Direct naar artikelinhoud

Spanningen lopen hoog op in Noord-Marokko

De spanning in de Rif, in het noorden van Marokko, loopt op. De Marokkaanse autoriteiten pakten dit weekend minstens twintig activisten op die betere leefomstandigheden voor hun regio eisen. Maar protestleider Nasser Zafzafi bleef op vrije voeten, omdat honderden medestanders een cordon om hem heen vormden en de politie bekogelden met stenen.

Protesten in Al Hoceima.Beeld afp

Het is al maandenlang onrustig in de Rif. De bewoners voelen zich achtergesteld bij de rest van Marokko. Ze eisen een betere gezondheidszorg, met onder andere een ziekenhuis voor de vele kankerpatiënten die de regio kent. Ook willen ze beter onderwijs, zodat jongeren kunnen gaan studeren. Nu is de werkloosheid in de regio ontmoedigend hoog.

Honderden aanhangers voorkwamen dat de politie Zafzafi te pakken kreeg. Ze hielden de politie tegen toen die optrok naar zijn huis.

Tijdens het vrijdagse gebed in een moskee in Al Hoceima ontstak protestleider Zafzafi in woede tegenover de imam, die kritiek zou hebben gehad op de protesten tegen de Marokkaanse staat. Midden in de moskee ging hij tekeer: 'Zijn de moskeeën van God, of van de Makhzen (het staatsapparaat)?'

De minister van Religieuze Zaken sprak van een ernstig delict en een actie zonder precedent. Het Openbaar Ministerie vaardigde onmiddellijk een arrestatiebevel af tegen Zafzafi, 'vanwege de inbreuk op de vrijheid van godsdienst'.

Honderden aanhangers voorkwamen echter dat de politie Zafzafi te pakken kreeg. Ze hielden de politie tegen toen die optrok naar zijn huis. Vanaf het dak riep Zafzafi zijn volgelingen op de strijd vreedzaam voort te zetten. Uiteindelijk wist hij te ontkomen.

Meer dan twintig activisten werden gearresteerdBeeld afp
De Marokkaanse autoriteiten arresteerden minstens twintig activisten vrijdagnacht.

De Marokkaanse autoriteiten reageerden met de arrestatie van minstens twintig activisten vrijdagnacht. Zij zouden volgens een communiqué de binnenlandse veiligheid in gevaar hebben gebracht. Ook zouden de activisten 'geld uit het buitenland hebben ontvangen om propaganda te voeren die de eenheid van de staat bedreigt en de loyaliteit van de burgers aan de staat doet wankelen'.

De beschuldiging van financiering uit het buitenland werd al eerder geuit door de Marokkaanse premier Saad Eddine El Othmani. 'Als we die redenering volgen, zouden alle Riffijnen achter de tralies zitten', zei Zafzafi daarop. 'De Rif overleeft dankzij het geld van emigranten.' Veel mensen uit het verarmde gebied zijn naar Europa getrokken. Ook de meeste Marokkaanse Nederlanders hebben wortels in de Rif.

De regering van Marokko probeert uit alle macht de protesten in de Rif de kop in te drukken.

El Othmani zei in één adem dat Zafzafi en de zijnen uit waren op de onafhankelijkheid. Zelf ontkennen ze dat. Uit woede om de uitspraken van de premier organiseerden ze in mei een manifestatie onder het lemma: 'Zijn jullie een regering of een boevenbende?'

De regering van Marokko probeert uit alle macht de protesten in de Rif de kop in te drukken: met de schrobberingen van de premier, met machtsvertoon en met beloften. Een delegatie van zeven ministers kwam vorige week naar Al Hoceima en beloofde te investeren in de regio. Zo komt er extra geld voor leraren, voor schoolgebouwen en ook voor uitbreiding van de - al bestaande - faculteit voor hoger onderwijs. Ook zou het ziekenhuis een afdeling oncologie krijgen.

Zafzafi liet weten de beloften niet te geloven. En dus gaan de protesten door. Zaterdag gingen mensen opnieuw de straat op, nu in een aantal dorpen rond Al Hoceima. Ook voor zondagavond waren protesten aangekondigd.