Direct naar artikelinhoud

Daphne Koster en Anouk Hoogendijk: 'Het beeld van voetbalmeisje is veranderd'

Daphne Koster (36) en Anouk Hoogendijk (32), twee boegbeelden uit het vrouwenvoetbal, stoppen na dit seizoen bij Ajax. 'Geld heeft voor mij nooit een rol gespeeld, anders was ik wel eerder gestopt.'

Daphne Koster (r) en Anouk Hoogendijk: 'Een groot verschil met vijf jaar geleden is dat er nu meer inmenging is binnen de club. Mannen en vrouwen beïnvloeden elkaar'Beeld Ivo van der Bent

Boegbeeld

Sinds het succesvolle EK in 2009, waarbij Nederland onder leiding van Vera Pauw de halve finale haalde, worden Anouk Hoogendijk en Daphne Koster gezien als de boegbeelden van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Hoogendijk: "Boegbeeld. Ja, dat heb ik vaak gehoord en het is nog steeds bijzonder om te horen."

Koster: "Ik denk dat het te maken heeft met hoe je je presenteert, hoe je als sporter bent en met je prestaties op het veld. Ik zie het als een blijk van waardering."

Voetbaltype

Hoogendijk: "Toen ik op voetbal ging, was iedereen daar verbaasd over. Ze vonden me meer een tennis- of een hockeytype. Dat is natuurlijk grote onzin - en wat is dan een voetbaltype? Toch hadden veel mensen een bepaald beeld bij meisjes die voetbalden. Dat is nu gelukkig veranderd. Misschien dat ik daar wel een bijdrage aan heb geleverd, ja."

Koster: "Ik heb vooral de atletes om me heen zien veranderen. Toen ik twintig jaar geleden in het Nederlands elftal kwam, waren niet alle meiden afgetraind en waren ze minder technisch onderlegd. Dat het nu anders is, heeft te maken met het aantal trainingsuren, opleiding, sportopvoeding, maar ook met de mentaliteit van trainers en de opstelling van de bond. Gaandeweg is die cultuur veranderd."

Vindingrijk

Koster: "Geld heeft voor mij nooit een rol gespeeld, anders was ik wel eerder gestopt. Maar ik ben altijd vindingrijk geweest en verkeer nu in de gelukkige omstandigheid dat ik als ambassadeur van ABN Amro bezig ben met een talententraject voor meiden. Het is mooi meegenomen dat ik daar wat extra centen mee kan verdienen."

Hoogendijk: "Ajax is financieel gezien één van de beste clubs voor voetbalsters, maar ik kan niet leven van de sport alleen. In het begin deed ik dingen vrijwillig of bijna voor niks, bijvoorbeeld een clinic geven voor 12,50 euro. Dat doe ik nu niet meer. Ik weet niet of speelsters in Nederland ooit van het voetbal zullen kunnen leven, maar het EK komende zomer kan daarbij wel een belangrijke stap zijn. Als Oranje het goed doet, zal dat deuren openen, net als in 2009."

Geld heeft voor mij nooit een rol gespeeld, anders was ik wel eerder gestopt
Daphne Koster

Ajax Vrouwen

Op 18 mei 2012 presenteerde Ajax dan eindelijk een vrouwenteam. Koster tekende als eerste, Hoogendijk volgde snel daarna. Hoogendijk: "Ik weet nog dat we met alle meiden waren uitgenodigd in de Arena, in de kleedkamer van de mannen. Op elke stoel hing een shirt, met onze naam erop. Het was een droom die uitkwam. Af en toe, als ik bij mijn ouders slaap, lig ik nog onder mijn Ajaxdekbed."

Koster: "Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik hier heb mogen spelen. Een groot verschil met vijf jaar geleden is dat er nu meer inmenging is binnen de club. Mannen en vrouwen beïnvloeden elkaar; kijk naar Simon Tahamata, die ons techniektraining geeft."

Buitenlands avontuur

Koster was in 2010 de eerste Nederlandse speelster die een contract tekende bij een club in de Amerikaanse profleague. Koster: "Wat wij nu bij Ajax doen en wat er gebeurt bij het Nederlands elftal, het uitdelen van handtekeningen na afloop van een wedstrijd, dat was een idee van mij, ik had dat opgepikt bij mijn club Sky Blue."

"Vrouwenvoetbal werd daar heel anders benaderd. Na elke wedstrijd ging er een klok lopen. Het eerste kwartier was voor de spelers, om even op adem te komen. De 45 minuten daarna waren voor de fans."

Hoogendijk speelde in 2011 één seizoen bij het Engelse Bristol. Begin 2014 kwam ze in het nieuws, toen ze als eerste Nederlandse speelster een contract bij Arsenal tekende, maar na een half jaar keerde ze terug naar huis. Hoogendijk: "Het was niet wat ik ervan verwachtte, maar ik heb er geen spijt van gehad."

Koster: "Door de beperkte financiële mogelijkheden in eigen land spelen nu veel meiden uit het Nederlands elftal in het buitenland. Wat gebeurt er als je hier investeert in een goede competitie, waardoor iedereen hier wil spelen? Het is een realistische gedachte, maar die keuze wordt niet gemaakt."

Wat gebeurt er als je hier investeert in een goede competitie, waardoor iedereen hier wil spelen?
Daphne Koster

Zwangerschap

In januari 2014 maakte Koster bekend dat ze zwanger was - en vastbesloten om na de bevalling terug te keren op het hoogste niveau. De zwangerschap kostte haar haar plek bij Oranje.

Koster: "Ik heb er absoluut geen spijt van gehad. Ik denk dat ik veel mensen heb beïnvloed in hoe ze naar een zwangere, ambitieuze vrouw kijken. Ik weet dat mensen in mijn omgeving niet geloofden dat ik terug zou komen, maar dat kan dus gewoon. Sanne is nu bijna drie. Vorige week liep ze aan mijn had mee het veld op, voorafgaand aan de kampioenswedstrijd tegen ADO Den Haag."

Hoogendijk: "Ik heb altijd gedacht: ik wil pas kinderen als ik stop, omdat ik het niet zag zitten om een comeback te maken als ik eenmaal moeder was. Ik vind het heel knap Daphne dat wel heeft gedaan."

Maatschappelijke carrière

Wat de twee na hun voetbalcarrière gaan doen, is nog niet bekend. ­Koster: "Ik vind alles leuk. Een managementfunctie, maar ook een trainer­schap sluit ik niet uit."

Hoogendijk: "Ik heb wel een aantal ideeën over wat mij ligt en wat ik leuk vind, in de richting van iets maatschappelijks, of pr en communicatie. Ik hoop iets moois over te houden aan het netwerk dat ik heb opgebouwd."

"Als ambassadeur van het welpenvoetbal neem ik maandelijks filmpjes op waarin ik kleine voetballertjes interview. Dat vind ik geweldig om te doen. Daarin komt mijn passie voor voetbal, kinderen en presentatie allemaal samen. Maar ik ben ook nog aan het nadenken of ik verder ga met voetballen, want ik voel me nog te fit om helemaal te stoppen met sporten."

Vrijdag staan Koster en Hoogendijk nog eenmaal samen op het veld in de bekerfinale van Ajax-PSV, om 19.30 uur in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Na het kampioenschap is het de tweede prijs die de Ajax Vrouwen dit seizoen kunnen winnen.

Daphne Koster 
Den Haag, 13 maart 1981
Speelde in de jeugd bij ASV Assendelft. Vertrok op haar 19de naar Ter Leede, waar ze zeven seizoenen speelde. Daarna volgden AZ, Sky Blue FC, weer AZ, Telstar en Ajax.

Koster werd zeven keer landskampioen (waaronder dit seizoen met Ajax) en won vier keer de KNVB beker. Sinds haar debuut op 27 augustus 1997 speelde Koster 139 interlands en speelde ze twee EK's (2009, 2013).

Begin juli komt bij uitgever Voetbal Inside haar biografie uit: Daphne Koster, nooit meer buitenspel, geschreven door Iris Koppe.

Anouk Hoogendijk 
Woerden, 6 mei 1985

Speelde in de jeugd van CSW, Argon en Legmeervogels. Via Saestum kwam ze in 2007 bij FC Utrecht terecht. Daar speelde ze vier seizoenen, tot ze naar Bristol Academy vertrok.

In 2012 kwam ze even terug bij Utrecht, tot Ajax zich meldde. In 2014 speelde ze een half jaar bij Arsenal, daarna keerde ze terug bij Ajax. Hoogendijk werd drie keer landskampioen (waaronder dit seizoen met Ajax) en won één keer de KNVB beker met FC Utrecht.

Hoogendijk maakte op 6 augustus 2004 haar debuut bij Oranje en speelde sindsdien 103 interlands. Ze nam deel aan twee EK's (2009 en 2013) en één WK (2015). In 2015 presenteerde ze samen met Vincent de Vries het boek Balverliefd.