Direct naar artikelinhoud

Daders oerwoudgeluiden Onana nog niet achterhaald

Het is nog altijd niet gelukt om de Vitesse-supporters te achterhalen die drie maanden geleden oerwoudgeluiden maakten richting Ajax-keeper André Onana.

Ajax-keeper Onana was begin dit jaar doelwit van racistische spreekkoren.Beeld anp

De Arnhemse club zegt in Nieuwsuur dat het onderzoek naar de racistische spreekkoren zich richt op zes supporters, maar het is nog niet gelukt om die te identificeren. In een filmpje dat op YouTube verscheen is te horen hoe fans van Vitesse na het laatste fluitsignaal 'oeh oeh oeh' roepen richting Onana. 

Volgens Vitesse-directeur Joost de Wit gaat het om 'een groep jongvolwassenen die stoer wilde doen', maar is het lastig om iedereen in beeld te krijgen omdat er bij het duel tegen Ajax 20.000 mensen in het Gelredome zaten.

Uit een inventarisatie van Nieuwsuur blijkt dat er na verschillende van dit soort racistische incidenten in het Nederlandse profvoetbal geen daders werden berecht. Het is volgens het televisieprogramma bijna onmogelijk de bewijslast rond te krijgen tegen makers van oerwoudgeluiden in voetbalstadions.

Ook oud-Ajacied Riechedly ­Bazoer was vorig seizoen tijdens een wedstrijd bij ADO Den Haag doelwit van discriminerende spreekkoren, maar geen van de 28 supporters die zich hieraan schuldig maakten hoefde zich voor de rechter te verantwoorden. Voor het Openbaar Ministerie ontbrak het aan bewijs om de ADO-supporters te vervolgen. Wel kregen ze een stadionverbod of moesten ze van de Haagse club een educatief traject over racisme volgen.