Account
Logo
Zoeken
7 °C

Achtkarspelen wil ouderen vitaler maken

wo 19 juli 2017, 19.15 uur

BUITENPOST - Eind september start de gemeente Achtkarspelen met de uitvoering van het programma Sociaal Vitaal in de dorpen Harkema, Boelenslaan, Twijzel en Twijzelerheide. Doel van Sociaal Vitaal is het bevorderen van de vitaliteit van ouderen in de leeftijd 65-80 jaar. Het programma is bedoeld voor ouderen die behoefte hebben om hun lichamelijke conditie en hun sociale weerbaarheid te bevorderen. Ouderen die onvoldoende bewegen, die zich eenzaam voelen en die beter willen leren omgaan met veroudering komen in aanmerking voor het programma.

Sociaal Vitaal programma
Het Sociaal Vitaal programma is ontwikkeld door de stichting GALM en er zijn tot nu toe 17 lokale projecten Sociaal Vitaal uitgevoerd. Sociaal Vitaal is een gecertificeerd programma dat heeft aangetoond dat het de lichamelijke conditie en sociale weerbaarheid effectief verbetert. Het programma wordt uitgevoerd door de gemeente Achtkarspelen in samenwerking met de zorggoep Kwandrantgroep, KEaRN Welzijn, SportFryslân en de Stichting GALM. Silvia Stavleu treedt op als lokale projectcoördinator voor het programma.

Het Sociaal Vitaal programma start met het persoonlijk benaderen van ouderen in de leeftijdsgroep 65-80 jaar om uitleg te geven over het programma en om inwoners die daar behoefte aan hebben uit te nodigen om deel te nemen aan het programma.

Test
Aan inwoners die belangstelling hebben voor het programma wordt een test aangeboden waarin naast bloeddruk, beenkracht, armkracht en uithoudingsvermogen ook vragenlijsten worden afgenomen over eenzaamheid en weerbaarheid. Na afloop van de test krijgen deelnemers advies en kunnen ze zich inschrijven voor deelname aan het programma.

Het programma bestaat uit een wekelijks beweegprogramma van 60 minuten waarin tijdens de beweeglessen aandacht wordt besteed aan het trainen van sociale vaardigheid en sociale weerbaarheid. Er wordt na afloop wordt er met de deelnemers koffie gedronken en tijdens het koffiedrinken wordt er aandacht besteed aan gezondheidsvoorlichting.

Deelname
Het Sociaal Vitaal programma wordt uitgevoerd in de dorpen Harkema, Boelenslaan, Twijzel en Twijzelerheide en wordt begeleid door een speciaal opgeleide docent. Per les wordt een bijdrage gevraagd van € 2,50 per persoon per les.

Voor vragen over deelname aan het Sociaal Vitaal programma kunt u terecht bij silvia.stavleu@kearn.nl telefoonnummer 0511-46 52 00.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18%
Geen mening  
27.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen