Direct naar artikelinhoud

Nieuwe Korea-strategie VS: inzetten op dialoog, maar militaire oplossing achter de hand

De strategie van de Amerikaanse president Donald Trump ten aanzien van Noord-Korea is erop gericht Pyongyang via onderhandelingen zover te krijgen dat het zijn kernwapens gaat ontmantelen en de ontwikkeling van ballistische raketten zal staken. Washington staat open voor de dialoog, maar zal zo nodig de sancties verscherpen, zo heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

De minister van Defensie Jim Mattis (links) praat met generaal Joseph Dunford, aanvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten, over de strategie ten aanzien van Noord-Korea.Beeld afp

'De Verenigde Staten streven naar stabiliteit en vreedzame denuclearisatie. We blijven bereid te onderhandelen voor dat doel. Maar we zijn ook bereid om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen', zo luidde de gezamenlijke verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, de minister van Defensie Jim Mattis en de directeur van de Nationale Veiligheidsdienst Dan Coats.

'Eerdere inspanningen om de onwettelijke wapenprogramma's en ballistische tests van Noord-Korea een halt toe te roepen, zijn mislukt. Met elke provocatie zet Noord-Korea de stabiliteit in Noordoost-Azië op het spel, en groeit de dreiging tegen onze bondgenoten en de VS', aldus de drie hoge verantwoordelijken. 'We sporen de internationale gemeenschap aan om de druk op Noord-Korea te verhogen en het regime ervan te overtuigen terug te keren naar het pad van de dialoog.'

Terrorisme-lijst

Volgens een hoge verantwoordelijke in het Witte Huis bekijken de VS bovendien de mogelijkheid om Noord-Korea opnieuw op de lijst van staten te zetten die het terrorisme ondersteunen. Pyongyang stond eerder al op die lijst, maar werd er in 2008 door ex-president George W. Bush weer afgehaald.

Landen die op die lijst staan, zoals Iran, Syrië en Soedan, krijgen Amerikaanse sancties opgelegd. Het gaat dan onder meer over financiële en handelsbeperkingen.

Vijf nucleaire tests

Noord-Korea heeft tot nu toe vijf nucleaire tests uitgevoerd, waarvan twee vorig jaar, en het land werkt aan langeafstandsraketten met een kernkop die de VS zouden kunnen bereiken. Ook heeft het land een aantal rakettests uitgevoerd ondanks door de Verenigde Naties ingestelde sancties.

De groeiende nucleaire en ballistische dreiging van Noord-Korea is het grootste acute veiligheidsprobleem voor president Trump. Hij heeft gezworen dat hij zal voorkomen dat Noord-Koreaanse raketten de VS kunnen bereiken en gezegd dat alle opties daartoe op tafel liggen, inclusief een militaire aanval.

Noord-Korea op zijn beurt ziet zijn kernwapenprogramma als zelfverdediging. Het heeft de VS gewaarschuwd dat het elke militaire agressie van de VS zal beantwoorden met een nucleaire tegenaanval. Ook heeft het gedreigd delen van Zuid-Korea en Japan met raketaanvallen in de as te zullen leggen.

Donald Trump.Beeld afp