Schommelen en van de kabelbaan op de dijk bij Noordpolderzijl

Jong en oud zocht dit weekeinde verkoeling en vertier in Noordpolderzijl tijdens een groot buitenspeelevenement. Foto Jan Zeeman

Jong en oud zocht dit weekeinde verkoeling en vertier in Noordpolderzijl tijdens een groot buitenspeelevenement. Foto Jan Zeeman

De dijk bij Noordpolderzijl veranderde dit weekeinde in een grote openluchtspeelplaats.

Wie de schier eindeloze Zijlweg richting café ‘t Zielhoes afreed, kon van verre al iets ongewoons ontwaren op het grasveld naast het gemaal: een groot rood met geel en blauw gekleurd luchtkussen.

,,Dat is onze stormbaan’’, zegt Romy Veenstra (19), het brein achter het buitenspeelevenement. Veenstra is stagiaire bij de evenementenorganisatie stichting Buitengewoonleven.nu. Samen met Ingrid Koetzier van de stichting bedacht Veenstra het grote spellenweekend als afstudeerproject voor haar studie sociaal cultureel werk.

,,Ik wilde kinderen als vanouds weer lekker laten buitenspelen. Ze zitten al zo veel binnen, bezig met sociale media.’’ Dus verzonnen Veenstra en Koetzier een list die honderden kinderen en hun ouders naar de dijk lokten. En die ze bovendien een unieke ervaring opleverde. Veenstra lacht. ,,Wie heeft er nu vaker boven op de dijk geschommeld in een autoband?’’

Behalve de schommelbanden en stormbaan, is door Scouting Vinchem uit Winsum een spellenparcours uitgezet. Liefhebbers kunnen op de dijk van een kabelbaan roetsjen of in een opblaasbare plastic bal over het water ‘lopen’.

Aan de voet van de dijk poogt Danillo Machiels (11) een record te verbreken bij het spiraalspel, waarbij hij zo snel mogelijk met een staaf met daaraan een ringetje een traject moet afleggen op een elektrisch geladen spiraal.

Onder fanatieke aanmoediging van zijn vader Peter de Jong (57) en spelleider Paul Rijskamp (22) neemt Danillo de staaf ter hand. Hij blijkt over stalen zenuwen en twee bibberloze handen beschikken: in 33 seconden het eindpunt bereikt. ,,Een record!’’, roept Rijskamp, die kort daarvoor nog een recordtijd van 34 seconden had genoteerd. ,,De records sneuvelen om de haverklap’’, constateert hij.

Even verderop wagen de gebroeders Jaeren (12), Runan (10) en Finnar (6) zich voor de zoveelste keer op de stormbaan, de leukst activiteit van allemaal volgens het drietal. Vader Jan (51) en moeder Miranda (46)knikken. ,,Je hoeft het woord stormbaan maar te noemen en ze zitten al in de auto’’, zegt Jan.

Over één ding is het publiek het eens: leuk dat er zo veel levendigheid is in Noordpolderzijl. Ook Koetzier en Veenstra zijn tevreden. Ze hopen het evenement volgend jaar een vervolg te geven, mogelijk tijdens de Dag van het Wad eind juni.