Direct naar artikelinhoud

'Taxihandhaving moet efficiënter'

De VVD wil dat het stadsbestuur onderzoekt hoe efficiënter kan worden gehandhaafd in de taxibranche. Er moet worden gekeken naar de mogelijkheid om te handhaven door het scannen van kentekens.

'Taxihandhaving moet efficiënter'

Vandaag dient VVD-raadslid Cees Eenhoorn een motie in om dit bereiken. Eenhoorn, die zelf ook zijn taxipapieren heeft, zegt de huidige taxicontroles veel te omslachtig te vinden. Nu is het zo dat taxichauffeurs eerst staande moeten worden gehouden.

Tijdens zo'n controle moet er een flinke checklijst te worden afgewerkt, zegt Eenhoorn. "De huidige handhavingsprocedure kost veel tijd en leidt tot stress, vertraging en omzetverlies. Wij willen dat de gemeente nieuwe scantechnieken toepast. Simpelweg het kenteken zou veel informatie moeten kunnen bieden."

Eenhoorn wil dat bestaande databases, zoals die van de gemeente, de taxiorganisaties en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport aan elkaar worden gekoppeld. Zo kunnen handhavers met  scanapparaten, die nu al worden ingezet bij parkeerhandhaving, zowel de opstap als bel- en bestelmarkt controleren, zonder de chauffeurs staande te hoeven houden.

Handhavers kunnen dan snel checken of taxi's en taxichauffeurs beschikken over de juiste ontheffingen, chauffeurskaarten of eventuele schorsingen, aldus Eenhoorn. "De gemeente kan met het scannen van taxi's meer en sneller grip krijgen op eventuele misstanden. Dit komt de kwaliteit van de Amsterdamse taxibranche ten goede."