Luister naar

Royalty: Aan de koninklijke dis

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: een nieuw servies voor het koningspaar.
Tirza van der Graaf
maandag 29 mei 2017 om 03:00
Het nieuwe servies van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Het nieuwe servies van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. rvd

Een mooi servies maakt een gezellig diner helemaal af. Voor staatsbanketten geldt dat al helemaal. Hierbij ontvangen de koning en koningin buitenlandse gasten. Tijdens deze diners, die vooral een diplomatieke aangelegenheid zijn, is het van belang dat de tafel mooi gedekt, zodat die bijdraagt aan een feestelijke en ontspannen sfeer.

De Dienst Koninklijk Huis heeft voor 1,4 miljoen euro een nieuw servies gekocht voor het koningspaar. Want, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst, er was te weinig van het oude servies om ‘het gewenste aantal gasten te ontvangen’ (waarschijnlijk is er in de loop van de jaren heel wat gesneuveld). Bovendien kon het servies dat het koningspaar gebruikte, niet meer worden geleverd.

Het servies is door een Nederlandse ontwerper gemaakt, en bestaat uit 350 couverts. Want voor de grootste staatsbanketten, die zo’n acht keer per jaar plaatsvinden, zijn er minstens 275 nodig. Het ontwerp van de borden is in de stijl van Delfts Blauw, en net als op de glazen komen de sierlijke gouden letters W en M terug. Maar er is meer: zo staat er op verschillende borden een ijsvogel afgebeeld. Dit is het symbool van Willem van Oranje. Het vogeltje, dat een vacht heeft met oranje, wit en blauw, bouwde volgens de overlevering een nestje in een korf dat op de golven van de zee dreef. Hoe het ook stormde en de golven tekeergingen, het nestje bleef drijven. Dit beeld werd ook gebruikt voor Willem van Oranje: in de Tachtigjarige Oorlog bleef hij net als het nestje drijven, hoe erg de tegenspoed ook was. Zijn lijfspreuk was dan ook saevis tranquillis in undis (rustig te midden van de woelige baren).

In het verleden was het zo dat het nieuwe staatshoofd bij zijn of haar aantreden een nieuw servies kreeg. Bij Willem-Alexander is dit zonder reden nog niet gebeurd. Nu kan hij genieten van zijn nieuwe servies. En dat is nog niet eens het enige: ook zijn lakeien hebben een nieuwe outfit gekregen, in dezelfde koningsblauwe kleur als op de borden.

Koninklijke serviezen gaan mee met de mode. Heeft de koning nu bewust gekozen voor een Nederlands ontwerp (hij wil vooral het symbool van nationale eenheid zijn en daar past een Hollands servies goed bij), vroeger kwam serviesgoed ook vaak van buiten ons land. Koningshuizen kozen bijvoorbeeld voor Chinees porselein, en later ook uit landen als Duitsland en België. Zoals stadhouder Willem IV, die in 1747 een porseleinen theeservies uit China liet komen. En koning Willem II bestelde voor zijn dochter Marianne een huwelijksservies bij een Brusselse fabriek.

Hoe dineren de andere landen? Wie goed naar de foto’s kijkt van bijvoorbeeld Britse staatsbanketten, ziet veel goud. Het bestek is verguld, net als de borden. Op de tafels staan bloemstukken, in grote gouden vazen. Het Deense koningshuis werkt meer met zilver, en eenvoudig witte porseleinen bordjes. Dit zien we ook terug bij het Deense buurland Zweden.

De serviezen van het koningshuis zijn nooit in de winkel te koop. Als burgers hun servies koninklijk willen maken, moeten ze wachten op belangrijke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij een geboorte, huwelijk of een jubileum. Dan worden er allerlei bekers, borden en ander serviesgoed gemaakt met foto’s of tekeningen die mensen kunnen aanschaffen om te bewaren. Nog steeds zijn op rommelmarkten en in tweedehandswinkels dit soort spullen uit het verleden te koop. In Engeland is ook veel oud serviesgoed te vinden, zoals mokjes met koningin Elizabeth erop. Maar wie weet breekt Willem-Alexander met de traditie, en wordt zijn speciale servies ook voor ons op de markt gebracht.

agenda

31 mei: Koning Willem-Alexander is aanwezig bij het 50-jarig jubileum van het NAVO-kwartier in Brunssum.

3 juni: koningin Máxima opent het 70e Holland Festival in Amsterdam.

6 juni: Koning Willem-Alexander bezoekt het Behouden Huis in Oudkarspel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.