Direct naar artikelinhoud

"Gevangenen willen uitslapen tijdens ramadan"

87 GEDETINEERDEN WEIGEREN TERUG TE KEREN NAAR CEL NA OCHTENDWANDELING

Met zomerse temperaturen tot 30 graden Celsius bereikt de sfeer achter de tralies ook een kookpunt. In de gevangenis van Dendermonde wilden 87 gedetineerden niet meer naar hun cel omdat uitslapende moslims door de ramadan een extra middagwandeling hadden geëist. Directie en vakbonden zitten samen om een en ander te bekoelen.

Het is een klassiek gegeven. In broeierig hete zomermaanden zijn de lontjes van de mensen nog wat korter. Als je dan ook nog eens in een te kleine, bloedhete en overvolle cel je dagen slijt, mag het al een wonder heten dat het niet elke dag ambras is. Dit weekend was het dat alvast wél in de gevangenis van Dendermonde, waar zo'n 87 gedetineerden na de ochtendwandeling niet meer terug naar hun cel wilden. Reden was die wandeling én een gebrek aan een bijkomende middagwandeling. "Vooral de moslims willen zo'n middagwandeling", zegt Eddy De Smedt van het VSOA voor de gevangenissen. "Door de ramadan blijven ze langer op en eten ze later, waardoor ze eigenlijk willen uitslapen." De ochtendwandeling in Dendermonde is om 9 uur. "Enfin, dat mensen die niet uitgeslapen zijn moeten deelnemen aan de wandeling, zorgde voor wrevel." Niet alleen bij de moslims, ook bij de niét-moslims die zich door zo'n bijkomende wandeling omwille van de ramadan achteruitgeschoven voelden.

Geschopt en gespuugd

Herrie op de binnenkoer dus, en de directie moest hulp inroepen van de politie met honden om de gemoederen te bedaren. Intussen werd er geroepen naar cipiers, geschopt en gespuugd. Arduinen vensterbanken werden afgebroken en met het steenpuin werd naar het gewapend glas van een observatielokaal gesmeten.


Intussen zat een delegatie gedetineerden bij de directie om er enkele eisen af te dwingen. "Het ging dan niet enkel meer om de wandelingen, maar ook om meer douchemogelijkheden", zegt nog De Smedt. "En extra maatregelen om de hygiëne te verbeteren achter de tralies. U moet weten dat de gevangenissen in ons land allemaal al lang overvol zitten. Er zijn minder dan 9.000 plaatsen en meer dan 10.000 gedetineerden. Ik moet er geen tekening bij maken dat monocellen nu vaak dienen om twéé gedetineerden op te vangen en in duocellen zitten er dan drie. Er wordt geklaagd over matrassen. Begrijpelijk ook als je de matras krijgt toegewezen van je voorganger die er met zijn 120 kilo jarenlang op sliep. Zo'n matras is versleten en aan vervanging toe."


Er waren véél eisen. Een paar moslimgevangenen stelde zich ook serieuze vragen bij het vlees dat ze krijgen. Ze willen halal, maar dat staat niet op het vlees. Is het wel halal? "Zéker", zegt Eddy De Smedt. "Het staat op de dozen waarin het vlees geleverd wordt, maar niet op elk stuk vlees afzonderlijk."

Vier hitsige en bitsige uren

Pas na vier hitsige en bitsige uren werd het protest beëindigd en gingen de gedetineerden terug naar hun cel. Wat niet wil zeggen dat aan al hun eisen voldaan is. "Zo eenvoudig is dat niet", zegt Kathleen Van De Vyver, woordvoerster bij het Gevangeniswezen. "Meer wandelingen invoeren, dat gáát niet zomaar. In Dendermonde wandelen de 'niet-werkers' in de voormiddag en de 'werkers' in de namiddag." Niét werken, uitslapen en wandelen in de namiddag is voorlopig dan ook niet echt aan de orde. "Warm weer of niet, we kunnen niet zomaar extra wandelingen organiseren. Dat heeft een enorme impact op de rest van de werking van de gevangenis, waar we ook personeel vrij moeten houden om bezoek te regelen."