Welcome to the Village 2017: wat je vooraf over de editie moet weten

Welcome To The Village, 2016.

Welcome To The Village, 2016.

Welcome to the Village gaat weer los. Over beschikbare kaartjes, vlees van pony's en exclusieve optredens: we zetten een aantal opvallende zaken bij de komende editie op een rij.

Wie zijn de headliners van deze vijfde editie?

De grootste naam van deze vijfde editie is natuurlijk de Schotse indierockband Franz Ferdinand die de tweede avond van het festival zal afsluiten. Blaudzun (op vrijdag) en Rico & Sticks (zondag) zijn de dagafsluiters op de andere avonden. Enkele andere bekende artiesten: Cody ChesnuTT, Spinvis, Benjamin Francis Leftwich, The Gospel Sessions, Larry Gus en 65daysofstatic.

Vrijdag vanaf vier uur kun je dj Fonky D uit Groningen horen draaien bij podium Baaiduinen; dan kun je het blokkenschema er ook wel bij pakken om je programma voor de rest van de avond te mee helpen te bepalen (klik hier voor de digitale versie van het schema).

Wat biedt het programma nog meer?

Er zijn tal van voorstellingen en specials . Zo is de voorstelling INDIAAN ! te zien van de jonge theatermakers 'De Hotshop - cooler dan De Warme Winkel' die in juni tijdens Oerol in première ging .

Theatermaker Saman Amini , afkomstig uit Iran, hoopt de omgekeerde route af te leggen: van Welcome to the Village naar Oerol. Nu staat hij dus op WttV met de voorstelling Samenloop van omstandigheden . Hij deelt zijn persoonlijke ervaringen, maar probeert een verhaal te vertellen dat het persoonlijke overstijgt.

Bij Fuckup Nights vertellen ondernemers met trots over de grootste fouten die ze hebben gemaakt in hun leven. Festivalbaas Sjoerd Bootsma doet zelf ook een boekje open over de fouten die op Welcome to the Village zijn gemaakt.

Proeftuin voor innovatieve projecten?

Op allerlei vlakken worden tijdens en rond Welcome to the Village duurzame ontwikkelingen getest. Vorig jaar werd het festival uitgeroepen tot innovatiefste festival van het land . Innovatie staat niet stil en het hele jaar door is er alweer gewerkt aan bijzondere ideeën voor nieuwe projecten en vervolgstappen voor bestaande projecten die de komende dagen op het festivalpubliek worden losgelaten. Zo kunnen recyclebare tenten van karton uitgetest worden, is er kleding van sigarettenfilters en een silent disco die op stroom van elektrische auto's van bezoekers draait; de hoofdact laten spelen op de stroom bleek voor dit jaar nog één stap te veel .

Om mee te denken over projecten kun je op het terrein het hoofdkwartier opzoeken van DORP , het programma van waaruit de innovatieve projecten rond het festival aangestuurd worden. Proefpersoon ben je als bezoeker hoe dan ook. Je kunt bijvoorbeeld geen waterflesjes op het terrein kopen als maatregel tegen het rondzwervende plastic. Een flesje kun je bijvullen bij meerdere tappunten waarvoor Vitens een waterleiding van meerdere kilometers aangelegd heeft.

Ook handig om te weten: de organisatie houdt je tijdens het evenement via WhatsApp op de hoogte van geheime optredens en ander nieuws, ook kun je op die manier een vraag stellen aan de organisatie. Voeg daarvoor nummer +316 82441402 toe aan je contactenlijst en app ‘Villager AAN’.

Hoe is de keuken van het festival?

Er wordt dit jaar biefstuk, stoofvlees en saucijs van ponyvlees verkocht . Twee jaar geleden kocht het festival de koe Janneke aan en vorig jaar drie stierkalfjes die geslacht werden voor het festival. Het festival wil er de discussie over ‘verantwoorde voedselstromen’ mee aanwakkeren. Het festivalrestaurant Baaiduinen ook daarnaast een divers menu, met dit jaar een hoofdrol voor groente.

Zijn er nog kaarten voor?

Het festival is niet uitverkocht. Een dag voor de start van het festival zijn er nog dagtickets te koop voor vrijdag en zondag, evenals passe partouts voor het hele weekend. Alleen losse kaarten voor zaterdag zijn niet meer te krijgen.

Voor wie een kaartje te prijzig vindt zijn er dit weekend ook andere kansen om van muziek te genieten. Bijvoorbeeld in het Thalenpark (de achtertuin van poppodium Iduna) in Drachten, waar zondag het gratis festival Popcity wordt gehouden met optredens van onder meer De Staat, Ali-B en Mr & Mississippi.

Wat voor weer krijgen we dit weekend?

Vrijdag belooft een zomerse dag te worden bij een temperatuur die rond de 23 graden ligt: kortom heel mooi festivalweer. Daarna wordt het volgens weerstations wisselvalliger: zaterdag begint de dag nog zonnig, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe. In de middag kunnen er buien overtrekken. Van tijd tot tijd kan het flink gaan plenzen meldt weeronline.nl .

Ook zondag wordt een bewolkte dag met geregeld buien. Met maxima van 20 à 21 graden wordt het een stuk minder warm en er staat flink wat wind.

Bekijk het actuele weerbericht hier