tot 5.000 euro. Als er doden vallen wordt dat verhoogd tot vier jaar gevangenis. Bij een ongeval met gewonden of doden verliest de bestuurder ook zijn rijbewijs voor minstens drie maanden.

Ook de straffen voor rijden tijdens een rijverbod en rijden zonder rijbewijs worden verzwaard. Zo riskeert de bestuurder nu ook een gevangenisstraf en niet meer enkel een geldboete.

Ook over de pensioenen zijn er knopen doorgehakt. Lees hier meer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen