Direct naar artikelinhoud

Amsterdammer Groenewegen raakt nationale titel kwijt

Ramon Sinkeldam heeft zondag in Montferland verrassend de nationale titel wielrennen veroverd. De renner van Sunweb won de sprint met miniem verschil van onder anderen Dylan Groenewegen.

Dylan GroenewegenBeeld photo_news

Wouter Wippert finishte als tweede, favoriet en titelverdediger en Amsterdammer Dylan Groenwegen eindigde als derde.

Wippert was de eerste die juichte na het passeren van de finish, maar de fotofinish wees uit dat de renner van Cannondale-Drapac toch tweede was. Daarmee is de roodwitblauwe trui ook te zien in de Ronde van Frankrijk, want Sinkeldam maakt deel uit van de Tourploeg van Sunweb. Twee jaar geleden was de 28-jarige renner uit Assendelft al eens tweede op het NK achter Niki Terpstra.

Een groep van aanvankelijk twintig renners reed lang voorop in Montferland, waar elke ronde twee hellinkjes moesten worden beklommen. In de slotfase ging het met name op de Muur van Zeddam hard en dunde de groep steeds meer uit. Robert Gesink, die in zijn eentje naar de kopgroep was gereden, probeerde in de voorlaatste ronde het verschil te maken. De renner van LottoNL-Jumbo kreeg Jetse Bol mee, maar het tweetal redde het niet.

Daarna volgden de aanvallen elkaar in rap tempo op. Jos van Emden reed even voorop, onder anderen Pieter Weening en Dylan van Baarle probeerden het. In de slotkilometer deed Lars Boom nog een poging, maar de kampioen van 2008 werd een paar honderd meter voor de finish achterhaald. Op de hellende aankomst slaagde Groenewegen er niet in Sinkeldam te passeren. Wippert dacht dat dat hem wel gelukt was.

Lees ook:
Dylan Groenewegen is klaar voor de Tour de France
Groenewegen: 'Ik hoef me niet opnieuw te bewijzen'