Direct naar artikelinhoud

De Avondetappe dit jaar in het licht

De Avondetappe verandert opnieuw van format. Dione de Graaff presenteert het programma, terwijl Herman van der Zandt kort op de koers zit en renners van de dag interviewt voor het hotel.

Dione de Graaff presenteert De Avondetappe dit jaar alleen.Beeld anp

Sinds het jaar dat Mart Smeets voor het laatst optrad als ceremoniemeester van het avondprogramma, is de NOS aan het zoeken naar de juiste samenstelling. In 2015 was er een jaartje geen Avondetappe, maar al vrij snel was duidelijk dat de kijker toch behoefte had aan het evalueren van de dagetappe met een glaasje rode wijn. Met Dalida als afsluiter, als het even kon.

Vorig jaar namen Dione de Graaff en Herman van der Zandt samen plaats achter de tafel, maar in de editie die vanaf 1 juli van start gaat, neemt De Graaf alleen de rol van interviewer op zich. Van der Zandt zit kort op de koers en reist na de finish mee naar het hotel van de renners die die dag een belangrijke rol hebben gespeeld. 

Voor Jinek
Ook verandert het tijdstip: omdat Jinek vanaf juli weer standaard om 22.30 uur gaat uitzenden op NPO 1, begint de Avondetappe al om 21.20 uur. "Daar zijn we allerminst rouwig om," zegt NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter. "Na Jinek zou veel te laat zijn. In de Smeets-periode zaten we om 22.45 uur, sindsdien zijn we aan het proberen het net even wat anders te doen. In de nieuwe opzet is het voor Herman ook praktisch niet haalbaar om op tijd te komen voor de Avondetappe. Het zal vaak nog licht zijn tijdens het programma." 

Nooter is niet bang voor een gebrek aan sfeer. "We hebben weer prachtige chateau's en kerkjes gevonden vanwaar we uitzenden. En bovendien waren Dione en Herman toch al minder van het traditionele glas wijn."

Afhankelijk van prestaties
Het programma noemt hij, sinds de start in 2003, 'actueler en journalistieker' geworden. "Zeker in het begin was het nog wel eens iets te veel ouwejongens krentebrood - zonder daarmee iets af te willen doen aan de wijze waarop Mart het deed. Het is terecht dat hij nog steeds genoemd wordt als het over De Avondetappe gaat."

Verder verandert er weinig ten opzichte van eerdere jaren: op radio, tv en online volgt de NOS alle etappes op de voet. In 2016 lagen de kijkcijfers lager dan het jaar daarvoor, maar dat wijt Nooter vooral aan het feit dat in 2015 de Tourstart in Utrecht groots werd aangekondigd. "Je bent toch afhankelijk van prestaties, zo simpel is het. Misschien wordt het nu Tom Dumoulin niet meedoet wel weer minder. Tótdat Bauke Mollema zich laat zien, natuurlijk."

NOS Sport De Avondetappe, dagelijks vanaf 21.20 uur, NPO 1.