Direct naar artikelinhoud
Games

Standard eerste Belgische ploeg met fulltime e-player

Twikii verdedigt de kleuren van Standard in de digitale voetbalcompetitie van FIFA.

De nieuwe aanwinst van Standard beschikt niet over een gouden rechter of een verschroeiende linker, maar wel over vliegensvlugge vingers en een groot concentratievermogen. Julian Albiar Fernández, alias Twikii, speelt professioneel FIFA en is de eerste ‘e-player’ in de Belgische competitie.

“Ik ben in België geboren, maar mijn ouders komen van Spanje. Dus ik volg vooral de Spaanse competitie”, vertelt Julian Albiar Fernández (27), beter bekend als Twikii. “Ik ben de Belgische competitie en Standard pas beginnen te volgen sinds de onderhandelingen bezig zijn.”

Onderhandelingen die hun vruchten hebben afgeworpen: sinds dit weekend is Twikii de eerste professionele FIFA-gamer of ‘e-player’ in dienst van een Belgische club. Vanaf volgend seizoen verdedigt hij de kleuren van Standard in nationale en internationale toernooien voor FIFA-gamers.

Wanneer is je FIFA-carrière begonnen?

“Ik ben in 2009 gestart met FIFA te spelen. Maar nu is dit mijn voltijdse job: sinds 2011 doe ik het professioneel, sinds dan neem ik deel aan de gamingtoernooien die de FIFA zelf organiseert. Die zijn net als in het echte voetbal: als je de wereldbeker wint, hangt daar een prijs van 1,3 miljoen dollar aan vast. Als je niet aan je club verbonden bent, verdien je je geld onder andere door prijzengeld en sponsoring. Maar vanaf nu heb ik dus een contract bij Standard.”

Wil dat zeggen dat je alleen nog met het team en de spelers van Standard kunt spelen?

“Nee, zo werkt het niet. In het FIFA Ultimate Team-circuit kun je, als professioneel FIFA-gamer, je eigen club creëren en spelers kopen. Alleen is dat niet zo eenvoudig: je bouwt een budget aan FIFA-credits of coins op door matchen en toernooien te winnen, maar een speler als Cristiano Ronaldo kost meer dan een miljoen coins. Dus daarvoor moet je al even sparen, en veel geluk hebben. Maar ik heb hem in mijn team. En doordat ik nu een contract heb bij Standard, draagt de club die ik heb samengesteld – en dus ook Ronaldo – het truitje van Standard.”

'Ik heb Ronaldo in mijn team, en dus draagt die nu het truitje van Standard'
Twikii

Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit?

“Eigenlijk net zoals die van een professionele voetballer. Ik begin met een beetje sport – het is belangrijk dat je fit bent, dat je vormpeil hoog blijft: dat helpt om geconcentreerd te blijven. Op hoog niveau komt het vaak aan op details, dus je moet mentaal sterk staan – dat is de belangrijkste kwaliteit van een e-player. Daarna train ik met mijn coach, Jonathan Verbestel. Ik speel dagelijks zo’n vier uur, goed voor een twintigtal matchen van een kwartier. Standard maakt nu ook werk van een goed uitgeruste gaming room op Sclessin, waar ik kan trainen.”

Je hebt dus een eigen coach? Wat doet die zoal?

“Ik ben voortdurend bezig met het spel zelf, dus het is belangrijk dat je iemand hebt die wat meer afstand kan bewaren, die je kunt vertellen welke fouten je maakt tijdens een wedstrijd, en wat je goed doet. Net zoals in het echte voetbal raak je zelf gefrustreerd als je te veel fouten maakt, dus je hebt iemand nodig die je bij de les houdt. Hij is ook mijn sparringpartner, en hij scout mijn tegenstanders wanneer er een toernooi aankomt.”

Je bent de eerste e-player die in België een vaste club heeft. Anderlecht gaat er weldra ook een aanwerven, maar we hebben hier nog geen volledige competitie, zoals dat in Nederland bijvoorbeeld wel het geval is. Tegen wie ga je spelen?

“Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar vanaf ongeveer november volgend jaar zou er ook in België een competitie voorzien worden.”

'Ik speel twintig wedstrijden per dag'
Twikii

Er gaan dus meer Belgische clubs het voorbeeld van Standard volgen?

“Dat lijkt me logisch. Hier is het nog een jong fenomeen, maar clubs als Paris Saint-Germain en Manchester City hebben al anderhalf jaar hun eigen spelers. Ik denk dat de komende maanden ook heel wat Belgische clubs voor die weg zullen kiezen.”