Primož Roglič flikte het, op de Bianchi Oltre XR4 won hij de 17e etappe van de Tour de France 2017! Wij kregen één van de eerste versies van de fiets vorig jaar al eens te leen, en reden er toen een stukje mee voor een artikel in ons magazine.

Foto’s: Remco Veurink

Celeste Bianchi XR4

Deze dus. Getooid in het celeste van de ploeg. Met decals van Bianchi, Lotto, Jumbo, Shimano, Brand Loyalty en FSA. Welk type het is, was toen wij er op reden nog niet bekend. Ook niet welk carbon (met of zonder CounterVail) is gebruikt. Dit was een eerste frame, zo uit de doos, geleverd door DHL, in een maat 55. De eerste mal is in die maat, vandaar. Het verschil met de Oltre XR2 is goed te zien bij de aansluiting van de bovenbuis naar de achtervork. Waar de XR2 een losse zadelpenklem heeft, beschikt de nieuweling over een interne wedge. Deze zadelpen is ook een aero model. De bovenbuis is driehoekig en net wat meer oversized dan bij de XR2. Ook de staande buis is wat anders vormgegeven. Wel aero, maar met wat meer materiaal – vooral bij het bracket. Dat bracket is uiteraard een pressfit model. De remmen zijn nu direct mount. Daartoe heeft de staande achtervork twee aansluitingen, evenals de volledig carbon voorvork. Beide zijn aangepakt; de staande achtervorken zijn aangedikt met steviger uitvalpatten ook.

De voorvork heeft een Pinarello-achtige vorm. Hij lijkt naar voren gebogen te zijn, maar in feite is de sprong vrij standaard. Hij valt ook in de bolle balhoofdbuis – die wel is voorzien van een ietwat spitse snuit. Tussen de stuurpen en het frame past ook een kunststof driehoekje dat precies in het gat valt tussen de bovenbuis en de stuurpen. Iets wat je al meer ziet bij andere frames. Uiteraard is het frame Di2 compatibel, zit de accu in de zadelpen en de Di2 junction onder de stuurpen en loopt de remkabel van rechts naar links door de bovenbuis. De fiets is afgemonteerd met Dura-Ace Di2, C50-wielen met Vittoria Corsa 25 millimeter tubes –ruimte genoeg!- en onder meer custom FSA aluminium stuurpen met Compact SL-K stuur en San Marco Regale-zadel. De fiets komt op 7,30 kilogram inclusief SPD-SL-pedalen en Pioneer- systeem.

Dat wil wel vooruit

Vergelijken we deze Teamfiets met de Oltre XR2 en de Specialissima: een standaard Oltre XR2-frame weegt 1050 gram, een Specialissima 950 gram, deze weegt 1160 gram. De voorvork: Oltre 400 gram, Specialissima 370 gram, deze 370 gram. De torsiestijfheid: respectievelijk 95, 106 en 125 Nm˚. De nieuweling is duidelijk stijver dan de andere twee. Nu zegt torsiestijfheid niet alles, maar het geeft wel een goede indicatie hoe een fiets zich gedraagt. Profs willen een frame dat zowel stijf als comfortabel is. Nu zijn profs andere soort mensen dan wij – kijk maar eens naar deze opgebouwde fiets. De FSA-stuurpen is dan wel gewoon 120 millimeter, hij wijst -17˚ naar beneden… Diep zitten dus!

We reden een kort rondje in de buurt van de Service Course van LottoNL-Jumbo in Budel. Nou, dat wil wel! Het is zeker geen knalharde 100 procent aero bak, eerder een Oltre XR2 die vaak naar de sportschool is geweest. Net wat steviger, net wat strakker, net wat scherper. Maar het is en blijft een Italiaan. Sierlijk is hij zeker. Hij oogt ook minder extreem dan een Specialized Venge Vias of Cervélo S5. Fijn ook dat deze direct mount-remmen heeft, dat geeft extra vertrouwen. Zo’n fiets waarmee je in volle vaart de Galibier afduikt om de etappezege te pakken!