Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Gazelle komt de fabrikant met een gelimiteerde jubileum-editie van de Champion Mondial.

In 2002 is Gazelle gestopt met de productie van raceframes. Nu, vijftien jaar later, pakt Gazelle met 125 stuks van de iconische racefiets uit vroeger tijden de draad weer even op. Deze uitvoering van de Champion Mondial ziet er van een afstandje uit als het model van toen. Als je echter beter kijkt zie je dat Gazelle heeft getracht een compromis te vinden tussen het origineel en een koersfiets met moderne kenmerken. “We hebben gezocht naar een compromis tussen het rijke verleden en trends uit de moderne tijd”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Gazelle hierover.

Buizen van Reynolds

De Champion Mondial heeft een stalen frame en een carbon voorvork. Net zoals bij het origineel is gebruikgemaakt van Reynolds-buizen. Er zijn twee versies: een uitvoering met Reynolds 853 en een met Reynolds 953. Het 853-frame is dankzij luchtharding en een speciale warmtebehandeling extra licht, zonder dat dat ten koste gaat van de vermoeiingssterkte. De toegepaste techniek maakt het frame ook duurzamer. De 953-uitvoering heeft een roestvast stalen buizenset. Het gewicht is laag, maar toch voldoende stijf. Het 953-model biedt met het stalen frame comfortabel rijgedrag, een hoge impactsterkte en een grote vermoeiingsweerstand.

Om de jubileumfiets in de geest van de Champion Mondial-familie te ontwerpen en bovendien iets extra’s mee te geven, heeft Gazelle aan de details gedacht. De lugs op de punten waar de bovenbuis aansluit op het balhoofd en de zadelbuis zijn handgemaakt. Verder zijn er diverse Gazelle-logo’s met de hand gegraveerd. Het ontwerp van de staande achtervork is gelijk aan dat van de Champion Mondials uit de jaren zeventig en tachtig. De liggende achtervork heeft het asymmetrische design van de frames uit de jaren negentig. De Champion Mondial heeft een tapered balhoofd- en zitbuis voor meer stijfheid. Het frame is ook geschikt gemaakt voor Shimano Di2 en Campagnolo EPS met interne batterij.

Hollandse kleuren

De 853- en 953-uitvoering worden aangeboden in drie kleuren: rood, wit en blauw. Dit zijn de drie meest iconische kleurstellingen die de Champion Mondial in de loop der jaren heeft gehad. Het rood, wit en blauw komen overeen met de kleuren van de Champion Mondial Jubilee die begin jaren negentig werd uitgebracht toen Gazelle 100 jaar bestond. Het 953-model heeft qua kleurstelling nog een extraatje: het is voor de helft gepolijst voor een nostalgische, verchroomde look.

De Champion Mondial komt in vier maten: 55, 57, 59 en 61 centimeter. De 953-frameset gaat € 1.892 kosten. De 853-set kun je kopen voor € 1.250.

Meer info, ook over het Champion Mondial festival vind je op de site van Gazelle.