Direct naar artikelinhoud

Voetbalclub Wartburgia heeft hoogste percentage vrouwelijke leden

De Amsterdamse voetbalclub Wartburgia uit Oost heeft het hoogste percentage vrouwelijke leden van Nederland.

Voetbalclub Wartburgia heeft procentueel gezien de meeste vrouwelijk leden van Nederland.Beeld Wartburgia

Dat blijkt uit een rapport van de KNVB.

54,07 procent van de leden is vrouw. Dat is voor Amsterdammers geen grote verrassing, want Wartburgia heeft altijd een levendige vrouwenafdeling gehad. Begin jaren tachtig begon de voetbalclub met een team voor vrouwen, dat het meteen goed deed.

"Omdat er hier al veel vrouwen voetballen, op allerlei niveaus, heeft dat een aanzuigende werking," aldus wedstrijdsecretaris Stephanie Klein tegen de KNVB. Opvallend is ook dat het verloop bij de club klein is; voetbalsters die in het eerste hebben gespeeld, blijven actief bij Wartburgia op een lager niveau.

Volgens Klein zorgt de verdeling, evenveel mannen als vrouwen, voor een unieke samenstelling. "Er heerst hier bij Wartburgia gewoon altijd een gemoedelijke sfeer. Niet een typisch voetbalsfeertje, maar meer een mengeling van allerlei typen mensen. Jong en oud, man en vrouw; iedereen gaat met elkaar om. Eigenlijk vind je doorsnee Amsterdam bij ons in de kantine. Bezoekende teams voelen zich hier ook altijd meteen thuis. 'We komen vaker bij jullie voetballen', horen we vaak na afloop."

Het eerste vrouwenteam presteerde het afgelopen seizoen goed, met een plek in de middenmoot van de topklasse. "Met steeds meer meisjes die gaan voetballen, is de ledensamenstelling van Wartburgia en sc 't Gooi misschien wel het toekomstbeeld voor andere amateurclubs in het land. Net zo veel mannen als vrouwen op de clubs, zoals bijvoorbeeld bij hockeyverenigingen het geval is. Wartburgia juicht die ontwikkeling alleen maar toe. "Bij ons werkt het namelijk prima. Wij zijn erg blij met de sfeer bij onze club."