Luister naar

Ernstige schulden door onnavolgbare regels

Nieuws
Een op de vijf huishoudens in Nederland kampt met problematische schulden. De overheid kan daar iets aan doen door haar eigen regels minder ingewikkeld te maken.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
maandag 26 juni 2017 om 03:00

Den Haag

Dat staat in een advies dat de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vandaag aanbiedt aan staatssecretaris Jetta Kleinsma (Sociale Zaken). ‘Het wordt tijd dat de overheid in actie komt om te voorkomen dat mensen in schulden raken’, zegt José Manshanden, RVS-raadslid en directeur sociaal beleid bij de gemeente Utrecht.

De overheid kan daarvoor allereerst naar zichzelf kijken, stelt de RVS vast. Mensen die zich melden bij de schuldhulpverlening, hebben gemiddeld vijftien schuldeisers. Daar zitten over het algemeen een paar overheidsinstanties bij. In sommige gevallen heeft de overheid zelf bijgedragen aan de escalatie van de schuldenlast, doordat de regels nodeloos ingewikkeld waren. ‘Het hele stelsel van toeslagen is bijvoorbeeld moeilijk te begrijpen’, legt Manshanden uit. ‘Toeslagen worden vooraf uitgekeerd, maar tussendoor wijzigt de situatie van mensen soms. Ze zien niet aankomen dat ze later weer geld moeten terugbetalen en hebben het dan al uitgegeven.’ Ook lopen mensen vergoedingen mis, doordat de aanvraagprocedure voor hen te moeilijk is.

Het stelsel van toeslagen moet daarom vervangen worden door een eenvoudiger systeem, vindt de RVS. ‘Met vereenvoudiging van regels kun je echt een deel van de schuldenproblematiek voorkomen.’

hulp aanbieden

De raad vindt daarnaast dat schuldeisers hun ‘zorgplicht’ serieuzer moeten nemen. Instanties als de fiscus, gemeenten en zorgverzekeraars moeten in hun communicatie rekening houden met laaggeletterdheid. Ook moeten ze tijdig hulp aanbieden aan mensen die in problemen komen, bijvoorbeeld door hun een betalingsregeling aan te bieden of door te verwijzen naar een instantie die hen kan helpen. Manshanden noemt het voorbeeld van een jonge man die te laat was met de apk-keuring van zijn auto. Hij bleek daarnaast twee onverzekerde brommers te hebben, hoewel die alleen maar in de schuur stonden. Het Centraal Justitieel Incassobureau stuurde hem een boete van 2000 euro. Die kon hij niet meteen betalen. Na aanmaningen was de boete opgelopen tot 15.000 euro. Manshanden: ‘Dit hele systeem gaat ervan uit dat mensen niet wíllen betalen, terwijl sommigen het niet kúnnen. Die moet je niet opzadelen met een verhoging, ze hebben hulp nodig.’ Ze wijst erop dat Zweden slechts één landelijk incassobureau heeft. ‘Je komt er dan wel veel sneller achter als iemand schulden heeft bij meer instanties.’

De toegang tot de hulpverlening kan ook beter. Zo kunnen gemeenten een loket voor financieel advies openstellen voor mensen die nog niet in de schulden zitten, zegt Manshanden. ‘In Amersfoort gebeurt dat al en Almere is daar ook mee bezig.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.