Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Hamilton pakt pole position in Azerbajdzjan, Verstappen vijfde

De Britse coureur van Mercedes verzekerde zich zo van zijn 66ste pole position in zijn carrière.

Lewis Hamilton op het circuit in Bakoe.
Lewis Hamilton op het circuit in Bakoe. Foto Andrej Isakovic/AFP

Lewis Hamilton heeft zich als eerste gekwalificeerd voor de Grand Prix in Azerbajdzjan. De Britse coureur van Mercedes verzekerde zich zo van zijn 66ste pole position in zijn carrière. Ploeggenoot Valtteri Bottas uit Finland noteerde de tweede tijd.

Max Verstappen start zondag op de vijfde positie. Nummer drie Kimi Räikkönen en vier Sebastian Vettel, beiden Ferrari-coureurs, waren pas in hun laatste rondje sneller dan Verstappen. De twee Ferrari’s gingen Verstappen op het laatste moment voorbij, waardoor er een derde startplek in had gezeten. Dat zou een welkome opsteker zijn voor Red Bull. De afgelopen twee races verliepen dramatisch voor Verstappen, in Monaco en Canada.

Lees ook: Verstappen werd het offer van Monaco

De Nederlandse coureur van Red Bull moest zaterdag nog afhaken tijdens een vrije training vanwege technische problemen. Tijdens de trainingen van vrijdag was Verstappen steeds de snelste. Sportredacteur Frank Huiskamp:

“Toen bleek dat het met de racesnelheid bij Red Bull goed zat en dat ze niet onder leken te doen voor Mercedes.”

Maar ook tijdens de kwalificatie liet de techniek hem in de steek, zei hij na afloop tegen Ziggo Sports. “Er is steeds wat. [...] Anders was ik zeker derde geworden.” Zijn teammaat Daniel Ricciardo schampte de muur met zijn auto en viel stil. Hij maakte de kwalificatie niet af.

Vorig jaar was Azerbajdzjan voor het eerst het toneel van een grand prix. Lees het artikel daarover: Een soort Monaco, maar dan sneller

Volgens Huiskamp was de vijfde startplek eigenlijk al het hele seizoen tot nu toe op papier het maximale voor Verstappen en zijn Red Bull, maar had hier meer in gezeten:

“Met de snelheid zat het goed, en de Red Bull bleek door de goede aerodynamica voordeel te hebben in de vele langzame bochten in de straten van Bakoe.”

Hamilton heeft bijna het record te pakken van de meeste pole positions. Alleen Michael Schumacher is hem met 68 keer nog voor.

De volledige uitslag van zaterdag:
1. Lewis Hamilton (Goot-Brittanië) Mercedes 1:40.593 (gemiddeld 214,834 km/h)
2. Valtteri Bottas (Finland) Mercedes 1:41.027
3. Kimi Räikkönen (Finland) Ferrari 1:41.693
4. Sebastian Vettel (Duitsland) Ferrari 1:41.841
5. Max Verstappen (Nederland) Red Bull - TAG Heuer 1:41.879
6. Sergio Perez (Mexico) Force India - Mercedes 1:42.111
7. Esteban Ocon (Frankrijk) Force India - Mercedes 1:42.186
8. Lance Stroll (Canada) Williams-Mercedes 1:42.753
9. Felipe Massa (Brazilië) Williams-Mercedes 1:42.798
10. Daniel Ricciardo (Australië) Red Bull - TAG Heuer 1:43.414