Yantai-blog Dag 5: Zoveel informatie

Nina de Winter

Nina de Winter

Student internationale betrekkingen Nina de Winter blogt voor Dagblad van het Noorden over haar reis naar China met de Rijksuniversiteit Groningen. Als universiteitsraadslid van studentenpartij Lijst Calimero is ze uitgenodigd om de campus in Yantai te bekijken waar de RUG een nevenvestiging wil stichten

De belangrijkste conclusie

Het is nu zondagmiddag, ik ben weer thuis. Tijd om terug te kijken op afgelopen week en een uitgebreide verslaglegging te schrijven voor mijn collega’s van de Universiteitsraad. De afgelopen dagen hebben veel nieuwe inzichten gegeven in het project. Ik heb heel veel nieuwe informatie gekregen en nu ook een beeld bij het project waar we met de Universiteitsraad al sinds 2015 over praten. Daarnaast heb ik kunnen praten met de mensen die zich aan de andere kant van het speelveld bevinden, de mensen van de China Agricultural University en Chinese studenten.

Academische vrijheid

Het is deze week vaak gegaan over academische vrijheid. Dat er hard gewerkt wordt om de academische vrijheid op de campus van UGY goed te regelen is duidelijk geworden. Er schijnt een goedwerkend systeem te bestaan om vrije internettoegang te garanderen. Enkele internationale bedrijven werken hier al mee en het is de bedoeling dat UGY dit ook zal gaan gebruiken. Academische vrijheid op de campus is echter maar een eerste stap. Het is en blijft een campus in China en buiten de campus geldt de Chinese wetgeving. Bovendien zijn Chinese studenten niet gewend een kritische houding aan te nemen in de klas, wat wel essentieel is voor het volgen van Westers onderwijs. Hier zal veel aandacht aan moeten worden besteed en het zal niet makkelijk zijn zo’n cultuurverandering teweeg te brengen onder studenten en docenten.

Samenwerken

Tegelijkertijd kunnen we ook veel leren van de Chinese mentaliteit. Ze hebben een enorme drive en ambitie en durven daarbij risico’s te nemen. Samenwerken lijkt het sleutelwoord te zijn voor het slagen van UGY. Goed contact tussen beide universiteiten en veel uitwisseling van studenten en staf is dan erg belangrijk. In Ningbo blijkt dit lastig, zo zijn er heel weinig studenten uit Nottingham (de moederuniversiteit) geïnteresseerd om in Ningbo te gaan studeren en blijkt het vinden van goede staf erg lastig.

Kwaliteit van het onderwijs

Onze grootste zorg blijft dat de kwaliteit van het onderwijs aan de RUG niet gewaarborgd kan worden. Het oprichten van UGY zal hoe dan ook vragen om inspanningen van docenten aan de RUG en dit mag niet ten koste gaan van de studenten hier. Op de vraag wat UGY voor de Groningse student zal gaan betekenen heb ik nog geen antwoord gekregen.

Dat iedereen enorm gemotiveerd is om UGY een succes te laten worden heb ik afgelopen dagen wel ervaren. Zo zien de vastgoedplannen er heel goed uit en heb ik gezien dat ze in China snel kunnen bouwen. De onderzoeksfaciliteiten die in UGY gebouwd zullen worden bieden enorme mogelijkheden voor de onderzoekers uit Groningen en bedrijven in de omgeving staan te springen om met hen samen te kunnen werken.

In de toekomst kijken kan niemand. Uiteindelijk moeten we de afweging maken of we denken dat de RUG en de CAU dit project kunnen laten slagen. Daarvoor moeten wij alle informatie die we straks hebben kritisch en op de inhoud beoordelen. Deze reis heeft een hoop nieuwe informatie gegeven. Misschien soms zelfs een beetje teveel informatie ;)