Direct naar artikelinhoud

Bent u familie van de beroemde regisseur?

Napa, Californië, 26 juni 1976

Francis Ford Coppola en zijn vrouw Eleanor in 2006 in Cannes.Beeld afp

Vaak, als ik een cheque wil verzilveren of mijn creditcard laat zien, vragen mensen me of ik toevallig familie ben van Francis Ford Coppola.

Soms zeg ik dat ik met hem getrouwd ben. Dan veranderen ze voor mijn ogen. Ze beginnen nerveus te glimlachen, vergeten me mijn geld of mijn pakje te geven. Volgens mij zie ik er nogal gewoon uit. Ik draag sweaters en rokjes en laarzen. Misschien hadden ze een Playboy-bunny of iets dergelijks verwacht.

Vorig jaar ging ik een Honda kopen en de verkoper was één en al verveelde routine. Tot hij het contract opstelde en mijn achternaam zag, toen raakte hij in vuur en vlam.

Hij vroeg of hij mij een persoonlijke vraag mocht stellen. Jawel, zei ik. Met een ernstig gezicht vroeg hij waarom ik geen Porsche of Mercedes kocht. Omdat ik vrijwel alleen in San Francisco rijd, antwoordde ik, en de Honda mij prima leek.

Het was duidelijk dat het antwoord hem niet bevredigde.

Eleanor Coppola (1936), schrijver en regisseur, sinds 1963 gehuwd met filmregisseur Francis Ford Coppola. Uit: Notes on a Life. Applause Theatre & Cinema Books, 2010.

Met een ernstig gezicht vroeg hij waarom ik geen Porsche kocht