Direct naar artikelinhoud

Opnieuw rakettest Noord-Korea in oostelijke richting

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd in oostelijke richting. Dat heeft de legerleiding van buurland Zuid-Korea laten weten. Het projectiel landde na een vlucht van 450 kilometer in de Japanse Zee en mogelijk binnen de exclusieve economische zone van Japan.

en
In april vuurde Noord-Korea een raket af vanaf een onderzeeër.Beeld afp

De lancering had maandagochtend (lokale tijd) plaats vanaf de kustplaats Wonsan. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen.

Een Japanse regeringswoordvoerder zegt dat er geen schademeldingen zijn, maar dat de test wel een dreiging is voor vliegtuigen en schepen. Premier Shinzo Abe komt met een 'specifieke respons' op deze nieuwste provocatie, in samenwerking met de VS en Zuid-Korea. De VS hebben de lancering van het projectiel bevestigd.

De vorige Noord-Koreaanse rakettest dateert van 21 mei. Toen werd een raket gelanceerd die een vlucht van ongeveer 500 kilometer maakte. Het projectiel kwam even buiten de exclusieve economische zone van Japan in de zee terecht.

Rakettesten

Eerder deze maand vuurde Noord-Korea een 'nieuw soort raket' af. Deze bereikte volgens het stalinistische land een hoogte van 2.000 kilometer. De VS zouden nu 'binnen bereik' zijn, aldus de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Noord-Korea beschikt over een klein arsenaal kenwapens. Wat merken we ervan als ergens een nucleair conflict uitbreekt? (+)