Direct naar artikelinhoud

Dit stukje is ook om u te bedanken voor alle onbeantwoorde e-mails

Caspar Janssen loopt een jaar lang door heel Nederland. Vandaag aflevering 22: met een bezwaard gemoed in Bergen aan Zee, vanwege onbeantwoorde mails.

Caspar loopt
Beeld Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

'Het is niet de bedoeling dat je overspannen raakt van dit project', zei Mariola, mijn geliefde, deze week opeens. Het is waar dat ik, nu ik een maand onderweg ben, rondloop met een bezwaard gemoed. Dat komt voort uit de eindeloze mogelijkheden die zich aandienen, ik kan onderweg wel overal stil blijven staan. Intussen word ik aan alle kanten voorbij gelopen door echte wandelaars, kloeke mannen en vrouwen, ze hebben de pas er stevig in, ze lopen graag door een aangenaam landschap, maar laten zich niets gelegen liggen aan een tapuit meer of minder onderweg.

Wandelen en natuur kijken, dat zijn toch twee verschillende dingen. Pas nu heb ik het idee dat ik er een zeker evenwicht in bereik. Ik zie nu ook de voordelen van doorlopen. Immers: hoe sneller je beweegt, hoe sneller het decor verandert. Terwijl, als je stilstaat, om natuur te kijken, je eigenlijk wacht tot het decor in beweging komt. Dat gebeurt ook altijd - dat is het mooie - maar tijdrovend is het wel.

Het bezwaarde gemoed komt ook voort uit de harde keuzen die ik al heb gemaakt. Grote delen van Noord-Holland blijven door mij onbelopen. En straks, in de rest van het land, wordt dat nog erger. Want ik heb een maand per provincie en ik ben pas in Bergen aan Zee.

Lees verder onder de foto.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees ook eerdere afleveringen uit deze rubriek.

Koekoek.

Wat me vooral dwarszit, zijn alle door mij niet beantwoorde mails. Na mijn oproep, een maand geleden, stroomde mijn mailbox vol met tips en suggesties. Variërend van: pas op voor honden, neem een loep mee, word lid van Vrienden op de Fiets, gebruik die app, tot uitnodigingen om te komen overnachten. Daarnaast suggesties voor wel honderden plekken om te bezoeken.

Ik kreeg de mails niet beantwoord, ik kon het niet bijbenen. Daarom dus dit stukje: om u te bedanken, om excuus aan te bieden als ik niet antwoordde. En om te melden dat overleg met het thuisfront heeft geleerd: ik moet mijn eigen weg volgen. En me nergens meer schuldig over voelen.

Bergen aan Zee dus. Ik sta stil in de duinen en er vliegt zomaar, nog net niet rakelings, een koekoek voorbij.