Luister naar

Nederlander jaar vast in Iran om spionage

Nieuws
De 60-jarige Nederlandse Iraniër Sabri Hassanpour blijkt sinds april 2016 in Teheran gevangen te zitten op verdenking van spionage.
Thomas Erdbrink redactie vk
maandag 26 juni 2017 om 03:00

Teheran

Hij en zijn vrouw Marokh, woonachtig in Almere, verbreken hun stilzwijgen, na ruim een jaar vergeefse diplomatieke inzet met hulp van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aan de telefoon vanuit de gevangenis praat Sabri Hassanpour gehaast. ‘Help me’, zegt hij. ‘Straks sterf ik hier.’ Op spionage staat in Iran tien jaar cel, en soms zelfs de doodstraf.

Hassanpour is niet de enige Nederlander met een Iraanse achtergrond die in de cel zit in Iran. Twee anderen – één opgepakt in januari 2016, de ander al in 2012 – zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ook vast. Het is volgens een woordvoerder lastig voor Nederland om zich met de zaken te bemoeien, omdat Iran geen dubbele nationaliteiten accepteert en de gevangenen niet als Nederlanders beschouwt. ‘Binnen de beperkte mogelijkheden die we hebben, doen we wat we kunnen, met name achter de schermen zegt woordvoerder Daphne Kerremans.

In 2011 executeerde Iran de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami die was veroordeeld wegens vermeende cocaïnehandel. De executie was een dieptepunt in de relatie tussen Nederland en Iran, die momenteel een stuk beter is.

geen rechtszaak

‘Ik wilde niet met de media praten om mijn man niet in gevaar te brengen’, zegt Marokh Hassanpour telefonisch vanuit Nederland. Maar de maat is vol. ‘Mijn man heeft ernstige hartklachten, ik vrees dat hij niet levend terugkomt.’ Tegen Hassanpour is geen rechtszaak geweest, maar volgens zijn vrouw wordt hij verdacht van spionage. Er is onlangs een borgsom gesteld van 125.000 euro, zegt ze. ‘Dat geld hebben we niet.’

Hassanpour wordt in een reeks gesprekken in 2011 met de satellietzender Mardom TV voorgesteld als een woordvoerder van het Nationaal Congres, een organisatie die zich onafhankelijk noemt, maar wel symbolen gebruikt van de in 1979 gevluchte keizerlijke familie. ‘We willen niet alleen het regime ten val brengen’, zegt hij, ‘maar dat vrijheid geïnstitutionaliseerd wordt.’ De afgelopen jaren lijkt hij echter niet actief te zijn geweest voor deze organisatie. Een zoektocht naar zijn naam op de site van het Nationaal Congres levert niks op.

De Iraanse staat heeft weinig tolerantie voor andersdenkende politieke groepen, zegt Nader Karimi Joni, een hervormingsgezinde analist. ‘Ik ken deze man niet, maar in het algemeen leven mensen met een dubbele nationaliteit in een illusie als ze politiek actief zijn en denken dat hun ambassade in Teheran iets voor ze kan doen hier’, zegt hij. ‘Nu zit hij in de gevangenis en is het te laat.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).