Direct naar artikelinhoud

Sportblog - WK verder uit zicht voor Van Marwijk en Saoedi-Arabië

Van fabelachtige doelpunten tot nieuwe sporthelden. Nieuws over transfers, records en opvallende tweets uit de sportwereld, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Dit blog is inmiddels afgesloten: lees verder op ons nieuwe sportblog!

Bert van Marwijk.Beeld epa

11:49 woensdag 30 augustus 2017

Door een 2-1 nederlaag tegen de Verenigde Arabische Emiraten moet coach Bert van Marwijk met zijn Saoedi-Arabië hopen op een uitglijder van Japan en Australië voor plaatsing voor het WK van 2018 in Rusland.

De Saoedi’s waren lange tijd op weg naar de eerste plaats in de poule en daarmee directe plaatsing voor het WK, maar door twee nederlagen op rij (in juni was Australië met 3-2 te sterk) lijkt de ploeg van Van Marwijk te zijn veroordeeld tot een derde plaats in de poule. Saoedi-Arabië staat gedeeld tweede, een punt achter koploper Japan en op gelijke hoogte met Australië, maar beide landen hebben twee wedstrijden te spelen. Voor Saoedi-Arabië wacht alleen nog de thuiswedstrijd tegen Japan. De nummers één en twee kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK, de nummer drie moet play-offs spelen om een ticket te bemachtigen.

‘Ik weet dat verliezen bij sport hoort. Maar voor mij is dit het meest teleurstellende moment sinds ik twee jaar terug aan deze baan begon’, aldus de Nederlandse bondscoach van Saudi-Arabië na de nederlaag tegen de Emiraten. ‘In de tweede helft lieten we zien beter te kunnen voetballen dan de Verenigde Arabische Emiraten, maar we verloren te veel duels, zowel door de lucht als over de grond.’

Van Marwijk moet hopen op een gelijkspel van Australië en Japan, donderdag in een onderlinge confrontatie.

21:51 woensdag 2 augustus 2017

Team Sunweb raakt na Ramon Sinkeldam (naar FDJ van sprinter Arnaud Démare) ook Warren Barguil kwijt. De Fransman, die in de Tour twee etappes won en de bolletjestrui veroverde, heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij Fortuneo. Barguil (25) fietste sinds 2012 voor Giant-Alpecin, de voorloper van Sunweb. In zijn eerste jaar won hij twee etappes in de Ronde van Spanje. Daarna stond de Fransman jaren droog, tot zijn succes in de onlangs verreden Tour. Barguil is blij met zijn overstap. ‘Ik heb deze ploeg de afgelopen jaren zien groeien. In de Tour toonden ze zich als een sterk collectief met individuele uitschieters. De leiding heeft me toegezegd dat ik op de manier mag koersen zoals ik dat in de Tour deed: temperamentvol een aanvallend.’ Tegenover het vertrek van Sinkeldam en Barguil staat de komst van Martijn Tusveld. De 23-jarige allrounder wordt overgenomen van Roompot.

Warren Barguil in de bolletjestrui tijdens de Tour de France van 2017.Beeld afp

23:09 zondag 30 juli 2017

De Nederlandse voetbalsters strijden donderdagavond vanaf 20.45 uur in Enschede met Engeland om een plek in de finale van het EK. Onder de aandachtige blik van de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman versloegen de Engelsen zondag in de kwartfinale Frankrijk met 1-0.

Jodie Taylor maakte na een uur spelen het enige doelpunt in de Adelaarshorst in Deventer. De 31-jarige spits van Arsenal vierde al haar vijfde treffer op dit EK.

Oranje plaatste zich zaterdag voor de halve finales door Zweden in Doetinchem met 2-0 te verslaan. De andere finalist komt uit de confrontatie in Breda tussen Oostenrijk en Denemarken. EK-debutant Oostenrijk won in de kwartfinale via strafschoppen van Spanje, Denemarken verraste titelverdediger en topfavoriet Duitsland. Het duel in Breda begint om 18.00 uur.

Met Nederland en Engeland staan twee ploegen tegenover elkaar die op dit EK al hun wedstrijden hebben gewonnen. Het wordt ook een herhaling van de halve finale op het EK van 2009, toen de Engelsen in de verlenging wonnen (2-1). Engeland pakte brons op het laatste WK, twee jaar geleden in Canada.

De Nederlandse voetbalsters vieren de 2-0 tegen Zweden.Beeld anp

17:23 vrijdag 28 juli 2017

Het had zijn achtste WK moeten worden, maar de Nederlandse sprinter Churandy Martina moet het WK atletiek in Londen volgende week aan zich voorbij laten gaan. Martina, regerend Europees kampioen op de 100 meter, kampt volgens de Atletiekunie met een hardnekkige hamstringblessure.

De 32-jarige sprinter van Curaçao had deze zomer al vaker last van pijn, maar bleef doorlopen. Bij de Diamond League in Parijs dook hij met 20,27 onder de limiet voor de mondiale titelstrijd. Voor het WK in Londen wist hij zich op de 200 meter te plaatsen, maar hij kiest nu voor rust.

‘Ik ben zeer teleurgesteld’, zei Martina tegen het ANP. ‘Ik heb er alles aan gedaan om fit te worden, maar dat is niet gelukt. Ik moet nu herstellen zodat ik de komende jaren nog wel kan meedoen aan de EK's en de WK's die nog komen en natuurlijk de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.’

Churandy Martina in Lille, in juni dit jaar.Beeld getty

100 meter onder 10 seconden

‘Ik ben trots dat ik de eerste ben die voor dit land de 100 meter onder de 10 seconden heeft gelopen’, zei Churandy Martina in juni tegen Robert Vuijsje toen die hem interviewde voor zijn reeks Land van afkomst. (+)

21:47 donderdag 27 juli 2017

PSV moet serieus vrezen dat het Europese avontuur van dit seizoen beperkt blijft tot slechts twee wedstrijden. De formatie uit Eindhoven leed donderdag een nederlaag in het eerste duel met NK Osijek (0-1) in de voorlaatste voorronde van de Europa League. De return voor een plaats in de play-offs voor het hoofdtoernooi is volgende week in Kroatië.

PSV speelde in een te laag tempo en kreeg weinig uitgespeelde mogelijkheden. Borna Barisic maakte in de 57ste minuut het enige doelpunt in een goed gevuld Philips-stadion. Hij benutte een strafschop die Joshua Brenet had veroorzaakt.

Marco van Ginkel, de nieuwe aanvoerder, baalde van de nederlaag. ‘We speelden slordig en in een te laag tempo. Je moet deze gasten kapot spelen. Dat hebben we niet gedaan. Natuurlijk wordt het moeilijk volgende week. Zij hebben gescoord in een uitwedstrijd en spelen thuis’, aldus van Ginkel tegen Fox Sports.

FC Utrecht heeft donderdag in de derde voorronde van de Europa League doelpuntloos gelijkgespeeld tegen het Poolse Lech Poznan. In Stadion Galgenwaard waren de Poolse bezoekers nog het dichtst bij een treffer.

Aanvoerder Marco van Ginkel van PSV baalt na het 0-1 verlies tegen NK Osijek in de kwalificatiewedstrijd voor de Europa League.Beeld anp

17:04 woensdag 26 juli 2017

Hij is er vroeg bij, zullen we maar zeggen. Shane Kluivert, de jongste zoon van oud-international Patrick Kluivert, heeft een sponsorcontract getekend bij Nike. Hij maakte dit zelf bekend via Instagram. Voor de sportkledinggigant bleek zijn leeftijd geen obstakel: Shane is pas 9 jaar oud.

Maar dan hebben we het wel over een razend populaire 9-jarige, met ruim honderdduizend volgers op Instagram en een eigen YouTube-kanaal met video's die tienduizenden views halen, soms meer dan honderdduizend. Aan exposure geen gebrek, dus. Daar komt nog bij dat Shane een voetbaltalent is: hij speelt in de jeugd van Paris Saint-Germain, niet geheel toevallig de club waar zijn vader vorig jaar aantrad als technisch directeur (en onlangs weer vertrok).

De Telegraaf houdt het erop dat Shane de jongste sporter van Europa is met een kledingcontract, misschien wel van de wereld. Kluivert senior laat weten trots te zijn - ook via Instagram, waar hij nog net iets meer volgers heeft dan de 9-jarige Shane.

Aaf is fan

Een paar maanden geleden ontdekte columnist Aaf Brandt Corstius de kookfilmpjes van Shane Kluivert. 'Ik heb van Shane geleerd dat je nachtschade kunt krijgen van het kontje van de courgette.' (+)

14:52 woensdag 26 juli 2017

Tennisser Novak Djokovic komt niet meer in actie in 2017. Dat heeft de Serviër in samenspraak met zijn coach Andre Agassi besloten.

De voormalig nummer één van de wereld kampt met een elleboogblessure en is niet in staat om te spelen. Hij laat onder andere de US Open en de halve finale van de Davis Cup aan zich voorbij gaan.

‘Het nam wat tijd in beslag om deze beslissing te nemen’, twitterde de twaalfvoudig grand slam-winnaar en huidige nummer 4 van de wereld.

De 30-jarige toptennisser gaf ruim twee weken geleden op in de kwartfinales van Wimbledon, omdat hij last kreeg van zijn elleboog. Djokovic zei na zijn opgave dat hij al anderhalf jaar kwakkelt met het gewricht.

Novak Djokovic wordt behandeld op Wimbledon.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

22:48 dinsdag 25 juli 2017

Het Nederlandse vrouwenvoetbalteam staat zaterdag in de kwartfinale van het EK tegenover Zweden. De Scandinavische ploeg van de bondscoach Pia Sundhage sloot de groepsfase dinsdag af met een nederlaag tegen het al uitgeschakelde Italië (2-3) en eindigde met vier punten als tweede in poule B, achter Duitsland (zeven punten). De titelverdediger en topfavoriet won in Utrecht met 2-0 van Rusland. Oranje won in groep A alle groepswedstrijden en plaatste zich maandag als nummer één voor de kwartfinale.

Nederland en Zweden treffen elkaar zaterdag op De Vijverberg, het stadion van De Graafschap in Doetinchem. Duitsland staat als winnaar van groep A in Rotterdam tegenover Denemarken, dat als tweede eindigde achter Oranje. Duitsland won met 2-0 van Rusland door benutte strafschoppen van Babett Peter en Dzsenifer Marozsán.

Zweden bereikte vorig jaar op de Olympische Spelen de finale, waarin Duitsland te sterk was (1-2). Op het vorige EK, in 2013 in eigen land, strandde Zweden als gastland in de halve finales. De huidige nummer negen van de wereldranglijst werd één keer Europees kampioen, bij de eerste editie van het toernooi in 1984.

De ploeg van Sundhage was het EK in Nederland begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen Duitsland (0-0). Zweden won daarna met 2-0 van Rusland.

Twitter bericht wordt geladen...

16:01 dinsdag 25 juli 2017

Abdelhak Nouri heeft de intensive care in het AMC in Amsterdam verlaten. Dat laat de familie van de twintigjarige middenvelder weten op de website van Ajax. Nouri wordt verzorgd op een afdeling die in ziekenhuistermen 'medium care' heet.

Bij de speler van Ajax, die in het Oostenrijkse Innsbruck tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar zakte en gereanimeerd moest worden, werd halverwege juli ‘ernstige en blijvende’ hersenschade geconstateerd.

Hij wordt al enige tijd niet meer medisch in slaap gehouden en heeft volledig zelfstandig functionerende ademhaling. De familie meldt dat zijn situatie verder onveranderd is gebleven.

Meer over Abdelhak Nouri

Bijna voortdurend waaien flarden verdriet over Abdelhak Nouri door mijn hoofd, als treurige intermezzo's op tal van thema's in de boordevolle sportzomer. Lees hier de column van Willem Vissers terug. (+)

De 20-jarige Ajacied, die een grootse toekomst werd voorspeld, heeft blijvende hersenschade opgelopen na hartfalen tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. Lees hier het hele artikel.

Abdelhak NouriBeeld anp

12:07 vrijdag 21 juli 2017

Tom Dumoulin staat in augustus niet aan het vertrek in de Vuelta. De Spaanse rondekoers past niet in zijn voorbereiding op de wereldkampioenschappen wielrennen van september in Noorwegen, zegt Sunwebploegbaas Iwan Spekenbrink tegen de NOS.

De winnaar van de Giro d’Italia rijdt respectievelijk de Clásica San Sebastián, de Binck Bank Tour – de vroegere Eneco Tour – en de Canadese wedstrijden in Montréal en Quebec om zich klaar te stomen voor de WK tijdrijden en de WK op de weg. De komende weken is de Limburger in de criteriums van Boxmeer, Surhuisterveen, Wateringen, Steenwijk, Tiel en Maastricht te aanschouwen.

Wilco Kelderman fungeert in Spanje als kopman van de Sunwebploeg. Sam Oomen maakt zijn debuut in een grote ronde.

Tom Dumoulin tijdens de proloog in de Ronde van Zwitserland.Beeld anp

13:05 donderdag 20 juli 2017

Annemiek van Vleuten heeft de eerste etappe van La Course op haar naam geschreven. De Nederlandse bereikte als eerste de top van de Col d'Izoard en heeft een royale voorsprong opgebouwd voor de achtervolging komende zaterdag.

Van Vleuten demarreerde op een kleine vijf kilometer van de meet uit een uitgedunde groep en sloeg ondanks een schakelfout een groot gat op de concurrentie. Nummer twee Lizzie Deignan-Armitstead moest 43 seconden prijsgeven, de Italiaanse Longo Borghini kwam na 1 minuut en 23 seconden binnen.

Haar aanval was oorspronkelijk bedoeld om de benen te testen. ‘Ik had even spijt dat ik zo vroeg alleen op kop kwam, de benen doen nu behoorlijk zeer’, zei ze na afloop. ‘Ik hoop niet dat ik daar zaterdag nog last van heb. Ik wil deze prestatie een vervolg geven.’

De strijd om de eindzege van de vrouwelijke variant van de Tour de France wordt zaterdag beslist met een achtervolgingswedstrijd over 22,5 kilometer op het tijdritparcours van de mannen. De twintig beste vrouwen starten met de verschillen waarmee ze donderdag de top bereikten. De renster die als eerste de finish bereikt is automatisch de winnaar van La Course.

Twitter bericht wordt geladen...

Ik wil deze prestatie een vervolg geven
Annemiek van Vleuten

12:52 dinsdag 18 juli 2017

Landskampioen Feyenoord heeft zich verzekerd van de diensten van verdedigers Ridgeciano Haps en Jeremiah St. Juste. Haps komt over van AZ, St. Juste laat Heerenveen achter zich.

Na het vertrek van linksachter Terence Kongolo naar AS Monaco moest Feyenoord op zoek naar defensieve versterking. De 24-jarige Haps, die bij AZ negentig wedstrijden in de eredivisie speelde, wordt door Feyenoords technisch directeur Martin van Geel omschreven als een van de beste linksbacks van Nederland.

‘Dat heeft hij niet alleen in de eredivisie maar ook in de Europa League laten zien. We zijn dan ook blij dat we hem nog ruim voor de start van het seizoen hebben kunnen vastleggen.’

St. Juste
Centrale verdediger St. Juste moet de strijd in het hart van de verdediging aangaan met Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden. ‘We halen met Jeremiah een zeer talentvolle jongen binnen die dus al de nodige ervaring heeft, maar de komende jaren ook nog enorm kan doorgroeien’, aldus Van Geel.

Haps tekende een vijfjarig contract in De Kuip. St. Juste is voor vier jaar vastgelegd. Hoeveel Feyenoord heeft betaald voor beide verdedigers is niet bekend. De Rotterdammers versterkten zich de afgelopen maanden ook al met Kevin Diks, Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius.

Twitter bericht wordt geladen...

Versterkingen

Voetbalverslaggever Bart Vlietstra peilde vorige week de stemming op Feyenoords eerste open training. De halve basisploeg is weg. Waar blijven de versterkingen? Geen Feyenoordfan die zich daar op de eerste training druk om maakt.

10:49 maandag 17 juli 2017

Ruim 2,1 miljoen mensen hebben zondag de eerste EK-wedstrijd van het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal op televisie bekeken. De 1-0-overwinning van de Oranjeleeuwinnen op Noorwegen was daarmee, na het NOS Journaal van 20.00 uur, het best bekeken programma van de avond én van de afgelopen week.

Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag. De top drie werd gecompleteerd door Groeten van Max, dat afgelopen maandag een kleine 1,6 miljoen kijkers trok.

Sportuitzendingen domineren normaal gesproken de lijst met veelkijkers. De winst van Bauke Mollema in de Touretappe van zondag werd door 927.000 belangstellenden gevolgd. De uitzending van de Formule 1-race in het Engelse Silverstone op Ziggo Sport hield 849.000 kijkers aan de buis gekluisterd.

Versterkingen
Beeld de Volkskrant

20:56 vrijdag 14 juli 2017

Honderden fans en buurtbewoners zijn vrijdagavond naar de Amsterdamse wijk Geuzenveld gekomen om respect en eer te betuigen aan Ajaxspeler Abdelhak Nouri. De F-side, de harde kern van Ajax, had hiertoe opgeroepen. Ook enkele spelers uit de Ajax-selectie zijn gekomen.

Voor zijn ouderlijk huis in de nabijgelegen Aalbersestraat riepen de toegestroomde fans ‘Appie, Appie’, ze applaudisseerden en staken vuurwerk af. Familieleden staan voor de ramen en houden zijn Ajaxshirt met rugnummer 34 omhoog. Ook hangt er een kinderfoto van Nouri als voetballer voor de ramen.

Nouri zakte afgelopen zaterdag in Oostenrijk in elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen door hartritmestoornissen en belandde op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck. Daar werd duidelijk dat hij ernstige en blijvende hersenschade heeft. Vrijdag is Nouri overgebracht naar Nederland, naar het AMC in Amsterdam.

Mohammed, de broer van Abdelhak Nouri, groet de fans vanuit het raam van zijn huis.Beeld anp
De vader van Abdelhak Nouri.Beeld ANP

20:43 vrijdag 14 juli 2017

Het contract van Wesley Sneijder bij Galatasaray is in onderling overleg ontbonden. Dat meldt de Turkse voetbalclub vrijdag op de website. Sneijder kwam in 2013 over van het Italiaanse Internazionale. Waar de Oranje-international zijn loopbaan voortzet, is nog niet bekend.

Galatasaray heeft bedongen dat de club 20 miljoen euro ontvangt als de middenvelder binnen drie jaar bij een andere Turkse club gaat voetballen. Het contract van Sneijder (33) liep nog een jaar door. De afgelopen weken ontstond er twijfel over de positie van de in Istanbul populaire speler die echter zwaar op de begroting drukt. De Utrechter miste het begin van de voorbereiding, maar meldde zich maandag alsnog op het trainingscomplex van Galatasaray. Donderdag zat hij niet bij de wedstrijdselectie voor het duel met Östersunds FK in de tweede voorronde voor de Europa League. De Zweedse bekerwinnaar won met 2-0.

Voor Sneijder, recordinternational met 131 caps, zou interesse zijn van clubs uit Italië en de Verenigde Staten.

Wesley Sneijder in november vorig jaar.Beeld afp

12:55 vrijdag 14 juli 2017

Ajax speelt in de derde voorronde van de Champions League tegen Olympique Nice. Dat wees de loting vrijdagmiddag in Nyon uit.

De heenwedstrijd vindt plaats op 25 of 26 juli in Nice, de return een week later in Amsterdam. Nice eindigde vorig seizoen op een verrassende derde plaats in de France competitie en heeft onder meer Mario Balotelli tot zijn beschikking.

Ondanks een finaleplaats in de Europa League zijn de Amsterdammers dit jaar veroordeeld tot het spelen van de voorronden van de Champions League. Ajax moest afgelopen seizoen in de titelrace zijn meerdere erkennen in Feyenoord, dat als landskampioen wel is geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Tijdens de loting sprak wedstrijddirecteur Giorgio Marchetti namens de UEFA zijn bedroefdheid uit over het tragische nieuws van Ajacied Abdelhak Nouri, van wie donderdag bekend werd dat hij ernstig en blijvend hersenletsel heeft.

Twitter bericht wordt geladen...

Ajax-spelers druipen af na de verloren Europa League-finale tegen Manchester United.Beeld anp

13:40 woensdag 12 juli 2017

Lieke Martens heeft een contract voor drie jaar getekend bij FC Barcelona. De Oranje-international komt over van het Zweedse Rosengard.

Martens, die momenteel met Oranje in voorbereiding is op het EK in eigen land, bevestigde vorige week de interesse van de Catalaanse club. Na een succesvolle medische test en het afhandelen van het papierwerk is de overstap nu beklonken.

‘Ik ben een grote fan van de club en ik voel me vereerd dat ik nu een Barça-speler ben’, zegt Martens op de clubwebsite. ‘Het is technisch en tactisch een heel goede ploeg met talentvolle spelers. Ik hoop hier veel prijzen te gaan winnen.’

De 24-jarige linksbuiten is de blikvanger van de voetbalsters van Oranje en maakte in de afzwaaiwedstrijd tegen Wales (5-0 zege) het openingsdoelpunt na een fraaie solo over de linkerflank. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman opent het EK zondag om 18.00 uur tegen Noorwegen.

Martens speelde eerder voor sc Heerenveen, VVV-Venlo, Standard Luik, FCR 2001 Duisburg en Kopparbergs/Göteborg FC. Ze is de eerste Nederlandse voetbalster die bij FC Barcelona komt te spelen.

Twitter bericht wordt geladen...

19:56 dinsdag 11 juli 2017

Het herstel van Abdelhak Nouri is reden voor voorzichtig optimisme, meldt Ajax dinsdagavond in een verklaring. Hij verblijft - buiten levensgevaar - nog steeds op de intensive care in het ziekenhuis van Innsbruck. Een hersenscan en enkele andere neurologische onderzoeken lieten geen afwijkingen zien.

Dit zegt volgens de artsen niets over het totale herstel van Nouri, die zaterdag tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar zakte vanwege hartritmestoornissen. Het is de bedoeling dat de twintigjarige middenvelder in de komende 24 uur langzaam uit zijn slaap wordt gehaald, waarna de hersenfuncties verder en beter onderzocht kunnen worden.

Twitter bericht wordt geladen...

Willem Vissers over Nouri

Iedereen houdt van Appie, omdat hij Appie is, schrijft Vissers in zijn column.

19:06 maandag 10 juli 2017

Het hart van Ajax-speler Abdelhak Nouri functioneert weer normaal en is onbeschadigd. Dat blijkt uit de laatste onderzoeken in het Oostenrijkse ziekenhuis waar Nouri sinds zaterdag ligt. Of Nouri hersenschade heeft opgelopen, is nog niet bekend. De Ajacied wordt nog steeds kunstmatig in slaap gehouden, waardoor de hersenfuncties niet goed kunnen worden onderzocht. Over Nouri’s herstel is dus nog niets bekend.

Nouri zakte zaterdagmiddag in de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen langzaam in elkaar. Hij werd op het veld gereanimeerd en daarna met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Diezelfde avond maakte Ajax bekend dat hij buiten levensgevaar op de intensive care lag. Zijn plotse uitval bleek te zijn veroorzaakt door hartritmestoornissen.

De wedstrijd werd niet uitgespeeld en een open training van maandag werd vandaag besloten afgewerkt. De oefenwedstrijd van dinsdag tegen Rijnsburgse Boys is afgelast.

Willem Vissers over Nouri
Beeld epa

10:57 maandag 10 juli 2017

Kenny Tete vervolgt zijn carrière bij Olympique Lyon. Ajax meldde maandag dat het overeenstemming heeft bereikt met de Franse club over een transfer. De verdediger had een contract bij Ajax dat liep tot medio 2018.

Tete volgt Bertrand Traoré, die eveneens door Lyon is vastgelegd. De aanvaller uit Burkina Faso speelde afgelopen seizoen op huurbasis bij de Amsterdammers. Hij was eigendom van Chelsea.

Tete is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax. De 21-jarige verdediger speelde sinds 2005 in de jeugd. Op 5 februari 2015 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal in de wedstrijd Ajax - AZ (0-1). In totaal speelde de back 55 officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en scoorde daarin één keer. Hij kwam inmiddels ook al zes keer uit voor het Nederlands elftal.

Twitter bericht wordt geladen...

01:39 maandag 10 juli 2017

De dopingcontroles voor en tijdens de aankomende Winterspelen van Pyeongchang zullen worden uitgevoerd door een nieuw onafhankelijk dopingbureau, ITA. Dat heeft het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag laten weten.

Deze nieuwe dopingautoriteit neemt het testen van de deelnemers over van de internationale bonden en het IOC. Het wereldantidopingbureau WADA behoudt zijn afstandelijke, regelgevende rol en blijft als toezichthouder fungeren.

IOC-voorzitter Thomas Bach riep al in 2015 op dopingtests onafhankelijk van sportbonden te laten uitvoeren. Dat was nog voordat het grootschalige en door de staat aangestuurde dopingsysteem in Rusland aan het licht kwam.

Schaduwlab
De Russen wisten bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji tal van positieve testen met een ingenieus systeem te verdoezelen in een 'schaduwlab', dat via een geheim gat in de muur kon worden bereikt.

Een onafhankelijke dopingautoriteit moet ervoor zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer mogelijk is. Het IOC zorgt de komende jaren voor financiële ondersteuning, maar het is de bedoeling dat op termijn de internationale sportbonden gaan betalen voor de controles.

Twitter bericht wordt geladen...

18:28 zaterdag 8 juli 2017

Ajacied Abdelhak Nouri is zaterdag tijdens de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Werder Bremen in Oostenrijk onwel geworden. De 20-jarige middenvelder, die na de rust was ingevallen, kreeg circa twintig minuten voor tijd op het veld in Zillertal een fysieke inzinking. Hij ging tegen de grond zonder dat er een bal of tegenstander in de buurt was.

Zijn toestand is inmiddels stabiel. Volgens zijn club had hij tijdens het duel last van hartritmestoornissen. 'Hij is stabiel, heeft hartslag en wordt in slaap gehouden', liet Ajax via Twitter weten. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Oostenrijk vervoerd. Nouri's ploeggenoten en de begeleiders van Ajax waren zeer aangeslagen door het incident.

Nouri wordt in het ziekenhuis in slaap gehouden om hem zo optimaal mogelijk te kunnen behandelen. Dat is de laatste informatie die de Amsterdamse club zaterdagavond via Twitter verspreidde over de gezondheidstoestand van de middenvelder.

Update: Ajax heeft inmiddels via Twitter laten weten dat Nouri sinds zijn aankomst in het ziekenhuis uitvoerig wordt onderzocht. Hij heeft een eigen hartslag, maar ligt wel aan de beademing. Nouri wordt zorgvuldig in de gaten gehouden op de intensive care en is buiten levensgevaar.

Ajacied Nouri (rechts) viert een doelpunt tijdens het duel tegen Panathinaikos vorig jaar.Beeld ANP

20:42 vrijdag 7 juli 2017

Ringenspecialist Yuri van Gelder maakt geen deel uit van de voorlopige selectie voor de WK turnen in het Canadese Montreal, in oktober.

Bondscoach Bram van Bokhoven maakte vrijdag negen namen bekend voor die voorlopige selectie. Hij baseerde zich onder meer op de NK turnen van 17 juni, waar Van Gelder nationaal kampioen werd op de ringen. ‘Toch vond ik hem daar niet héél overtuigend. Het gaat om de scores’, motiveerde Van Bokhoven zijn besluit om Van Gelder niet te selecteren.

Met een score van 14.300 werd de 34-jarige oud-wereldkampioen Nederlands kampioen. Van Bokhoven heeft de limiet voor de WK gesteld op 14.980. Volgens de bondscoach betekent het ontbreken van Van Gelder in de voorlopige selectie niet dat hij afgeschreven is voor de WK. Bij twee open kwalificatiemomenten krijgt Van Gelder de kans om die limietscore te halen.

De voorlopige selectie bestaat uit: Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad, Boudewijn de Vries en Epke Zonderland, Anthony van Assche, Michel Bletterman en Bram Louwije. Er moeten nog drie turners afvallen.

12:07 woensdag 5 juli 2017

Lionel Messi blijft bij FC Barcelona. De Argentijn heeft zijn contract tot medio 2018 met drie jaar verlengd.

Met de bekendmaking van het nieuwe contract komt er een einde aan de geruchtenstroom over Messi’s mogelijke vertrek bij FC Barcelona. De gesprekken tussen de aanvaller en de club over een nieuwe verbintenis leverden lange tijd geen resultaat op, waaruit Spaanse media opmaakten dat hij een transfer zou maken, waarschijnlijk naar Paris Saint-Germain of Manchester City.

Een vertrek zou bovendien in de lijn der verwachting liggen vanwege een uitspraak die de Spaanse rechter vorig jaar deed in een belastingzaak. Messi werd veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf en een boete van 2 miljoen euro voor het verzwijgen van 4,1 miljoen euro aan inkomsten uit portretrechten. De 30-jarige aanvaller ging niet achter de tralies, omdat veroordeelden zonder strafblad in Spanje bij straffen van twee jaar of minder in vrijheid mogen leven.

In de nieuwe verbintenis is volgens Spaanse media een afkoopsom van 300 miljoen euro opgenomen. Messi speelt al vanaf 2000 bij de Catalaanse club en is met 507 doelpunten in 583 wedstrijden clubtopscorer aller tijden.

Twitter bericht wordt geladen...

Lionel Messi.Beeld epa

12:49 dinsdag 4 juli 2017

Het nieuwe Feyenoord krijgt langzaam vorm. Na het vertrek van twee spelers in anderhalve week tijd heeft de regerend landskampioen zijn derde aankoop in dezelfde tijdspanne gepresenteerd. Kevin Diks wordt voor één seizoen gehuurd van zijn werkgever Fiorentina.

Diks is de vervanger van de naar AS Roma vertrokken Rick Karsdorp, voor wie Feyenoord naar verluidt veertien miljoen euro incasseerde. Maandag werd Terence Kongolo nog verkocht aan het Franse AS Monaco, voor vijftien miljoen euro.

Na het behaalde kampioenschap moet Feyenoord bouwen aan nieuwe successen. Aanvoerder Dirk Kuyt besloot een punt achter zijn loopbaan te zetten en vleugelaanvaller Eljero Elia vertrok naar het Turkse Basaksehir. Ook Steven Berghuis is na zijn verhuurperiode in Rotterdam teruggekeerd bij Watford, maar diverse media meldden dat Feyenoord de rechtsbuiten definitief wil overnemen van de Engelse club. Met Karsdorp en Kongolo daarbij opgeteld vertrokken vijf spelers uit het kampioenselftal.

Na het binnenhalen van linksbuiten Jean-Paul Boëtius van FC Basel, middenvelder Sofyan Amrabat van FC Utrecht is Diks de derde aankoop van de Stadionclub. De twintigjarige Diks doorliep de jeugdopleiding van Vitesse en maakte na twee seizoenen in de hoofdmacht van de Arnhemmers vorig jaar de overstap naar Fiorentina. In Florence kon hij op weinig speelminuten rekenen. Vitesse huurde Diks in januari voor een half jaar.

Twitter bericht wordt geladen...

Kevin Diks pakt de bal af van voormalig Feyenoorder Eljero Elia.Beeld anp

07:00 dinsdag 4 juli 2017

Terence Kongolo verhuist van Feyenoord naar AS Monaco. De Rotterdamse club heeft met de Franse landskampioen overeenstemming bereikt over een transfer van de 23-jarige verdediger, die in Zuid-Frankrijk een contract ondertekent voor vijf jaar.

De drievoudige international had in De Kuip nog een verbintenis tot medio 2019. Kongolo speelde vanaf zijn jongste jaren voor Feyenoord. Hij begon als F-pupil op Varkenoord en doorliep de volledige jeugdopleiding. Op achttienjarige leeftijd maakte de in Zwitserland geboren speler zijn officiële debuut voor de Rotterdamse hoofdmacht.

Na zijn doorbraak in De Kuip in het seizoen 2013-2014, kreeg hij van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal een verrassende plek in de selectie van het Nederlands elftal voor het WK in Brazilië. Hij speelde in totaal 137 officiële wedstrijden voor Feyenoord. Kongolo won met zijn jeugdliefde de landstitel (2017) en de KNVB-beker (2016).

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord prees de weg die Kongolo in Rotterdam heeft afgelegd. ‘Terence is een voorbeeld van hoe wij het voor ogen hebben met onze grootste talenten. Hij heeft onze jeugdopleiding doorlopen en heeft zich vervolgens ontwikkeld tot belangrijke speler in het eerste elftal én international.’ (ANP)

Twitter bericht wordt geladen...

Kongolo met een ingreep.Beeld anp

12:36 vrijdag 30 juni 2017

Feyenoord heeft zich versterkt met Sofyan Amrabat van FC Utrecht. De 20-jarige middenvelder komt over van FC Utrecht en ondertekende bij de landskampioen een vierjarig contract.

Amrabat werd al langer in verband gebracht met een transfer naar de Rotterdammers, maar de clubs bereikten pas deze week een akkoord. ‘Ik ben ontzettend blij en trots dat ik het prachtige Feyenoordshirt mag gaan dragen’, zegt de Marokkaans international op de website van de Rotterdammers.

‘Sofyan is een zeer talentvolle speler, met grote voetbal- en fysieke kwaliteiten’, aldus technisch directeur Martin van Geel. ‘Mede daarom is hij een speler die bij Feyenoord past. Wij zijn ervan overtuigd dat hij van toegevoegde waarde is voor onze selectie en in de toekomst nog een enorme groei kan doormaken.’

De jongere broer van Watford-aanvaller Nordin doorliep de gehele jeugdopleiding van FC Utrecht en debuteerde in 2014 in de hoofdmacht van de Domstedelingen. Amrabat kende afgelopen seizoen zijn echte doorbraak. Hij verwierf een basisplaats in het team van coach Erik ten Hag en debuteerde in de nationale ploeg van Marokko.

Na Jean-Paul Boëtius is Amrabat de tweede aankoop van Feyenoord.

Twitter bericht wordt geladen...

Ik ben ontzettend blij en trots dat ik het prachtige Feyenoordshirt mag gaan dragen
Sofyan Amrabat

10:06 vrijdag 30 juni 2017

Nathan Aké (22) speelt de komende vijf jaar voor AFC Bournemouth. De Engelse middenmoter breekt met een transfersom van 22,7 miljoen euro zijn clubrecord voor de tweevoudig international.

Aké komt over van Chelsea, dat hem op 16-jarige leeftijd als belofte overnam van Feyenoord. De linksbenige verdediger maakte twee jaar later, in 2013, zijn debuut voor de club uit Londen, maar wist nooit door te stoten naar de basiself van de regerend landskampioen.

Chelsea verhuurde Aké drie seizoenen lang aan respectievelijk Reading, Watford en Bournemouth. Bij laatstgenoemde club maakte hij afgelopen seizoen indruk met drie doelpunten in tien duels, waarop Chelsea in januari besloot hem terug te halen naar Londen. Hij speelde vijf wedstrijden, vooral in de FA Cup.

Aké, wiens vader in Ivoorkust geboren is, debuteerde in mei voor het Nederlands elftal tijdens de oefeninterland tegen Marokko.

Twitter bericht wordt geladen...

Aké debuteerde voor Oranje in de oefeninterland tegen Marokko.Beeld anp

21:25 maandag 26 juni 2017

Bertrand Traoré vervolgt zijn loopbaan bij Olympique Lyon. De 21-jarige aanvaller, afgelopen seizoen door Chelsea verhuurd aan Ajax, tekende maandagavond een vijfjarig contract bij de Franse club. ‘Deze club lijkt op Ajax, ook de manier van spelen komt overeen’, zei Traoré tijdens zijn presentatie. ‘Ik hoop me hier snel aan te passen en de club vooruit te helpen.’

Ajax schakelde Olympique Lyon uit in de halve finales van de Europa League. Traoré maakte toen in beide duels een sterke indruk.

Toekomst
De Afrikaanse vleugelspits had geen toekomst meer bij Chelsea, dat hem eerder ook al aan Vitesse verhuurde. De kampioen van Engeland ontvangt volgens verschillende media 10 miljoen euro voor de international van Burkina Faso. Als Lyon de aanvaller met winst verkoopt, krijgt Chelsea 15 procent daarvan.

Traoré wordt bij de Franse club ploeggenoot van Memphis Depay. Traoré: ‘Het is een eer voor mij om hier te gaan spelen. Een paar maanden geleden was ik met Ajax al in Lyon. De filosofie van de club en het mooie stadion Parc OL spraken me toen al erg aan. Lyon biedt me een heel interessant project. Dit vijfjarige contract geeft me stabiliteit, zodat ik me verder kan ontwikkelen.' De aanvaller pakte begin dit jaar met Burkina Faso brons op het toernooi om de Afrika Cup.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:21 vrijdag 23 juni 2017

Jean-Paul Boëtius keert na twee jaar terug bij Feyenoord. De 23-jarige buitenspeler laat na een tweejarig verblijf FC Basel achter zich.

Boëtius doorliep de gehele jeugdopleiding van Feyenoord en werd in 2015 voor een bedrag van twee miljoen euro aangetrokken door de Zwitserse club. De Rotterdammer wist daar nimmer een basisplaats te veroveren, waarop KRC Genk hem in januari op huurbasis overnam. Ondanks vijf doelpunten in 23 wedstrijden, besloot de Belgische club hem niet definitief over te nemen. Feyenoord was na het vertrek van Eljero Elia naar het Turkse Basaksehir op zoek naar een opvolger op de linkerflank.

‘De komst van Jean-Paul wordt breed gedragen binnen de club’, zegt technisch directeur Martin van Geel op de website van Feyenoord. ‘Het is natuurlijk een voordeel dat hij is opgegroeid bij Feyenoord en de club, de spelers en de trainer kent. Zijn kwaliteiten zijn bekend, terwijl Jean-Paul een leeftijd heeft waarop hij ook zeker nog nieuwe stappen kan maken.’

Hoeveel de landskampioen heeft betaald voor Boëtius, die een driejarig contract ondertekent in De Kuip, is niet bekend.

Twitter bericht wordt geladen...

Boëtius bij KRC Genk.Beeld belga

15:20 vrijdag 23 juni 2017

Ze speelden in de jaren ’90 op de backposities van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal en vormen nu het nieuwe trainersduo van Jong Ajax. Winston Bogarde (46) en Michael Reiziger (44) zijn met elkaar herenigd in Amsterdam.

Na het doorschuiven van Marcel Keizer naar het eerste elftal als opvolger van de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz, vonden de Amsterdammers deze week in Reiziger een nieuwe hoofdtrainer voor het beloftenteam. De voormalig international kwam over van eredivisionist Sparta Rotterdam, waar hij als assistent van hoofdtrainer Alex Pastoor werkte.

Bogarde, die oud-speler George Ogararu opvolgt als assistent van Jong Ajax, was al twee jaar werkzaam in de jeugdopleiding van Ajax en wordt doorgeschoven. Jong Ajax eindigde vorig seizoen op de tweede plaats in de Jupiler League en opent het seizoen op vrijdag 18 augustus tegen SC Cambuur.

Twitter bericht wordt geladen...

13:36 vrijdag 23 juni 2017

Elena Timina wordt per 1 juli vervangen als bondscoach van de Nederlanders vrouwelijke tafeltennisselectie. Dit maakt de Nederlandse tafeltennisbond NTTB vandaag bekend. Ze wordt opgevolgd door Li Jiao, die als hoofdbondscoach ook het bondscoachschap van de vrouwen voor haar rekening zal nemen.

Timina had eerder zelf al aangeven dat er iets moest gebeuren binnen de tafeltennisselectie: ‘We hadden verschillende ideeën over de invulling van topsport’, aldus Timina, die zeer teleurgesteld is in de gang van zaken. ‘Ik heb veel pogingen gedaan om die verschillen met de speelsters te overbruggen om dezelfde lijn te vinden, maar dat is niet gelukt.’

Voor Timina, die als speelster en coach al zo'n vijftien jaar bij de NTTB betrokken, is er geen plek meer bij de bond. Ze wilde actief blijven binnen de tafeltennisbond in de rol van trainer op het Centrum voor Topsport en Opleiding, maar de NTTB stelt in een persbericht daar een andere kandidaat voor te hebben.

Timina: ‘Ik heb de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de bond. Zo ben ik van Amstelveen naar Ede verhuisd en heb ik mijn hoogste trainersdiploma gehaald. Ik was graag nog in dienst gebleven bij de bond. Maar helaas houdt het hier dus op.’

Timina heeft vrede met de keuze van de NTTB, maar voelt zich aan de kant gezet door Li Jiao. 'Ik ben heel erg teleurgesteld dat er geen gesprekken zijn geweest tussen mij en mijn vervangster. Het doet heel veel pijn dat het achter mijn rug om is gegaan. Li Jiao was meer dan een collega.'

Li Jiao snapt de teleurstelling van Timina, laat ze weten vanuit China, waar ze is voor een toernooi. 'Maar de afspraak was altijd dat technisch-directeur Paul Haldan en algemeen-directeur Achim Sialino de gesprekken zouden voeren. Ik vind het ook jammer voor Timina.'

Onder Timina werden onder andere de Olympische Spelen gehaald. Ook op de European Games in Bakoe waren de Nederlandse vrouwen succesvol met drie medailles (goud en twee keer zilver).

Twitter bericht wordt geladen...

Het doet heel veel pijn dat het achter mijn rug om is gegaan
Elena Timina

13:28 donderdag 22 juni 2017

Wout Poels rijdt dit jaar geen Ronde van Frankrijk. Zijn ploeg, Team Sky, heeft de 29-jarige wielrenner uit Blitterswijck niet opgesteld in het negenkoppige team voor de Tour de France.

Sky maakte donderdag de acht ploeggenoten van Chris Froome bekend. Sergio Henao, Vasil Kirijenka, Christian Knees, Mikel Landa, Mikel Nieve, Luke Rowe, Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski moeten de Britse kopman aan zijn vierde eindzege in de Ronde van Frankrijk helpen.

Poels had een groot aandeel in de afgelopen twee zeges van Froome in Frankrijk. Vooral in de bergen ontpopte de Limburger zich als de meesterknecht van de Brit. Dit seizoen stond Poels echter lang aan de kant met een knieblessure.

Lees hier het nieuwsbericht.

Chris Froome en Wout Poels, rechts, tijdens de Tour de France van vorig jaarBeeld anp

24:43 donderdag 22 juni 2017

Teambaas Monisha Kaltenborn is woensdag vertrokken bij Sauber. Dat heeft de Zwitserse renstal in de Formule 1 bekendgemaakt.
Sauber geeft geen verdere details over haar vertrek.

De eerste vrouw in de koningsklasse van de Formule 1 was het volgens diverse bronnen niet eens met een door de nieuwe teameigenaar gewenste rolverdeling tussen de coureurs Marcus Ericsson en Pascal Wehrlein. De 46-jarige Kaltenborn had sinds 2012 de leiding bij het Zwitserse raceteam.

Kaltenborn heeft Sauber weinig succes kunnen bezorgen. Het team behoort al enkele jaren tot de grauwe middenmoot. Dit seizoen speelt Sauber nauwelijks een rol van betekenis. Wehrlein is de best geklasseerde coureur op de veertiende plaats met 4 punten.

Kaltenborn, die ook aandelen bezit in het raceteam, zorgde in 2015 nog voor rumoer bij de openingsrace in Melbourne. Ze negeerde het contract met Giedo van der Garde en liet de Nederlander niet racen.

Monisha KaltenbornBeeld epa
Teambaas van Sauber, Monisha KaltenbornBeeld epa

Twitter bericht wordt geladen...

13:38 dinsdag 20 juni 2017

In navolging van stervoetballers Neymar, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo moet ook coach José Mourinho zich bij de Spaanse rechter verantwoorden voor zijn belastingaangifte.

De huidige coach van het Engelse Manchester United wordt door de Spaanse justitie aangeklaagd voor belastingontduiking tijdens zijn verblijf bij Real Madrid.

De Portugees, van 2010 tot 2013 als hoofdtrainer werkzaam bij de Spaanse grootmacht, zou tussen 2011 en 2012 de fiscus voor een bedrag van 3,3 miljoen euro aan belastinggelden hebben opgelicht. Vorige week werd Ronaldo ook in staat van beschuldiging gesteld voor belastingontduiking ter waarde van 14,7 miljoen euro. Ronaldo en Mourinho maken beiden deel uit van het management van de Portugese zaakwaarnemer Jorge Mendes. Mourinho heeft nog niet gereageerd op de zaak.

De aanklacht tegen Mourinho volgt kort nadat de Spaanse justitie de resultaten van het onderzoek naar Ronaldo naar buiten bracht. Ronaldo, die verklaart onschuldig te zijn, verweert zich op 31 juli voor de Spaanse rechtbank. Volgens justitie heeft hij een structuur ontwikkeld waarmee hij inkomsten uit portretrechten verborg.

Lionel Messi kreeg vorig jaar een celstraf van 21 maanden en een boete van twee miljoen euro opgelegd voor het verzwijgen van 4,1 miljoen euro aan inkomsten uit portretrechten. Messi ging niet achter de tralies, omdat veroordeelden zonder strafblad in Spanje bij straffen van twee jaar of minder niet de cel in hoeven. Zijn Braziliaanse teamgenoot Neymar zou in 2013 bij zijn overstap van het Braziliaanse Santos naar FC Barcelona een flink deel van de transfersom hebben achtergehouden. Die zaak is nog niet afgerond.

Mourinho met de Europa League-beker.Beeld anp
Ronaldo reageerde via Instagram op de aanklacht.Beeld Screenshot

08:50 dinsdag 20 juni 2017

Met Rick Karsdorp verliest Feyenoord na Eljero Elia (Basiksehir) een tweede speler uit het kampioensteam. Rechtsachter Karsdorp tekent volgens meerdere media voor vijf seizoenen bij AS Roma, waar ook international Kevin Strootman voetbalt.

Naar verluidt betaalt Roma ongeveer 12 miljoen euro voor Karsdorp, een bedrag dat via bonussen kan oplopen. De 22-jarige rechtsback, die drie keer uitkwam voor het Nederlands elftal, had voor het kampioenschap zijn contract verlengd tot 2021. Dat zou hem vanaf het nieuwe seizoen een hoger salaris opleveren en Feyenoord bij verkoop een hogere afkoopsom. Over die som ontstond discussie op sociale media, variërend van veel te weinig tot te veel. Feit is dat Karsdorp, bekend om zijn rushes en talloze voorzetten, over weinig internationale ervaring beschikt.

Karsdorp was in de jeugd aanvallende middenvelder. Fred Rutten, trainer in het seizoen 2014-2015, stelde hem op als rechtsback, aanvankelijk tot ongenoegen van Karsdorp, die in een opwelling om een transfer vroeg. AS Roma werd afgelopen seizoen tweede in de Serie A en is geplaatst voor de Champions League. De club versterkt zich duchtig en haalde een paar dagen geleden ook al verdediger Moreno van PSV, dat op zijn beurt een andere Mexicaan aantrekt: de 21-jarige aanvaller Hirving Lozano.

Het kampioenschap van Feyenoord

'Met Feyenoord is ook een gevoel kampioen geworden, en aanvoerder Dirk Kuijt was de laatste twee seizoenen de perfecte vertolker van dat gevoel. Het gevoel dat Feyenoord heet, de club die meer is dan een club, namelijk een levenswijze of de vleesgeworden hunkering, hoe overdreven dat ook klinkt.' Lees hier de volledige column van Willem Vissers.

Het leek Feyenoord telkens maar niet te lukken. Wat betreft achterban, historie en potentie past de club in de topdrie van Nederland. En toen was daar Dirk Kuijt, die na jaren terugkeerde bij de club, om die kampioen te maken. Weinigen geloofden erin. Hij wel.

15:03 maandag 19 juni 2017

FC Utrecht treft in de tweede voorronde van de Europa League Valletta uit Malta of SS Folgore uit San Marino. Dat wees de loting van de UEFA maandagmiddag uit.

De Domstedelingen starten op donderdag 13 juli met een uitwedstrijd, een week later volgt de return. Valletta en Folgore moeten in een tweeluik nog uitmaken wie de volgende ronde van het toernooi bereikt en tegen FC Utrecht speelt.

De laatste keer dat FC Utrecht in Europees verband in actie kwam, in 2014, ging het in de tweede kwalificatieronde roemloos ten onder tegen Differdange uit Luxemburg. Utrecht moet in totaal nog drie voorronden door om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken.

Voor de Europese thuiswedstrijd op 20 juli wijkt de ploeg van coach Erik ten Hag uit naar het stadion van eerstedivisionist RKC uit Waalwijk. De thuishaven van Utrecht, Stadion De Galgenwaard, wordt op dat moment gebruikt voor het EK vrouwenvoetbal in eigen land.

FC Utrecht verwierf vorige maand het ticket voor de tweede voorronde van de Europa League door AZ in een spectaculair tweeluik na strafschoppen te verslaan. PSV, dat na een teleurstellend seizoen op de derde plaats eindigde, stroomt in de derde voorronde van het Europese toernooi in. Als bekerwinnaar maakt Vitesse in de groepsfase zijn opwachting.

FC Utrecht in extase.Beeld anp
Het kampioenschap van Feyenoord
Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

17:36 zondag 18 juni 2017

Yuri van Gelder heeft bij de eerste wedstrijd na zijn aftocht op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de Nederlandse titel op het onderdeel ringen gepakt. De 34-jarige Brabander was zondag in de toestelfinale op ringen bij de Nederlandse kampioenschappen in Ahoy met 14.300 net iets beter dan Anthony van Assche (14.150). Rick Jacobs werd met 13.300 derde.

Voor Van Gelder was het zijn eerste wedstrijd sinds de Spelen. Daar had hij zich geplaatst voor de toestelfinale op ringen maar werd hij na een stapavond naar huis gestuurd omdat hij de gedragsregels had overtreden. Hij besloot de EK turnen eerder dit jaar over te slaan. Met de nieuwe trainer Hassan Zaazouz hing Van Gelder in Ahoy weer voor het eerst in 'zijn' ringen.

15:13 zaterdag 17 juni 2017

Ajax heeft Marcel Keizer voor de komende twee seizoenen aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Dat maakte de club zaterdag bekend. De Amsterdamse clubleiding schuift de 48-jarige trainer van Jong Ajax door naar de hoofdmacht, waar hij Peter Bosz opvolgt. Bosz verliet Ajax na een dienstverband van slechts een jaar voor de Duitse topclub Borussia Dortmund.

Keizer ondertekent op korte termijn een contract tot medio 2019, met een optie op nog een seizoen.

Wie is Marcel Keizer? Bart Vlietstra schreef deze week over de relatief onbekende Jong Ajax-trainer. 'Hij heeft bij Jong Ajax van stront gebak gemaakt.'

Twitter bericht wordt geladen...

23:12 donderdag 15 juni 2017

Davy Klaassen (24) speelt de komende vijf jaar bij Everton. De club uit Liverpool bevestigde donderdagavond laat dat de komst van de Ajacied definitief is. Ajax liet weten 27 miljoen euro voor de international te ontvangen.

'Vanaf het moment dat ik hier rond liep had ik een goed gevoel', zo lichtte Klaassen toe. Dat kreeg hij vervolgens ook na een gesprek met Ronald Koeman, de coach van Everton. 'Dat was een paar weken geleden', zei Klaassen. 'Daarom wilde ik hier ter plekke ervaren of Everton de juiste club voor mij is. Ik twijfel niet meer. Dit is een fantastische club.'

Klaassen voegde er aan toe het moeilijk te vinden Ajax te verlaten. 'Maar dit is voor mij de juiste stap. Met Koeman heb ik gesproken over de manier van voetballen, over mijn rol daarin en over de ambities van deze club. In alles was hij heel eerlijk. Het kwam allemaal zeer positief op mij over. Ik kijk er naar uit aan het seizoen bij Everton te beginnen.'

In 2011 debuteerde Klaassen op achttienjarige leeftijd bij Ajax in het eerste elftal. In ruim 160 optredens voor de Amsterdammers scoorde hij 49 keer. De laatste twee jaar was Klaassen aanvoerder. Dit seizoen speelde hij met Ajax de finale van de Europa League tegen Manchester United. Inmiddels kwam hij veertien keer uit voor het Nederlands elftal.

Volgens Koeman is Klaassen een regelrechte versterking. 'Ik vind het geweldig dat we er in zijn geslaagd hem binnen te halen. Davy is 24 en nu al een leider. Daarnaast heeft hij al veel ervaring. Hij is precies de speler die we nodig hebben.'

Directeur spelersbeleid Marc Overmars van Ajax feliciteerde Klaassen. 'Natuurlijk hadden we hem hier nog graag een jaar gehouden. Maar hij heeft in alle jaren bij ons een ontwikkeling doorgemaakt en is nu toe aan een volgende stap. Wij bedanken hem voor de mooie jaren bij Ajax.'

Twitter bericht wordt geladen...

14:00 woensdag 14 juni 2017

Martin Jol en voormalig minister Wim Deetman hebben hun functie als commissaris neergelegd bij eredivisieclub ADO Den Haag. Dat heeft het stadsbestuur van Den Haag vandaag aan de gemeenteraad laten weten.

Sportwethouder Tom de Bruijn schrijft in een brief dat Jol en Deetman niet gekend werden in besluiten van het clubbestuur. ‘Er werden zelfs vergaande overeenkomsten gesloten zonder dat Deetman en Jol daarvan op de hoogte waren’, aldus De Bruijn. Waarschuwingen van de raad van commissarissen aan het clubbestuur werden volgens de bestuurder genegeerd.

Deetman werd ruim een jaar geleden door het gemeentebestuur benoemd tot commissaris om toezicht te houden op het clubbestuur van ADO. Volgens Voetbal International heeft het vertrek van Deetman en Jol alles te maken met het besluit van de Ondernemingskamer om de Chinese grootaandeelhouder Hui Wang binnenkort zijn macht terug te geven.

De Ondernemingskamer besloot in december vorig jaar dat Wang het beheer over zijn aandelen kwijt zou raken. Ook werd hij geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen.

Het opstappen van Deetman en Jol komt op een ongelegen moment. ADO moet uiterlijk morgen een definitieve begroting naar de KNVB sturen.

Interview Wang

Bij ADO Den Haag groeide de onrust over eigenaar Hui Wang. De Volkskrant sprak begin vorig jaar met de Chinese grootaandeelhouder: 'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'.

Wim Deetman.Beeld anp

12:55 woensdag 14 juni 2017

Jordi Cruijff gaat per direct aan de slag als trainer van Maccabi Tel Aviv. De zoon van Johan Cruijff was al vijf jaar actief als technisch directeur bij de Israëlische topclub.

Eigenaar Mitch Goldhar zegt op de clubwebsite verheugd te zijn met de aanstelling van Cruijff. 'Ik weet dat Jordi een grote verantwoordelijkheid voelt de naam Cruijff hoog te houden, een naam die synoniem staat voor vele grote prestaties in het voetbal. Dit is het juiste moment voor hem een volgende stap te zetten.'

'Ik ben blij en opgewonden over deze aanstelling', zegt de 43-jarige Cruijff. 'Ik begin aan mijn zesde jaar bij deze club en weet precies wat de eigenaar en de fans verwachten. Ik ga er alles aan doen om aan die verwachtingen te voldoen.'

Cruijff volgt Lito Vidigal op, die in februari het stokje overnam van de ontslagen Shota Arveladze. De komst van de Portugees sorteerde echter weinig effect: Maccabi liep het kampioenschap mis en verloor de bekerfinale.Na het ontslag van Arveladze in januari was Cruijff op interim-basis negen wedstrijden hoofdtrainer van de club uit Tel Aviv. Ondanks de goede resultaten - hij verloor geen enkele wedstrijd - liet de negenvoudig Oranje-international ontvallen dat het trainerschap hem ‘negatieve energie’ gaf.

Cruijff, die zijn functie als technisch directeur bij Maccabi neerlegt, was nog niet eerder werkzaam als trainer bij een club.

Twitter bericht wordt geladen...

22:39 dinsdag 13 juni 2017

Cristiano Ronaldo van Real Madrid wordt verdacht van belastingfraude. De officier van justitie in Madrid heeft dinsdag een aanklacht ingediend bij de rechtbank tegen de Portugese topspits. De wereldvoetballer van het jaar zou de Spaanse fiscus tussen 2011 en 2014 bewust voor 14,7 miljoen euro hebben opgelicht.

De speler liet dinsdagavond via zijn zaakwaarnemers weten dat hij nooit iets fout heeft gedaan bij de betaling van belasting in Spanje. Hij zegt ook dat hij nooit inkomsten voor de belasting heeft verzwegen. Real Madrid heeft nog geen commentaar gegeven op de zaak.

De aanklager meldde in een verklaring dat Ronaldo in 2010 een zakelijke structuur ontwikkelde waarin hij zijn Spaanse inkomsten uit portretrechten verborg. 'Met deze constructie heeft hij opzettelijk en bewust niet aan zijn belastingverplichtingen voldaan', zegt de aanklager.

De fraudezaak van Ronaldo lijkt op die van Lionel Messi. De Argentijnse speler van FC Barcelona is veroordeeld tot 21 maanden celstraf en een boete van 2 miljoen euro voor het benadelen van de fiscus tussen 2007 en 2009. Het zou gaan om 4,1 miljoen euro verzwegen inkomsten uit portretrechten. Messi ging niet achter de tralies, omdat veroordeelden zonder strafblad in Spanje bij straffen van twee jaar of minder niet de cel in hoeven.

De Braziliaanse aanvaller Neymar, eveneens van Barça, ligt ook in de clinch met de Spaanse fiscus. Hij hoorde eind vorig jaar een gevangenisstraf van twee jaar eisen. In deze zaak zou de belastingdienst miljoenen zijn misgelopen doordat een flink deel van de transfersom is achtergehouden. Neymar maakte in 2013 de overgang van het Braziliaanse Santos naar de Catalaanse club.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

06:57 dinsdag 13 juni 2017

De Golden State Warriors zijn kampioen geworden in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Ze nemen de titel over van de Cleveland Cavaliers. In de vijfde finalewedstrijd maakten Kevin Durant, goed voor 39 punten, en Stephen Curry het verschil: 129-120. LeBron James, sterspeler van de Cavalliers, maakte 41 punten, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg verloor.

Het is de tweede titel in drie jaar voor de Warriors uit Oakland. Vorig jaar gaven ze nog tot ieders verrassing in de finale een 3-1 voorsprong uit handen. Dit jaar waren de Warriors oppermachtig in de topbasketbalcompetitie NBA. Tegenstanders werden de afgelopen maanden zo makkelijk verslagen, dat veel Amerikaanse basketbalfans het bijna niet meer leuk vonden. Kevin Durant, Stephen Curry en co. wonnen bovendien 29 van hun 30 wedstrijden in de play-offs. De Warriors verloren slechts het vierde duel in de NBA-finale, afgelopen week tegen Cleveland Cavaliers (137-116).

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Interview Wang
Beeld afp

21:22 zondag 11 juni 2017

Voor Max Verstappen is de Grote Prijs van Canada uitgelopen op een grote teleurstelling. De negentienjarige Formule 1-coureur van Red Bull moest de race in de elfde van zeventig ronden staken. Verstappen wilde na een bocht accelereren toen zijn bolide er plotseling mee ophield. De Nederlander sloeg zijn handen even voor zijn gezicht en parkeerde zijn Red Bull vervolgens aan de zijkant van de baan.

Volgens de teamleiding van de Oostenrijkse renstal ligt het probleem bij de accu. Verstappen lag op dat moment op de tweede plaats achter Lewis Hamilton. De Nederlander had een geweldige start gemaakt, waarin hij van de vijfde plek opschoof naar de tweede. Toen de lichten op groen sprongen, passeerde Verstappen direct Kimi Räikkönen. Hij schoot vanaf de linkerkant van de baan naar rechts en haalde in de eerste bocht ook Valtteri Bottas en Sebastian Vettel in.

Bij het aansnijden van die bocht schampte Verstappen wel de voorvleugel van de Ferrari van Vettel, die daardoor beschadigd raakte. Kort daarna kwam de safetycar op de baan, na een botsing tussen Romain Grosjean, Carlos Sainz en Felipe Massa, waardoor die laatste twee de strijd moesten staken. Toen de race een paar ronden later werd vrijgegeven en iedereen weer gas kon geven, raakte Vettel nog een stuk van zijn vleugel kwijt. De Duitse WK-leider moest de pits in om een nieuwe voorvleugel te laten monteren.

Voor Verstappen was het al de derde uitvalbeurt dit seizoen. In Bahrein viel hij na dertien ronden uit met een kapotte achterrem, in Barcelona was zijn race al na de eerste bocht voorbij door een botsing met Räikkönen. Verstappen eindigde als vijfde in Australië, Rusland en Monaco, in China reed hij na een fabuleuze start in de regen naar het podium (derde). (ANP)

Interview Wang
Beeld afp

12:25 vrijdag 9 juni 2017

Het huwelijk tussen Paris Saint-Germain en technisch directeur Patrick Kluivert heeft slechts één jaar geduurd. De doorgaans goed ingevoerde Franse sportkrant L’Equipe meldt het vertrek van de oud-topspits.

Voorzitter Nasser Al-Khelaifi stelde vorige week na een ongelukkig seizoen zonder landstitel en ereplaats in de Champions League de 49-jarige Portugees Antero Henrique aan als sportief directeur. Kluiverts rol zou daarmee bij PSG zo goed als uitgespeeld zijn. De Amsterdammer wees vervolgens een aangeboden functie van de clubleiding van de hand.

Al-Khelaifi wilde met de aanstelling van Henrique zorgen voor ‘nieuwe dynamiek’ bij de club uit Parijs. Kluivert, die overkwam van Ajax, besteedde afgelopen seizoen bijna 150 miljoen euro aan nieuwe spelers, onder wie de Duitse linksbuiten Julian Draxler voor 40 miljoen euro, maar geen van de aangetrokken spelers kon indruk maken in de Franse hoofdstad. AS Monaco troefde PSG af in de Franse titelstrijd, FC Barcelona schakelde de formatie van trainer Unai Emery uit in de achtste finales van de Champions League. Na een 4-0 zege in eigen huis ging PSG in Barcelona op pijnlijke wijze met 6-1 onderuit.

De club heeft Kluiverts vertrek nog niet bekendgemaakt.

Patrick Kluivert is volgens L'Equipe opgestapt bij PSG.Beeld anp
Patrick Kluivert.Beeld afp

11:00 vrijdag 9 juni 2017

Dafne Schippers wil langzaam groeien naar haar topvorm voor de WK atletiek in Londen komende augustus. De 24-jarige atleet uit Utrecht won donderdag in Rome wel de 100 meter bij de Diamond League, maar wist haar snelste jaartijd niet te verbeteren. Ze kwam tot 10,99.

Na een aardige start en een lichte verkramping in het middenstuk snelde Schippers in de laatste meters naar de winst in het Olympisch Stadion. Ze bleef Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust nipt voor (11,03). Aartsrivaal en tweevoudig olympische kampioen Elaine Thompson verscheen niet aan de start.

In Rome hoopte Schippers vooraf haar beste seizoenstijd op de 100 meter te lopen, de 10,95 van april in het Californische Azusa, maar daar kon ze niet aan tippen. Desondanks was ze tevreden met haar zege. ‘Ik kwam hier om te winnen, dus ik ben blij met de winst’, zei Schippers tegen de NOS. ‘De start was oké, de race was oké, maar het moet nog wel een stapje verder. Ik miste een paar passen, kon er gelukkig wel weer inkomen en aan het einde mijn versnelling inzetten.’

Schippers wisselde na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Rio de Janerio van coach, Bart Bennema werd ingeruild voor de bewierookte Amerikaan Rana Reider. Reider besloot intensiever te trainen met Schippers en minder rustperioden in te lassen. Als gevolg daarvan kan ze niet elke wedstrijd op het hardst lopen. 'Rana zegt altijd: het doel is de WK’, zei de sprintster vorige week in gesprek met de Volkskrant. ‘Alles wat je daarvoor doet is leuk en aardig, maar je volgt mijn programma. Het is een proces. Je kunt nu wel hard lopen, maar dat lever je in op de WK.'

Zondag loopt Schippers de 100 meter bij de FBK Games in Hengelo. Ook Churandy Martina, die in Rome op de 200 meter geen potten kon breken met een laatste plaats, verschijnt aan de start bij de FBK. Sifan Hassan, eveneens aanwezig in Hengelo, deed in de Italiaanse hoofdstad wel van zich spreken door de 1500 meter met groots machtsvertoon te winnen. Ze klokte een tijd van 3.56,22, slechts een fractie boven haar eigen Nederlandse record dat sinds juli 2015 op 3.56,05 staat.

Schippers met de bloemen in handen.Beeld ap

Interview Schippers

Hoewel haar prestaties dit seizoen nog niet overtuigend zijn, heeft Dafne Schippers er alle vertrouwen in dat ze in augustus op de wereldkampioenschappen atletiek in Londen in de gewenste vorm zal zijn.

21:36 donderdag 8 juni 2017

Scherpte, tempering van ego’s, vastigheid, Sneijder centraal om zijn creativiteit. Twee dagen met bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit maken een en ander duidelijk bij Oranje.

Advocaat refereerde donderdag, de dag voor het WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg, aan de laatste kwalificatiewedstrijd, in Sofia verloren van Bulgarije. Hij zag geen beleving, geen creativiteit ook. De nederlaag kostte Danny Blind zijn baan. Daarom noemde Advocaat als eerste Sneijder, die zijn 131ste interland speelt tegen Luxemburg. Hij heeft Sneijder, die vandaag 33 wordt, nodig om openingen te vinden, en voor zijn spelhervatting.

Geen 17-jarige Matthijs de Ligt, zoals bij Blind in Sofia. De Ligt, de jongeling met al zijn talent, hoewel hij twee keer in de fout ging in het eerste halfuur. Advocaat gaf donderdag niet zijn opstelling, maar liet weten dat hij kiest voor het duo De Vrij (geblesseerd in Sofia) en Hoedt. ‘Ik heb graag een linkspoot (Hoedt) en een rechtspoot in het centrum. En ze spelen bij elkaar.’ Beiden komen uit voor Lazio Roma.

Of Sneijder de centrale rol op het middenveld standaard aankan, betwijfelt ook Adocaat, maar tegen Luxemburg kan het. Normaliter krijgt Sneijder defensieve steun op het middenveld van Wijnaldum en Strootman, met wie de bondscoach een gesprek voerde. Strootman was bij PSV in 2012-2013, met Advocaat als trainer, een van de dragende spelers.

Strootman ging naar AS Roma en kreeg een terugslag door zware knieblessures. Deze kwalificatie speelde hij ongelukkig, met een blunder tegen Zweden en een erbarmelijk optreden tegen de Bulgaren. ‘Hij heeft alle kwaliteiten die een middenvelder nodig heeft. Maar hij is ervan doordrongen dat hij meer aanwezig moet zijn.’

In zijn algemeenheid zei Advocaat dat er geen excuses zijn, nu vrijwel alle goede internationals fit zijn, en dat het niet om ego’s gaat, maar om het elftal. Gullit sprak met onder anderen Memphis Depay, in puike vorm, maar spelend met overbodige, spelvertragende tierelantijntjes.

Ruud Gullit en Dick Advocaat dollen wat op de training.Beeld anp

06:53 donderdag 8 juni 2017

De basketballers van Golden State Warriors hebben woensdag (lokale tijd) in de slotfase keihard toegeslagen in de derde wedstrijd in de NBA-finale. De ploeg uit Oakland maakte in de slotminuten in de Quicken Loans Arena in Cleveland een achterstand van zes punten goed tegen de Cleveland Cavaliers en won uiteindelijk met 118-113.

De ploeg uit Oakland komt door de zege op een 3-0 voorsprong en heeft nog één zege nodig om de titel te grijpen.

Het leek er woensdagavond in Cleveland op dat de thuisploeg aan de hand van LeBron James en Kyrie Irving de stand zou terugbrengen naar 2-1. James maakte 39 punten en elf rebounds en Irving 38 punten en zes rebounds. Met nog enkele minuten te spelen stond Cleveland met 113-107 voor.

Enkele snelle punten en een driepunter van Kevin Durant in de laatste minuut bracht Golden State echter ineens weer op voorsprong. Die achterstand kon de thuisploeg niet meer goedmaken. 'Ik keek alleen maar naar de onderkant van het net', zei viervoudig NBA-topscorer Durant, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij Golden Sate. 'Ik werk al mijn hele leven aan het perfectioneren van die worp.'

Het is het derde jaar op rij dat Golden State en Cleveland in de NBA-finale tegenover elkaar staan. In 2015 pakten de Warriors de titel, vorig jaar was de club uit Ohio de beste ploeg. Het vierde duel is vrijdag.

Cavs en Warriors voor derde keer op rij in NBA-finale

Als een stoomwals verpletterden Cleveland Cavaliers en Golden State Warriors in de afgelopen maanden hun tegenstanders op weg naar de seizoensfinale van topbasketbalcompetitie NBA. De teams speelden 25 wedstrijden in de play-offs. Drie redenen voor hun succes.

Twitter bericht wordt geladen...

22:57 woensdag 7 juni 2017

Manchester United is Real Madrid gepasseerd als waardevolste voetbalclub. Zakenblad Forbes schat de Engelse winnaar van de Europa League met 3,29 miljard euro hoger in dan de Spaanse winnaar van de Champions League. De waarde van Real Madrid liep volgens Forbes 2 procent terug naar 3,19 miljard euro, waardoor ‘De Koninklijke’ ook nog nipt gepasseerd wordt door aartsrivaal Barcelona. Het is voor het eerst in vijf jaar dat ‘ManU’ de lijst aanvoert. De laatste vier jaar was de koppositie voor Real Madrid. ‘Dat United nu weer bovenaan staat, komt vooral door het sterke merk en zijn marketingstrategie’, meldt Forbes. Het blad kijkt onder meer naar tv-gelden en sponsorcontracten. De top-10 wordt gedomineerd door Britse clubs. EL-finalist Ajax komt in de top-20 niet voor.

Manchester United won dit seizoen de Europa League. Ze versloegen Ajax in de finale.Beeld epa
Cavs en Warriors voor derde keer op rij in NBA-finale

13:30 woensdag 7 juni 2017

Roland Garros krijgt ook bij de mannen een andere winnaar dan vorig jaar. Titelverdediger Novak Djokovic ging woensdag in de kwartfinale met duidelijke cijfers onderuit tegen de Oostenrijker Dominic Thiem: 7-6 (5) 6-3 6-0.

Met zijn verwoestende, eenhandige backhand maakt Thiem het hele toernooi al indruk. Hij stond op weg naar de kwartfinales nog geen set af en won nu dus ook in drie sets van Djokovic. In de vierde ronde trof Thiem al een ervaren gravelspeler, maar hij overklaste ook de Argentijn Horacio Zeballos: 6-1, 6-3, 6-1.

Thiem ontwikkelde zich in twee jaar tot wellicht de belangrijkste uitdager van de elite, zeker op gravel. 'Eens wordt hij kampioen op Roland Garros', voorspelde Goran Ivanisevic, Wimbledonkampioen in 2001. 'Is het niet dit jaar, dan in 2018 of 2019.'

Profiel Thiem

Dominic 'The Dominator' Thiem (23) is in veel opzichten klaar voor zijn eerste grandslamtitel op Roland Garros. Hij heeft maar één probleem, volgens zijn coach, of eigenlijk drie: Djokovic, Nadal en Murray.

De Oostenrijker ThiemBeeld anp

08:07 woensdag 7 juni 2017

Koen Verweij gaat tot aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea volgend jaar trainen bij de Russische selectie om weer op niveau te komen. Die ploeg staat onder leiding van Kosta Poltavets, de tot Nederlander genaturaliseerde Oekraïner.

Tegen NUsport zegt Ingrid Paul, de medisch begeleider van Verweij: 'De Russische ploeg is een mooi collectief. Koen kent Kosta van hun gezamenlijke verleden bij TVM. Ze zien het beiden heel erg zitten, dan moet je het gewoon doen.'

Verweijs ploeg Plantina laat weten dat iedereen zijn eigen weg moet kunnen kiezen, maar ze moeten de komende dagen nog wel met Koen bespreken hoe deze stap precies vorm zal krijgen.

Bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji veroverde Verweij zilver op de 1.500 meter; hij eindigde slechts drieduizendste seconde achter de Pool Zbigniew Brodka. Met de achtervolgingsploeg, die verder bestond uit Sven Kramer en Jan Blokhuijsen, veroverde hij olympisch goud.

Uit een profiel van schaatsverslaggever Erik van Lakerveld: 'Verweij was mateloos populair en liet zich dat na de Spelen graag aanleunen. Hij toonde zijn gebruinde torso aan de kijkers in het duikprogramma Sterren Springen, waar hij zich onverschrokken van de 10-meterplank in het water liet vallen. Hij versierde met zijn blonde lokken een reclamecontract bij modemerk Björn Borg. Het leven als BN'er lonkte. Het schaatsen verloor zijn glans.'

Die glans moet er dus weer komen bij het Russische team, al is dat bepaald geen ploeg van onbesproken gedrag. Begin vorig jaar werd wereldrecordhouder op de 500 meter Pavel Koelizjnikov betrapt op meldonium.

Koen VerweijBeeld anp

De Russische schaatsploeg

Het leven als schaatscoach is voorbij voor de man wiens toprijder doping heeft gebruikt. Kosta Poltavets, coach van de betrapte Russische dopingzondaar Pavel Koelizjnikov, weet dat aan hem als schaatstrainer voor altijd dat duistere merk zal kleven.

Het bedrog van Pavel Koelizjnikov, de superman, op de 500 meter is bij Nederlandse schaatsers en trainers keihard aangekomen. 'Hij is een boef.'

22:11 dinsdag 6 juni 2017

Donderdag viert Julia Ostapenko haar 20ste verjaardag in Stade Philippe Chatrier, in de halve finale op Roland Garros , tegen Timea Bacsinszky die op dezelfde dag 28 jaar wordt. Een van beide outsiders op Roland Garros krijgt met een finaleplaats een vorstelijk verjaardagscadeau.

Ostapenko zal zich even in de armen moeten knijpen om het te geloven. De dwarrelwind en de aanhoudende regen kregen de Letse debutante niet klein, nadat ze de eerste set met 6-4 had verloren van Caroline Wozniacki. De Deense was de enige voormalig nummer 1 van de wereld in de kwartfinales, maar ze had geen antwoord op de krachtige slagen van Ostapenko.

Ondanks een tweede regenpauze durfde Ostapenko de kwetsbare, tweede opslag van Wozniacki te attaqueren en met twee keer 6-2 verzorgde ze bij de vrouwen een primeur voor Letland. Haar landgenoot en idool Ernests Gulbis bereikte in 2014 de halve finale op Roland Garros. Gulbis vloog er dit jaar al in de eerste ronde uit, maar hij inspireerde Ostapenko tot een ongekende zegetocht in Parijs. Bacsinszky beëindigde de droomreis van Kristina Mladenovic. De 24-jarig baseliner maakte van elke partij een Frans volksfeest en schakelde titelverdedigster Garbine Muguruza uit. Bacsinszky profiteerde echter van de haperende opslag van Mladenovic en won in twee sets: 6-4, 6-4.

Een tevreden Ostapenko op het gravel in Parijs.Beeld epa

18:19 zondag 4 juni 2017

Team Sky heeft zondag de eerste editie van de wielerkoers Hammer Series gewonnen. In de allesbeslissende ploegenachtervolging maakte Sunweb een achterstand van 32 seconden goed op Team Sky. In een spannend ploegenduel vlak voor de eindstreep in Sittard waren de eerste vier renners van Sky uiteindelijk net iets sneller dan die van Sunweb. Team Lotto NL-Jumbo werd zesde.

Voor Sunweb was de tweede plek extra wrang. De Duitse wielerploeg verzamelde na het klimmen (met Girowinnaar Tom Dumoulin) en sprinten de meeste punten. Echter, door het niet uitrijden bij het sprintonderdeel van Ramon Sinkeldam na een valpartij werden zijn behaalde punten ervan afgetrokken.

De beste acht ploegen na de Hammer Climb en de Hammer Sprint streden in een achtervolgingsrace voor de eindzege van de Hammer Series. Het verschil in punten na de twee onderdelen werd omgezet in tijdsverschil.

De overige acht ploegen streden in een eigen achtervolgingsrace om plek negen, Quick-Step was daarin de snelste.

Hij kan goed schelden, Tom Dumoulin. 'Helemaal naar de klote' was hij na de klimkoers vrijdag in Zuid-Limburg. Een besmuikte glimlach: 'Shit man. Echt naar de klote.'

Team Sky op het podium bij de eerste editie van Hammer SeriesBeeld TDW

21:43 vrijdag 2 juni 2017

De voetbalsters van Ajax hebben vrijdagavond in het stadion van ADO Den Haag de KNVB-beker gewonnen. De Amsterdamse vrouwen versloegen PSV in de finale met 2-0, waardoor Ajax de 'dubbel' veroverde. De ploeg van trainer Ed Engelkes was onlangs al landskampioen geworden.

De doelpunten in de bekerfinale kwamen op naam van Desiree van Lunteren en Marjolijn van den Bighelaar.

Het duurde tot de 55ste minuut voordat Ajax de score opende. Van Lunteren kwam vanaf links naar binnen en schoot met rechts raak. Ruim tien minuten later besliste Van den Bighelaar de wedstrijd door van dichtbij binnen te tikken.

Voor de ervaren aanvoerster Daphne Koster (36) en Anouk Hoogendijk (32) was het de laatste officiële wedstrijd. De twee vrouwen waren jarenlang de boegbeelden van het Nederlandse vrouwenvoetbal. De voetbalsters gaan met pensioen en nemen afscheid met de dubbel.

Twitter bericht wordt geladen...

Ajax-aanvoerder Daphne Koster.Beeld ANP

16:31 vrijdag 2 juni 2017

Algemeen directeur Eric Gudde heeft vrijdag zijn vertrek bij Feyenoord aangekondigd. De 62-jarige bestuurder legt op 30 november van dit jaar zijn taak neer. Gudde heeft dan bijna tien jaar als directeur van de Rotterdamse club gefungeerd. Feyenoord veroverde afgelopen seizoen voor het eerst sinds 1999 weer eens de landstitel.

’De voorbije weken heb ik, zoals vermoedelijk iedere Feyenoorder, op een roze wolk geleefd door het succes van het behalen van het kampioenschap’, zei Gudde vrijdag. ‘Het was een tijd van enorm genieten, maar voor mij ook een tijdsbestek om me af te vragen of ik na tien zware jaren nog voor een langere periode de tomeloze energie en drive heb die nodig zijn en die Feyenoord ook mag verwachten van haar algemeen directeur. Daar twijfelde ik over en als dat zo is dan is je vertrek aankondigen volgens mij het enig juiste om te doen.’

Inzichten
Gudde maakte zijn beslissing vrijdag bekend aan de raad van commissarissen, de rest van het directieteam en het overige personeel van de landskampioen. ‘Ik denk dat het voor de organisatie goed is dat er straks, na tien jaar Eric Gudde, weer een ander iemand met nieuwe inzichten en frisse ideeën op mijn plaats komt te zitten.’

Toen de Zuid-Hollander eind 2007 bij Feyenoord instapte, nadat hij eerder bij de Belastingdienst en als topambtenaar bij de gemeente Rotterdam had gewerkt, stond de club er niet al te best voor. De schuldenlast liep in de jaren daarna zelfs op tot zo'n 40 miljoen euro. Met dank aan de investeerdersgroep Vrienden van Feyenoord werd die schuld langzaam weggewerkt. Toch lag Gudde geruime tijd onder vuur bij de supporters. Hij werd zelfs bedreigd.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

12:01 vrijdag 2 juni 2017

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de nacht van donderdag op vrijdag met groots machtsvertoon de Cleveland Cavaliers verslagen. Voor eigen publiek won de ploeg uit Californië in het eerste duel om de Amerikaanse landstitel met 113-91. Met name Kevin Durant was in vorm.

De aanvaller van de Warriors maakte 38 punten en gidste samen met Stephen Curry (28 punten en 10 assists) zijn ploeg naar de eerste zege in een best-of-sevenserie. Lebron James van de Cavaliers kon daar met 28 punten niet aan tippen. Hij doorbrak wel de grens van 6.000 punten in de play-offs van de NBA. Onlangs verbeterde James het puntenrecord van basketballegende Michael Jordan, die zijn puntenaantal bepaalde op 5.987.

Na de ruime zege van zijn ploeg wilde uitblinker Durant zich nog niet rijk rekenen. ‘We kunnen nog veel beter spelen dan vanavond, maar we zijn meer dan tevreden met de overwinning’, aldus Durrant. ‘We startten wat gespannen, pas na het tweede kwart speelden we goed. Maar we weten dat de tweede wedstrijd heel anders kan verlopen.’ Golden State Warriors, dat het zonder coach Steve Kerr moest stellen vanwege rugklachten, leidde bij rust met 60-52. Daarna speelden de Warriors met de Cavaliers. Zondag is de return in Oakland.

De Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers strijden al voor het derde jaar op rij om de basketbaltitel in Amerika. In 2015 legden de Warriors beslag op het landskampioenschap, vorig jaar was het de beurt aan de ploeg uit Ohio.

Beeld epa

14:02 donderdag 1 juni 2017

Klaas-Jan Huntelaar keert voor één seizoen terug bij Ajax. Dat heeft de Amsterdamse club vanmiddag bekendgemaakt. Huntelaar maakte vorige maand bekend na zeven jaar te vertrekken bij het Duitse Schalke 04 en zei daarbij direct een terugkeer naar Ajax niet uit te sluiten. Hij speelde van 2006 tot en met 2008 bij Ajax en werd in die tijd onder andere twee keer topscorer.

In de laatste maanden bij de club uit Gelschenkirchen kwam hij weinig aan spelen toe. Hij werd vooral ingezet als invaller. Na enkele eerdere pogingen wist Ajax hem nu dus wel te verleiden tot een terugkeer naar Amsterdam.

'Het is geen geheim dat Ajax mijn club is', aldus Huntelaar op de website van Ajax. 'Dus ik ben ontzettend blij dat ik hier nu terugkeer.'

Directeur spelersbeleid Marc Overmars zegt blij te zijn met de komst van Huntelaar. Uit het persbericht: 'We halen met Klaas-Jan een ervaren speler in huis die de club goed kent. Hij is fit en heeft veel zin om succesvol te zijn bij Ajax, maar hij weet wat hem te wachten staat.'

Huntelaar moet straks in de hiërarchie Kasper Dolberg voor zich dulden, erkent Overmars. De hoop is natuurlijk dat de Deense spits, die dit seizoen zijn definitieve doorbraak kende in het eerste elftal van Ajax, uiteindelijk net zoveel goals en miljoenen gaat brengen als Huntelaar deed.

Nadat hij voor Ajax in totaal 76 goals scoorde in 92 wedstrijden, verkaste hij voor 27 miljoen euro naar Real Madrid.

Huntelaar moet straks in de hiërarchie Kasper Dolberg voor zich dulden
Marc Overmars

Twitter bericht wordt geladen...

Interview Huntelaar

In april spraken we Klaas-Jan Huntelaar in aanloop naar de wedstrijd tegen Ajax: 'Soms denk je: komt dat ronde ding nog voorbij?'

Twitter bericht wordt geladen...

11:56 woensdag 31 mei 2017

De 24-voudig grandslamwinnares Margaret Court (74) zei vorige week niet meer met Qantas te vliegen omdat de maatschappij huwelijken tussen gelijke seksen propageert. 'Het stelt mij teleur dat Qantas het homohuwelijk actief promoot. Ik geloof in een huwelijk tussen man en vrouw, zoals het in de Bijbel staat. Uw standpunt laat mij geen andere keuze dan voortaan met een andere luchtvaartmaatschappij te reizen', aldus Court.

De tennisbaan met haar naam op Melbourne's Park wordt inmiddels mogelijk geboycot door een aantal spelers. 'Ze kunnen de Margaret Court Arena misschien beter een andere naam geven, want sommige speelsters zullen zich niet prettig voelen in een stadion dat naar haar vernoemd is', zei Richelle Hogenkamp op een persconferentie. 'En ze mag denken wat ze wil, maar ik denk dat ze dat beter voor zich kan houden. Ik heb zelf een vriendin, dus ik ben het natuurlijk niet eens met wat ze zegt.'

Oud-tennisster Martina Navratilova vond ook dat de naam Court niet langer verbonden kan zijn aan het tweede showcourt op Melbourne's Park, terwijl Samantha Stosur met een boycot van de baan dreigde. Dat laatste vindt Andy Murray een slecht idee. 'Ik zie niet in waarom iemand een probleem heeft met het feit dat twee mensen die van elkaar houden met elkaar trouwen', zei Murray in Parijs. 'Maar als er actie moet worden ondernomen in reactie op haar uitspraken dan kunnen we beter voor het toernooi iets regelen. Ik denk niet dat je als speler tijdens een grandslam daarmee bezig zou moeten zijn.'

De reactie van Court? Ze neemt het allemaal niet zo serieus. 'De tenniswereld zit vol met lesbische speelsters.'

Margaret Court met de schaal van Wimbledon in 1963Beeld anp
Ze kunnen de Margaret Court Arena misschien beter een andere naam geven, want sommige speelsters zullen zich niet prettig voelen in een stadion dat naar haar vernoemd is
Richelle Hogenkamp

20:31 dinsdag 30 mei 2017

De Franse tennisser Maxime Hamou is verbannen van Roland Garros, omdat hij een vrouwelijke televisiejournalist live op televisie tegen haar wil in kuste en zijn arm niet van haar schouder haalde. Hij deed dit maandag nadat hij in de eerste ronde van het grandslamtoernooi in Parijs was uitgeschakeld door Pablo Cuevas uit Uruguay. Hij haalde via de kwalificaties het hoofdtoernooi.

De Franse tennisbond noemde het gedrag van Hamou verwerpelijk. De toernooiorganisatie heeft zijn accreditatie ingetrokken. In reactie op lachende omstanders schrijft de Franse minister van Sport Laura Flessel op Twitter dat 'agressie live op televisie niet om te lachten is'. Flessel: 'Laat het nooit gebeuren, bagatelliseer zo'n daad nooit'.

Hamou kuste de vrouw op haar voorhoofd. De verslaggeefster van Eurosport probeerde de tennisser daarna weg te duwen, maar hij kuste haar opnieuw. Na een derde poging weet ze met veel moeite zijn arm van haar schouder te krijgen.

'Het gedrag van de geïnterviewde was absoluut ongepast', is de reactie van Eurosport. 'We kunnen dit niet tolereren. We zijn blij dat er excuses zijn aangeboden.' Dinsdag plaatste Hamou een bericht met excuses op Facebook.

Twitter bericht wordt geladen...

Maxime HamouBeeld afp

19:28 maandag 29 mei 2017

De Spaanse coach Ernesto Valverde wordt de nieuwe trainer van Barcelona. De 53-jarige trainer volgt Luis Enrique op, die zaterdag met winst van de Copa del Rey na drie succesvolle jaren afscheid nam van de Catalaanse club. Valverde had de afgelopen vier jaar Athletic Bilbao onder zijn hoede.

De oud-speler van Barcelona werkte eerder bij onder meer Valencia, Villarreal en de Griekse club Olympiakos. ‘Zijn filosofie past bij Barcelona’, zei voorzitter Josep Maria Bartomeu maandag. ‘Valverde heeft de kennis, de ervaring en kwaliteiten voor deze functie. Hij heeft passie voor voetbal en werkt met de nieuwste technologieën. Bovendien heeft hij oog voor de jeugd.’ De nieuwe trainer wordt donderdag gepresenteerd in Camp Nou.

Kampioen
Valverde leidde Espanyol in 2007 naar de finale van de UEFA Cup, waarin Sevilla via strafschoppen te sterk was. Met Olympiakos werd hij drie keer kampioen van Griekenland. Valverde veroverde in 2015 met Athletic Bilbao ten koste van Barcelona de Spaanse Supercup.

Onder Luis Enrique werd Barcelona de voorbije twee jaar kampioen in Spanje. Hij leidde de Catalaanse voetbaltrots in zijn eerste seizoen direct naar de winst van de Champions League, gevolgd door de Europese Supercup en de titel op het WK voor clubs. Dit seizoen strandde Barcelona in de kwartfinales van de Champions League en moest het de titel afstaan aan Real Madrid. De ploeg van Luis Enrique pakte wel voor het derde jaar op rij de Copa del Rey.

Twitter bericht wordt geladen...

Ernesto Valverde.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

20:16 zondag 28 mei 2017

NAC Breda lost NEC volgend seizoen af in de eredivisie. Met dank aan de 22-jarige Belg Cyriel Dessers mag de Brabantse club weer op het hoogste niveau uitkomen. De spits maakte zondag drie van de vier doelpunten van zijn ploeg in De Goffert (1-4).

NAC degradeerde twee jaar geleden via de play-offs naar de Jupiler League. In hetzelfde jaar promoveerde NEC naar het hoogste niveau.

18:20 zondag 28 mei 2017

De ploeg van trainer Erik ten Hag versloeg zondag in de finale van de play-offs om Europees voetbal AZ via strafschoppen. FC Utrecht maakte de nederlaag van 3-0 van afgelopen donderdag in Alkmaar helemaal goed en sloot de reguliere speeltijd af met een 3-0 voorsprong door doelpunten van Willem Janssen, Sébastien Haller en Gyrano Kerk. In blessuretijd miste Haller nog een strafschop, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin werd niet gescoord. AZ eindigde het duel met TIEN man na een rode kaart van Derrick Luckassen.

16:23 zondag 28 mei 2017

Max Verstappen heeft in zijn derde jaar in de Formule 1 voor de eerste keer de finish gehaald in de Grand Prix van Monaco. De Nederlander van Red Bull finishte als vijfde. De winst was voor Sebastian Vettel, die Ferrari voor het eerst sinds 2001 de zege bezorgde in de beroemde race op het smalle stratencircuit. Vettel verstevigde zijn koppositie in het kampioenschap.

Verstappen begon als vierde aan de race in het prinsdom, die vaak tumultueus verloopt, maar deze keer zestig ronden lang zonder noemenswaardig incident bleef. De Limburger hield zijn vierde positie vast tot aan zijn eerste pitsstop na 33 ronden. Hij glibberde kort daarvoor al door een chicane en was gedwongen nieuwe banden op te halen.

Die vroege bandenwissel pakte verkeerd uit voor de Limburger. De Fin Valtteri Bottas van Mercedes en Ricciardo zochten later de pitstraat op en kwamen bij het uitrijden vóór de Nederlander op de baan terug. Een crash tussen Jenson Button en Pascal Wehrlein in ronde zestig zorgde voor oponthoud en een safetycar, maar na de herstart slaagde Verstappen er niet in zijn vijfde plek te verbeteren.

24:24 zondag 28 mei 2017

Atlete Dafne Schippers is zaterdag als vierde geëindigd op de 200 meter van een wedstrijd uit de Diamond League in het Amerikaanse Eugene.

Schippers liet een tijd van 22,30 noteren en moest veel toegeven op Tori Bowie. De Amerikaanse won in een beste wereldjaartijd van 21,77. Shaunae Miller uit de Bahama's eindigde als tweede (21,91), vlak voor olympisch kampioene Elaine Thompson uit Jamaica (21,98).

In augustus worden de wereldkampioenschappen atletiek gehouden in Londen.

Twitter bericht wordt geladen...

15:13 zaterdag 27 mei 2017

Kiki Bertens heeft zaterdag voor de derde maal in haar loopbaan een WTA-toernooi gewonnen. De tennisster uit Wateringen was voor het tweede jaar op rij de beste in Neurenberg. In de finale versloeg ze de Tsjechische qualifier Barbora Krejcikova in twee sets: 6-2 6-1. Vorig jaar stoomde ze naar haar winst in de Duitse stad door tot de halve finales op Roland Garros.

Dit jaar was Bertens, de nummer 19 van de wereld, aanvankelijk bepaald niet op dreef. Maar met het begin van het gravelseizoen hervond ze haar vorm. In Madrid bereikte ze al de kwartfinales, in Rome vloog ze er pas in de halve finales uit.

Bertens begint bij de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros tegen de Kroatische Ajla Tomljanovic.

Kiki Bertens.Beeld ap

10:20 zaterdag 27 mei 2017

Steven Kruijswijk gaat zaterdag niet meer van start voor de twintigste etappe van de Ronde van Italië. De renner van LottoNL-Jumbo heeft maagklachten, zo bevestigde een woordvoerder van de ploeg. Kruijswijk, die vorig jaar op weg leek naar de eindzege in de Giro tot hij twee dagen voor het einde ten val kwam, stond tiende in het algemeen klassement. De Ronde van Italië eindigt zondag in Milaan.

Kruijswijk begon als een van de favorieten aan de honderdste Giro, maar kwam niet fit aan het vertrek in Sardinië. Bij een val in de Ronde van Yorkshire had hij een ribblessure opgelopen. De Brabander, die vorig jaar vierde werd, verloor al op de openingsdag dertien seconden op de concurrenten, doordat hij werd opgehouden door een val voor hem. In de vierde etappe ging hij, kort voor de beklimming van de Etna, opnieuw onderuit. Met de nodige schaafwonden bereikte hij tussen de andere klassementsmannen de finish.

Op de Blockhaus, een klim op de tweede zondag, bleek dat Kruijswijk bergop niet met de besten meekon. Later in de ronde leek het met zijn vorm iets beter te worden, maar meer dan een top 10-notering zat er niet in. De laatste dagen had Kruijswijk last van koorts, maagproblemen dwongen hem zaterdag de strijd te staken. 'Ik ben enorm teleurgesteld dat ik de wedstrijd op deze manier moet verlaten', meldde hij op Twitter.

Interview Huntelaar
Beeld photo_news
Interview Huntelaar
Beeld anp

14:55 dinsdag 23 mei 2017

Dick Advocaat en Ruud Gullit gaan op 6 juni aanstaande bij het Nederlands elftal aan de slag, drie dagen voor de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Luxemburg. De nieuwe bondscoach en assistent ontbreken nog tijdens het trainingskamp in Portugal en bij de oefeninterlands tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni). Fred Grim en Frans Hoek hebben die duels de leiding over Oranje.

Advocaats huidige club Fenerbahce plaatste zich woensdag niet voor de Turkse bekerfinale, waardoor hij geen clubverplichtingen meer heeft na de laatste competitiewedstrijd op 4 juni. Hij mocht van de Turkse clubvoorzitter niet eerder aansluiten bij het Nederlands elftal. Fenerbahce staat derde in Turkije, met twee punten voorsprong op Galatasaray.

Advocaat (69) begint als oudste Oranje-bondscoach ooit aan zijn derde termijn bij het Nederlands elftal. Hij heeft de lastige taak om het WK van 2018 te halen. Alleen de koploper plaatst zich rechtstreeks, de acht beste nummers twee uit Europa spelen play-offduels tegen elkaar voor de vier resterende tickets. Frankrijk, Zweden en Bulgarije staan boven Nederland in groep A.

Dick Advocaat.Beeld Pro Shots

10:54 dinsdag 23 mei 2017

Roda JC heeft trainer Yannis Anastasiou op non-actief gesteld en ook direct zijn vervanger benoemd: Huub Stevens. De 63-jarige Limburger, sinds 2016 gepensioneerd, gaat de technische staf ondersteunen voor de cruciale eredivisieplay-offs tegen MVV, die hij vanaf de tribunes volgt. 'Hij is puur voor deze week aangesteld', aldus de club in een reactie.

Roda nam het besluit ‘na intensief beraad en in overleg met Yannis Anastasiou’, volgens een verklaring op de clubsite. De wegen zouden na dit seizoen hoe dan ook scheiden. De Griekse trainer gaat voor drie jaar aan de slag bij het Belgische Kortrijk.

Stevens kampt met hartproblemen en neemt daarom niet plaats op de bank in de beslissende duels tegen MVV. Assistent-trainers Rick Plum en René Trost en keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder nemen de honneurs waar. 'Stevens zit tijdens wedstrijden uit voorzorg op de tribune en heeft op afstand contact met de technische staf', verduidelijkt Roda.

Het vervangen van de hoofdtrainer in de beslissende slotfase van het seizoen past in het roerige jaar van Roda. De geplande clubovername werd uitgesteld begin mei, nadat was gebleken dat investeerder en beoogd eigenaar Aleksei Korotajev al maanden in een cel in Dubai zat. Hij zou ongedekte cheques hebben uitgeschreven.

Stevens was als hoofdtrainer twee keer eerder actief bij Roda. In 1994/1995 eindigde de club onder zijn leiding op de tweede plek in de eredivisie. De afgelopen tien jaar coachte hij Hoffenheim, Schalke, Stuttgart, PAOK Saloniki, Red Bull Salzburg, PSV en HSV. Hij stopte in februari 2016 bij Hoffenheim om gezondheidsredenen.

Huub Stevens.Beeld epa

Twitter bericht wordt geladen...

01:07 maandag 22 mei 2017

Zweden is de nieuwe wereldkampioen ijshockey. De Zweedse ijshockeyers versloegen zondagavond Canada in de finale in Keulen met 2-0 in de shoot-outs, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. De periodestanden waren 0-0 1-0 0-1 0-0.

Rusland had eerder op de dag brons veroverd door Finland met 5-3 te verslaan. Voor Zweden is het de eerste wereldtitel sinds 2013 en de tiende in totaal. Canada, dat 26 keer eerder wereldkampioen werd, won de titel in de afgelopen twee jaar.

Nadat Victor Hedman de Zweden aan het eind van de tweede periode op voorsprong had gebracht, was het Ryan o'Reilly die de stand in de derde periode gelijk trok. In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin ontpopte goalie Henrik Lundqvist zich tot de held van Zweden. Hij bracht drie reddingen en één Canadees raakte de paal. Nicklas Bäckström en Oliver Ekman-Larsson scoorden wel.

De Zweedse keeper Henrik Lundqvist viert de overwinning.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

17:38 vrijdag 19 mei 2017

Tenisster Maria Sjarapova vraagt geen wildcard aan voor grandslamtoernooi Wimbledon. Ze gaat zich op de gangbare manier proberen te plaatsen, verklaart ze op haar website: 'Dankzij mijn stijging op de wereldranglijst na de eerste drie toernooien na mijn schorsing kan ik deelnemen aan de kwalificaties.'

Deze week maakte de organisatie van een ander grandslamtoernooi, Roland Garros, bekend Sjarapova geen toegangsbewijs te verschaffen. Critici, zoals tennisster Angelique Kerber, menen dat wildcards bedoeld zijn om van blessures herstelde spelers te steunen, niet om veroordeelde dopinggebruikers weer op de weg terug te helpen.

Vrouwentennisorganisatie WTA stond wel achter de wildcard voor Sjarapova, omdat ze vindt dat de voormalig nummer één van de wereld voldoende gestraft is. In totaal mocht Sjarapova 15 maanden niet meedoen aan tennistoernooien.

Bij haar rentree in april klonk kritiek. De Russin kreeg direct een wildcard voor het WTA-toernooi in Stuttgart, mede dankzij toernooiorganisator Porsche – tevens haar sponsor. Sjarapova was door haar absentie te ver teruggezakt op de ranglijst om zich te mogen kwalificeren.

Critici menen dat wildcards bedoeld zijn om van blessures herstelde spelers te steunen, niet veroordeelde dopinggebruikers
Maria Sjarapova tijdens het ATP-toernooi van Rome in 2017Beeld afp

15:49 vrijdag 19 mei 2017

Ajax-trainer Peter Bosz is dit jaar door vakcollega's gekozen als beste coach van de eredivisie. In de Rinus Michels Award-verkiezing bleef Bosz kampioenenmaker Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Erik ten Hag (FC Utrecht), bekerwinnaar Henk Fraser (Vitesse) en Mitchell van der Gaag (Excelsior) voor.

Hoewel het als tweede geëindigde Ajax het hele seizoen onder Feyenoord op de ranglijst heeft gestaan en op de slotdag zijn laatste kans op het landskampioenschap zag vervliegen, oogstte het aanvallende spel veel lof van voetballiefhebbers.

Leo Beenhakker, die de prijs overhandigde: 'Bosz' team rammelt aan de poorten van het Europese clubvoetbal. Ook hebben jonge spelers zich onder zijn leiding in een sneltreinvaart ontwikkeld.' De Amsterdammers plaatsten zich voor de Europa League-finale, de eerste internationale eindstrijd in 21 jaar voor de club.

Bosz begon afgelopen zomer aan zijn werk in Amsterdam, als opvolger van Frank de Boer. Op 24 mei kan Ajax het seizoen glans geven met een prijs, als het tegen Manchester United aantreedt in de finale van de Europa League.

Ajax-trainer Peter Bosz.Beeld anp

19:02 woensdag 17 mei 2017

De plannen om de Nederlandse eredivisie in te krimpen naar zestien clubs zijn van de baan. Slechts acht van de benodigde vijftien eredivisieclubs stemden voor het initiatief van de KNVB, waarover een half jaar vergaderd is.

De bovenste zes clubs zouden na de reguliere competitie play-offs spelen om het kampioenschap, net als in België. Door het hogere aantal topwedstrijden zou de eredivisie spannender, leuker en van een hoger niveau moeten worden. De inkomsten zouden met ongeveer 50 miljoen euro stijgen, volgens de berekeningen.

Alle lager geklasseerde clubs stemden tegen het voorstel. Ook Feyenoord toonde zich uiteindelijk geen voorstander. Het ontbreken van afspraken omtrent het verbieden van kunstgras bleek een deal breaker voor de kersverse landskampioen

Het bondsbureau van de KNVB Campus in Zeist.Beeld ANP

14:17 dinsdag 16 mei 2017

De Zwitserse investeerder Aleksei Korotajev, die ook geld in voetbalclub Roda JC heeft geïnvesteerd, heeft een ongedekte cheque van zo’n 17,7 miljoen euro uitgeschreven, meldt dagblad De Limburger. Hij zit daarom sinds februari vast in Dubai. Eerder zei een woordvoerder van Roda JC dat het om een bedrag gaat van ‘om en nabij' de 2 miljoen euro zou gaan.

Too good to be true. Zo omschreef een trotse Wim Collard als algemeen directeur van Roda JC begin februari de komst van Aleksei Korotajev. In Kerkrade leken de bomen plots tot in de hemel te groeien, de club moest gaan strijden om Europees voetbal. Maar de club heeft de beoogde overname opgeschort en kan voorlopig fluiten naar de beloofde miljoenen.

‘Met de heer Korotajev zijn uitsluitend voorovereenkomsten getekend. Hierin heeft hij aan alle financiële verplichtingen voldaan. De aandelenoverdracht heeft echter nog niet plaats gevonden. Dit betekent dat Frits Schrouff nog steeds 99,8 % van de aandelen van de club in zijn bezit heeft’, aldus Roda JC op de eigen website.

Er hangt Korotajev een celstraf van drie jaar boven het hoofd. De directie van Roda houdt inmiddels met vier scenario's rekening en op basis daarvan zijn vier begrotingen opgesteld voor het komende seizoen: twee voor de eredivisie (met en zonder kapitaal van Korotajev) en twee voor de eerste divisie (met en zonder geld van Korotajev).

Sfeeractie van de supporters van RodaBeeld anp

20:40 maandag 15 mei 2017

Tennisser Roger Federer doet dit jaar niet mee aan Roland Garros. De achttienvoudig grandslamwinnaar heeft zich maandag afgemeld voor het Franse Open in Parijs. De Zwitser speelde dit jaar nog geen graveltoernooien en acht het beter voor zijn lichaam zich voor te bereiden op de grastoernooien. Federer won in januari de Australian Open.

Roland Garros begint op 28 mei. 'Jammer genoeg heb ik moeten beslissen om niet mee te doen aan Roland Garros', zei Federer op zijn Facebook-pagina. 'Om nog vele jaren mee te kunnen op het hoogste niveau, is het beter het gravelseizoen helemaal over te slaan en me te gaan voorbereiden op het grasseizoen. Goed doseren en plannen is de sleutel om nog lang te kunnen doorgaan. Slechts één toernooi op gravel spelen, komt mijn tennisspel en fysieke voorbereiding op de rest van het seizoen niet ten goede’, aldus de Zwitserse tenniskampioen.

Federer richtte zich tot zijn fans en noemde het spijtig dat hij niet van de partij is in Parijs. ‘Ik zal de Franse fans missen. Ze zijn echte supporters en ik hoop ze volgend jaar weer te zien.’ Vorig jaar moest de 35-jarige Federer, die geen gravelspecialist is, ook verstek laten gaan in Parijs vanwege een blessure.

Toen had hij rugklachten en kwam er een einde aan een recordreeks van deelnames aan 65 opeenvolgende grandslamtoernooien sinds de Australian Open in 2000. Federer won het Franse toernooi slechts één keer in zijn succesvolle loopbaan, in 2009.

Roger Federer.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

23:08 dinsdag 9 mei 2017

Henk ten Cate neemt afstand van de uitlatingen van Hans van Breukelen, die de handelwijze van de Amsterdamse coach eerder op de dag bijna onbeschoft noemde. De technisch directeur van de KNVB gaf in Zeist tekst en uitleg over de manier waarop hij te werk was gegaan in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Hij koos voor Dick Advocaat ten koste van Ten Cate.

'Laat ik maar dezelfde woorden gebruiken als de KNVB: ik herken me niet in de uitleg van Hans van Breukelen', zegt Ten Cate in een reactie tegenover Voetbal International en De Telegraaf. 'Ik ben geen onbeschoft persoon, ik ben met normen en waarden opgevoed. Ik herken mezelf wel in het feit dat ik gedwongen was om me op een bepaald moment onbeschoft te moeten gedragen om mijn eigen integriteit te beschermen.'

Ten Cate zei eind vorige maand in Abu Dhabi, dat hij van Van Breukelen de toezegging had gekregen dat hij de nieuwe bondscoach zou worden. Toen bleek dat de KNVB meer bedenktijd nodig had en Advocaat nadrukkelijk in beeld kwam, besloot Ten Cate zich terug te trekken. Dat was het moment waarop het volgens de voormalige coach van onder meer Vitesse en Ajax nodig was om zich onbeschoft te gedragen.

Hans van Breukelen deelde aan mij mede dat hij alles zou gaan ontkennen. Dat was het moment dat ik besefte dat het uiteindelijk mijn woord tegen het zijne zou worden.' Ten Cate liet een verslaggever van VI meeluisteren met het telefonische gesprek met Van Breukelen waarin hij zich afmeldde. 'Hij wist daardoor dat ik geen leugenaar was.'

Lees ook:

De chaos en naïviteit die aan de benoeming van de bondscoach voorafgingen - Wat ging er allemaal mis bij de KNVB?

Ron Jans niet naar KNVB

Ron Jans ziet af van een dienstverband bij de KNVB. De afzwaaiende trainer van PEC Zwolle zou in het nieuwe seizoen als 'leercoach' aan de slag gaan bij de vernieuwde opleiding Coach Betaald Voetbal. Het was de bedoeling dat hij nauw zou samenwerken met Leon Vlemmings, maar die koos voor een baan als trainer bij Go Ahead Eagles. 'Ik heb met Leon Vlemmings ideeën uitgewisseld voor de opleiding en gesprekken met cursisten gedaan', zegt Jans. 'We vormden echt een blok. Ik kies er bewust voor een jaar lang niet als trainer aan de slag te gaan, en wilde veel leren van Leon. Toen hij aankondigde in te gaan op de aanbieding van Go Ahead Eagles, verdween voor mij de voedingsbodem om te blijven.' Jans benadrukt dinsdagavond in een persbericht van de KNVB dat er geen andere factoren een rol hebben gespeeld in zijn besluit om de voetbalbond af te zeggen.

Ten CateBeeld afp

22:28 dinsdag 9 mei 2017

De FIFA stelt een onderzoek in naar de grootste transfer in de voetbalgeschiedenis. De wereldvoetbalbond wil de rol van zaakwaarnemer Mino Raiola onderzoeken bij die overstap van Paul Pogba (voor 105 miljoen euro) van Juventus naar de Engelse club Manchester United.

Dit melden Franse media dinsdag. Klokkenluidersplatform Football Leaks onthulde dinsdag dat de geboren Italiaan, die opgroeide in Nederland, 49 miljoen euro zou hebben verdiend aan de transfer. Er zou sprake zijn geweest van belangenverstrengeling, omdat Raiola bij de onderhandelingen de belangen van Juventus, Manchester en Pogba zou hebben behartigd.

De FIFA heeft volgens persbureau AFP informatie opgevraagd bij Manchester United.

Twitter bericht wordt geladen...

Paul PogbaBeeld getty

13:36 dinsdag 9 mei 2017

Wielrenner Chris Froome is naar eigen zeggen tijdens een training in Zuid-Frankrijk opzettelijk van zijn fiets gereden door een automobilist. De drievoudig winnaaer van de Tour de France raakte niet gewond, zijn fiets lag na het ongeval wel in de kreukels. De dader reed na de botsing door. Froome gaat aangifte doen, laat zijn ploeg Sky weten.

De oorzaak van de aanrijding is niet bekend. Het is echter geen geheim dat Froome en zijn Team Sky niet in aanmerking komen voor de populariteitsprijs in Frankrijk. Vanaf de oprichting in 2010 hekelden wielerfans het grote, rijke en bovendien hoog van de toren blazende Sky. De ploeg profileerde zich nadrukkelijk als ‘schoon’. Door de dopingschandalen van de afgelopen maanden is de geloofwaardigheid van de renners verder onder druk komen te staan.

Froome is in voorbereiding op de Tour de France en rijdt niet mee in de Giro d’Italia. De door hem gedeelde foto op social media was vlak bij zijn woonplaats Monaco genomen.

Sky-renner Chris Froome.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

14:28 vrijdag 5 mei 2017

De Johan Cruijff Arena wordt niet de vaste thuishaven van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De KNVB heeft vrijdag besloten dat de landskampioen de bekerwinnaar in eigen stadion zal ontvangen voor de strijd om de Nederlandse supercup. De Arena was sinds 1996 gastheer van het duel.

De KNVB wil het animo voor de wedstrijd vergroten. Operationeel directeur Gijs de Jong: ‘We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de bekerfinale.’

De locatiewijziging volgt vlak na de intentieverklaring om het stadion van Ajax te vernoemen naar Johan Cruijff. 'Het komt qua timing een beetje onhandig over', zegt directielid Hidde Salverda van de Arena. Het bestuur is teleurgesteld over het kwijtraken van de wedstrijd, maar is niet verrast. 'De KNVB was hier al een tijd mee bezig en heeft ons op de hoogte gehouden.'

Ondanks het verplaatsen van de seizoensouverture met dezelfde naam, stelt de KNVB dat de relatie met de familie en de Johan Cruijff Foundation in de toekomstige editities wordt versterkt. Van elk verkocht toegangskaartje voor de wedstrijd krijgt de stichting voortaan 1 euro en ook zal er aandacht zijn voor een maatschappelijk thema.

De bekerfinale vindt elk voorjaar plaats in de Kuip, waar Vitesse dit seizoen de eerste prijs in de clubhistorie won. Het is aannemelijk dat de Arnhemmers daar op 5 augustus zullen spelen voor de Johan Cruijff Schaal, in het geval dat koploper Feyenoord de landstitel verovert.

Het voetbalstadion van Ajax gaat Johan Cruijff Arena heten.Beeld anp
'De KNVB was hier al een tijd mee bezig en heeft ons op de hoogte gehouden.'
Arena-directielid Hidde Salverda is niet verrast door het besluit.

22:24 donderdag 4 mei 2017

Twee Italiaanse wielrenners die vrijdag aan de start van de Ronde van Italië zouden verschijnen, hebben positief getest bij een dopingcontrole. Dat bevestigde de internationale wielerunie UCI donderdag. Ze zijn voorlopig geschorst.

De kopmannen van Bardiani-CSF, klimmer Stefano Pirazzi (30) en sprinter Nicola Ruffoni (26), zijn bij een out-of-competition-controle betrapt op het gebruik van hormonen.

Bardiani bestaat volledig uit Italiaanse renners. De UCI controleerde Ruffoni op 25 april. Een dag later was Pirazzi, die drie jaar terug nog een etappe in de Ronde van Italië won en het jaar ervoor het bergklassement, aan de beurt. 'We zijn geschokt door het nieuws en wachten de resultaten van de tests af', verklaarden de teammanagers Bruno en Roberto Reverberi tegenover de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

Het bestrafte duo, dat nog mag vragen om een contra-expertise, hangt ontslag boven het hoofd. Ook de ploeg wordt uitgesloten voor een periode van 15 tot 45 dagen, wat volgens de anti-dopingregels van de UCI gebeurt als binnen één team twee renners binnen twaalf maanden worden betrapt.

Stefano Pirazzi in 2014 nog goed voor een ritzege in de Giro.Beeld Photonews

20:53 donderdag 4 mei 2017

De Braziliaanse aanvaller Neymar wacht een verdere rechtsgang wegens fraude in Spanje. Dit wegens financieel gesjoemel tijdens zijn overgang van Santos naar Barcelona in 2013. Het Spaans Hooggerechtshof heeft dat donderdag besloten.

Volgens de aanklagers zouden Neymar en zijn vader het transferbedrag bewust 'laag' hebben gehouden om zo inkomsten te verdoezelen en belasting te ontduiken. De Spaanse justitie schat dat met de overgang zeker 83,3 miljoen euro gemoeid was. Niet alleen Neymar moet terechtstaan. Ook zijn ouders, beide clubs en bestuursleden van beide verenigingen dienen zich te verantwoorden.

In november eisten aanklagers dat Neymar moet worden gestraft met 10 miljoen euro boete en een gevangenisstraf van twee jaar. Aangezien het zijn eerste vergrijp betreft is het hoogst onwaarschijnlijk dat de speler daadwerkelijk achter de tralies belandt.

Neymar bekijkt zijn wassen evenbeeld, dat bij Madame Tussauds staat.Beeld PHOTO NEWS

01:14 donderdag 4 mei 2017

Voormalig verspringer Mike Powell heeft grote kritiek op het plan om Europese en wereldrecords te schrappen die niet voldoen aan strenge antidopingcriteria. 'Respectloos en een klap in het gezicht', zo reageerde de wereldrecordhouder.

Volgens de Europese atletiekbond is de geloofwaardigheid van de atletiek in het geding vanwege de vele dopingschandalen in het verleden. Een nieuwe recordlijst kan volgens de bond bijdragen aan het herstel van vertrouwen.

De nu 53-jarige Powell zegt tegen de BBC die beslissing juridisch te zullen aanvechten. 'Ik heb mijn advocaat al ingeschakeld. Ik snap best dat sommige records twijfelachtig zijn, maar die van mij is echt', aldus Powell wiens record van 8.95 meter na 1991 nooit meer werd verbeterd. 'Mijn hele ziel en zaligheid zit in die afstand. Het was een van de grootste momenten in de sportgeschiedenis.'

Voldoen oude records wel aan strenge antidopingcriteria?

Wordt Dafne Schippers de nieuwe wereldrecordhouder 200 meter, twee jaar nadat ze haar toptijd (21,63) liep bij de WK atletiek in Peking, zo vraagt Mark van Driel zich af. Het lijkt mogelijk door een voorstel om Europese en wereldrecords te schrappen die niet voldoen aan strenge antidopingcriteria.

Mike PowellBeeld getty

13:41 woensdag 3 mei 2017

De Giro d’Italia schrapt het controversiële dalersklassement al voor het van start is gegaan. Het intrekken van het plan volgt nadat meerdere renners kritiek hadden geuit op het initiatief om de snelste dalers te belonen. Het zou ten koste gaan van de veiligheid van de sporters.

Organisator RCS Sport komt de tegenstanders nu met tegenzin tegemoet. ‘We wilden simpelweg een extra klassement creëren dat interessant zou zijn voor de fans’, stelt directeur Mauro Vegni tegenover La Gazetto dello Sport. ‘Helaas heeft niet iedereen het idee goed begrepen en zijn anderen vervolgens herrie gaan schoppen. We hebben besloten om de prijs te schrappen.’

Door de beoogde toevoeging konden de snelste dalers in de Giro, die aankomende vrijdag van start gaat, vijfhonderd euro winnen in een van de tien geselecteerde bergetappes. De winnaar van het eindklassement kreeg nog eens vijfduizend euro. Volgens Bobby Traksel, voorzitter van de Nederlandse wielrennersvakbond, zou dit de middelmatige renners in het peloton kunnen verleiden tot het nemen van onverantwoorde risico’s.

Steven Kruijswijk tijdens de Giro d'Italia in 2016.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

07:57 dinsdag 2 mei 2017

Met een wonderbaarlijke ontsnapping heeft de Engelsman Mark Selby voor de derde maal de wereldtitel snooker veroverd. Selby was in Sheffield de baas over de Schot John Higgins, die vier wereldtitels achter zijn naam heeft staan.

Higgins leidde zondag op zeker moment met 10-4, maar die voorsprong was aan het einde van de dag al gereduceerd tot drie. Maandag kwam de 'Jester from Leicester' pas echt in zijn ritme. In het derde deel van de wedstrijd won hij zes van de zeven frames en stond het opeens 13-11 in het voordeel van Selby, die maandag rond middernacht de partij met 18-15 afsloot.

‘Ik kan het niet geloven", reageerde Selby na afloop. ‘Ik moet mezelf in mijn arm knijpen. Drie wereldtitels, dat is ongelofelijk.’ Zijn tegenstander Higgins loofde de prestatie van Selby. ‘Hij is een van de groten in de geschiedenis van het snooker. Mark is van graniet. Ik heb alles gegeven, maar dat volstond niet. Ik ben trots op mezelf, maar hij was te sterk.’

De 33-jarige Selby is pas de vierde speler in de geschiedenis die erin slaagt zijn titel te verlengen in het Crucible Theatre van Sheffield. Dat deden alleen de snookerlegendes Steve Davis (3 titels op rij), Stephen Hendry (5 op rij) en Ronnie O'Sullivan hem voor.

Mark SelbyBeeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

18:46 woensdag 26 april 2017

Kampioen is Feyenoord nog niet, maar in Rotterdam wordt al druk beraadslaagd over de viering van de eerste schaal in achttien jaar. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de knoop zojuist doorgehakt: mocht Feyenoord zondag kampioen worden, dan volgt de huldiging maandag om het middaguur.

De afgelopen dagen klonk de roep om de huldiging op de Coolsingel te verplaatsen naar zondag zelf. Er werd zelfs een petitie in het leven geroepen. Aboutaleb wil er niet aan: organisatorisch is de stad daar niet op berekend.

Feyenoord kan zondag kampioen worden, op bezoek bij stadgenoot Excelsior. Het kleine Woudestein biedt ruimte voor vierduizend toeschouwers, inclusief een wat schamel uitpubliek van vijfhonderd – verre van genoeg om aan de vraag van Feyenoordfans te voldoen. Om een stormloop op Woudestein te voorkomen stelt Feyenoord de Kuip open voor supporters om de wedstrijd op het grote scherm te volgen. Ook de uitreiking van de schaal zal, mits de KNVB instemt, in de Kuip gebeuren in plaats van op Woudestein.

Of de Coolsingel na achttien lege jaren inderdaad het toneel wordt van de kampioenshuldiging, hangt nog wel af van het gedrag van de Feyenoordaanhang. Loopt het volksfestijn zondag volledig uit de hand, waarschuwt de burgemeester, dan gaat het feest niet door.

Supporters bij de Kuip, waar zondag de wedstrijd tegen Excelsior wordt uitgezonden.Beeld Jiri Buller
Jean-Paul van Gastel en Leo Beenhakker op het balkon van het stadhuis aan de Coolsingel in 1999, de laatste keer dat Feyenoord kampioen was.Beeld anp

11:29 woensdag 26 april 2017

Anouk Hoogendijk en Daphne Koster stoppen na dit seizoen met voetballen. Dat melden de twee speelsters van Ajax op de website van de club.

De 31-jarige Hoogendijk en 36-jarige Koster speelden sinds 2012 bij Ajax, dat toen begon met vrouwenvoetbal. Hoogendijk kwam in de tussentijd voor Arsenal uit, maar keerde later terug in Amsterdam. Beide speelsters waren al gestopt als international.

'Voor sommigen komt het misschien als een verrassing, maar ik voel gewoon aan alles dat dit vooral een heel mooi moment is om te stoppen', zegt Hoogendijk, die een kleine drie weken terug werd benoemd tot bondsridder van de KNVB.

Koster debuteerde al in 1997 voor Oranje en was lange tijd aanvoerder van de nationale ploeg. Na dit seizoen is het dus genoeg geweest: 'Het was voor mij een moeilijke keuze. Uiteindelijk heeft het puur met gevoel te maken. Het is ook zo dat ik wel voor de volle 100 procent voor iets wil gaan. Een bijrol zie ik niet zitten. Bovendien is het ook gewoon mooi geweest. Ik heb alles gedaan in mijn carrière en heb niet meer één doel waar ik naartoe werk.'

Hoogendijk en Koster bereikten met Oranje in 2009 de halve eindstrijd van het EK. Daarin was Engeland te sterk.

e voetbalsters Anouk Hoogendijk (L) Daphne Koster (M) en Dyanne Bito (R) poseren maandag met hun bronzen medailles in 2009Beeld anp

Profiel Hoogendijk

Eerder al gaf Anouk Hoogendijk aan niet meer beschikbaar te zijn voor Oranje. Voetballer Anouk Hoogendijk was een van de belangrijkste spelers van het Nederlands vrouwenelftal op het EK in 2009.

Peter Hyballa na de 5-1 nederlaag tegen Ajax in De Goffert.Beeld photo_news

13:44 maandag 24 april 2017

NEC heeft trainer Peter Hyballa met onmiddellijke ingang ontslagen. De Nijmeegse club meldt maandag geen vertrouwen meer te hebben in de Duitse oefenmeester. Door twaalf nederlagen in de laatste dertien competitieduels dreigt NEC nacompetitie te moeten spelen.

‘Het was een ontzettend zwaar besluit om te nemen’, zegt algemeen directeur Bart van Ingen. ‘Hyballa heeft er alles aan gedaan om betere resultaten te behalen, maar we zien geen uitgangspunten meer voor verbetering in het proces om in de eredivisie te blijven.’ Wie de nieuwe hoofdtrainer wordt is nog niet bekend.

Hyballa moest zich afgelopen weekend voor de tweede keer in een week verantwoorden tegenover ontevreden supporters, na de verloren thuiswedstrijd tegen concurrent Excelsior (0-1). Boze fans blokkeerden de ingang van het stadion.

Het werkverband van de Duitser bij NEC eindigt door het congé binnen een seizoen. Hij kreeg aanvankelijk lof voor zijn excentrieke werkwijze en persoonlijkheid. Na 17 speelronden stonden de Nijmegenaren bovendien op een verdienstelijke twaalfde plek, met 19 punten. Na twee overwinningen in het nieuwe jaar ging het echter bergafwaarts met de resultaten. NEC heeft twee punten achterstand op het ‘veilige’ Roda JC.

Lees meer over de degradatiestrijd van NEC:

Clubicoon Jeffrey Leiwakabessy degradeerde drie jaar geleden met NEC uit de eredivisie. De Nijmegenaren stevenen opnieuw af op het spelen van de nacompetitie. Volkskrant-verslaggever Guus Peters sprak de verdediger over de pijnlijke ervaringen van toen en het moeizame seizoen van nu.

20:56 zondag 23 april 2017

In de zoektocht naar een nieuwe bondscoach is technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB uitgekomen bij Henk ten Cate. De voormalige trainer van onder meer Go Ahead Eagles, Sparta, Vitesse, NAC en Ajax bevestigde zondagavond tegenover De Telegraaf dat hij zaterdag in Abu Dhabi een langdurig gesprek, in twee sessies van vier uur, heeft gevoerd met de oud-doelman. 'Dat klopt', beaamde de 62-jarige Amsterdammer.

Volgens Ten Cate was het een uitstekend onderhoud met Van Breukelen. 'Waar? In een hotel. Nee, ik geef geen details, want dat zou ik tamelijk onbeschoft vinden. Ja, ik ben geïnteresseerd en wacht nu rustig af. De KNVB neemt contact met me op', meldde hij op Telesport.

Ten Cate hoopt eind deze maand met zijn huidige club Al-Jazira kampioen te worden van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarna zou hij snel beschikbaar kunnen zijn als de opvolger van Danny Blind, die eind maart werd ontslagen. Oranje speelt aan het einde van dit seizoen nog twee oefeninterlands tegen Marokko (31 mei in Agadir) en Ivoorkust (4 juni in Rotterdam). Daarna sluit de Nederlandse ploeg een woelig jaar af met de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (9 juni in Rotterdam).

Vorige week liet de Duitser Roger Schmidt nog weten dat hij geen trek had in een baan bij de KNVB. Volgens diverse media was de voormalige trainer van onder meer Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen voor Van Breukelen eveneens een belangrijke kandidaat. Ronald Koeman, Frank de Boer, Frank Rijkaard en ook Louis van Gaal zouden evenmin momenteel bij Oranje willen aantreden.

Het Nederlands elftal voor aanvang van de WK-kwalificatie Nederland - Wit-Rusland.Beeld ANP

05:05 zondag 23 april 2017

Het Nederlandse mannenteam heeft zich met een finaleplaats bij de World Relays op de Bahama's knap weten te kwalificeren voor het WK komende zomer in Londen. In de finale zelf stelde de ploeg teleur. De finish werd niet gehaald.

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Solomon Bockarie en Hensley Paulina kwamen in de eerste heat in 38.71 over de streep. Ze waren daarmee de snelste van zeven teams.

Topfavoriet Jamaica, net als China, Australië, de Bahama's, Trinidad en Tobago en Antigua en Barbuda de tegenstander van Nederland in de eerste heat, redde het niet. De regerend Olympisch kampioen maakte een fout bij de tweede wissel, waardoor het estafettestokje op de grond landde. De ploeg finishte niet. Dat gold ook voor Antigua en Barbuda.

Het Nederlandse mannenteam wist bij de vorige twee edities van de officieuze wereldtitelstrijd voor estafetteteams geen finaleplaats af te dwingen. De finaleplaats betekent automatisch kwalificatie voor het 'echte' WK van komende zomer in Londen.

Twitter bericht wordt geladen...

23:17 vrijdag 21 april 2017

VVV-Venlo heeft een week na de promotie ook de titel in de Jupiler League veiliggesteld. De Limburgse club had aan één punt genoeg om voor de derde keer in de clubgeschiedenis het kampioenschap in de eerste divisie bij te schrijven en dat lukte vrijdag met een doelpuntloos gelijkspel uit tegen FC Eindhoven (0-0).

VVV maakte een week geleden al de stap omhoog naar de eredivisie door een overwinning op RKC Waalwijk, maar het vieren van de titel was nog niet mogelijk. Jong Ajax, dat als beloftenteam niet mag promoveren, kon in theorie VVV op de ranglijst nog achterhalen. Na het gelijkspel van VVV is dat niet meer mogelijk; het verschil met nog twee wedstrijden te gaan in de reguliere competitie is zeven punten.

Afgelopen maandag liet de ploeg van trainer Maurice Steijn na om van FC Emmen te winnen. De 0-0 betekende dat een uitbundig feest in het eigen stadion De Koel moest worden uitgesteld. De huldiging van de kampioen is nu zaterdag bij het stadhuis van Venlo. Wel krijgt de ploeg vrijdagavond de kampioensschaal uitgereikt. VVV was eerder kampioen van de eerste divisie in 1993 en 2009.

VVV deed er in Eindhoven alles aan om te scoren, maar het lukte niet. Zelfs toen de thuisclub na een uur aanvoerder Dario Van den Buijs zag vertrekken met een rode kaart (twee keer geel), kreeg VVV de bal niet langs doelman Ruud Swinkels. Joey Sleegers was er het dichtste bij met een schot op de lat.

De spelers van VVV vieren feest.Beeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...

14:30 dinsdag 18 april 2017

De teambaas van Formule 1-team Force India, de Indiër Vijay Mallya, is door de Engelse politie aangehouden in Londen. De reden? De Indiase autoriteiten zeggen dat Mallya nog zo'n 1,3 miljard euro moet betalen wegens het faillissement van zijn vliegmaatschappij Kingfisher Airlines.

Mallya houdt zich al ruim een jaar schuil in Groot-Brittannië, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Indiase overheid om zich in New Delhi te melden. Nadat India een officieel uitleveringsverzoek had ingediend, meldde de zakenman zich dinsdag zelf op een politiekantoor in Londen. Na zijn arrestatie werd Mallya op borgtocht weer vrijgelaten. De eigenaar van Force India moest zich wel direct melden voor het gerechtshof, dat over zijn uitlevering gaat.

De Indiase miljardair bezit sinds eind 2007 een eigen team in de Formule 1. Mallya nam de renstal Spyker destijds samen met Michiel Mol over. Hij veranderde de naam in Force India. De bolides van Mallya eindigden al een paar keer op het podium, maar een grand prix winnen deed Force India nog nooit.

Volgens Mallya heeft hij 'niets te verbergen'. Via Twitter liet hij vandaag weten dat zijn arrestatie 'een gewone Indiase mediahype' is.

Twitter bericht wordt geladen...

14:55 zondag 16 april 2017

Anna van der Breggen heeft zondag de vrouweneditie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlandse renster van Boels-Dolmans Cyclingteam was na 121 kilometer de snelste in Vilt. Haar Britse ploeggenote Lizzy Deignan-Armitstead eindigde als tweede, de derde plek was voor Katarzyna Niewiadoma uit Polen. De vrouwen reden eerder tussen 2001 en 2003 de Gold Race.

Olympisch kampioene Van der Breggen mocht Deignan dankbaar zijn. De Britse reed lang op kop met Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Op de Bemelerberg dichtte Annemiek van Vleuten het gat naar het drietal, Van der Breggen reed in haar slipstream mee om vervolgens meteen na de top alleen weg te rijden.

Deignan deed het afstopwerk en toen Van der Breggen met een voorsprong van 30 seconden de voet van de Cauberg bereikte was de beslissing feitelijk al gevallen.

Van der Breggen komt als eerste over de finish in Vilt.Beeld belga

22:42 vrijdag 14 april 2017

VVV-Venlo is na vier jaar terug in de eredivisie. De ploeg van trainer Maurice Steijn won vrijdag met 2-1 bij RKC Waalwijk en is daardoor ook niet meer in te halen door de eerste achtervolgende ploeg die kan promoveren, SC Cambuur. Jong Ajax kan de Venlonaren op de ranglijst weliswaar nog achterhalen, maar het tweede team van de Amsterdammers mag niet promoveren naar het hoogste niveau.

Na ruim een half uur spelen in het het Mandemakers-stadion in Waalwijk lag VVV perfect op promotiekoers. Clint Leemans had de bezoekers via een strafschop op voorsprong geschoten, nadat Vito van Crooij was neergehaald.

RKC kwam echter tien minuten na rust op gelijke hoogte, eveneens via een strafschop. Johan Voskamp schoot raak en zorgde ervoor dat de spelers van VVV de zenuwen begonnen te voelen. Leemans bracht één minuut voor tijd met een fraai ingeschoten vrije trap alsnog de verlossing. Al stelde doelman Delano van Crooij in blessuretijd promotie helemaal veilig met een redding op een schot van Kenny Anderson.

VVV kan aanstaande maandag thuis tegen FC Emmen ook de titel in de Jupiler League veiligstellen, mits het zelf wint en Jong Ajax punten verspeelt. Het is de zevende keer dat de club promoveert naar de eredivisie.

Cambuur won in eigen huis met 5-1 van Telstar, maar directe promotie bleef door de zege van VVV buiten bereik. Sander van de Streek en Tarik Tissoudali scoorden voor rust, Erik Bakker, Xander Houtkoop en Martijn Barto in de tweede helft.

Jong Ajax maakt nog altijd kans op de titel in de Jupiler League. De Ajacieden wonnen met 1-0 van FC Dordrecht door een laat doelpunt van Leon Bergsma. De Amsterdammers hebben met nog vier wedstrijden te spelen acht punten achterstand op VVV. Ze treffen maandag Jong PSV.

Vreugde bij de spelers van VVV na winst op RKC Waalwijk.Beeld anp

18:11 vrijdag 14 april 2017

Marc Bartra, de Borussia Dortmund-speler die dinsdag gewond raakte bij een aanslag op de spelersbus, omschrijft de aanslag op instagram als ‘de langste en zwaarste vijftien minuten van mijn leven.’ Hij raakte door de ontploffing gewond aan zijn arm. Dinsdagavond werd hij geopereerd, en kan pas over een maand weer in actie komen.

‘Ik wens niemand in de wereld deze ervaring toe’, schreef Bartra. ‘De pijn, de paniek en de onzekerheid dat je niet weet wat er gebeurt en hoelang het duurt. Het waren de langste en zwaarste vijftien minuten van mijn leven.’

Bartra zegt dat hij ‘trots’ voelt als hij naar de verwondingen aan zijn arm kijkt. ‘Alle schade die de dader wilde aanrichten, is hierbij gebleven', zegt hij. ‘Ik vraag maar om één ding: dat we allemaal in vrede kunnen leven en de oorlogen achter ons laten.' (ANP)

Lees meer over de degradatiestrijd van NEC:
Beeld Instagram

14:54 zondag 9 april 2017

Niki Terpstra heeft zondag Parijs-Roubaix voortijdig moeten verlaten na een val. De Nederlandse wielrenner van Quick-Step stond op het punt na een lekke band weer aan te sluiten bij de groep favorieten toen hij onderuit ging. De Noord-Hollander probeerde zijn weg nog te vervolgen, maar stapte ruim 100 kilometer voor de finish af.

Terpstra won Parijs-Roubaix in 2014. Hij was de schaduwkopman naast Tom Boonen, de viervoudig winnaar die zondag zijn loopbaan beëindigt.

09:57 zaterdag 8 april 2017

Max Verstappen vertrekt zondag vanaf de negentiende positie in de Grote Prijs van China. Hij kan zich opmaken voor iets waar hij goed in is: inhalen. De Nederlander van Red Bull werd gehinderd door technische problemen waardoor hij al in de eerste van drie kwalificaties eruit vloog.

De Italiaan Antonio Giovinazzi crashte, waardoor de tweede kwalificatie later moest beginnen.

Behalve Verstappen waren ook de Belg Stoffel Vandoorne, de Fransen Romain Grosjean en Esteban Ocon en de Brit Jolyon Palmer al na de eerste kwalificatie klaar.

De snelste tijd is voorlopig voor Ferrari-coureur Sebastian Vettel. De Duitser laat de Brit Lewis Hamilton (Mercedes) en de Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) achter zich.

Verstappen in actie in Shanghai.Beeld epa

14:11 vrijdag 7 april 2017

Wout Poels mist Luik-Bastenaken-Luik door een knieblessure. De Limburger won de voorjaarsklassieker vorig jaar op sensationele wijze, maar is niet op tijd fit om zijn titel te verdedigen. Poels rijdt ook de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl niet, twee koersen voor Luik-Bastenaken-Luik.

Poels staat door zijn blessure al een maand aan de kant. De renner van Sky heeft uit voorzorg niet meer gefietst sinds Parijs-Nice. Hij hervatte zijn training wel weer, maar besloot in overleg met het team de komende heuvelklassiekers aan zich voorbij te laten gaan.

Zijn indrukwekkende zege vorig jaar was de eerste voor een Nederlander in Luik-Bastenaken-Luik sinds 1988. Toen won Adri van der Poel. Poels klopte vorig jaar in de eindsprint medevluchters Michael Albasini, Rui Costa en Samuel Sanchez.

Wanneer Poels, een van de belangrijkste knechten van Chris Froome, terugkeert in het peloton is nog niet bekend.

Een juichende Wout Poels direct na zijn ritzege in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.Beeld anp

Lees meer over Wout Poels:

Sky-wielrenner Wout Poels staat bekend als meesterknecht die bij andere teams met gemak kopman zou kunnen zijn. Na het winnen van Luik-Bastenaken-Luik zocht Volkskrant-journalist Iwan Tol de wielrenner thuis op. 'In het wielrennen is het belangrijk om niet te veel vijanden te hebben.'

24:40 vrijdag 7 april 2017

De olympisch kampioene op de marathon van de Spelen van 2016, de Keniaanse Jemima Sumgong, heeft positief getest op het verboden middel epo. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

De 32-jarige Keniaanse werd betrapt tijdens een out-of-competition controle van de atletiekfederatie. 'De IAAF kan bevestigen dat het deze week een onderzoek naar een overtreding tegen het anti-dopingbeleid heeft geopend tegen Jemima Sumgong', luidt de verklaring.

De Keniaanse werd afgelopen zomer in Rio de Janeiro olympisch kampioene door in 2.24,04 de marathon te winnen. Eerder dat jaar had ze ook de marathon van Londen op haar naam geschreven. In 2013 was ze de beste in de marathon van Rotterdam.

Jemima Sumgong.Beeld anp

08:51 donderdag 6 april 2017

De Belg Dries Mertens bewees tijdens de wedstrijd tussen Napoli en Juventus maar weer eens hoe belangrijk je ook kan zijn als invaller. Tien seconden in het veld, doelpunt. Lesje voor de chagrijnige bankzitter.

Dries Mertens met bal, viert zijn doelpuntBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

04:16 woensdag 5 april 2017

Vier maanden na het noodlottige vliegtuigongeluk heeft Chapecoense dinsdag de eerste van twee wedstrijden om de Recopa, de Zuid-Amerikaanse Supercup, gewonnen van Atlético Nacional. De ploeg uit Brazilië was met 2-1 te sterk voor de Colombianen.

De wedstrijd stond vooral in het teken van de slachtoffers van de vliegramp eind november vorig jaar. Slechts 6 van de 77 passagiers overleefden de ramp, onder wie 3 spelers. In de 71ste minuut werd uit respect een minuut lang in het stadion geapplaudisseerd. Op 10 mei volgt de return in Medellin.

Beide ploegen zouden eind vorig jaar tegenover elkaar staan toen het vliegtuig met de selectie van Chapecoense, journalisten en officials onderweg naar Medellin neerstortte.

De spelers van Chapecoense vieren de winst.Beeld afp

18:52 dinsdag 4 april 2017

Als dopingarts van Lance Armstrong en talloze andere wielrenners was hij al levenslang geschorst in het wielrennen. Maar nu heeft dopingdokter Michele Ferrari (64) ook gevangenisstraf gekregen, dit keer voor de dopingaffaire rond biatleet Daniel Taschler. 18 maanden cel heeft Ferrari gekregen van een rechtbank in het Noord-Italiaanse Bolzano voor zijn betrokkenheid.

Taschlers vader Gottlieb, nota bene voormalig vicevoorzitter van de internationale biatlonfederatie (IBU), kreeg voor de illegale hulp aan zijn zoon een jaar celstraf. Daniel Taschler zelf werd veroordeeld tot negen maanden cel.

Ferrari werd vrijgesproken van dopinghandel, maar wel medeplichtig bevonden aan het toepassen van doping. De verboden activiteiten vonden plaats tussen juli 2010 en januari 2011 en kwamen eind 2014 aan het licht. De advocaten van de drie veroordeelde Italianen gaan in beroep tegen de uitspraak.

Ferrari (rechts) met zijn advocaat bij een dopingtribunaal in Bologna.Beeld anp

13:24 maandag 3 april 2017

De KNVB zal de eredivisiewedstrijd tussen PSV en Ajax niet verplaatsen. Ajax-trainer Peter Bosz opperde afgelopen vrijdag het duel van zondagmiddag naar maandagavond te verschuiven. Hij wil zijn spelers extra rust geven na de Europese wedstrijd tegen Schalke 04. PSV gaat hier niet mee akkoord.

Algemeen directeur Toon Gerbrands laat zich kritisch uit over de voetbalbond op het socialemediakanaal van de Eindhovenaren. ‘Wat hierin erg pijnlijk is, is dat de KNVB roept (vrijdag, red.) dat het voor hen een optie is. Ze hebben met ons geen overleg gehad.’ Hij zegt dat ook justitie en de gemeente Eindhoven betrokken zijn bij een dergelijke beslissing. ‘Ze vegen nu hun eigen straatje schoon. Dat past niet, want de spelregels zijn helder. Een foute actie van de KNVB is dit.’

De KNVB heeft laten weten dat de eredivisietopper gewoon op zondag gespeeld zal worden. Ajax speelt op 23 april tegen PSV, drie dagen na de kwartfinalewedstrijd van de Europa League tegen Schalke 04. Met nog zes speelronden te gaan staat Ajax tweede, drie punten achter koploper Feyenoord. PSV heeft vijf punten minder dan de Rotterdammers.

Twitter bericht wordt geladen...

14:51 donderdag 30 maart 2017

Lionel Messi heeft in een persoonlijke brief aan de wereldvoetbalbond FIFA uitleg gegeven over zijn scheldpartij tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili. Hij hoopt daarmee onder zijn straf uit te komen. De Argentijnse stervoetballer kreeg een schorsing van vier interlands voor het beledigen van een grensrechter, maar Messi komt met een opmerkelijk excuus: hij schold de lucht uit.

De FIFA schorste Messi op basis van videobeelden van het door Argentinië gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Chili (1-0). Hij toont berouw voor zijn beledigende woorden. ‘Ik schold de lucht uit en daarvoor bied ik mijn excuses aan.’ In de door het Spaanse El Mundo Deportivo gepubliceerde brief geeft de Barcelona-speler wel toe dat hij een woordenwisseling had met de Braziliaanse grensrechter, maar zei daarbij niet te hebben gescholden. ‘Geen moment waren mijn woorden beledigend.’

Werkgever FC Barcelona en Argentijns voetbalicoon Diego Maradonna scharen zich achter Messi. De Catalaanse club noemt de straf buitenproportioneel.

Argentinië staat derde in de kwalificatiepoule en moet bij de eerste vier eindigen om zich te plaatsen voor het mondiale eindtoernooi. De laatste drie interlands zonder Messi eindigden in nederlagen voor het Zuid-Amerikaanse land.

Messi ruziet met de assistent-scheidsrechter.Beeld afp

20:37 dinsdag 28 maart 2017

Probleempje voor Argentinië: het land kwam in de laatste drie wedstrijden zonder Lionel Messi niet tot winst, en de volgende vier wedstrijden is de Argentijnse sterspeler er niet bij. De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Messi namelijk met onmiddellijke ingang voor vier interlands geschorst.

Hij is gestraft voor een scheldpartij richting een grensrechter afgelopen donderdag in de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili (1-0). Hij zou de assistent-scheidsrechter bij een vermeende buitenspelsituatie ernstig hebben beledigd door - volgens Spaanse liplezers - te verwijzen naar het geslachtsdeel van zijn moeder.

Messi mist vandaag al de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Bolivia. Tijdens de WK-kwalificatieduels met Uruguay, Venezuela en Peru is hij er ook niet bij. Alleen in de achttiende en laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ecuador kan hij nog van waarde zijn voor zijn land.

De Argentijnse voetbalbond (AFA) gaat in beroep tegen het zware vonnis. 'Messi is bedroefd en wij verliezen een belangrijke speler', liet de AFA weten.

De Braziliaanse scheidsrechter had donderdagavond het gescheld van van Messi tijdens het duel met Chili niet bestraft. Ook werd er na afloop van de wedstrijd niets over gezegd. Op basis van mediaberichten en tv-beelden opende de FIFA alsnog een onderzoek. Op de dag van de wedstrijd tegen Bolivia in La Paz deed de tuchtcommissie uitspraak. Messi moet ook een boete van ruim 9.000 euro betalen.

De ploeg van bondscoach Edgardo Bauza staat in de WK-kwalificatiegroep van Conmebol momenteel op de derde plaats. De eerste vier in de eindstand van de poule met tien teams verdienen een WK-ticket. Nummer vijf moet play-offs spelen.

Twitter bericht wordt geladen...

Messi heeft het in de wedstrijd tegen Chili aan de stok met de leiding.Beeld afp
Lees meer over Wout Poels:
Beeld afp

13:56 vrijdag 24 maart 2017

Luuk de Jong is door bondscoach Danny Blind opgeroepen als vervanger van de zieke Vincent Janssen. Het Nederlands elftal heeft daardoor alsnog een tweede spits voor het WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije. Bas Dost lijkt aanspraak te kunnen maken op een basisplaats zaterdagavond om kwart voor negen.

Hoewel hij fit arriveerde in Noordwijk, miste Janssen donderdag de training ook al door ziekte. Het Nederlands elftal reist met 24 spelers naar Sofia, Luuk de Jong sluit later aan. Hij viel af in de voorselectie en daar leek het bij te blijven, maar vrijdagmiddag besloot Blind de PSV’er toch toe te voegen aan de selectie. Een rol als stormram ligt voor de hand.

Het ‘luxeprobleem’, zoals Blind de keuzemogelijkheid tussen Janssen en Dost afgelopen week noemde, lost zich door Janssens afmelding vanzelf op. Dost is met 24 doelpunten in 23 competitiewedstrijden bezig aan een indrukwekkend seizoen bij Sporting Lissabon. Janssen vervult een reserverol bij Tottenham, waar de Engelsman Harry Kane de vaste keus in de voorhoede is. De bondscoach van Oranje heeft echter vertrouwen in Janssen, die in zijn tien interlands (vier goals) een goede indruk achterliet.

Nederland staat tweede in kwalificatiegroep A. Oranje haalde net als Zweden zeven punten uit vier wedstrijden. Bulgarije heeft een punt minder. Frankrijk bezet de eerste plek, die als enige recht geeft op directe plaatsing voor het WK in Rusland volgend jaar. De acht beste nummers twee in Europa strijden onderling voor de vier overige tickets.

Bas. Dost. Goal. Spits met een baard, net als Messi

Willem Vissers schreef deze week een column over Bas Dost. De 'Goal Machine' concurreert dit seizoen met Lionel Messi om de Gouden Schoen.

Vincent Janssen arriveerde deze week nog fit bij het Nederlands Elftal.Beeld ANP

09:35 donderdag 23 maart 2017

De Formule 1 kreeg nog wel eens het verwijt vooral een polonaise te zijn: er werd weinig ingehaald, startposities waren allesbepalend. Verdedigend was er maar weinig spektakel. Maar vorig seizoen liet Max Verstappen zien dat het ook anders kon. In aanvallend, maar toch vooral ook in verdedigend opzicht. Tot ongenoegen van de grote jongens.

Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel openden de aanval. Verstappen zou tijdens het remmen van de racelijn afwijken. Levensgevaarlijk, vinden de coureurs, omdat de auto achter hem dan nauwelijks tijd heeft om te reageren op zo'n actie. Het was wachten op een zware crash, zei Räikkönen.

Maar straffen kreeg Verstappen niet. Vooral omdat er geen heldere regelgeving was als het ging om zijn manier van verdedigen. Nadat Verstappen in Japan volgens collega's zijn plek opnieuw op een gevaarlijke manier had verdedigd, was de maat vol. Bij de volgende race in Amerika kondigde racefederatie FIA aan strenger te kijken naar verdedigen in de remzone.

In Japan moest Hamilton uitwijken toen Verstappen van richting veranderde tijdens het remmen bij het verdedigen van zijn positie. Een race later zag de zogeheten Verstappen-regel, een verbod op van richting veranderen in de remzone, het licht.

Maar die regel wordt toch niet doorgevoerd, meldt de BBC. 'Alle acties waar mogelijk een fout is gemaakt, worden individueel beoordeeld', zegt F1-directeur Charlie Whiting.

Max VerstappenBeeld anp

Pikt de F1 de streken van Pietje Bell?

De een vindt Max Verstappen een roekeloze puber die zijn plek niet kent. De ander ziet in hem alles wat de Formule 1 al jaren mist. Zal de bekendste autosportklasse de Nederlandse coureur omarmen?

17:35 woensdag 22 maart 2017

De UEFA wil maatregelen nemen tegen de groeiende welvaartskloof tussen arme en rijke voetbalclubs. Met name het massaal aantrekken van jonge spelers door internationale topclubs krijgt woensdag kritiek van voorzitter Aleksander Ceferin. ‘Het gevaar is dat de bodem onstabiel raakt, omdat iedereen zich richt op de top.’

Grote clubs verleiden voetballers op steeds vroegere leeftijd, om ze vervolgens vaak direct te verhuren. Beperkingen voor het toegestane aantal selectiespelers en verscherpte transferregels zijn mogelijke oplossingen. ‘We moeten beoordelen of de transfermarkt in zijn huidige vorm op zijn best is’, zegt Ceferin. ‘Er is haast sprake van een uitzonderlijke concentratie van topspelers bij slechts een aantal clubs. Dat is niet in het belang van de internationale competities.’

De rol van ooit toonaangevende clubs als Ajax en Benfica is volgens Ceferin gereduceerd tot opleiders. De Amsterdammers raakten de afgelopen jaren talentvolle jeugdspelers kwijt aan Engelse grootmachten. Ajax viste op zijn beurt in bijvoorbeeld de Deense vijver, waar het onder andere Kasper Dolberg en Christian Eriksen aan overhield.

Concrete beleidswijzigingen heeft de UEFA nog niet. Tijdens zijn toespraak in Lissabon ging Ceferin ook niet in op de nieuwe Champions League-opzet. De vier grootste Europese voetbalcompetities krijgen vanaf het seizoen 2018/2019 vier startbewijzen voor het kampioenenbal. Kleinere voetballanden maken hierdoor minder kans op deelname aan het lucratieve clubtoernooi.

Aleksander Ceferin tijdens een eerdere persconferentie in Nyon.Beeld afp

14:48 woensdag 22 maart 2017

Klaas Jan Huntelaar mag in de komende transferperiode gratis vertrekken bij Schalke 04. De Gelsenkirchers gaan zijn aflopende contract niet openbreken en een clausule voor automatische verlenging is niet meer haalbaar. Geïnteresseerde clubs, waaronder Ajax de laatste jaren, kunnen de 33-jarige spits deze zomer aantrekken zonder een transfersom te hoeven betalen.

Huntelaar moet de helft van alle wedstrijden spelen om aan de clausule te voldoen, volgens de Duitse krant Bild. Dat is niet meer mogelijk dit seizoen. Door blessureleed en concurrentie in de spits staat de teller tot dusver slechts op vijftien duels. Hierin scoorde hij eenmaal. Als grootverdiener drukt Huntelaar zwaar op de salarispost van Schalke.

Naar Amsterdam komt de ex-Ajacied volgende maand hoe dan ook. Ajax en Schalke treffen elkaar namelijk in de kwartfinales van de Europa League op 13 en 20 april.

Ajax heeft Kasper Dolberg en Matteo Cassiera als centrale aanvallers in de selectie. Richairo Zivkovic (FC Utrecht) en Zakaria El Azzouzi (Sparta) keren na dit seizoen bovendien terug van verhuurperiodes.

Klaas Jan Huntelaar als basisspeler bij Schalke 04 tegen Eintracht Frankfurt aan het begin van dit seizoen.Beeld Pro Shots

11:13 woensdag 22 maart 2017

Go Ahead Eagles heeft coach Hans de Koning woensdag ontslagen. De voetbalclub geeft als reden 'de aanhoudende slechte resultaten dit seizoen'. Assistent-trainers Harry Decheiver en Michel Boerebach staan voorlopig voor de selectie.

De Deventenaren bezetten met twintig punten de laatste plaats in de eredivisie na 27 wedstrijden. Bovendien haalden ze uit de laatste 5 duels slechts een punt. Afgelopen weekend verloor Go Ahead de IJsselderby van PEC Zwolle met 3-1. De achterstand op concurrenten ADO Den Haag, Roda JC en Excelsior (op de veilige vijftiende plaats) bedraagt respectievelijk twee, drie en vier punten.

De Koning was sinds maart 2016 hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles en dwong dat voorjaar promotie naar de eredivisie af. Hij is dit eredivisieseizoen pas de tweede trainer die het veld moet ruimen. In februari ontsloeg ADO Den Haag Željko Petrovic. Tot aan de winterstop was er geen enkele trainerswisseling, voor het eerst in 33 jaar.

Hans de Koning tijdens zijn laatste wedstrijd, tegen PEC Zwolle.Beeld anp

21:07 dinsdag 21 maart 2017

De oplossing die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dacht te hebben gevonden voor de tweestrijd rond het organiseren van de Olympische Spelen in 2024, lijkt te mislukken. Het IOC voelde wel wat voor het tegelijkertijd toewijzen van de Olympische Spelen in 2024 en 2028, met Parijs en Los Angeles als kandidaten, maar beide steden gaven dinsdag te kennen zich alleen kandidaat te stellen voor 2024.

Parijs liet als eerste weten dat het niet in de race is voor de organisatie in 2028. Dit benadrukte de voortrekker van het Parijs bidteam, drievoudig olympisch kampioen kanovaren Tony Estanguet. 'Het is 2024 en anders niet. Parijs gaat alleen voor dat jaar en niet voor 2028.'

Los Angeles volgde later op de dag: 'Los Angeles is de juiste stad voor 2024 en alleen dat jaar. Alle permanente accommodaties staan er al en we hebben nu 88 procent publieke steun', meldde het bidcomité.

Parijs en Los Angeles zijn nog de enige twee steden die de Zomerspelen in 2024 willen houden. Rome, Boedapest en Hamburg trokken zich in een eerder stadium terug. Vanwege de geringe belangstelling voor de organisatie overwoog het IOC op het congres van september dit jaar in Lima een dubbelbesluit te nemen en de Spelen van 2024 en 2028 te verdelen onder Parijs en Los Angeles.

Persbijeenkomst in januari over de Olympische kandidatuur van Los Angeles voor de Spelen in 2024.Beeld photo_news

24:40 maandag 20 maart 2017

Roger Federer heeft zondag het masterstoernooi van Indian Wells op zijn naam geschreven. De tennisser versloeg zijn landgenoot Stan Wawrinka in de finale met 6-4 7-5.

De als derde geplaatste Wawrinka won zijn halve finale nog overtuigend van de Spanjaard Pablo Carreno. Het was de eerste keer dat de Zwitser in de finale stond van Indian Wells. Federer won het toernooi al vier keer eerder. Hij rekende in de halve finale af met de Amerikaan Jack Sock.

Vooral de backhand van Federer viel op dit toernooi. Voorheen was dat zijn zwakke plek, nu was het plotseling een wapen, zo bleek onder meer in de vierde ronde tegen rivaal Rafael Nadal.

Roger FedererBeeld ap
Roger Federer viert zijn overwinning.Beeld afp

13:39 zondag 19 maart 2017

Ajax kan zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen Excelsior geen beroep doen op Kasper Dolberg. De spits heeft te veel last van een liesblessure die hij donderdag heeft opgelopen tegen FC Kopenhagen.

Dolberg is met dertien doelpunten de topschutter van Ajax in de eredivisie. Na een mindere periode was hij de laatste wedstrijden weer in goede vorm. Dolberg scoorde viermaal in de laatste drie duels.

Bertrand Traoré vervangt Dolberg als centrumspits. Daardoor komt er op de rechterflank een plaats vrij voor Justin Kluivert. Kenny Tete krijgt rechts in de defensie de voorkeur boven Joël Veltman. Matthijs de Ligt en Daley Sinkgraven verschijnen ook aan de aftrap.

Het duel tussen Excelsior en Ajax begint om 14.30 uur in Rotterdam.

Kasper Dolberg van Ajax in duel met Nicolai Boilesen van FC Kopenhagen. Ajax wint met 2-0 in de Europa League tegen FC Kopenhagen.Beeld anp

12:39 vrijdag 17 maart 2017

Arjen Robben speelt in de kwartfinales van de Champions League met Bayern München tegen Real Madrid. De Koninklijke krijgt daarmee een lastige opgave wil het als eerste voetbalploeg ooit de CL-titel prolongeren.

FC Barcelona werd vrijdag bij de loting in Nyon gekoppeld aan de Italiaanse kampioen Juventus. Beide ploegen troffen elkaar nog in 2015 in de eindstrijd van de Champions League. De Catalanen wonnen die finale destijds met 3-1.

Atlético Madrid, de derde Spaanse club bij de laatste acht, speelt tegen Leicester City. Atletico is geen vreemde voor de 'Foxes'. Leicester speelt in de kwartfinales zijn zeventiende en achttiende wedstrijd in Europees verband uit de clubgeschiedenis. Liefst een derde van die wedstrijden (zes) werd afgewerkt tegen de Madrilenen.

De vierde kwartfinale gaat tussen Borussia Dortmund en AS Monaco. De verliezend finalist van 2013 mag over twee wedstrijden gaan proberen wat Manchester City in de achtste finales niet lukte: de talentvolle Monegasken zien af te stoppen.

De eerste wedstrijden zijn dinsdag 11 en woensdag 12 april. De returns volgen een week later.

Twitter bericht wordt geladen...

11:00 vrijdag 17 maart 2017

Ajax loot vrijdagmiddag mogelijk Besiktas in de kwartfinale van de Europa League. Door de politieke ophef tussen Nederland en Turkije had de UEFA kunnen besluiten de ontmoeting tussen de clubs uit te sluiten. Het voetbalorgaan heeft echter tegen de NOS bevestigd dit niet te doen.

Voor het seizoen 2014/2015 besloot de UEFA om confrontaties tussen teams uit Rusland en Oekraïne te weren in de groepsfase van de Champions League en de Europa League. Het conflict tussen deze twee landen is weliswaar van een heel andere orde, maar het toont wel aan dat het voorkomen van politiek beladen wedstrijden vaker gebeurt.

De loting vindt vrijdagmiddag om 13 uur plaats. Manchester United, Olympique Lyon, Schalke 04, Celta de Vigo, Racing Genk en Anderlecht zijn de andere kwartfinalisten.

Ajax bereikte donderdagavond voor het eerst in 14 jaar de kwartfinale van een Europees clubtoernooi. Het versloeg FC Kopenhagen thuis met 2-0, nadat het de heenwedstrijd in Denemarken had verloren (2-1).

Blije Ajax-spelers na de 2-0 zege op FC Kopenhagen.Beeld anp

21:33 donderdag 16 maart 2017

Hij gebruikte géén doping, maar voormalig Team-Sky wielrenner Josh Edmondson injecteerde zichzelf wel met vitaminecocktails. Dat zegt de wielrenner in een interview met de BBC. Het is wielrenners weliswaar toegestaan vitamines te nemen, maar wielerunie UCI verbiedt sinds 2011 het gebruik van naalden voor niet-medische doeleinden - een maatregel om dopinginname moeilijker te maken.

De bekentenis van Edmondson komt voor Team Sky op een bijzonder ongelukkig moment. De Engelse ploeg werd in 2010 gelanceerd als antidopingploeg, maar is de laatste tijd ernstig in opspraak geraakt. Wie zich moreel zo superieur opstelt als Sky kan hard vallen, schreef Iwan Tol eerder daarover. En die val komt uiteindelijk in het najaar van 2016. De aanval komt uit onverwachte hoek, uit Rusland.

Het hackerscollectief Fancy Bears maakte de medische gegevens van voormalig kopman Bradley Wiggins uit de administratie van wereldantidopingagentschap WADA openbaar. Het was het begin van een reeks van onthullingen.

Rennersbenen bij de lancering van Team Sky in 2010.Beeld reuters

13:03 maandag 13 maart 2017

Ellen Hoog beëindigt haar hockeyloopbaan na dit seizoen. De aanvoerster van Amsterdam stelde zich na de Olympische Spelen vorig jaar al niet meer beschikbaar voor het nationale team en houdt het binnenkort ook voor gezien in de Nederlandse hoofdklasse. ‘Ik voel gewoon dat het klaar is, het oude lijf is op’, legt de 30-jarige uit aan Ziggo Sport.

In haar carrière won Hoog onder andere olympische gouden plakken op de Spelen van 2008 en 2012 en veroverde ze twee wereldtitels met Nederland. In 2014 werd ze nog uitgeroepen tot de beste hockeyster ter wereld.

Een juichende Ellen Hoog tijdens de Spelen in Rio de Janeiro.Beeld ProShots

12:05 vrijdag 10 maart 2017

Feyenoord kan aankomend weekend met Tonny Vilhena aantreden tegen Heerenveen. De beroepszaak tegen Vilhena’s schorsing van 3 wedstrijden is uitgesteld. Hij was door zijn bezwaar afgelopen weekend ook al speelgerechtigd tegen AZ (5-2 winst). De topper tegen Ajax lijkt niet haalbaar: alleen vrijspraak is nu voldoende.

De KNVB kan de zaak door de interlandperiode pas op 29 maart behandelen. De 3 duels schorsing, plus 1 voorwaardelijk, kreeg Vilhena voor een elleboogstoot aan Sparta-aanvaller Mathias Pogba.

Ajax ontvangt de koploper op 2 april in de Amsterdam Arena. Met of zonder Vilhena op het veld probeert Feyenoord daar een reuzenstap in de titelstrijd te zetten. Na 26 speelrondes hebben de Rotterdammers 4 punten voorsprong op de hoofdstedelingen.

Vilhena is dit seizoen een van de aanjagers bij Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst heeft als vervanger naast zekerheidje Karim El Ahmadi de keuze uit onder andere aanvoerder Dirk Kuyt, Jens Toornstra, Renato Tapia, Marko Vejinovic en Simon Gustafson op het middenrif.

Tonny Vilhena in duel met Mathias Pogba.Beeld photo_news

12:53 donderdag 9 maart 2017

Formule 1-verslaggever voor de Volkskrant, Lennart Bloemhof, is in Barcelona voor de testdagen voor het nieuwe raceseizoen én voor een interview met Max Verstappen. Tussen de bedrijven door tikte hij een kaartje op de kop voor de achtste finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain. ‘De beste 100 euro die ik ooit heb uitgegeven’. Zijn persoonlijke verhaal:

'Ik wilde heel graag Lionel Messi nog een keer zien spelen. Dit was dus een mooie kans. Maar ik heb lang getwijfeld. Veel geld hoor, 100 euro voor een voetbalwedstrijd. Iets meer nog zelfs. En eigenlijk was het ook al beslist. Ik dacht niet dat Barcelona het verschil van vier doelpunten goed ging maken.'

'Maar goed, een dag van tevoren toch nog een kaartje gehaald. Helemaal bovenin. Probleem was dat ik om 19.00 uur nog op het Formule 1-circuit was. Vanaf het treinstation Barcelona Sants ben ik samen met een collega van het AD naar het stadion gerend om toch nog op tijd te komen. Tegelijk met het eerste fluitsignaal zat ik op mijn plek. Het duurde echt even voordat ik besefte waar ik zat. Ongelooflijk, die sfeer. En dat terwijl Barcelona praktisch uitgeschakeld was. Barcelona moest eervol uit Europa, het liefst met een ruime zege. Dat sentiment leefde in het stadion. Ik kreeg nog een appje van mijn vader: zelfs hier op de televisie is de sfeer prachtig.'

‘Na de 3-1 leek het sprookje voorbij en viel het stadion stil. Een jongen voor me, met petje en sjaal gekleed, stapte met gebogen hoofd op. Je zag dat overal in het stadion. Het was een mooi uur geweest, maar om de volgende ronde te halen moest er een wonder gebeuren. Ik snapte die jongen wel hoor. Als er bijna 100 duizend man tegelijk weggaan, ontstaat er chaos. Die wil je vermijden. Ik twijfelde niet. Als je 100 euro hebt betaald, blijf je tot de laatste minuut zitten.'

‘De laatste minuten zijn een waas. Na de 5-1 ging iedereen staan, schreeuwen. Het besef dat hier geschiedenis in de maak was, drong tot op de vijfde ring door. Toen het verlossende doelpunt viel, stroomden de tranen over de wangen van de mensen die om me heen zaten. Een oude vrouw zwaaide wat met een vlaggetje en keek met tranen in haar ogen vol ongeloof naar het veld. Spaanse emoties. Niemand vertrok na het laatste fluitsignaal. Het clublied van Barcelona werd zeker zo’n vijf keer uit volle borst meegebruld.'

‘Het mooist was misschien nog wel de terugweg vanaf het stadion: zo gelukzalig, zo vredig en overal toeterende auto’s. Alsof er na jaren oorlog een vredesfeest gevierd kon worden. Was het magisch?, vroeg de beveiliger van mijn hotel? Historisch, antwoordde ik in mijn beste Spaans.'

Lionel Messi viert de sensationele zege op PSG met supporters.Beeld anp
Als je 100 euro hebt betaald, blijf je tot de laatste minuut zitten.
Formule1-verslaggever Lennart Bloemhof
Pikt de F1 de streken van Pietje Bell?
Beeld afp

12:04 donderdag 9 maart 2017

Tijd om te stoppen. Dat was de beslissing die schaatsster Jorien Voorhuis deze week nam. Na vijftien jaar op het ijs komt er een einde aan haar loopbaan op de 400-meterbaan die langs vele ploegen leidde. Voorhuis, een 32-jarige Twentse sportvrouw, reed het afgelopen seizoen voor Team Plantina, de allroundploeg van iSkate, het schaatsbolwerk in Groningen.

Voorhuis eindigde als nummer 15 van de eeuwige ranglijst over de vier klassieke afstanden, de Adelskalender. Na Wüst, Ter Mors, Leenstra en De Jong is zij de vijfde Nederlandse op die lijst. Haar grootste internationale succes was het WK-brons op de 1.500 meter in 2011 te Inzell. De 3 en de 5 kilometer waren evenwel haar beste afstanden. In 2015 eindigde ze bij de WK afstanden van Heerenveen op beide lange afstanden als vierde.

Haar enige olympische optreden viel tegen. In Vancouver 2010 werd Voorhuis tiende op de 5 kilometer en zesde op de ploegachtervolging. Ze kon de stap naar de absolute top net niet maken.

Zelf zei ze donderdag ‘trots’ te zijn op haar loopbaan. ‘Het schaatsen heeft me veel mooie momenten en prachtige herinneringen gebracht. Ik heb voor mezelf het hoogst haalbare bereikt en alles eruit gehaald wat erin zat.’

Vorig jaar werd ze bij de wereldbekerfinale in Heerenveen nog eens tweede op de 3 kilometer, op 0,03 seconde van het goud. Voorhuis noemde zulke uitschieters fijne dingen om op terug te kijken. ‘Maar het houdt ook een keer op. Dat moment is nu.’ Het schaatsseizoen eindigt deze week met de wereldbekerfinale in het Noorse Stavanger.

De persoonlijke records van Voorhuis: 39,16 (500 m), 1.54,85 (1.500 m), 3.59,51 (3 km), 6.59,23 (5 km).

Jorien VoorhuisBeeld anp

11:33 donderdag 9 maart 2017

De Nederlandse honkballers hebben hun laatste poulewedstrijd in de World Baseball Classic met 4-2 verloren van Israël. Beide teams waren na overwinningen op gastland Zuid-Korea en Taiwan al geplaatst voor de tweede ronde in Tokio en duelleerden om de groepswinst.

Gelijk in de eerste inning zette Israël de toon, door drie punten te scoren. De startende werper Rob Cordemans verdween na deze slechte start naar de kant. In aanvallend opzicht maakte Nederland niet veel indruk. Alleen Jurickson Profar toonde zich met drie hits slagvaardig voor het team van bondscoach Hensley Meulens. Een tweehonkslag van zijn hand zorgde in de derde inning voor het punt van Randolph Oduber. Volle honken in de achtste inning leverden vervolgens slechts een punt op van Sharlon Schoop.

Meer zat er niet in. 'Israël heeft onze fouten afgestraft', verklaarde Meulens aan het ANP. 'Ze gebruikten elke inning een andere pitcher, waardoor we niet in ons ritme kwamen. We moeten terug in de slagzone zien te komen, want we gooien te veel wijdballen.'

Het op dit toneel debuterende Israël vervolgt door de derde zege zijn opzienbarende opmars. Nederland treft het team vol Amerikaanse spelers met Joodse roots opnieuw in de volgende groepsronde. De twee andere tegenstanders komen uit poule B met Japan, Cuba, Australië of China.

Didi Gregorius in duel met de Israëlische BurchamBeeld afp

Smaakmaker Nederland

Het team wordt gedragen door vijf in de VS gerijpte spelers van de Antillen, die de liefhebber doen watertanden.

12:47 woensdag 8 maart 2017

Bijna vijf maanden voor aanvang van de Europese kampioenschappen mountainbike heeft de nationale wielrenunie KNWU besloten het evenement in Turkije te boycotten. Woensdag meldde de unie dat de nationale selectie niet zal deelnemen aan de EK in Istanbul die voor 27 tot 30 juli staan uitgeschreven.

Nederland reist niet af vanwege ‘de onveilige situatie in Turkije en de noodtoestand die nog steeds van kracht is’. Behalve Nederland hebben eerder de wielerbonden van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland besloten hartje zomer niet naar Turkije af te reizen. Zwitserland heeft de belangrijkste MTB’er in zijn team: olympisch en wereldkampioen Nino Schurter.

Bondscoach Gerben de Knegt sprak woensdag in het persbericht van de KNWU zijn teleurstelling uit over het vroegtijdig genomen besluit dat voortkomt uit een overleg tussen sporters, begeleiders en de KNWU. De Knegt: ‘Het is vervelend dat we deze beslissing moeten nemen. Maar de veiligheid van renners en begeleiding gaat voor het sportieve belang.’

Bondscoach Gerben de Knegt in 2011, toen nog zelf veldrijderBeeld anp
De veiligheid van renners en begeleiding gaat voor het sportieve belang
Bondscoach Gerben de Knegt

21:37 zaterdag 4 maart 2017

PSV heeft zaterdagavond een eenvoudige zege op Roda JC geboekt (4-0). Héctor Moreno kopte tweemaal raak en is met vijf doelpunten nu de meest scorende verdediger van de eredivisie. Siem de Jong, de vervanger van de geblesseerde Marco van Ginkel, schoot zijn ploeg naar 2-0. Hij benutte ook nog een strafschop

PSV blijft derde op de ranglijst en heeft nu acht punten minder dan Feyenoord. Nummer twee Ajax heeft drie punten meer dan de regerend kampioen uit Eindhoven. Feyenoord gaat zondag op bezoek bij Sparta Rotterdam en Ajax is tegelijkertijd te gast bij FC Groningen.

In de andere twee wedstrijden in de eredivisie won FC Twente met 2-1 van Willem II en was PEC Zwolle te sterk voor Vitesse: 3-1.

Siem de Jong (r) scoort de 2-0.Beeld anp

20:23 zaterdag 4 maart 2017

Thijmen Kupers staat zondag opnieuw in de finale van de 800 meter bij de EK indooratletiek. De 25-jarige zesvoudig Nederlands kampioen plaatste zich zaterdag in Belgrado door in zijn halve finale naar de derde plaats te lopen. Bij de vorige EK indoor in Praag pakte hij het brons.

Kupers plaatste na twee ronden een flitsende demarrage en nam afstand van zijn concurrenten, maar op de laatste honderd meter werd hij voorbijgestreefd door de Spanjaard Álvaro de Arriba en de Poolse titelfavoriet Adam Kszczot.

'Ik had het gevoel dat ik de race in handen had. Het was zwaar, maar ik voelde me echt sterk', zei hij. Kupers was door een blessure iets later aan het indoorseizoen begonnen, maar lijkt de vorm op tijd te hebben gevonden. 'Het was een race zoals ik die graag heb, dus wat mij betreft gaat het zondag in de finale weer op deze manier.'

Thijmen Kupers komt uitgeput over de finish.Beeld anp

11:08 vrijdag 3 maart 2017

De watersnoodwedstrijd op 12 maart 1953 wordt gezien als de aanleiding voor het ontstaan van het betaald voetbal in Nederland. De wedstrijd in het Parc des Princes in Parijs werd gespeeld om geld in te zamelen voor de watersnoodramp die Nederland op 31 januari trof.

Bij de Franse selectie zat Raymond Kopa, vedette van Stade de Reims, die vandaag op 85-jarige leeftijd overleed. De aanvaller stond met Reims in de eerste finale van de Europa Cup 1, de huidige Champions League. Daarna verhuisde hij naar Real Madrid, waarmee hij drie keer de EC1 won.

Kopa werd geboren als Raymond Kopaszewski en was de zoon van Poolse immigranten. Hij begon zijn loopbaan bij Angers voor hij naar Reims verhuisde. Kopa won als speler van Real Madrid de Gouden Bal in 1958 en werd in hetzelfde jaar uitgeroepen tot beste speler van het WK van 1958 in Zweden, waar hij met Frankrijk derde werd.

Hij kreeg in Frankrijk de schitterende bijnaam 'le Napoléon du football'.

Raymond Kopa (L) met de beker van de Europa Cup 1, rechts teamgenoot Alfredo Di StefanoBeeld anp

14:53 donderdag 2 maart 2017

Goed nieuws van het Nederlandse tennisfront: Robin Haase heeft de laatste vier van het ATP-toernooi in Dubai bereikt. In de kwartfinale was hij te sterk voor de Bosniër Damir Dzumhur: 6-2 4-6 6-4. Haase speelt nu in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen de Spanjaard Fernando Verdasco en de als vierde geplaatste Fransman Gaël Monfils.

Haase staat op plaats 66 van de wereldranglijst. Het doel van 29-jarige tennisser is terugkeren in de mondiale top 50, daar stond hij in 2014 voor het laatst. In Dubai deed hij daarvoor donderdag goede zaken door zich naar de halve finale te slaan.

Haase won in de eerste ronde van de Oezbeek Denis Istomin en schakelde een ronde later de Tsjech Tomas Berdych uit, die als vijfde geplaatst was in Dubai. Hij wist in zijn loopbaan twee keer een ATP-toernooi op zijn naam te schrijven. In 2011 en 2012 won hij het toernooi van Kitzbühel.

Robin Haase in DubaiBeeld anp

22:43 woensdag 1 maart 2017

De meeste trainers maken hun vertrek bekend na een tegenvallende prestatie. Luis Enrique deed dat woensdagavond anders: na een 6-1 zege van zijn Barcelona op Sporting Gijón kondigde hij aan na dit seizoen te stoppen.

'Ik ben toe aan rust', geeft de 46-jarige Spanjaard als verklaring. De oud-speler van Barca trad in juni 2014 aan als coach. Onder zijn aanvoering won de club het jaar daarop de treble: de Spaanse landstitel, beker en de Champions League. In 2016 pakten de Catalanen de dubbel (landstitel en beker).

Dit seizoen kan Enrique afsluiten met een derde landskampioenschap – al zal aartsrivaal Real Madrid daarvoor de nodige punten moeten verspillen. Een herhaling van het Europees succes uit 2015 lijkt uitgesloten; de Catalanen kregen in de heenwedstrijd een opdonder van Paris Saint-Germain (4-0).

Luis Enrique.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

08:31 woensdag 1 maart 2017

Met hulp van de Mobiele Eenheid moest videoscheidsrechter Kevin Blom eind vorig jaar ontzet worden uit zijn regiebusje toen Zwolle-fans verhaal kwamen halen na de verloren bekerwedstrijd tegen FC Utrecht.

Daarom heeft de KNVB nu besloten om de twee videoscheidsrechters van de halve finales van de KNVB-beker woensdag en donderdag vanuit het Mediapark in Hilversum te laten werken. Blom is woensdag opnieuw videoscheidsrechter tijdens het duel tussen Sparta en Vitesse. Hij krijgt donderdag als arbiter bij AZ tegen SC Cambuur hulp van videoscheidsrechter Dennis Higler.

'Dit is een nieuwe, grensverleggende stap in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter, aldus KNVB-directeur Gijs de Jong. 'De KNVB blijft continu de video-arbitrage in het voetbal ontwikkelen. Daarbij durven we ook dergelijke vernieuwingen te testen. Een videoscheidsrechter op een centrale plek maakt het in de toekomst mogelijk bij meerdere wedstrijden gebruik te maken van video-arbitrage. Net zoals dat bijvoorbeeld in de NBA het geval is.'

Busje waarin videoscheidsrechter aanvankelijk werkteBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

13:53 dinsdag 28 februari 2017

De wereldvoetbalbond FIFA is van plan jaarlijks 89 miljoen euro in het Afrikaans voetbal te investeren. Dat zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino dinsdag tijdens een bezoek aan Ghana. Tot nu toe ging er ieder jaar ruim 25 miljoen euro naar het continent. Infantino wil dat 'het geld gaat naar waar het hoort: de ontwikkeling van voetbal in Afrika'.

Infantino heeft grootse plannen. 'In Afrika is zoveel passie en liefde voor het spel. Als we spelers kunnen opleiden en een goede infrastructuur kunnen aanbrengen met klassen en competities ziet de toekomst er goed uit. Er kan er een hoop veranderen.'

Afrika ziet ook kansen nu de FIFA van plan is het aantal deelnemende landen aan het WK voetbal vanaf 2026 uit te breiden naar 48. De Afrikanen zeiden ten minste tien landen te willen afvaardigen. In 2014 waren dat er nog vijf.

In Afrika is zoveel passie en liefde voor het spel
Gianni Infantino
Gianni Infantino (l) schudt handen van Ugandese voetballers tijdens zijn rondreis door AfrikaBeeld AFP

13:50 zondag 26 februari 2017

De nieuwe trainer van de Nederlandse hardloper Sifan Hassan is weer in opspraak geraakt. Volgens de Britse krant The Times heeft Alberto Salazar de anti-dopingregels geschonden door het aminozuur L-carnitine door middel van een infuus toe te dienen. Dat zou blijken uit een rapport van het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA. Het document dateert uit maart 2015.

Het product zou vetverbranding stimuleren, ophoping van melkzuur tegengaan en herstel na zware inspanning bevorderen – claims die overigens niet wetenschappelijk zijn ondersteund. Het gebruik ervan is toegestaan, maar de reglementen verbieden dat een infuus in een hoeveelheid van meer dan 50 milliliter in minder dan zes uur wordt verstrekt.

Salazar zou zich daar niet aan hebben gehouden. Volgens The Times past hij de methode al langer toe. In een e-mail stelde hij wielrenner Lance Armstrong ervan op de hoogte toen hij nog al renner actief was. ‘Lance, bel me zo snel mogelijk. We hebben het getest en het is fantastisch.’ Ook is er sprake van dat Salazar viervoudig olympisch kampioen Mo Farah ertoe probeerde te bewegen gevaarlijke doses vitamine D in te nemen.

Tegen de Amerikaan van Cubaanse komaf, zelf een voormalig marathonloper, loopt nog een onderzoek na beschuldigingen over experimenten met verboden middelen, waaronder testosteron. Sifan Hassan stapte eind vorig jaar over naar de trainingsgroep van Salazar. Ze verklaarde toen ervan overtuigd te zijn dat hij zich aan de regels tegen dopinggebruik hield.

Alberto SalazarBeeld epa

14:47 vrijdag 24 februari 2017

Ajax staat in de achtste finales van de Europa League tegenover FC Kopenhagen. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon vrijdag bepaald. De Amsterdammers gingen donderdag door naar de laatste zestien door een 1-0 zege op het Poolse Legia Warschau.

Ajax zal geen warme herinneringen hebben aan de Denen. Tweemaal eerder stonden de Amsterdammers tegenover FC Kopenhagen en beide keren delfden ze het onderspit. In 2001/2002 troffen de clubs elkaar in de UEFA Cup en in 2006/2007 in de voorronden van de Champions League.

Kopenhagen is de huidige koploper van de Deense competitie en kwam in de Europa League terecht via de Champions League. Daar eindigden de Denen als derde in een poule met Leicester City, FC Porto en Club Brugge.

Het team van Peter Bosz begint 9 maart met een uitwedstrijd, 16 maart is de return in de Amsterdam Arena. Na de vernedering van AZ door het Franse Lyon donderdag (1-7) is Ajax nog als enige Nederlandse club actief in de Europa League. De finale staat gepland op 24 mei in het Zweedse Solna.

Voormalig Zweeds voetballer Patrik Andersson tijdens de loting in NyonBeeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

12:17 vrijdag 24 februari 2017

Max Verstappen moet dit seizoen wel heel erg zijn best doen om Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, zijn twee grootste rivalen van vorig seizoen, niet in de spiegels te zien op het asfalt. Ferrari presenteerde vanochtend de nieuwe auto voor 2017: de SF70H. De auto is opvallend veel roder dan de auto van vorig jaar, die vol witte vlakken zat.

Wat betreft uiterlijke kenmerken kiest de Italiaanse renstal voor de zogeheten haaienvin, een aerodynamisch foefje dat ook te zien was op de auto's van onder meer Renault, Force India en Sauber. De vin moet de luchtstroming naar de achtervleugel reguleren. Regerend wereldkampioen Mercedes koos op de nieuwe auto voor een meer bescheiden vinnetje en toonde daarmee gisteren meteen de mooiste auto tot nu toe.

Max Verstappens team Red Bull presenteert zondag via internet de auto voor volgend jaar. (Lennart Bloemhof)

Räikkönen vandaag tijdens een promotieronde in de nieuwe Ferrari.Beeld ap
De SF70H.Beeld getty

21:45 donderdag 23 februari 2017

Negen maanden nadat hij met Leicester City voor een enorme stunt had gezorgd door de Engelse titel te pakken, is Claudio Ranieri ontslagen. De 65-jarige Italiaanse trainer moet vertrekken vanwege de teleurstellende resultaten dit seizoen in de Premier League. Daarin vecht Leicester City als kampioen van Engeland tegen degradatie.

Ranieri werd vorige maand op het FIFA-gala nog uitgeroepen tot beste coach ter wereld van afgelopen jaar. De Italiaan had een sprookjesjaar achter de rug, waarin Leicester de hele voetbalwereld verbaasde door alle Engelse topclubs af te troeven en kampioen te worden. Een seizoen eerder waren de 'Foxes' nog ontsnapt aan degradatie.

Dit voetbaljaar vallen de resultaten tegen, al bereikte Leicester wel de achtste finales van de Champions League. De Engelsen verloren woensdag weliswaar de eerste confrontatie met Sevilla met 2-1, maar het 'uitdoelpunt' van spits Jamie Vardy verschafte de ploeg van Ranieri wel het nodige perspectief om verder te bekeren.

De clubleiding is het vertrouwen echter kwijt in de Italiaanse succestrainer. ‘Dit is de moeilijkste beslissing die we hebben moeten nemen in de bijna zeven jaar dat we eigenaar zijn van Leicester', zei vicevoorzitter Aiyawatt Srivaddhanaprabha. ‘Maar we moeten de toekomst van de club boven persoonlijke sentimenten stellen, hoe sterk die ook zijn.'

Leicester City staat in de Premier League op de zeventiende plaats, één punt boven de degradatiestreep. De titelhouder ontvangt maandag Liverpool. De assistenten Craig Shakespeare en Mike Stowell hebben de leiding over de ploeg tot een opvolger voor Ranieri is gevonden. Leicester pakte in 2017 slechts één punt uit zes competitieduels en maakte bovendien geen enkel doelpunt. (ANP)

Smaakmaker Nederland
Beeld afp
Claudio Reiniri kust de Premier League-trofee in 2016Beeld epa

12:46 donderdag 23 februari 2017

De kans is groot dat er wederom een topvoetballer toegevoegd kan worden aan het lijstje internationals dat in China gaat spelen. De zaakwaarnemer van de Britse sterspeler Wayne Rooney is in China om te onderhandelen met clubs uit de Chinese Super League, zo meldt de Britse omroep BBC.

De geruchten dat de 31-jarige aanvaller van Manchester United naar China zou vertrekken deden al langer de ronde. Het feit dat de zaakwaarnemer van Rooney naar China is afgereisd, is volgens de BBC een teken dat Manchester United-trainer José Mourinho nu wel akkoord is met een vertrek van Rooney. Twee dagen geleden zei Mourinho nog tegen persbureau Reuters dat hij niet wilde dat Rooney de club zou verlaten.

Rooney zou niet de eerste zijn die zwicht voor het grote geld. Chinese clubs haalden de afgelopen maanden met astronomische bedragen buitenlandse sterren als Graziano Pellè, Oscar, Carlos Tevez en Axel Witsel.

Vorig jaar sloeg de Chinese Superleague voor 420 miljoen euro aan voetbaltalent in. President Xi bombardeerde het verbeteren van het voetbal tot ‘politieke taak’, wat leidde tot geldsmijterij van rijke Chinezen en clubs die sindsdien dure spelers en coaches uit voornamelijk Europa halen. De kooplust van de Chinese clubs leidde zelfs tot kritiek vanuit de eigen bond.

Er zijn inmiddels maatregelen genomen die een soort balkenendenorm moeten introduceren voor salarissen van topspelers in China. Ook moet er een percentage van het aankoopbedrag terugvloeien in jeugdopleidingen.

De zaakwaarnemer van Rooney moet in China wel haast maken als hij een deal wil sluiten: de Chinese transfermarkt sluit 28 februari.

Hoe China een voetbalnatie wil worden

Het politbureau heeft gesproken: China wordt een voetbalnatie. Het aantrekken van buitenlands talent is ongewenst verklaard. Het geld moet naar de jeugd. Maar een clubcultuur bestaat niet, velden zijn schaars en Chinese ouders hechten vooral aan schoolprestaties.
Toch wil de overheid miljoenen Messi's kweken op eigen bodem.

Wayne RooneyBeeld AFP

21:40 woensdag 22 februari 2017

Groot feest in het hartje van de Pyreneeën: Andorra heeft na dertien jaar eindelijk weer eens een voetbalwedstrijd gewonnen. De Andorrezen versloegen woensdag in het duel van 'de slechtsten van Europa' San Marino: 0-2.

De overwinning werd door de voetballers van het dwergstaatje haast gevierd als een wereldtitel. Eindelijk was daar na een recordreeks van 86 wedstrijden zonder winst (80 duels werden verloren en zes gelijkgespeeld) weer eens een zege. En dat gebeurde uitgerekend tegen San Marino, dat ook al niet meer weet wat winnen is sinds een zege op Liechtenstein in april 2004.

Vooraf hadden de San Marinezen hoop geput uit het feit dat de wedstrijd in het eigen Stadio Olimpico van Serravalle werd gespeeld. Dat er eindelijk kansen lagen voor de nationale voetbalploeg die vorig jaar door Thomas Müller als 'een team van amateurs' werd weggezet na de afstraffing van San Marino door Duitsland (0-8). La Serenissima, zoals de bijnaam van San Marino luidt, zou na 74 teleurstellende wedstrijden van zijn imago van eeuwige verliezer kunnen afkomen.

Maar Andorra, 53ste op de UEFA-lijst, maakte al snel duidelijk dat San Marino, een plekje lager en op de allerlaatste plaats van de ranglijst van de Europese voetbalbond, nog een tijd op een zege zal moeten wachten. Na bijna een half uur opende aanvoerder Ildefonso Lima de score voor Andorra. Een emotioneel moment voor de topscorer van de Andorrezen die altijd het trauma met zich mee heeft moeten dragen dat hij dertien jaar geleden de winst van Andorra op Macedonië (1-0) moest missen omdat hij was geschorst.

Halverwege de tweede helft verdubbelde Cristian Martinez, de voetballende leraar die zeven jaar geleden ook al eens namens Andorra scoorde tegen Ierland, de score (0-2). San Marino verzocht daarna nog wel iets terug te doen, maar de Andorrezen kwamen geen moment meer in de problemen. En zo boekten de Tricolors hun vierde overwinning uit de geschiedenis. Een overwinning die zoals een dolgelukkige Ildefonso Lima stelde 'voelt als een titel'.

Hoe China een voetbalnatie wil worden
Beeld .
Ildefonso Lima, aanvoerder van Andorra.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

16:33 dinsdag 21 februari 2017

Het beeld van een reservedoelman die tijdens de wedstrijd een pasteitje eet was al vrij opmerkelijk. Maar dat zijn actie aanleiding zou zijn tot een serieus onderzoek en zelfs zijn vertrek bij zijn club, vermoedde Wayne Shaw zelf ook niet. Shaw, doelman van Sutton United, at het baksel aan het einde van de wedstrijd tegen Arsenal in de FA Cup. Omdat een wedkantoor daar een notering van 8 tegen 1 op had gezet, gaf hij later toe.

De Engelse voetbalbond FA startte een onderzoek naar de vraag of Shaw de regels overtrad door het pasteitje te eten terwijl hij wist dat daar geld op ingezet kon worden. De club laat weten dat Shaw daarop zelf zijn ontslag aanbood, ‘wegens de gebeurtenissen van maandagavond en de daaropvolgende publiciteit’. 'Het is heel teleurstellend’, zegt Sutton United manager Paul Doswell in The Guardian. ‘Er waren tranen aan de telefoon vanmiddag, het is een treurig einde van een mooi verhaal.'

Het FA-reglement geeft aan dat voetballers niet 'direct of indirect zullen proberen de uitslag, het verloop, het gedrag of enig ander aspect van of gebeurtenis in een voetbalwedstrijd te beïnvloeden'. Volgens de voetbalbond was dit mogelijk dus wel aan de orde. Shaw, met 150 kilo een opvallende verschijning, ontkende dat hij of een van zijn medespelers iets fout heeft gedaan. Zij hebben namelijk geen weddenschappen geplaatst, zegt hij. 'Dat mogen we immers niet. Ik denk dat een paar vrienden en een paar fans dat wel hebben gedaan.' Wel gaf Shaw toe dat hij een stunt wilde uithalen om 'te dollen met de fans'.

‘Sommige jongens vroegen me wat er gaande was met het eten van een pasteitje’, vertelde Shaw aan The Guardian. ‘Ik zei dat ik ook geen idee had, maar dat ik nog niets gegeten had dus waarom ook niet? Bij Sun Bets kreeg je acht keer je geld als ik een pasteitje zou eten. Ik dacht dat het geinig was als ik dat zou doen.’

Shaw had het pasteitje in de rust klaar laten maken. Hij wachtte met eten tot alle wissels op waren gebruikt en hij niet meer kon invallen. Zijn coach was desondanks niet blij met de stunt. ,,Het toont ons niet op ons best'', zei Paul Doswell.

The Gambling Commission, een overheidsorgaan dat de gokmarkt reguleert, zei de zaak te gaan onderzoeken. ‘Integriteit in de sport is geen grapje’, aldus een woordvoerder. ‘We zullen kijken of er abnormale weddenschappen waren en of het wedkantoor integer heeft gehandeld zoals de vergunning voorschrijft.'

Wayne Shaw eet zijn pasteitjeBeeld Andrew Couldridge
Het is een treurig einde van een mooi verhaal
Paul Doswell, manager Sutton United
Wayne Shaw, reservekeeper van Sutton United, eet zijn pasteitjeBeeld Andrew Couldridge

12:40 dinsdag 21 februari 2017

De Japanse golfbaan waar in 2020 het olympische golftoernooi voor mannen en vrouwen wordt gehouden, heeft een waarschuwing gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens de sportkoepel is er sprake van een ‘discriminerend ledenbeleid’. Het is voor vrouwen nu niet mogelijk om volwaardig lid te worden van de golfclub. Ook mogen zij niet op zondag golfen. Het IOC heeft de eigenaren laten weten dat zij de regels moeten aanpassen, willen zij het olympisch toernooi behouden.

Het toernooi is toegewezen aan de Kasumigaseki Country Club, een chique golfclub ten noordwesten van Tokio. Joan Coates, vicevoorzitter van het IOC, hekelt de huisregels van de baan. ‘We hebben duidelijk gemaakt dat er sprake moet zijn van seksegelijkheid’, zei Coates tegen persbureau Reuters tijdens de Azië-spelen in Sapporo. ‘Als dat niet lukt, zullen we moeten uitwijken naar een andere baan.’

Bij de golfclub wordt een felle discussie gevoerd over het aanpassen van de huisregels. Bij een eerste vergadering kwam het bestuur niet tot overeenstemming. Naar verluidt voelen sommige leden zich ‘overdonderd’ door de eis van het IOC. Voorzitter Kiichi Kimura: ‘Het is heel vervelend dat de situatie zich zo snel heeft ontwikkeld. Op dit moment zijn we vooral verward.’

De baan van Kasumigaseki, opgericht in 1929, heeft meer toptoernooien ontvangen dan alle andere Japanse golflocaties. Lid worden kan alleen op aanbeveling. Kandidaat-leden betalen ruim 66 duizend euro om lid te worden. Willen ze ‘volwaardig lidmaatschap’, dan moeten ze nog eens 33 duizend euro neertellen. Alleen volwaardige leden mogen spelen op iedere dag van de week.

Spelers op de Kasumigaseki golfbaanBeeld Reuters
We hebben duidelijk gemaakt dat er sprake moet zijn van seksegelijkheid
Joan Coates - vicevoorzitter van het IOC

13:16 maandag 20 februari 2017

Formule 1-team Sauber heeft maandagochtend zijn nieuwe auto voor het komend seizoen gepresenteerd. Met de Sauber-auto krijgen Formule 1-fans een eerste glimp van de sterk veranderde auto’s die volgend jaar zullen meerijden in de bekendste autosportklasse.

Het opvallendst aan de zogeheten C36 is een soort ‘haaienvin’ op het midden van de auto, die loopt van achter de cockpit tot de achtervleugel. Daarnaast is de kleurstelling veranderd: het lichtblauw en geel van vorig jaar is ingeruild voor een donkere kleur blauw, wit en goud.

De nieuwe Sauber is de tweede auto voor 2017 die aan grote publiek is getoond. Williams verspreidde afgelopen vrijdag al een aantal foto’s en een filmpje van hun auto. In de loop van deze week zullen meer teams hun auto's presenteren.

Normaliter is de presentatie van een nieuwe auto vooral interessant voor F1-kenners: de verschillen met de auto’s van een seizoen eerder zijn alleen met getrainde ogen te zien. Dit jaar is dat anders. De regels voor de auto’s zijn op de schop gegaan, met als opvallendste wijzigingen bredere auto’s en bredere banden.

Auto’s ‘plakken’ vanwege die veranderingen meer op het asfalt, waardoor bochten met hogere snelheden kunnen worden genomen. Met het nieuwe uiterlijk van de auto’s wil de Formule 1 terug naar de stoere uitstraling van de auto’s aan het einde van de jaren negentig en tegelijk de auto’s lastiger te besturen maken, zodat de piloot meer op de proef wordt gesteld.

Fans van Max Verstappen moeten nog even geduld hebben voordat zij de nieuwe auto van de Nederlander kunnen zien. Verstappens team Red Bull presenteert aanstaande zondag pas de zogeheten RB13, een dag voor de eerste wintertestsessie in Barcelona. (Lennart Bloemhof)

De 2017-auto van SauberBeeld Sauber
De nieuwe Sauber.Beeld Sauber

21:17 donderdag 16 februari 2017

De gemeenteraad van Enschede heeft donderdagavond een pakket steunmaatregelen toegezegd aan voetbalclub FC Twente. Een eerder verstrekte lening van 17 miljoen euro wordt verlengd en de gemeente staat daarnaast garant voor 8,4 miljoen euro.

Zonder garantstelling was de kans op een faillissement van de club uit de eredivisie 100 procent, blijkt uit stukken van de raad. Daarmee zou de gemeente voor 17 miljoen euro het schip in gaan. Door de garantstelling toe te voegen daalt die kans naar 20 procent. De gemeenteraad stemde met 27 tegen 8 stemmen voor de steunmaatregelen. Volgens verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg (D66) was het raadsbesluit de enig mogelijke uitkomst voor de gemeente. ‘Elk alternatief had onze 17 miljoen euro op de tocht gezet.'

Met deze financiering is de kou voor de club nog niet helemaal uit de lucht. De fiscus is nog bezig met een omvangrijk onderzoek naar het handelen in strijd met de belastingregels bij transfers van spelers tussen 2011 en 2015. Dit kan tot een aanzienlijke belastingaanslag leiden. Ook loopt er nog altijd een strafrechtelijk onderzoek naar de club, meldde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie desgevraagd. Over eventuele vervolging van betrokkenen is nog niets bekend. (ANP)

Blinde ambitie en dubieuze deals

Zo zat het bedrog bij FC Twente in elkaar (+)

C Twente financieel directeur Erik Velderman, Jan van Halst, Koen Groenewold commissaris, en voorzitter Jan Schutrups (vlnr) op de publieke tribune tijdens de stemming in de gemeenteraad over de financiele garantstelling voor FC Twente.Beeld anp

13:29 donderdag 16 februari 2017

Golflegende Tiger Woods maakte in december na een lange blessureperiode zijn rentree. Hij was teruggezakt naar plek 898, maar wilde nog geen afscheid nemen van het golf.

Zijn rentree op de Hero World Challenge viel tegen. Hij bleef ver verwijderd van zijn oude niveau. 'Ik ben nog niet helemaal de oude, maar dat komt wel weer', was zijn optimistische analyse na het toernooi.

Maar hij heeft weer een flinke terugslag te verwerken. De veertienvoudig majorwinnaar zou eigenlijk aanschuiven voor een gesprekje met de pers in de aanloop naar het Genesis Open in Pacific Palisades, nabij Los Angeles. Woods meldde zich echter af en bleef in bed liggen.

'Het advies van de artsen is dat Tiger zoveel mogelijk in een horizontale houding blijft', verklaarde zijn manager. Hij had zich vorige week al afgemeld voor het Genesis Open, maar zou toch zijn gezicht even laten zien om de pers bij te praten over zijn fysieke gesteldheid. Zelfs dat bleek te zwaar.

Profiel Tiger Woods

Hij kan nog geen afscheid nemen van het golf. En de sport niet van hem. De Woodsgekte blijft onveranderd groot.

Bij de Hero World Challenge in december liet het golficoon zien het kunstje nog niet te zijn verleerd, al bleef hij ver verwijderd van zijn oude niveau.

Tiger Woods in actieBeeld anp

09:21 donderdag 16 februari 2017

Kent u de voetbalclub SV Darmstadt 98? Nee? Niet erg hoor, het is een laagvlieger in de Duitse Bundesliga, spelend in een klein stadje onder de rook van Frankfurt. Sinds kort hebben ze een volger op Twitter die u naar alle waarschijnlijkheid wel kent: Barack Obama.

Van de voormalige Amerikaanse president is bekend dat hij een sportliefhebber is. Vooral van basketbal, maar blijkbaar dus ook van Duits voetbal. SV Darmstadt is - naar eigen zeggen - de enige Europese voetbalclub die Obama volgt op Twitter. Het is nog onduidelijk waarom hij nu juist deze club volgt.

Maar daar hebben de Darmstadtfans geen boodschap aan. In een filmpje nodigen ze Obama uit om een keer te komen kijken. Hij heeft nu toch tijd over. Het shirtje is alvast gedrukt.

Barack Obama is een bekend sportliefhebberBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

12:21 woensdag 15 februari 2017

Terwijl op de Nederlandse velden de voetballers de meest wonderlijke creaties op hun hoofd hebben, willen ze in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) paal en perk stellen aan de kapsels van spelers. De Ghanees Asamoah Gyan, speler van Al Ahli in Dubai, is tot de orde geroepen door de voetbalbond wegens een ‘onethisch kapsel’. Zijn haardracht, deels opgeschoren, is niet toegestaan.

Binnen sommige islamitische stromingen is het dragen van een hanekam verboden omdat slechts een deel van het hoofd geschoren is. Gyan, die wordt gehuurd van het Chinese Shanghai SIPG, was een van de 46 spelers die te horen kregen dat hun kapsel niet voldoet aan de criteria van de competitie in de Arabische Golf. In 2012 werd het kapsel van de Saoedische keeper Waleed Abdullah voorafgaand aan een wedstrijd ter plekke bijgeknipt. Hij had volgens de scheidsrechter ‘onislamitisch haar’.

De reprimandes staan in schril contrast tot de ijdeltuiterij van voetballers uit de eredivisie. Feyenoorder Eljero Elia in voetbalblad Santos: 'Voetbal wordt eentoniger. Je ziet weinig spelers die iets bijzonders op het veld durven te doen. Jezelf onderscheiden doen ze steeds meer door hun uiterlijk. Dat is je ID, dat zegt veel over wie je bent.'

In de VAE denkt men hier dus anders over.

De bekende voetballershaardresseerder Hanni Hanna zei eerder in deze krant: 'Vaak gaat het zo: een iets minder bekende voetballer durft iets anders te doen, een superbekende voetballer vindt het tof en doet het ook. Messi is nu blond, ja dan wil de hele wereld dat.'

Hieronder zie je hoe het kapsel van keeper Abdullah ter plekke bijgewerkt wordt.

Twitter bericht wordt geladen...

Asamoah Gyan tijdens de Africa Cup 2017Beeld AFP

21:16 dinsdag 14 februari 2017

De Amerikaanse turnster Simone Biles is verkozen tot sportvrouw van het jaar. Ze kreeg de voorkeur boven zwemster Katie Ledecky, atleten Allyson Felix en Elaine Thompson, tennisster Angelique Kerber en wielrenster Laura Kenny. Sprinter Usain Bolt is voor de vierde keer verkozen tot beste sporter van de wereld. Bolt, die na de WK dit jaar met stopt, heeft geen twijfels. 'Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen in de atletiek.'

De Jamaicaan kreeg na 2009, 2010 en 2013 ook dit jaar de Laureus Award en evenaart nu Roger Federer met vier beeldjes. Bolt kreeg de prijs door Michael Johnson uitgereikt. Tennisser Andy Murray, voetballer Cristiano Ronaldo, basketballers LeBron James en Stephen Curry en langeafstandsloper Mo Farah waren de andere genomineerden.

De Chicago Cubs werden verkozen tot team van het jaar. De Amerikaanse honkbalploeg won afgelopen seizoen na 108 jaar weer eens de World Series. NBA-kampioen Cleveland Cavaliers, Champions League-winnaar Real Madrid, Europees kampioen voetbal Portugal, F1-wereldkampioen Mercedes en olympisch kampioen voetbal Brazilië visten achter het net.

Ook Michael Phelps en Nico Rosberg vielen in de prijzen. Phelps kreeg de prijs voor comeback van het jaar en versloeg zo tennisser Juan Martin del Potro, hoogspringster Ruth Beitia, springruiter Nick Skelton, triatlete Fabienne St. Louis en skiër Aksel Lund Svindal.

Rosbergs Formule 1-seizoen, waarin hij de wereldtitel won, werd beoordeeld als doorbraak van het jaar. Dat ging ten koste van atleten Almaz Ayana en Wayde van Niekerk, die wereldrecords verbraken, en drie sportploegen: Premier League-winnaar Leicester City, de nationale voetbalploeg van IJsland en de Rugby Sevens-ploeg van Fiji die olympisch goud won.

Leicester kreeg wel een andere prijs, de Spirit of Sport-award. De Italiaanse schermster Beatrice Vio werd de beste paralympisch atlete en downhill mountainbikester Rachel Atherton werd de beste extreme sporter. Het onder-12 team van FC Barcelona haalde de prijs voor sportmoment van het jaar binnen en het olympische vluchtelingenteam kreeg de sportinspiratieprijs, zoals al eerder bekend was geworden.

Simone Biles in Rio tijdens de Olympische Spelen.Beeld ap
Simone BilesBeeld getty
Usain BoltBeeld epa
Usain Bolt tijdens de halve finale van de Olympische 100 meter.Beeld photo_news

18:41 dinsdag 14 februari 2017

Jan Olde Riekerink is ontslagen als trainer van Galatasaray. De Nederlander kreeg dinsdag te horen dat hij wegens teleurstellende resultaten moet vertrekken. Voorzitter Dursun Özbek maakte het besluit na een bestuursvergadering bekend.

Turkse media meldden maandag al dat het ontslag aanstaande was. Galatasaray ging zondag in eigen stadion verrassend onderuit tegen degradatiekandidaat Kayserispor.

Olde Riekerink schoof in maart vorig jaar van de functie van hoofd opleiding door naar hoofdtrainer. De 53-jarige coach verving destijds de ontslagen Mustafa Denizli. Galatasaray won onder leiding van Olde Riekerink de Turkse beker. De laatste weken ging het steeds minder goed. Drie van de laatste vijf officiële duels gingen verloren, waarna het bestuur ingreep. De club, waar de Nederlander Wesley Sneijder speelt, is na twintig speelronden derde met vijf punten achterstand op koploper Besiktas.

Als voetballer kwam de in Hengelo geboren Olde Riekerink uit voor Sparta, Dordrecht en Telstar. Na jeugdteams en het tweede elftal van Ajax als coach onder zijn hoede te hebben gehad, werd Olde Riekerink trainer van het eerste van AA Gent. Daarna werkte hij nog bij FC Emmen, FC Porto (assistent) en Metallurg Donetsk (assistent). Olde Riekerink keerde in 2007 voor vier jaar terug bij Ajax, als hoofd opleidingen. Na een avontuur in China, belandde de Nederlander bij Galatasaray.

Igor Tudor wordt volgens Turkse media binnen korte tijd gepresenteerd als opvolger van Olde Riekerink. De Kroaat, oud-speler van het Italiaanse Juventus, is nu nog hoofdcoach bij Karabükspor, de huidige nummer tien in de hoogste Turkse voetbalklasse.

Jan Olde Riekerink en Wesley Sneijder.Beeld Getty Images
Jan Olde RiekerinkBeeld photo_news

13:36 maandag 13 februari 2017

Ajacied Joël Veltman zorgde zondag voor veel discussie in Nederland met zijn onsportieve actie in de wedstrijd tegen Sparta. Na veel kritiek, tot in het buitenland, besloot hij maandag op Twitter zijn excuses aan te bieden. 'Terugkomend op mijn actie en reactie over wat ik heb gedaan in de wedstrijd tegen Sparta, en zeker tegen Iván Calero, zeg ik sorry! Dit had ik niet mogen doen, gebeurde in een opwelling, maar blijft onsportief. Nogmaals sorry daarvoor!'

Op de beelden is te zien dat Veltman inhield en veelbetekenend wees naar Traoré, om aan te geven dat hij wilde wachten tot de aanvaller weer zou opstaan. Zijn tegenstander Iván Calero trapte erin en keek even achterom. Veltman maakte daar dankbaar gebruik van en ging er met de bal vandoor.

Ook buitenlandse media hebben de beelden inmiddels gezien: ‘Onwerkelijk’, ‘ongelooflijk onsportief’ en ‘schokkend’ werd zijn actie genoemd. Het Engelse The Telegraph noemde het ‘de onsportiefste actie ooit’. Het Duitse SportBild spreekt van de Unfair Play-actie van het jaar.

'Joël Veltman, vice-aanvoerder van Ajax, speelt de hoofdrol in een schokkend, onsportief moment bij Ajax - Sparta', kopt het Engelse The Daily Mail. Het Portugese O Jogo zegt dat de actie ‘misleidend’ is. In Vietnam wordt hij beticht van een 'ontzettend onsportieve houding’. In Mexico wordt hij zelfs een valsspeler genoemd.

Veltman zelf noemt het ‘een slimmigheidje’. Tegen Metro zei hij: ‘Bertrand lag op de grond en ik dacht: hier ga ik gebruik van maken. Daarop deed ik net alsof ik de bal uit zou schieten. Toen keek die jongen om en op dat moment dacht ik: Ik ga er gewoon langs. Ik weet ook wel dat je hier niet de schoonheidsprijs voor krijgt, maar meer dan een slimmigheidje was het niet.'

Twitter bericht wordt geladen...

Ajacied Joel VeltmanBeeld anp

10:07 maandag 13 februari 2017

The Jump, zo heet het Engelse tv-programma waarin bekende Britten het tegen elkaar opnemen op verschillende wintersportdisciplines. Daarbij ook Bradley Wiggins, voormalig Tourwinnaar en meervoudig olympisch kampioen op baan en weg.

Wiggins nam afgelopen zomer afscheid van het wielrennen, maar voor de kleurrijke Wiggins geen zwart gat, daarvoor houdt hij te veel van aandacht. Maar zijn deelname aan The Jump is geëindigd met een beenbreuk. 'Geen horrorklap, maar een kleine trainingsblessure.'

Bradley Wiggins op de Olympische Spelen van RioBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

23:23 donderdag 9 februari 2017

Als het aan Royston Drenthe ligt, is zijn deze week uitgebrachte rapnummer Paranoia een begin van een nieuwe carrière als muzikant. De voormalig voetballer van Feyenoord gaat voortaan verder onder de naam Roya2Faces.

Tegen Voetbal International zegt hij volledig te stoppen met professioneel voetbal. 'Wat als Feyenoord nog belt? Dan zeg ik nee, ik heb mijn keuze gemaakt', aldus Drenthe, die hiermee een einde maakt aan nogal een grillige voetballoopbaan.

Drenthe debuteerde in 2005 bij Feyenoord, na een jeugdopleiding bij dezelfde club. Hij won in 2007 het EK met Jong Oranje, vertrok voor 14 miljoen euro naar Real Madrid, maar kwam nooit écht uit de verf. Via allerlei omzwervingen belandde hij uiteindelijk in de Verenigde Arabische Emiraten, bij Baniyas SC, waar hij in 2016 zijn laatste wedstrijd speelde.

Royston Drenthe voor Jong Oranje.Beeld anp

12:28 donderdag 9 februari 2017

De handbalvrouwen zijn de nieuwe rocksterren van de nationale topsport. Twee eenvoudige oefeninterlands van de ploeg waren vanochtend binnen een paar seconden uitverkocht.

Na het succesvolle EK in Zweden, waar het team zilver pakte, is de nationale vrouwenselectie voor het eerst weer gezamenlijk op trainingskamp. Tijdens dit trainingskamp spelen ze op 17 en 18 maart twee oefeninterlands tegen IJsland. De kaartverkoop voor de wedstrijden ging vanochtend om 09.00 uur van start, waarna er een ware run op de tickets ontstond.

Sinds de uitstekende prestaties bij het WK in 2015 (zilver), bij de Spelen van Rio (vierde) en het EK in 2016 zit het Nederlandse handbal in de lift. De vrouwenploeg staat inmiddels garant voor spektakel en het grote publiek loopt intussen ook warm voor de zaalsport.

Zo vaak zijn de Nederlandse topspelers niet te zien in Nederland. Ze vertrekken al vroeg naar het buitenland, waar ze met hun sport wél een goede boterham kunnen verdienen. Nu ze in Nederland spelen wacht hen een warm onthaal. Waar gaat dit eindigen?

Twitter bericht wordt geladen...

Yvette Broch (r) tijdens de wedstrijd tegen Duitsland op het EK handbal in ZwedenBeeld ANP

11:28 donderdag 9 februari 2017

Rolf Thung stapt op als voorzitter van tennisbond KNLTB. De oud-tennisser vervulde die functie zes jaar. Thung wil zich volledig kunnen concentreren op zijn eigen bedrijf. Eric Wilborts, bestuurslid toptennis, neemt als vicevoorzitter zijn taken waar tot een opvolger is gevonden.

Thung volgde in december 2013 Karin van Bijsterveld op. Hij speelde van 1974 tot en met 1979 voor het Nederlands Daviscupteam en behaalde diverse nationale titels in het enkel- en het dubbelspel. Directeur Erik Poel loofde de vertrekkend preses. 'We zijn Rolf zeer dankbaar voor zijn enorme inzet en bevlogenheid. Mede dankzij hem staat er nu een efficiënte en professionele beroepsorganisatie met een duidelijke visie en strategie', aldus Poel, die ook op zoek is naar een nieuwe technisch directeur. Vorige maand werd bekend dat Jan Siemerink wegens een verschil van inzicht stopt in die functie.

Nederlandse tennissers

Het is tobben met de huidige generatie tennissers. Ze ontberen de mentaliteit van een doorgewinterde prof.

Kiki Bertens tijdens de halve finale van Rolland Garros vorig jaarBeeld anp

23:37 dinsdag 7 februari 2017

Philipp Lahm stopt aan het einde van het seizoen met voetballen. Dat via Bild reeds uitgelekte nieuws bevestigde de aanvoerder van Bayern München dinsdag na het bekerduel met VfL Wolfsburg. Lahm werd voor de met 1-0 gewonnen wedstrijd nog gehuldigd omdat hij afgelopen weekeinde zijn vijfhonderdste duel voor de 'Rekordmeister' had gespeeld.

De 33-jarige Lahm had nog een contract tot de zomer van 2018, maar houdt het een jaar eerder voor gezien. Ook is hij niet beschikbaar voor een functie als technisch directeur, vacant sinds het vertrek van Matthias Sammer in 2016.

Lahm werd met Bayern München tot nu toe zeven keer Duits kampioen en zes keer bekerwinnaar. In 2013 won hij met de Zuid-Duitsers de Champions League door Borussia Dortmund met 2-1 te verslaan. De winnende treffer werd gemaakt door Arjen Robben. Lahm was ook de aanvoerder van de Duitse nationale ploeg die in 2014 in Brazilië de wereldtitel veroverde. Daarna beëindigde de verdediger al zijn loopbaan als international.

Lahm met de Champions League-beker in 2013.Beeld epa
Phillipp Lahm na de overwinning tegen Wolfsburg.Beeld epa
Lahm met de wereldbeker in 2014.Beeld epa

12:15 dinsdag 7 februari 2017

'Een grote last', zo noemt Kiichi Kimura, voorzitter van de golfbaan Kasumigaseki in Tokio het verzoek van het organisatiecomité van de Olympische Spelen om de baan vrouwvriendelijker te maken.

Wat die grote last precies inhoudt? Vrouwen mogen op zondag geen golf spelen op de bewuste golfbaan. Dan zijn alleen mannen welkom. Ook kunnen vrouwen geen volwaardig lid worden van de club. En dat moet veranderen, zo liet ook minister Tamayo Marukawa van olympische zaken, zelf een vrouw, eerder al weten. 'Het lijkt me duidelijk dat de Kasumigaseki Country Club zijn conclusies moet trekken uit de ophef en zijn beleid aanpassen. Dat wil zeggen gelijke behandeling van vrouwen en mannen.'

Golfbaan-voorzitter Kimura zegt 'verbijsterd' te zijn. 'We hadden de goedkeuring om het toernooi te organiseren al binnen. Dat de kwestie zich dan zo ontwikkelt.'

De kwestie werd vandaag besproken, maar zonder resultaat. Volgens Japanse media zou een unaniem oordeel van het 15-koppige bestuur nodig zijn om de regels te veranderen. Ze werden het dus niet eens.

De discussie over vrouwen op golfbanen beperkt zich niet tot Japan. In 2012 weigerde de prestigieuze Augusta National Golf Club vrouwen toe te laten. Afgelopen zomer behaalde het verzoek om vrouwen ook lid te laten worden van befaamde golfclub van Muirfield niet de benodige tweederde meerderheid: uit een stemming per post bleek dat 64 procent van de leden voor toelating is van vrouwen en 36 procent tegen.

Het lijkt me duidelijk dat de Kasumigaseki Country Club zijn conclusies moet trekken uit de ophef en zijn beleid aanpassen
Japanse minister Tamayo Marukawa van olympische zaken
De Japanse minister Tamayo Marukawa van olympische zakenBeeld anp

09:31 dinsdag 7 februari 2017

Parijs-Roubaix wordt de laatste wedstrijd van wielrenner Tom Boonen. Hij won de kasseienklassieker al vier keer en zet alles op alles om daar een vijfde keer aan toe te voegen. Het ultieme sluitstuk van een imposante carrière.

Het kan. Vorig jaar was de 36-jarige Vlaamse volksheld er nog dichtbij. De organisatie beloofde hem een speciaal fandorp, en dat fandorp zal hij krijgen.

De organisatie van Parijs-Roubaix gaat een tentenkamp bouwen, een zone van zo'n 200 meter, die in het teken zal staan van Tommeke. Voor de liefhebbers: op tijd komen, de toegang is gratis.

Tom Boonen na het winnen van Parijs-Roubaix in 2012Beeld anp

08:15 maandag 6 februari 2017

De 17-jarige Canadees Denis Shapovalov liet de scheidsrechter geen keuze tijdens de kwartfinale van de Davis Cup tegen Groot-Brittanië: diskwalificatie.

Op 2-0 achter in sets hield verloor de jonge Shapalov zijn zelfbeheersing en sloeg de bal in het gezicht van de scheidsrechter. Niet opzettelijk, wel hard.

De spijt was zichtbaar in de ogen van de Canadees, die direct zijn excuses aanbood. Hij ging diep door het stof: 'Dit is onacceptabel gedrag. Ik voel me verschrikkelijk. Ik heb mijn team teleurgesteld, mijn land teleurgesteld. Dit heb ik nooit gewild.'

Scheidsrechter Arnaud Gabas met ijs op zijn opgezwollen oogBeeld anp

21:54 vrijdag 3 februari 2017

Het weekblad Voetbal International (VI) gaat op den duur een maandblad worden. Dat zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink vrijdag tegen het AD, de krant waar hij tot voor kort hoofdredacteur van was. ‘Het weekblad is eindig’, aldus Ruesink tegen de krant. Overgang naar een maandelijkse uitgave zou nodig zijn voor het voortbestaan van het voetbalblad. VI leidt verliezen en moest al mensen ontslaan. Het overstappen kan nog jaren duren, twitterde Ruesink later.

Vorig jaar bij zijn aantreden zei Ruesink: 'Voetbal International is een ijzersterk merk. En voetbal is springlevend. De belangstelling voor voetbal is nog nooit zo groot geweest: de stadions zitten vol, tv-kanalen strijden om de beeldrechten en vrijwel alle grote bedrijven willen zich associëren met voetbal.' Tegen het AD zegt hij nu dat er meer specials moeten komen en dat VI inzet op digitale abonnementen. ‘Als je dan meer specials maakt en je hebt nog steeds een weekblad, dan gaat dat een keer pijn doen. De redactie loopt nu al op zijn tandvlees. Op het moment dat de redactie het niet meer aankan of de lezers zijn toe aan een maandblad, stappen we over.’

Postzegels ter ere van het 50-jarig bestaan van Voetbal International in 2015.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

19:35 vrijdag 3 februari 2017

De nieuwe Zwitserse mede-eigenaar Aleksei Korotajev wil met Roda JC binnen een paar jaar in de Champions League spelen. Korotajev heeft dat vrijdag gezegd bij zijn presentatie bij de Kerkraadse club die nu nog knokt tegen degradatie uit de eredivisie. 'Eerlijk gezegd ben ik erg ambitieus. Ik wil de Champions League in', zei de Zwitserse investeerder. De begroting van de club moet van 10 miljoen euro richting 15 of 20 miljoen euro.

Korotajev probeerde onder grote belangstelling de scepsis over zijn bedoelingen weg te nemen. 'Ik wil dit avontuur voor de lange termijn ontwikkelen. Ik ben hier niet voor twee of drie jaar maar ik hoop voor vijftig jaar.'

De zakenman met Russische achtergrond legde uit dat voor hem een droom is uitgekomen door aandeelhouder te worden van een voetbalclub. De Zwitserse investeerder heeft nu nog een minderheidsaandeel in de club. Korotajev beslist in juni of hij een groter aandeel neemt. 'Misschien koop ik meer', kondigde hij aan.

Hoeveel geld de Zwitser tot dusver in de club heeft gestoken is niet bekend. De multimiljonair stelde direct geld beschikbaar voor nieuwe spelers en tijdens de winterstop werd de ene na de andere aanwinst gepresenteerd.

Roda JC moest op zoek naar een investeerder omdat de begroting niet sluitend was. Korotajev kwam met Roda in contact via zijn Limburgse adviseur en vriend Stijn Janssen, een fiscaal jurist die net als hij in Dubai woont en werkt. Technisch directeur Ton Caanen kan nog steeds moeilijk geloven wat zijn club is overkomen. 'Het is voor ons ook te mooi om waar te zijn. Maar zolang het waar is, is het mooi.'

Aleksei Korotajev krijgt een welkomscadeau.Beeld anp
Consultant Nicolas Anelka.Beeld anp

12:48 vrijdag 3 februari 2017

Amerikaanse worstelaars zijn niet welkom bij de prestigieuze wereldbekerwedstrijd worstelen vrije stijl, later deze maand in Iran. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. De maatregel is een reactie op het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump vorige week instelde voor burgers uit zeven islamitische landen, waaronder Iran.

Het weren van het Amerikaanse team is de eerste maatregel van de Iraniërs na het inreisverbod van Trump. Iran zei eerder al met een vergeldingsactie te komen. De Amerikaanse worstelbond had laten weten geen reden te zien om niet met het team naar Iran af te reizen.

Amerika en Iran zijn twee grootmachten in het worstelen. De sport is in Iran ongekend populair, tijdens internationale wedstrijden zijn de sportcentra afgeladen. In 2013 kwam het IOC echter met het advies om de sport na de Spelen van 2020 uit het olympisch programma te schrappen. Na een intensieve lobby van de beide landen en van de Russische president Vladimir Poetin bleef het worstelen een olympische sport.

De wedstrijd in de stad Kermanshah, in het westen van Iran, is gepland voor 16 en 17 februari.

De Amerikaanse worstelaar Jordan BurroughsBeeld AP

10:46 vrijdag 3 februari 2017

Keeper Joyce Sombroek (26) neemt afscheid van het Nederlands hockeyteam. Wegens slijtage aan haar heup kan ze niet langer op topniveau meedraaien. ‘Ik kies nu voor mijn gezondheid’, laat ze op hockey.nl weten.

Sombroek maakte haar debuut bij het nationaal team in 2010 en was er de jongste keeper ooit. Ze speelde ruim honderd interlands. Met het Nederlands team won ze alles wat er te winnen valt: het EK, WK, Champions Trophy, HWL en de Olympische Spelen. Ook werd ze tweemaal uitgeroepen tot de beste keeper van de wereld. ‘Ik kan terugkijken op een ontzettend mooie carrière, waarin we samen veel hebben gewonnen. Ik ben heel trots.'

Sombroek nam na de Spelen rust, reisde door Australië en liep co-schappen. De klachten aan haar heup verminderden echter niet. Na lang te hebben getwijfeld besloot ze te stoppen met tophockey. Ze wil zich nu gaan richten op haar studie Geneeskunde en de co-schappen die daarbij horen. ‘Dat heeft niet de doorslag gegeven, maar ik vind het ook heel belangrijk om aan mijn maatschappelijke carrière te werken’, laat ze op de hockeywebsite weten.

Sombroek is niet de enige topinternational die besluit haar carrière te beëindigen. Na de Spelen van Rio kondigden onder anderen Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog en Willemijn Bos ook al aan afscheid te nemen van het nationale team.

Twitter bericht wordt geladen...

16:47 donderdag 2 februari 2017

Oud-wielermanager Jacques Hanegraaf heeft het kort geding tegen journalist Thijs Zonneveld en diens uitgever Overamstel verloren. Inzet was de biografie van Thomas Dekker, Mijn Gevecht. Hanegraaf vond dat hij in het boek vals beschuldigd werd. De rechter oordeelde echter anders. Het boek hoeft dus niet uit de handel te worden genomen. Ook hoeft Zonneveld in de volgende druk niet te rectificeren.

In het boek staat dat Hanegraaf degene was die Thomas Dekker aanzette tot dopinggebruik. Hij zou Dekker in contact hebben gebracht met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Ook zegt Dekker dat Hanegraaf hem heeft verteld in het verleden zelf te hebben geëxperimenteerd met doping. Hanegraaf vindt dat er niet voldoende hoor en wederhoor is toegepast. Hij eiste een schadevergoeding van 25 duizend euro en een stop op verdere publicatie.

De rechter was het hier niet mee eens. Hij zei ‘dat de door Dekker geuite beschuldigingen voldoende steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal en dat Zonneveld binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting is gebleven’.

De rechter had in eerste instantie beide partijen opgedragen er samen uit te komen, maar een gesprek leverde niets op.

Auteur Thijs Zonneveld op 5 januari in de rechtbankBeeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...

Voormalig manager van Thomas Dekker naar de rechter om biografie

Voormalig manager Jacques Hanegraaf van oud-wielrenner Thomas Dekker heeft een kort geding aangespannen tegen auteur Thijs Zonneveld en uitgeverij Overamstel van de biografie Mijn Gevecht van Dekker. Hanegraaf wil voorkomen dat er een volgende druk van het boek komt.

11:45 donderdag 2 februari 2017

Wielrenner Marcel Kittel heeft donderdag in de Ronde van Dubai een tik gekregen van een andere renner. De winnaar van de eerste twee etappes van de vijfdaagse koers kreeg het tijdens de zware rit door de woestijn aan de stok met de Oekraïner Andrej Grivko. Hij meldde zich tijdens de rit met een bloedende wond bij zijn oog bij de jury-auto.

De derde etappe was met 200 kilometer de langste rit van de Ronde van Dubai. Onderweg werd het peloton geplaagd door harde wind en zandstormen. De koers ontaardde in een waaierrit en het peloton brak uiteen in verschillende groepen. Kittel, leider in het klassement, kwam in de chaos in een van de achterste groepen terecht. Daar kreeg hij, buiten het zicht van de camera’s, ruzie met Astana-renner Grivko.

Op tv-beelden was te zien hoe de Duitse sprinter aan andere renners voordeed wat hem was overkomen. Ploegleider Lefevre zegt op Twitter: ‘Marcel Kittel heeft een klap gekregen van een Astana-renner, ik hoop dat de jury zijn verantwoordelijkheid neemt.’ Grivko is inmiddels uit de koers gezet. Astana bood via Twitter excuses aan voor het gedrag van de routinier.

De Duitser John Degenkolb pakte uiteindelijk de winst. Het peloton kwam weer bijeen en rekende op zo'n 3 kilometer voor de streep vier vroege vluchters in. Degenkolb was vervolgens de sterkste in de sprint. Kittel behield de leiding in het klassement.

Marcel Kittel viert de winst na de tweede etappe in de Ronde van Dubai 2017Beeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

10:58 woensdag 1 februari 2017

Voormalig international Nicolas Anelka gaat aan de slag bij Roda JC. De club uit Kerkrade heeft de 37-jarige Fransman weten te strikken voor de functie van adviseur. Anelka treedt per direct in dienst en zal zich bezighouden met de voetbalacademie. Over de precieze invulling wordt de komende weken gesproken. Ook zal Anelka optreden als adviseur op de Franse markt voor Roda JC.

De komst van de voormalig topspits is onderdeel van het project van de nieuwe mede-clubeigenaar Aleksei Korotajev, voor wie hij al advieswerk verricht. Zo werd de 21-jarige Lyes Houri al gehuurd van SC Bastia op advies van Anelka.

Technisch directeur Ton Caanen kwam in contact met Anelka via Korotajev. ‘Toen ik in Dubai was heb ik Nicolas leren kennen en heb ik gesprekken met hem gevoerd over voetbal’, zegt Caanen op de website van Roda JC.

Anelka speelde voorheen voor Real Madrid, Arsenal, Chelsea en Manchester City. Het aantrekken van Anelka als adviseur is de uitsmijter na een intensieve transferperiode voor Roda. De club haalde de afgelopen dagen maar liefst acht nieuwe spelers binnen. Multimiljonair Korotajev kocht vorige week een deel van de aandelen van eigenaar Frits Schrouff en stelde direct geld beschikbaar voor aankopen.

Nicolas Anelka in 2009, nadat hij scoort voor ChelseaBeeld EPA
We zijn natuurlijk trots dat we iemand van zijn kaliber aan onze organisatie kunnen toevoegen
Ton Caanen - technisch directeur Roda JC

22:17 dinsdag 31 januari 2017

Op de valreep van de transferdeadline haalt Ajax de Braziliaanse vleugelspeler David Neres naar Amsterdam. De eredivisieclub heeft een deal beklonken met Sao Paulo voor zeker 12 miljoen euro. Dat bedrag loopt volgens Ajax nog op tot maximaal 15 miljoen euro vanwege bonussen. De transfer is de duurste aankoop van een Nederlandse club deze winter. Neres ondertekende een contract tot de zomer van 2021. De buitenspeler speelt momenteel met Brazilie tot 20 jaar op het Zuid-Amerikaans kampioenschap in Ecuador.

Oud-prof Marc Overmars, directeur spelersbeleid van Ajax, noemt Neres 'een van de grootste talenten van Zuid-Amerika'. 'Hij is een rechtsbuiten die ook op de linkerflank kan spelen, dat is wat we nodig hebben. Hij is nog maar 19 jaar en hij zal hier moeten wennen, maar ik ga ervan uit dat we dit seizoen al plezier aan hem gaan beleven. Het is bekend dat we niet ruim in de buitenspelers zitten en we hebben nog veel belangrijke wedstrijden voor de boeg. Daarom ben ik blij dat hij binnenkort al hier in Amsterdam is en niet pas in de zomer. Het is mooi dat hij voor Ajax heeft gekozen.'

David Neres in actie voor Brazilië onder 20 jaar bij de Zuid-Amerikacup.Beeld anp

12:55 dinsdag 31 januari 2017

De Europese atletiekfederatie gaat dopingtesten van atleten die een Europees record vestigen minstens tien jaar bewaren. Dat kondigde de Noorse directeur Svein Arne Hansen maandag aan. Vorige week stelde Hansen al een taakgroep in die alle bestaande Europese atletiekrecords gaat onderzoeken. De Europese bond wil er zeker van zijn dat de records zuiver zijn.

Het tien jaar lang bewaren van bloed- en urinemonsters is in lijn met het beleid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat monsters die worden afgenomen bij dopingcontroles op Olympische Spelen tevens tien jaar bewaart. Hansen: ‘We willen de bedriegers in onze sport nooit het gevoel geven dat ze ermee wegkomen omdat ze niet onmiddellijk zijn betrapt.’

Het IOC betrapte vorig jaar met nieuwe opsporingsmethoden meer dan honderd olympiërs bij het opnieuw testen van bloed- en urinemonsters die waren afgenomen bij de Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012.

‘Europees kampioen worden in een Europees record is het hoogtepunt van onze sport in Europa. De houders van die records moeten helden zijn over wie geen enkele twijfel mag bestaan over hun geloofwaardigheid. Wij vermoeden dat dit niet het geval is bij sommige van deze records en om die reden wil ik dit uitgezocht hebben', aldus Hansen, die in september 2017 een rapportage verwacht.

Dafne Schippers is sinds 2015 in het bezit van het Europese record op de 200 meter. Ze liep op de WK van Peking in 21,63 naar het goud. Lornah Kiplagat bezit nog drie Europese wegrecords: 15 kilometer (46.59), 20 kilometer (1.02.57) en halve marathon (1.06.25).

Dafne Schippers wint goud op de 100 meter tijdens het EK atletiek in 2016 in AmsterdamBeeld Jiri Buller
We willen de bedriegers in onze sport nooit het gevoel geven dat ze ermee wegkomen
directeur Europese atletiekfederatie

11:15 dinsdag 31 januari 2017

Ajacied Anwar El Ghazi vertrekt definitief naar Lille. Dat hebben beide clubs op hun website bekendgemaakt. De overstap hing al langer in de lucht, maar op de slotdag van de transferperiode tekende El Ghazi dan toch voor 4,5 jaar bij de Franse club. Naar verluidt betaalt Lille 8 miljoen euro voor de 21-jarige aanvaller.

El Ghazi trainde sinds vorige week al niet meer mee met de Amsterdamse selectie van trainer Peter Bosz en ontbrak zondag ook in de gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (3-0).

El Ghazi speelde meer dan honderd officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. Hij maakte op 3 augustus 2014 zijn debuut en maakte in totaal 23 doelpunten. Zijn contract in Amsterdam liep nog tot medio 2019. El Ghazi had eind oktober een aanvaring met Bosz op het trainingsveld en moest daarna voor straf een maand met de beloften meedoen.

De tweevoudig international gaat nu aan de slag bij Lille, de nummer elf van de Ligue 1. ‘Ik heb een heel goed gevoel bij Lille en kan niet wachten om hier te beginnen', zei El Ghazi dinsdag tegen het ANP. ‘Ik weet dat Patrick Kluivert hier heeft gespeeld en ook Eden Hazard. Dat zijn grote namen, wat betekent dat Lille een grote club is', aldus El Ghazi.

El Ghazi treft in de Franse competitie onder anderen Memphis Depay, die onlangs van Manchester United overstapte naar Olympique Lyon. Ajax wil de Braziliaanse jeugdinternational David Neres aantrekken als vervanger van El Ghazi. De 19-jarige Neres, die in eigen land bij São Paulo speelt, moet zo'n 15 miljoen euro kosten.

Twitter bericht wordt geladen...

Anwar El Ghazi (l) en FC Utrecht speler Robin van der MeerBeeld ANP Pro Shots

16:19 maandag 30 januari 2017

Jan Siemerink stopt per 1 maart als technisch directeur van de Nedelandse tennisbond. Dit maakte de KNLTB maandag bekend. Het contract van de oud-tennisser zou in 2017 aflopen, maar de bond heeft besloten vanwege een ‘verschil in inzicht’ de overeenkomst niet te verlengen.

‘Als bestuur en directie stonden we voor een heel lastig besluit’, zegt Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB, op de website van de bond. ‘Jan heeft een positieve bijdrage geleverd aan het tennis in Nederland en is een zeer gewaardeerde collega. Maar door een verschil in inzicht moeten we helaas afscheid van hem nemen.’

Siemerink werkte sinds 2007 voor de KNLTB. Hij begon als captain van het Daviscupteam en was vanaf 2012 tevens technisch directeur. Al in december droeg Siemerink zijn taken als captain van het Daviscupteam over aan Paul Haarhuis.

In zijn functie als technisch directeur was Siemerink verantwoordelijk voor top- en jeugdtennis en zette hij zich in voor een betere topsportcultuur. Een meningsverschil over de voortgang hiervan zou tot de breuk geleid hebben.

‘Het was en is mijn ambitie om tennis in Nederland nog beter op de kaart te zetten’, zegt Siemerink op de site van de tennisbond. 'De afgelopen jaren heb ik me volledig en met heel veel plezier ingezet voor het Nederlandse tennis. De eerste stappen op weg naar verbetering zijn zeker zichtbaar. We hebben alleen een andere visie over de voortgang. Dan is het uiteindelijk beter dat ieder zijn eigen weg gaat.'

Voormalig bondsbestuurslid toptennis Martin Koek neemt de taken van Siemerink voorlopig waar.

Jan Siemerink (l) in 2015, als captain van het Daviscupteam, in gesprek met Thiemo de BakkerBeeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

16:45 vrijdag 27 januari 2017

Schaatsicoon Rintje Ritsma kwam vrijdag van een koude kermis thuis. Bij de officiële opening van het vernieuwde Thialf werd hem de toegang geweigerd. De 46-jarige Fries was uitgenodigd om het festijn bij te wonen, maar was vergeten zijn komst te bevestigen. Daardoor stond zijn naam niet op de gastenlijst en mocht hij er van de beveiliging niet in. Koning Willem-Alexander kon hem dus niet de hand schudden, maar wel zijn foto bekijken in de eregalerij van de schaatstempel.

Ritsma reageerde op Twitter laconiek op het incidentje. 'Jammer dat ik er niet bij mocht zijn. Het was meteen lastig bij de ingang. Nou dan ga ik toch weer, hahaha.' Zijn voormalig ploeggenoot en rivaal Falko Zandstra was met Ritsma mee en mocht wel naar binnen. Maar hij toonde zich volgens de NOS solidair en vertrok ook weer.

‘Ik had een uitnodiging gekregen, maar ik moest mijn komst nog bevestigen’, legde Ritsma later uit aan de NOS. 'Dat was ik vergeten. In eerste instantie kon ik ook niet, maar later kon ik toch wel. Toen werd het een heel gedoe. Ik moest mijn legitimatie aan de politie laten zien en daar had ik geen zin in. Ik had geen zin in een poppenkast.’

Ritsma: 'Ik ben er vrij vaak. Het is echt niet zo dat ik me meer voel dan de rest. Ik dacht: het zal wel. Falko Zandstra was met mij mee en had geen zin om in zijn eentje naar binnen te gaan. Hij zei: als jij niet gaat, ga ik ook niet. Als het zo moet...’

Begin januari, tijdens de EK allround en de EK sprint, kreeg Ritsma in een uitverkocht Thialf nog de KNSB-oeuvreprijs uitgereikt door Ard Schenk.

Voormalig manager van Thomas Dekker naar de rechter om biografie
Beeld ANP
Ik moest mijn legitimatie aan de politie laten zien en daar had ik geen zin in. Ik had geen zin in een poppenkast
Rintje Ritsma
Rintje Ritsma krijgt de KNSB oeuvre prijs uit handen van Ard Schenk tijdens het EK Sprint in Thialf.Beeld ANP

14:22 vrijdag 27 januari 2017

De Formule 1 telt komend seizoen een team minder. De Britse renstal Manor is vrijdag definitief omgevallen. De curatoren hebben geen nieuwe investeerders kunnen vinden voor het noodlijdende team en staakten vrijdag de zoektocht naar een nieuwe koper. De meer dan tweehonderd medewerkers van de fabriek in Banbury zijn naar huis gestuurd en hebben te horen gekregen dat er geen werk meer voor ze is.

Het failliet van Manor betekent dat er op 26 maart bij de opening van het seizoen in Australië tien teams aan de start verschijnen en dat het veld uit twintig auto's bestaat.

'Het is bijzonder spijtig dat het team de deuren moet sluiten. Het personeel krijgt het salaris van januari nog uitbetaald, maar we zullen volgende week de ontslagprocedure in gang zetten', zei een van de curatoren.

Manor verkeerde al geruime tijd in financiële nood en stond sinds kort onder curatele. Het team eindige vorig jaar als elfde en laatste in het WK. De twee bolides reden voortdurend in de achterhoede. De Duitser Pascal Wehrlein was het hele seizoen een van de wedstrijdrijders, de Indonesiër Rio Haryanto werd halverwege het jaar vervangen door de Fransman Esteban Ocon. Wehrlein rijdt volgend jaar voor Sauber, Ocon heeft voor 2017 een zitje bij Force India.

Zakenman Stephen Fitzpatrick kocht Manor twee winters geleden, toen de renstal onder de naam Marussia ook al op de rand van een faillissement stond en er een schuld van 35 miljoen pond (40 miljoen euro) was opgebouwd. Hij heeft volgens de curator hard gewerkt om nieuwe geldschieters binnen te halen, maar is daar niet op tijd in geslaagd.

Zo traint Max Verstappen in een F1-simulator

Max Verstappen brengt meer tijd door in een simulator dan in een Formule-1-wagen. In de winter maakt hij overuren om het geheim van zijn nieuwe auto te ontrafelen. Hoe beter de simulator, hoe beter de coureur.

Esteban Ocon van Manor bij de Grand Prix van MexicoBeeld ANP

08:22 vrijdag 27 januari 2017

De rentree van golficoon Tiger Woods op de Amerikaanse Tour is donderdag (plaatselijke tijd) uitgelopen op een sof. De 41-jarige golfmiljardair legde zijn eerste ronde van het Farmers Insurance Open in San Diego af in 76 slagen, vier boven par, en vond zichzelf terug op plaats 133 in de tussenstand.

Woods was door rugoperaties meer dan een jaar afwezig. Hij speelde vorig jaar december al wel de Hero World Challenge, maar dat invitatietoernooi maakt geen deel uit van de proftour PGA. Op de golfbaan van Torrey Pines, waar hij in het verleden grote successen boekte, ging het de eerste negen holes nog redelijk, maar hij verprutste het op de terugweg naar het clubhuis. 'Het was zwaar, ik raakte op tweede negen holes geen bal goed en lag meestal in het hoge gras', zei Woods.

Hij moet vrijdag in de tweede ronde hard werken de cut te halen van het toernooi, dat hij zeven keer won. De Britse olympisch kampioen Justin Rose nam de leiding in het Farmers Insurance met 65 slagen (-7).

Tiger Woods in actieBeeld anp

15:49 donderdag 26 januari 2017

De Engelse voetbalclub Southampton is voor een deel in Chinese handen. De stadionbouwer Lander Sports Development uit China verklaarde donderdag een overeenkomst te hebben gesloten met Katharina Liebherr, de eigenares van Southampton, de club van Virgil van Dijk en Jordy Clasie. Exacte bedragen zijn niet bekend gemaakt, maar Engelse media melden dat het Chinese bedrijf 200 miljoen pond (ruim 235 miljoen euro) neertelt voor zeggenschap.

Met de Chinese investeerder gaat de huidige nummer 11 van de Premier League clubs als Aston Villa, West Bromwich Albion, Birmingham City en Wolverhampton Wanderers achterna.

Volgens schattingen hebben Chinese ondernemingen en personen afgelopen jaar 3 miljard dollar aan investeringen in het Engelse voetbal gedaan, onder impuls van president Xi Jinping, die van zijn land een voetbalgrootmacht wil maken.

Southampton-supporter bij het stadionBeeld anp

Miljoenen uit (en in) China

Toen president Xi het Chinese voetbal bombardeerde tot landsbelang, gooiden Chinese rijken alle remmen los. Miljoenen vloeiden naar het buitenland. Dat was ook niet zijn bedoeling, vandaar dat Xi nu maatregelen neemt. Een verslag van China-correspondent Marije Vlaskamp. (+)

Vanaf komend seizoen mogen de ploegen uit de Chinese Super League per wedstrijd slechts drie buitenlandse spelers gebruiken, een minder dan nu het geval is. Daarmee wil de Chinese overheid de geldsmijterij waarmee de Chinese eredvisie buitenlandse voetbalspelers naar China lokt aan banden leggen.

http://www.volkskrant.nl/sport/china-wil-voetbalmiljoenen-investeren-in-eigen-kweek~a4445987/

08:14 donderdag 26 januari 2017

Serena Williams staat zaterdag voor de achtste keer in haar tennisloopbaan in de finale van het enkelspel op de Australian Open. De Amerikaanse tennisster liet donderdag in de halve eindstrijd de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni kansloos. Williams gunde haar opponente, in een partij die vijftig minuten duurde, slechts drie games: 6-2 6-1.

Williams treft in de eindstrijd haar oudere zus Venus, die eerder donderdag won van de Amerikaanse Coco Vandeweghe.

Venus WilliamsBeeld reuters

06:54 donderdag 26 januari 2017

Venus Williams staat voor het eerst sinds 2003 weer in de finale van de Australian Open. De 36-jarige Amerikaanse was in de halve eindstrijd in drie sets te sterk voor haar landgenote Coco Vandeweghe. Ze won de partij met 6-7 (3) 6-2 6-3.

Williams haalde veertien jaar geleden voor de eerste keer de finale van het grandslamtoernooi in Melbourne. Ze verloor toen van haar zus Serena. De twee kunnen zaterdag opnieuw tegenover elkaar komen te staan als Serena in haar halve finale wint van de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni.

Venus Williams werd vorig jaar al in de eerste ronde uitgeschakeld, maar is dit jaar aan een fraaie reeks bezig. De emotionele Williams was dolblij nadat ze het winnende punt had geslagen. 'Dit betekent zoveel voor mij. Zij speelde zo goed. Het is geweldig om deze partij te winnen. Dit is meer dan de kers op de taart en meer dan waar ik ooit van heb durven dromen.'

Williams stond in 2009 op Wimbledon voor het laatst in de finale van een grandslamtoernooi.

Twitter bericht wordt geladen...

22:15 woensdag 25 januari 2017

Een primeur in het bekertoernooi: scheidsrechter Pol van Boekel trok woensdagavond een strafschop die hij had toegekend aan FC Utrecht in na het zien van de videobeelden.

FC Utrecht kreeg een kwartier voor tijd bij een achterstand van 1-2 een strafschop na een handsbal van Omar El Baad, verdediger van opponent Cambuur Leeuwarden. Die kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm na een omhaal van Sébastien Haller. Van Boekel floot in eerste instantie voor een strafschop, maar besloot alsnog de beelden terug te kijken op een televisiescherm langs de zijlijn.

Het resultaat: de scheidsrechter kwam terug op zijn beslissing en gaf Cambuur een vrije trap voor gevaarlijk spel van Haller. Het was voor het eerst dat zo'n beslissing op de Nederlandse velden wordt teruggedraaid na de inzet van videobeelden. Utrecht wist alsnog een gelijkmaker te scoren, maar in de strafschoppenserie kwam Cambuur als gelukkigste uit de bus.

Cambuur viert de bekeroverwinning.Beeld anp
Van Boekel trekt zijn beslissing in na het zien van de beelden.Beeld anp

07:57 woensdag 25 januari 2017

De selectie van het Nederlands honkbalteam voor de World Baseball Classic (WBC) begint steeds meer vorm en kwaliteit te krijgen. Didi Gregorius en Jurickson Profar, beiden actief in de Amerikaanse Major League, hebben ook hun deelname toegezegd aan het prestigieuze evenement. Daarmee voegen de twee zich bij Andrelton Simmons, Xander Bogaerts, Jonathan Schoop en Rick van den Hurk, die zich als profspelers eerder al voor de WBC beschikbaar stelden voor het Nederlandse honkbalteam.

Profar komt in de Major League Baseball uit voor de Texas Rangers. Gregorius speelt in de MLB voor de befaamde New York Yankees.

Nederland is bij de WBC ingedeeld in groep A, met Zuid-Korea, Taiwan en Israël als tegenstanders. De wedstrijden in deze poule worden gespeeld in het Gocheok Sky Dome in Seoul in Zuid-Korea. Op 7 maart is het thuisland de eerste tegenstander van Oranje, dat het een dag later opneemt tegen Taiwan. Op donderdag 9 maart is Israël de laatste opponent in de eerste ronde.

De Nederlander Didi GregoriusBeeld anp

07:56 dinsdag 24 januari 2017

Tennisster Venus Williams heeft voor het eerst in veertien jaar de halve finales van de Australian Open bereikt. In de kwartfinales versloeg de 36-jarige Amerikaanse de Russin Anastasia Pavlioetsjenkova in twee sets: 6-4 7-6 (7-3). Ze werd daarmee de oudste vrouw in het professionele tennistijdperk bij de laatste vier in Melbourne.

De oudste van de zusjes Williams won het Australische grandslamtoernooi nog nooit. Venus Williams bereikte in 2003 wel de finale, waarin ze verloor van zusje Serena. Een nieuwe 'Sister Act' is dit jaar opnieuw mogelijk. Venus treft in de halve finale landgenote Coco Vandeweghe, Serena moet in de kwartfinale eerst nog zien af te rekenen met de Britse Johanna Konta. Als de zussen blijven winnen, treffen ze elkaar zaterdag in de finale.

'Ik ben helemaal in de wolken', jubelde Venus, die zeven grandslamtitels op zak heeft. 'Ik heb hier niets te verliezen, maar ik wil door blijven gaan. Tevreden ben ik nog lang niet.'

De Amerikaanse veterane strandde vorig jaar bij de Australian Open al in de eerste ronde. Op Wimbledon liet Venus weer iets van haar oude glans zien door de halve finales te halen, iets wat ze nu ook in Melbourne heeft gepresteerd.

De halve finale wordt een Amerikaans onderonsje met Vandeweghe, die in de vierde ronde titelverdedigster en nummer één van de wereld Angelique Kerber uit het toernooi sloeg. De 25-jarige tennisster rekende dinsdag in de kwartfinale ook af met de als zevende geplaatste Garbiñe Muguruza uit Spanje, in twee sets: 6-4 6-0.

De Zwitserse tennisser Stan Wawrinka is de eerste halvefinalist bij de mannen op de Australian Open. De als vierde geplaatste Wawrinka rekende dinsdag in de kwartfinale af met de Fransman Jo-Wilfried Tsonga: 7-6 (2) 6-4 6-3. Mogelijk komt het in de halve finale tot een Zwitsers onderonsje met Roger Federer, die dan wel eerst moet afrekenen met de Duitser Mischa Zverev.

Williams versloeg de Russin Anastasia Pavlioetsjenkova.Beeld epa
Venus Williams viert haar overwinning.Beeld ap

13:52 maandag 23 januari 2017

In 2018 vindt het WK voetbal plaats in Rusland, een land dat niet bepaald van onbesproken gedrag is de afgelopen jaren. Vitali Moetko, minister van Sport, blijft ontkennen dat er op grote schaal doping is gefaciliteerd en aangemoedigd door de regering.

Nee, Rusland is een schoon en eerlijk sportland. De ideale plek voor de WK-loting? Het Kremlin natuurlijk. 'We hebben het Kremlin voorgesteld als locatie voor de loting en de wereldvoetbalbond FIFA is daarmee akkoord gegaan', liet Moetko, tegenwoordig een van de vicepremiers in het kabinet-Medvedev, weten.

De loting voor de groepen van het WK dat in de zomer van 2018 plaatsvindt, is op 1 december.

Grote klok bij het Kremlin die aftelt naar de dag dat het WK voetbal begint.Beeld anp

09:01 maandag 23 januari 2017

122-73 stond er op het scorebord na de wedstrijd tussen de Dallas Mavericks en de LA Lakers. Het is de grootste nederlaag ooit in de NBA voor de club uit Los Angeles, ook zestienvoudig kampioen van de NBA.

De Mavericks liepen weg in het tweede kwart en sloegen toen al een gat van 34 punten. De ploeg speelde sterk, met bijna alle spelers op scherp. Zeven scoorden in de dubbele punten, met Justin Anderson als topschutter met 19 punten.

Bij de ploeg uit Los Angeles lukte vrijwel niets. 'Zij schoten raak. Wij niet. En zij verdedigden, wij niet. Zo simpel is het', aldus speler Larry Nance Jr. in een reactie. Voor de Mavericks was het de grootste zege in de clubgeschiedenis en al de dertiende op rij op de Lakers.

Basketballers van de Los Angeles Lakers hebben hun grootste nederlaag ooit in de NBA geledenBeeld anp

15:00 vrijdag 20 januari 2017

Yvonne Nauta heeft vrijdag bij de NK allround in Heerenveen de 3000 meter op haar naam geschreven. De 25-jarige schaatsster van het gewest Friesland zegevierde in een tijd van 4.06,54. Marije Joling eindigde als tweede (4.07,78) en Melissa Wijfje reed de derde tijd (4.08,37).

Na twee afstanden leidt Joling, die als derde uitkwam op de 500 meter in 39,98, in het tussenklassement. Linda de Vries, tweede op de 500 meter en vijfde op de 3000 meter, neemt de tweede plek in. Haar achterstand op Joling bedraagt slechts 0,11 seconde op de 1500 meter, die zaterdag op het programma staat. Nauta, die in 2014 de Nederlandse allroundtitel won, staat na de eerste dag op de derde plaats, op 1,55 seconden van de klassementsleidster.

15:03 vrijdag 20 januari 2017

Memphis Depay heeft de overgang van Manchester United naar Olympique Lyon afgerond. De aanvaller wordt vrijdagmiddag gepresenteerd bij de komende tegenstander van AZ in de Europa League.

José Mourinho, de coach van Manchester United die Memphis, had toch mooie woorden voor de jonge aanvaller. 'In plaats van uitleggen waarom het niet werkte, is het voor mij makkelijker om aan te geven dat hij een fantastische prof is. Dat verdient hij ook', zei de Portugees vrijdag op een persconferentie. 'Er onstaat een beeld van iemand door een foto in een geweldige auto of met een specifieke kledingstijl. Maar dat beeld is totaal verkeerd. Die jongen had respect voor iedereen, werkte hard voor zijn kansen en was gefrustreerd omdat hij die niet kreeg. Ik kan alleen maar goede dingen over hem zeggen.'

Lees hier het hele verhaal van Willem Vissers over Memphis:
'Hij sprak veel over het vak met Zlatan Ibrahimovic en trok graag op met de duurste voetballer van de wereld, Paul Pogba. Maar dat was niet genoeg om te slagen bij Manchester United.'

Die jongen had respect voor iedereen, werkte hard voor zijn kansen en was gefrustreerd omdat hij die niet kreeg
José Mourinho over Memphis
Memphis DepayBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

13:15 vrijdag 20 januari 2017

Jorien ter Mors heeft vrijdag in Thialf de eerste afstand bij de NK allround gewonnen. De Twentse schaatsster zegevierde op de 500 meter in een tijd van 38,59 seconden. Op ruim een seconde eindigde Linda de Vries als tweede (39,68), gevolgd door Marije Joling op de derde plek (39,98).

Ter Mors gaf in Heerenveen de voorkeur aan de NK allround boven de NK sprint, maar ze moest na de 500 meter de rest van het toernooi afzeggen vanwege ziekte.

De Nederlands kampioene op de 500 en 1000 meter had naar eigen zeggen een extra trainingsprikkel nodig. De Nederlandse allround kampioene van het seizoen 2012-2013 was als nummer twee van de EK sprint al zeker van deelname aan de WK sprint eind februari in Calgary.

Bij de mannen won Koen Verweij de 500 meter. De kampioen van 2014 schreef de 500 meter op zijn naam in een tijd van 36,45 seconden. Patrick Roest (21) eindigde sterk als tweede in 36,53. Daarmee verbeterde de nummer drie van vorig jaar zijn persoonlijke record, dat op 36,77 stond. Titelhouder Jan Blokhuijsen eindigde als derde in 36,58.

Blokhuijsen eindigde eerder deze maand achter Sven Kramer als tweede bij de EK allround. De 27-jarige rijder van Justlease.nl is daardoor al zeker van deelname aan de WK allround begin maart in Hamar.

Zesvoudig kampioen Kramer ontbreekt in Thialf. De kopman van Team LottoNL-Jumbo geeft in deze periode de voorkeur aan een trainingskamp in Collalbo.

Jorien ter MorsBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

Koen VerweijBeeld anp

09:58 vrijdag 20 januari 2017

Kenenisa Bekele is er vrijdag niet in geslaagd het wereldrecord op de marathon aan te scherpen. De Ethiopiër kwam in Dubai al bij de start ten val en stapte na 22 kilometer uit de race.

De wereldrecordhouder op de 5000 en 10.000 meter wilde in Dubai de werelds beste tijd (2.02.57) van zijn landgenoot Dennis Kimetto aanvallen. Hij denkt ooit 2.01.30 te kunnen lopen. De zege in Dubai ging naar de Ethiopiër Tamirat Tola (2.04.11).

Lees ook over de wedloop naar de magische grens van 2 uur. Gaat het in 2017 lukken? Het geldt als het grootste avontuur binnen de atletiek: de marathon lopen in minder dan twee uur. Mogelijk gebeurt het al in 2017. Een wedloop tussen sportmerken en wetenschappers tekent zich af.

Kenenisa Bekele tijdens de marathon van BerlijnBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

22:49 woensdag 18 januari 2017

Manchester United heeft de gelederen versterkt met een voormalig inspecteur van de plaatselijke politie. Die gaat bij de club van José Mourinho aan de slag als contraterrorisme-manager om de beveiliging van de club op te poetsen.

De aanstelling van de anonieme veiligheidsmanager volgt op een tweetal incidenten in het stadion van Man U. Voor aanvang van een duel tegen Bournemouth in mei werd Old Trafford ontruimd, nadat een verdacht pakket was aangetroffen in de wc. Vals alarm, bleek later: het neppakket was per abuis blijven liggen na een veiligheidsoefening.

Het andere voorval vond een half jaar later plaats. Twee fans, verstopt in de toiletten, brachten de nacht door op Old Trafford. Ze hoopten zo de wedstrijd tegen Arsenal te kunnen bijwonen. Een onschuldige studentenstreek, maar wel één die aantoonde dat de beveiliging op Old Trafford niet waterdicht is.

De club uit Manchester scherpte eerder al de beveiliging aan na de aanslagen in Parijs november 2015. Aan de poort van Old Trafford wordt strenger gefouilleerd, auto's worden gecheckt en de ramen zijn bedekt met anti-schervenfolie, in het geval van een explosie.

Old Trafford.Beeld anp
Old Trafford.Beeld getty

22:44 woensdag 18 januari 2017

Simon Schouten heeft in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs gewonnen. Hij legde de 125 ronden van 333 meter het snelst af voor Robert Post en Sjoerd den Hertog.

Negen man hadden een rondje gepakt op het peloton en maakten onder elkaar uit wie de wedstrijd zou winnen.

'Die had ik nog niet', reageerde Schouten, de broer van Irene Schouten, die zelf derde werd bij de vrouwen. 'Ik wist wel dat ik een kans had in de sprint.'

Twitter bericht wordt geladen...

22:44 woensdag 18 januari 2017

Robin Haase is woensdag ook uitgeschakeld in het dubbelspel van de Australian Open. Samen met zijn Duitse partner Florian Mayer was de beste Nederlandse tennisser in de eerste ronde niet opgewassen tegen de Australiërs Alex Bolt en Bradley Mousley 3-6 7-5 4-6.

Haase liet dinsdag in de eerste ronde van het enkelspel nog de talentvolle Duitser Alexander Zverev ontsnappen: 2-6 3-6 7-5 6-3 6-2.

Robin Haase.Beeld afp

11:42 woensdag 18 januari 2017

Lisa van der Geest heeft woensdag in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen gewonnen. In een sprint versloeg ze Emma Engbers die tweede werd. Topfavoriete Irene Schouten eindigde door een fout in de laatste bocht als derde in een race van 80 ronden van 333 meter.

Van der Geest maakte deel uit van een kopgroep van acht schaatssters die een ronde voorsprong had op het peloton. 'Supermooi', vond de winnares haar overwinning. 'Er hangt een mooie sfeer hier. Er zijn erg veel mensen en het was ook nog eens live op televisie.'

Een andere favoriete, de Italiaanse Francesca Lollobrigida, deed niet mee omdat er geen plek meer voor haar was.

Twitter bericht wordt geladen...