Direct naar artikelinhoud

Voor Hemelswater kan het niet hard genoeg regenen

Wat te doen met al die neerslag uit steeds vaker voorkomende hevige regenbuien? Twee brouwers slaan twee vliegen in één klap.

Twee brouwers veranderen regenwater in bier
Beeld Marcel Wogram

Hemelswater Code Blond (alcoholpercentage 5,7) begon vorig jaar als een grap, zegt Joris Hoebe, medeoprichter van het biermerk Hemelswater. Het idee kreeg hij als begeleider van een studentenproject voor Rainproof Amsterdam. Deze organisatie wil de hoofdstad weerbaar maken voor een van de neveneffecten van de klimaatverandering: korte, maar heel heftige stortbuien die straten en tunnels laten onderlopen. Als afschrikwekkend voorbeeld dient Kopenhagen, waar in juli 2011 een stortbui een miljard euro schade veroorzaakte.

'Ik dacht: wat als je regenwater zou opvangen om er bier van te brouwen. Twee vliegen in één klap, zegt Hoebe, die uit hobby bier brouwt. Hij zocht contact met Thomas Gesink van De Prael, een kleine brouwerij annex proeflokaal in de Amsterdamse binnenstad die ideologisch goed bij zijn duurzame plannen past. De Prael biedt werk aan 120 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zo ontstond Code Blond, een donkerblond bier dat smaakt als het Bitterblond dat De Prael al maakte, 'maar dan zachter', aldus Gesink, 'omdat het kalk ontbreekt uit het leidingwater dat we normaal gebruiken.' Het afgelopen jaar heeft de brouwerij al 25 duizend liter regenbier gebrouwen. Nu gaan Hoebe en Gesink tijdens een bijeenkomst met honderd investeerders in Amsterdam op zoek naar twee ton tot een kwart miljoen euro om de productie naar 200 duizend liter op te stuwen.

Dat geld gaan ze gebruiken om een tweede, grotere brouwerij in Amsterdam-West 'regenklaar' te maken. Opvangbekkens op de daken en een leidingstelsel moeten niet alleen regenwater naar de bierketels brengen, maar ook naar de toiletten en de waterkranen in het voormalige postsorteercentrum. 'We willen wat water betreft onszelf geheel kunnen bedruipen', zegt Gesink. 'Daar moeten we jaarlijks 600 duizend liter voor opvangen.'

Afgelopen jaar heeft de brouwerij al 25 duizend liter regenbier gebrouwen

Voor de bierproductie aan de Oudezijds Armsteeg rijdt al een jaar wekelijks een bestelauto met tanks tussen De Prael en het filiaal van Intratuin, waar ze regenwater opvangen om hun planten te begieten. Geheel in de geest van de duurzaamheid is de dieselwagen deze week vervangen door een elektrisch karretje, dat geregeld met 450 liter water van Amsterdam-Oost naar de binnenstad rijdt.

Hoebe en Gesink erkennen dat hun project maar een kleine bijdrage kan leveren aan de pogingen om Amsterdam voor natte voeten te behoeden. 'Het gaat er vooral om dat Hemelswater mensen bewust maakt van de problematiek', zegt Hoebe.

'Horeca-ondernemers die ons bier aanbieden, hebben een verhaal te vertellen', stelt Gesink. Binnenkort gaat Hemelswater voor dat doel ook regentonnen bij cafés zetten. Ook daar opgevangen water wordt naar De Prael gebracht, gezuiverd van fijnstof, bacteriën en vogelpoep.

De tweede brouwerij moet een showcase worden hoe je een gebouw en een stad regenbestendig maakt, zegt Hoebe. Hemelswater wil licenties uitgeven, zodat ook anderen het idee en de techniek kunnen toepassen. En zodat op den duur iedereen denkt, als de regen weer met bakken uit de hemel valt: 'Daar is mijn bier.'

'Het gaat er vooral om dat Hemelswater mensen bewust maakt van de problematiek'

Regenbrouwsels

Code Blond is niet de enige drank die wordt gemaakt met regenwater. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben onder de vlag van Hemelswater dit jaar een gin-tonic gebrouwen. Ze willen hun start-up na hun opleiding verder uitbouwen. Ook andere brouwers gaan met regenwater aan de slag, zoals Helderse Jongens in Den Helder. De locatie van hun brouwerij leent zich goed voor dit procedé. Het rijksmonument Fort Westoever werd rond 1825 gebouwd om het net aangelegde Noord-Hollands kanaal te verdedigen. De manschappen moesten een belegering kunnen doorstaan: daarvoor zijn bassins aangelegd om regenwater op te vangen. Het fort maakt deel uit van de Stelling Den Helder. Napoleon Bonaparte gaf in 1810 de opdracht tot de aanleg daarvan. Helderse Jongens heeft dan ook een van zijn bieren naar de Franse heerser genoemd.