Direct naar artikelinhoud

Verstappen woedend over strategie team

Na zo'n veertig ronden in de Grote Prijs van Monaco klonk opeens de stem van Max Verstappen uit de speakers in de perszaal. Er volgde een zin waarin alleen het woord 'ramp' duidelijk te horen was. De rest was weggepiept wegens gevloek. Verstappen had net van zijn team te horen gekregen dat zijn teamgenoot Daniel Ricciardo na een pitstop voor hem op de baan was gekomen.

Max Verstappen stapt boos uit na de finish in Monaco.Beeld ANP

Dat viel niet goed bij Verstappen. Hij was de race voor de Australiër gestart, vanaf de vierde plaats. 78 ronden later finishte Verstappen als vijfde. Ricciardo stond als nummer drie op het podium. Bij Verstappen leidde het heuglijke feit dat hij voor het eerst in drie pogingen in Monaco wist te finishen, tot geen enkele vreugde.

Direct na de race stapte hij uit zijn auto. Hij beende met zijn helm op van de teamgarage naar het logge Red Bull-ponton in de jachthaven, waar zijn team tijdens de race in het prinsdom de tijdelijke thuisbasis heeft.

Topoverleg

Terwijl de andere coureurs hun verhaal deden tegenover de camera's, stapte Verstappen zijn coureurskamer binnen. Daar kreeg hij bezoek. Eerst van zijn manager. Vervolgens van Helmut Marko, de Red Bull-adviseur die hem een jaar geleden promoveerde van Toro Rosso naar Red Bull. Teambaas Christian Horner schoof als laatste aan bij het gezelschap.

Topoverleg dus, want Verstappen straalde in alles uit dat hij ziedend was. Vergelijkbaar met zijn gemoedstoestand na de Grote Prijs van België, vorig seizoen. Een race die voor hem na de eerste bocht verloren was, omdat hij door een sandwich tussen twee Ferrari's schade opliep aan zijn auto.

Daarna liet hij tegenover zo ongeveer iedere journalist weten dat hij in het restant van de race de Ferrari-coureurs nog liever van de baan had gereden dan dat hij door ze was ingehaald. Het waren opmerkingen die hem nog een tijd achtervolgden. Dat niet weer, moest Red Bull zondag hebben gedacht. Het team deelde meteen mede dat er na de race geen sessie was met de geschreven pers.

Drie kwartier na de race kwam Verstappen uit zijn kamer met een gezicht als een oorwurm. Maar het crisismanagement had duidelijk gewerkt. Binnen tien minuten snelde hij door de verplichte interviews met de tv-zenders. De antwoorden waren kort . 'Niks meer aan te veranderen', verzuchtte hij.

Want als hij een kans had om via een podiumplaats keihard af te rekenen met zijn 'vloek van Monaco' (vier crashes in de afgelopen twee seizoenen), dan had hij die zondag wel. De race is bij coureurs gehaat en geliefd. Geliefd vanwege de jetsetallure die hangt rond de GP en het uitdagende circuit. Gehaat omdat er nauwelijks plaatsen zijn om in te halen in de smalle straten. Een goede startplaats is nergens belangrijker. Verstappen verschafte zichzelf zaterdag een uitstekende uitgangspositie door met een vierde startplek zijn beste kwalificatie van het seizoen te rijden.

Lees verder onder de foto.

Juist zondag had hij kans keihard af te rekenen met zijn 'vloek van Monaco'
Het Monte Carlo circuit in Monaco gaat dwars door de stad. Verstappen rijdt vooraan.Beeld epa

Strategie

Tijdens de race was de juiste strategie cruciaal als hij een van de drie auto's voor hem (twee Ferrari's en een Mercedes) wilde passeren voor het podium. Op dat punt ging het zondag volgens Verstappen helemaal mis. 'Dat we zo vroeg stopten, had ik totaal niet verwacht', zei hij over zijn pitstop in de 33ste ronde.

Verstappen kwam als eerste van de topvijf naar de pits. Bottas kwam een ronde na hem naar binnen om het Verstappen-Bottas-treintje in stand te houden. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo werd de lachende derde. Hij wachtte met zijn pitstop, nam de derde plek van Bottas over en hield die plaats vast tot de finish omdat Verstappen en Bottas werden opgehouden door achterblijvers. Na de race benadrukte teambaas Christian Horner dat Verstappen niet door hem was opgeofferd of gebruikt als lokaas om Bottas te passeren.

Volgens hem had de strategie ook in het voordeel kunnen werken van Verstappen. 'We kozen bij hem voor de minst riskante strategie. De riskantste bleek vandaag de succesvolste.' Horner begreep de frustratie bij Verstappen. 'Hij zag zijn teamgenoot naar het podium rijden, terwijl hij de betere papieren had. We hebben het rustig aan hem uitgelegd. Hij begreep het. De volgende keer valt het dubbeltje zijn kant op.'

Bij zijn overwinning in Spanje vorig jaar zat Verstappen al eens aan de goede kant van dat dubbeltje. Ricciardo werd toen door Red Bull op de betere strategie gezet. Verstappen won de race. Of hij er toch een beetje van kon genieten dat hij voor het eerst in zijn F1-loopbaan een rimpelloos raceweekeinde kende in Monaco? 'Tsja. Ik weet echt niet wat ik moet zeggen. Ik ben gewoon enorm teleurgesteld.'

We kozen bij Verstappen voor de minst riskante strategie. De riskantste bleek vandaag de succesvolste
Teambaas Christian Horner

Lees meer

Max Verstappen mag weer aan de bak op angstgegner in Monaco
'Bocht één, drie en vijftien.' Het vliegt woensdagmiddag in sneltreinvaart uit de mond van Max Verstappen (19). Hij heeft zijn antwoord paraat als hij wordt bevraagd over de lastigste gedeelten van het circuit van Monaco. Waarom? 'Omdat ik er daar ben afgegaan.' Monaco is het enige Formule 1-circuit waar Verstappen nog nooit de finish haalde. Hij blikte woensdag vooruit. (+)