Direct naar artikelinhoud

Frankrijk naar Europees Hof voor universeel 'vergeetrecht'

Frankrijk heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd een uitspraak te doen over de reikwijdte van het recht om vergeten te worden op internet. Europa's hoogste rechter moet nu beslissen of Google terecht weigert om wereldwijd verwijzingen weg te halen naar aangevochten content.

Frankrijk naar Europees Hof voor universeel 'vergeetrecht'
Beeld afp

Hetzelfde Europese Hof van Justitie bekrachtigde in 2014 de uitspraak van een lagere rechtbank dat webbedrijven verplicht kunnen worden om in sommige gevallen niet langer te verwijzen naar achterhaalde, irrelevante of onjuiste content, of informatie die belastend is voor een individu maar geen algemeen belang dient.

De uitslag betekende een overwinning van een Spanjaard die bij Google had gevraagd om een verwijzing weg te halen naar een krantenartikel. Dat handelde over de gedwongen verkoop van zijn huis vanwege een schuld die hij al lang had ingelost.

Google stelde zich aanvankelijk op het standpunt dat het alleen de verwijzingen hoefde weg te halen in de lokale versie van zijn zoekmachine in het land van de klager. Twee jaar later besloten de Amerikanen om aangevochten verwijzingen onzichtbaar te maken voor alle Europese gebruikers, ongeacht welke editie ze van Google gebruiken. Maar de Franse privacywaakhond CNIL eist dat Google links wereldwijd uit zijn database wist.

Verwijzingen in Google die Europeanen niet meer kunnen zien, zijn buiten Europa nog steeds aan te klikken

Deur naar totale censuur geopend

Die eis opent de deur naar totale censuur, zo heeft het bedrijf zich eerder verweerd. 'Hoe lang zal het duren voor andere landen die minder open en democratisch zijn dan Frankrijk de eis stellen dat hun wetten mondiale reikwijdte krijgen', aldus Google in de krant Le Monde.

Er zijn meer landen die een universele naleving eisen van het recht vergeten te worden, zoals Canada. Ook daar is Google in beroep gegaan.

Het internetbedrijf krijgt gemiddeld zo'n 2.000 tot 3.500 verzoeken per dag voor het verwijderen van links. Net na de uitspraak van het Europese hof in april 2014 waren dat er tegen de 30 duizend.