Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

'Afriyie verwijst elke keer toch naar de witte man'

Witte organisaties strijken subsidies op voor niet meer dan symbolische hulp tegen racisme, stelde Jerry Afriyie. Twee Paroollezers reageren: 'Ik raad hem van harte aan om eens uit de slachtofferrol van het verleden te stappen.'

Jerry AfriyieBeeld ANP

Het schrijven van Jerry Afriyie afgelopen ­zaterdag, doet mij weer terugdenken aan de vorige stukken in Het Parool over de witte man die aan zet is en dat het tijd wordt uit de witte bubbel te treden. Helaas wordt ook hier weer gesuggereerd dat witte organisaties bevoorrecht worden boven organisaties van gekleurde medemensen.

Kan het niet zo zijn dat deze organisaties gewoon betere voorstellen hebben dan concurrerende organisaties?

In dit soort situaties wordt altijd weer ­gewezen op de koloniale overheersing en de beter wetende witte man. Er is mijns inziens niemand die vanuit de denkwereld dat de witte man het beter kan, vooraan is gaan staan bij de toekenning van de subsidies.

Ik word er een beetje moe van dat bij alles wat de witte man doet en is in dit soort discussies de woorden discriminatie en slavernij te berde worden gebracht. Hoewel Afriyie ­beweert geen onderscheid te maken wat betreft huidskleur, religie of wat dan ook, verwijst hij elke keer toch naar de witte man.

Ik raad hem dan ook van harte aan om eens uit de slachtofferrol van het verleden te stappen en te starten vanuit de huidige tijd vooruit te komen.
De huidige witte man is niet verantwoordelijk voor de slavernij, hoe pijnlijk die periode ook is geweest.

Laat ons, inwoners van Nederland, eens op een eerlijke, normale wijze met elkaar samenwerken, zonder elkaar daarbij meteen discriminatie, slavernij en andere verwijten vanuit het verleden voor de voeten te werpen.

Maatschappelijke vooruitgang voor iedereen is alleen mogelijk door vooruit te denken en niet te blijven hangen in het verleden.
Marcel Kemna, Amsterdam

De huidige witte man is niet verantwoordelijk voor de slavernij, hoe pijnlijk die periode ook is geweest
Marcel Kemna, Amsterdam

Bekrompen

Jerry Afriyie meent dat 'racisme een wit probleem is dat slachtoffers maakt onder de zwarte bevolking, wereldwijd'. Deze dichter en oprichter van de stichting Nederland Wordt Beter slaat de plank helemaal mis. Dat is nu juist het probleem met mensen die menen dat ze gediscrimineerd worden: ze discrimineren zichzelf.

Spreek iemand aan op het op de grond gooien van rotzooi en hij meent dat het discriminatie is omdat het, toevallig, een Surinamer blijkt te zijn. Spreek een reparateur van wasmachines aan op het oplichten van een klant, dan meent hij direct dat het racisme is omdat hij, toevallig, uit Egypte stamt. Wanneer mijn kind op een zwarte school zit en voor bleekscheet wordt uitgemaakt, is dat echter wel echte discriminatie.

Als Afriyie meent dat racisme een wit probleem is, moet hij zeker niet in aanmerking komen voor subsidie met zijn stichting. Hij meent zelfs dat 'witte' discriminatiebureaus alleen maar subsidies vragen om 'geld te verdienen'. 'Opkomen voor zwarten lijkt het enige om een goede subsidieaanvraag te doen.'

Ook hier weer dat schuldgevoel aanpraten als het om de slavernij gaat, terwijl ook de slavernij niet uitsluitend een 'wit' probleem was. Als er in de wereld nog sprake is van slavernij, dan is dat met name in Afrika, waar mensen worden uitgebuit door eigen (zwart) volk.

Kortom, een dom en bekrompen artikel dat op geen enkele wijze een bijdrage levert.
Eduard Pijl, Amsterdam

Lees ook: 'Racisme los je niet op met wit privilege'