Direct naar artikelinhoud

Van Haren wint slag om rode schoenzolen bij Europees Hof van Justitie

Van Haren heeft de slag om de rode schoenzolen gewonnen. De winkelketen werd in 2013 voor de rechter gesleept door schoenenontwerper Christian Louboutin, die meende het alleenrecht te hebben op de productie en verkoop van damesschoenen met rode zolen. Maar dat is niet zo.

Tot die conclusie komt een belangrijke adviseur van het Europese Hof van Justitie. De Franse ontwerper heeft de karakteristieke rode zolen onder zijn damesschoenen, die honderden euro's per paar kosten, in de Benelux als handelsmerk laten registreren. Van Haren zou daar inbreuk op hebben gemaakt door ook schoenen met rode zolen te verkopen, maar dan voor een paar tientjes per paar.


Op verzoek van het winkelbedrijf heeft de rechtbank in Den Haag de kwestie voorgelegd aan het Europese hof. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend maar wordt wel vaak door de rechters gevolgd. De advocaat-generaal oordeelt dat geen merkbescherming kan worden verleend aan een kleur, 'als concurrenten daardoor worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden' .

Zara

Voor Louboutin is het niet de eerste poging om zich de rode zool toe te eigenen. Sinds 2008 daagde de schoenenontwerper met weinig succes meerdere concurrenten voor het gerecht. In dat jaar moest de Spaanse kledingketen Zara zich verdedigen voor het ontwerpen van pumps met rode zolen. Een Franse rechter oordeelde in hoger beroep dat Louboutin geen gevaar liep dat zijn schoenen met die van Zara verward zouden worden. Zara mocht rode zolen onder de schoenen blijven lijmen.

In 2011 was Yves Saint Laurent het volgende doelwit van Louboutin. Het luxemerk wilde geheel rode schoenen verkopen - inclusief rode zool dus. Een Amerikaanse rechter bepaalde in die zaak dat het merkenrecht van Louboutin alleen geldt voor schoenen waarbij de rode zool contrasteert met de rest van de schoen - de geheel rode pumps van Yves Saint Laurent mochten dus wel.