Luister naar

‘Mijn zoontje zei: ‘‘Mam, zie je hoe groot dat geweer is?’’’

Nieuws
De in Colombia ontvoerde journalist Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zijn weer vrij, nadat ze een week waren vastgehouden door guerillabeweging ELN. Annelies van Toledo, Follenders vrouw, doet haar verhaal.
Maud Effting redactie vk
maandag 26 juni 2017 om 03:00
Bolt (handdruk) en Follender op het moment van overdracht door de rebellen.
Bolt (handdruk) en Follender op het moment van overdracht door de rebellen. ap

Amsterdam

Om 7.20 uur op zaterdagochtend krijgt Annelies van Toledo, de vrouw van Spoorloos-cameraman Eugenio Follender, eindelijk het telefoontje van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hun contact in Colombia meldt dat de ontvoerde Spoorloos-journalisten op vrije voeten zijn.

Hun bevrijding is op dat moment nog niet in Nederland in het nieuws. ‘Ik sliep nog toen ze belden’, vertelt ze. ‘Om vier uur ‘s nachts had ik nog met iemand geappt over alles.’

‘Ik was uitzinnig, heel blij’, vertelt ze. ‘Ik kreeg het nummer van pater Victor, een man die deel uitmaakt van het onderhandelteam. Via hem kreeg ik Eugenio aan de lijn. Hij klonk heel goed. Het was alsof hij ergens in Haarlem stond. Hij zei: ‘‘Jullie hebben vast een spannende week gehad. Ik ook. Maar het is goed.’’ Onze zoon mocht hem ook even spreken. Die moest even heel hard huilen toen hij zijn vader hoorde.’

Op het moment van bellen waren ze in een konvooi op weg vanuit de bergen naar Cucuta, de hoofdstad van het departement Norte de Santander. ‘Hij zei: ‘‘Ik ben op weg naar huis.’’ We moesten stoppen, want Derk Bolt wilde ook met zijn kinderen bellen.’

Haar man vertelde haar in het gesprek dat ze zowel geestelijk als lichamelijk in goede gezondheid verkeren. Op Twitter circuleren op dat moment al foto’s van hun bevrijding. ‘Mijn zoontje zei: ‘‘Mam, zie je hoe groot dat geweer is?’’’

Vorige week zaterdag kreeg ze onverwachts geen telefonisch contact meer met Follender. ‘Ik had meteen het gevoel dat er iets niet goed zat.’ Op maandagochtend werd duidelijk dat haar gevoel klopte: bij navraag bij zijn werkgever, de KRO, bleek dat ze niet waren teruggekeerd in hun hotel en dat ze vermist waren. Op maandagavond was duidelijk dat ze waren ontvoerd.

media

De afgelopen week is zwaar geweest voor de familie, vertelt ze. ‘Telkens werden er in de media dingen verkondigd die vervolgens niet bleken te kloppen. Dat was heel heftig. Ook voor ons kind. Hij hoorde dat zijn vader over drie uur vrij zou komen, maar dat was dan gewoon niet zo. Hoe leg je dat uit? Dat was heel moeilijk te handelen.’ Media bleven haar benaderen over de ontvoering, terwijl ze niets kon zeggen. ‘Ik kreeg rare filmpjes opgestuurd met de vraag of dat mijn man was. Vreemd.’ Ze zegt vrijwel niets te weten van de manier waarop achter de schermen werd onderhandeld. Buitenlandse Zaken heeft daarin een heel goede rol gespeeld, vertelt ze. ‘Die waren heel zorgvuldig. Zij hebben het fantastisch gedaan, net als de KRO. Zij bevestigden alleen de dingen die wel klopten en ze hielden de moed erin.’

‘Toen vrijdagavond het nieuws kwam dat ze al bevrijd zouden zijn, zaten we eigenlijk net ontspannen te eten’, zegt ze. ‘Mijn telefoon ontplofte bijna van alle berichten. Maar Buitenlandse Zaken zei meteen: het is niet waar, zet je telefoon uit, ga wat anders doen en laat je niet gek maken. We hadden een heel moeilijke nacht daarna. En pas zaterdagochtend kwam eindelijk het bevrijdende telefoontje.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.