Direct naar artikelinhoud
EK vrouwenvoetbal

Tessa Wullaert: "Er waren frustraties en die zijn uitgepraat"

Tessa Wullaert: "Er waren frustraties en die zijn uitgepraat"
Beeld belga

Tessa Wullaert werd na afloop van de 2-0 zege van de Red Flames tegen Noorwegen verkozen tot beste speelster van de wedstrijd.

"We wisten vooraf dat het vandaag te doen was", vertelde de spits van het Duitse Wolfsburg na de wedstrijd. "Tegen Denemarken hadden we geen geluk. Vandaag stonden we er als team, al wisten we dat het moeilijk ging zijn. Bovendien zijn we in een ander systeem gestart, maar iedereen heeft zich daar probleemloos aan aangepast. Iedereen heeft voor mekaar gewerkt en dat is beloond met twee doelpunten. Ik ben speelster van de match, maar het hele team verdient dat."

Het contrast met de wedstrijd tegen Denemarken - en dan vooral de beginfase van die match - was groot. "Een mix van verscheidene factoren heeft ons vandaag gegeven wat we verdienen. Er waren hier en daar frustraties en met het groepsgesprek hebben we alles uitgepraat. Ook de andere tactiek had zeker zijn aandeel. In balbezit waren we gevaarlijker en durfden we te voetballen, bij balverlies gingen we hoger storen. De druk was de voorbije dagen opgevoerd in de media, maar dat zat niet in ons hoofd. We hebben gewoon onze wedstrijd gespeeld."

Thuiswedstrijd
Met meer dan 6.000 Belgische fans in het stadion in Breda voelde het voor de Flames opnieuw als een thuiswedstrijd aan. De sfeer was beladen en er hing elektriciteit in de Nederlandse lucht. "We hadden onze fans tijdens de wedstrijd zeker nodig, ze zijn belangrijk om ons nog te pushen. Ze zijn zeker een twaalfde man en ik hoop dat ze de volgende wedstrijd weer talrijk aanwezig zijn."

Tessa Wullaert: "Er waren frustraties en die zijn uitgepraat"
Beeld getty

Eerste Belgisch EK-doelpunt ooit voor Van Gorp: "Dit geeft een supergevoel"

Met 59 minuten op de klok in het Rat Verleghstadion in het Nederlandse Breda scoorde Elke Van Gorp de openingstreffer in de wedstrijd tussen Noorwegen en België en daarmee schreef de kersverse aanvalster van RSC Anderlecht voetbalgeschiedenis: de treffer gaat immers de boeken in als het eerste Belgische doelpunt ooit op een EK-eindronde.

"Dat gaf natuurlijk een supergevoel", vertelde Van Gorp na de wedstrijd met de glimlach nog op de mond. "Ik heb net vernomen dat het buitenspel was, maar de scheidsrechter floot niet en dat is niet mijn fout. Het doelpunt viel bovendien op het juiste moment: net na de pauze, toen Noorwegen gevaarlijker begon te worden. Die Noorse spitsen liggen altijd op de loer, daarover hadden we het tijdens de rust al gehad."

Samenspel met Tessa liep vlot
Amper acht minuten na de openingstreffer zorgde Janice Cayman met een rake kopbal voor de 2-0 en hing topland Noorwegen in de touwen. "We hebben vandaag laten zien dat we ook tegen topploegen goed voetbal kunnen brengen", aldus de aanvalster van Montpellier, die na een tactische wijziging van de bondscoach afwisselend met Tessa Wullaert diep in de spits of op de nummer tien speelde. "Het was fijn voetballen vandaag. Het samenspel met Tessa verliep zonder nadenken, automatisch. Het liep dus vlot. Ons systeem zal altijd wel afhangen van de tegenstander waartegen we spelen."

Winnen tegen Nederland
Achterin hield Heleen Jaques tegen de Noren het slot op de deur, waardoor de Flames de nul konden houden. Met drie punten ligt alles in de groep weer open en wordt er komende week maandag tegen Nederland voor de kwalificatie voor de kwartfinales gespeeld. "Die wedstrijd moeten we aanpakken zoals vandaag", aldus Jaques. "We moeten zeker de ambitie hebben om naar de volgende ronde te gaan. Tegen Nederland willen we gewoon winnen." .

Eerste Belgisch EK-doelpunt ooit voor Van Gorp: "Dit geeft een supergevoel"
Beeld afp
Eerste Belgisch EK-doelpunt ooit voor Van Gorp: "Dit geeft een supergevoel"
Beeld belga