Direct naar artikelinhoud
Interview

Saskia Noort adviseert Willem-Alexander: ga dansen

Saskia Noort.

Koning Willem-Alexander wordt vandaag 50. Saskia Noort is net 50 geworden en schreef daar een boek over. Ze geeft tips aan de koning.

50 is ook maar een getal.

"Voor mij persoonlijk wel, ja. Maar er kleeft wel van alles aan vast. Dat het een beetje voorbij is en dat het gedaan is met het plezier. Voor een deel is dat ook zo. Wie 50 is, komt in één keer aan de andere kant van de lijn te staan, vrienden om je heen worden ziek, de kinderen zijn het huis uit en je moet afscheid nemen van je ouders. Het besef van de eindigheid doet zijn intrede. Het duurt echt wel even voor je af bent van het gevoel dat je leven voltooid is."

De schrikgedachte: 'Nu word ik écht oud'. Hebben vooral vrouwen die?

"Ja, naar vrouwen wordt anders gekeken. Je kunt bijvoorbeeld geen baby's meer krijgen - al verschuift die leeftijdsgrens natuurlijk wel steeds meer - en je lijf verandert; je bent niet meer zo strak. Bovendien denken veel vrouwen dat er van alles van ze wordt verwacht: sociaal beschikbaar zijn, gezond eten en allemaal andere dingen die moeten uitmonden in 'een gelukkige tweede helft van je leven'. In dit boek wil ik afrekenen met dat soort cliché's."

Wat zou u Willem-Alexander adviseren in deze fase van zijn leven?

"Hij heeft zo'n ander leven. Hij kan niet zomaar naar feestjes en concerten. Toch zou ik hem aanraden om zo jong mogelijk te leven. Ga dansen en muziek maken, blijf geïnteresseerd in kunst en cultuur. En seks blijven hebben, natuurlijk. Met een vrouw als Máxima heeft hij het getroffen. Ook een goede relatie met je partner houdt het verzorgingstehuis op afstand."

Hoe ouder hoe wijzer, zeggen ze. Wordt Willem-Alexander elke verjaardag een betere koning?

"Dat denk ik zeker. Als je 50 bent heb je meer zelfvertrouwen, je kunt beter relativeren, dingen zijn niet zo heftig als ze lijken te zijn. Dat zijn eigenschappen die als koning goed van pas komen."

50. Dingen die ik blijf doen. Saskia Noort. Uitgeverij Lebowski, Amsterdam.

Lees ook: Willem-Alexander is zeldzaam openhartig op tv.

Hoe ouder hoe wijzer, zeggen ze. Wordt Willem-Alexander elke verjaardag een betere koning?