Direct naar artikelinhoud
Update

Aanhoudingen bij protestactie havengebied

Tijdens de demonstratie bij kolenoverslagbedrijf OBA in de haven van Amsterdam zijn zaterdag zeven betogers aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ze bedreigden beveiligers, aldus de politie.

Om half zes 's avonds was de actie afgelopen. Volgens de woordvoerder van actiegroep Code Rood, die het protest zaterdag op touw zette, zijn er vijf mensen op het terrein achtergebleven die op eigen initatief het protest doorzetten. 

De actiegroep vertrok zaterdagochtend rond 08.45 uur vanaf de Contactweg richting het havengebied met overalls en mondkapjes. Bij de kolenoverslag hadden de activisten het hek opengeknipt en waren het gebied op gelopen. Daar bezetten ze de kranen waarmee de kolen worden overgeladen.

De werkzaamheden waren vanwege veiligheidsredenen tijdelijk stilgelegd. De actievoerders zeiden van te voren al 'voor het donker' weer zelfstandig te vertrekken en hielden zich dus aan hun woord. 

Brandblussers
De actievoerders probeerden tijdens de actie het terrein van Nuon te bereiken. Daarbij bedreigden ze beveiligers met brandblussers, waarop de politie ingreep en zeven aanhoudingen verrichtte. Bij overslagbedrijf OBA waren geen incidenten. 

De vijftien medewerkers op het terrein konden niets doen om de groep tegen te houden. Er liep één beveiliger rond, maar dat was niet genoeg om de ruim 300 man te stoppen.

Toch leek het bedrijf al voorbereid op de komst van de actievoerders. De milieuactivisten hielden tot het laatste moment geheim wat hun precieze doelwit was, maar bij het openknippen van het hek werden de activisten verrast door een tank die mestwater over de indringers spoot. Het bleef bij één spuitbeurt, want de actievoerders lieten zich niet weerhouden.

De actievoerders en de werknemers van de Terminal gingen ondanks een fundamenteel meningsverschil gemoedelijk met elkaar om. "Iedereen heeft het recht om te demonsteren, maar niet op ons bedrijfsterrein," aldus een werknemer.

Ter ondersteuning van de demonstratie bij het kolenoverslagbedrijf, verzamelden zaterdagmiddag elders in de stad ruim honderd mensen voor een protestmars. De mars vertrok om 14.00 uur vanaf station Isolatorweg richting het Westelijk Havengebied. De activisten hebben daar een kamp op de hoek van de Contactweg en de Zekeringstraat en blijven daar, met toestemming van de gemeente, tot en met maandag om aandacht te vragen voor de milieuvervuiling van het havengebied.

Aanhoudingen bij protestactie havengebied

'Er moet iets veranderen'
Actievoerder Kasper verklaarde de actie als volgt: "We doen dit, omdat het niet helpt om met een spandoek over het Museumplein te lopen. Onze actie is niet gericht tegen de werknemers, maar tegen de overheid. Er moet iets veranderen."

De actiegroep baseert zich op de zogenaamde Urgenda-uitspraak van 24 juni 2015, precies twee jaar geleden. Daarin oordeelde de Rechtbank in Den Haag dat de Staat der Nederlanden meer moet doen om zijn burgers te beschermen tegen klimaatverandering. Urgenda is een burgerplatform. Precies een jaar geleden voerde actiegroep Code Rood ook al actie bij de OBA Bulk Terminal.

Klimaat
"Kolencentrales blijven draaien en de gaswinning gaat door," aldus de actievoerders in een persbericht. "Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor al het leven op aarde. Als overheden en bedrijven niet in actie komen moeten wij het zelf doen."

De werknemers van de Bulk Terminal maanden de actievoerders voorgaand aan het protest tot voorzichtigheid. "In sommige gebouwen gebruiken we 10.000 Volt. Daar moeten ze vanaf blijven, want dat kan levensgevaarlijk zijn. Ook open vuur bij de transportbanden kan levens bedreigen."

De demonstratie van actiegroep Code Rood moest de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid ooit worden. 

Lees verder: 'We willen geen hardcore anarchistische demonstratie'

Activist Kasper en Eveline.
Aanhoudingen bij protestactie havengebied
Aanhoudingen bij protestactie havengebied
Aanhoudingen bij protestactie havengebied