Direct naar artikelinhoud

'Tim Cook dreigde Uber uit App Store te gooien om privacyschending'

Uber brak een tijd lang moedwillig Apple's privacyregels. Het taxibedrijf bouwde in het geniep een functie om mensen die de taxi-app verwijderden te kunnen blijven volgen. Pas toen Applebaas Tim Cook dit in 2015 ontdekte - en dreigde Uber uit de App Store te gooien - werd de functie gedeactiveerd. Dat schrijft The New York Times in een profiel over Uber-ceo Travis Kalanick.

Tim CookBeeld ap

Toen 'risicoverslaafde' Kalanick begin 2015 het kantoor van Tim Cook binnenstapte was hij bloednerveus, schrijft de Amerikaanse krant, die zich baseert op gesprekken met meer dan vijftig (oud-)werknemers en betrokkenen. De App Store is een van Ubers belangrijkste levensaders. Afsluiting zou het vervoersbedrijf miljoenen klanten kosten.

In het gesprek dat volgde bleek dat Cook niet alleen wist hoe Uber klanten die de app verwijderden in de gaten hield, maar ook hoe Kalanicks ontwikkelaars de functie voor Apple probeerden te verbergen. Zij zorgden ervoor dat Ubers privacyschending rondom het Apple-hoofdkwartier in Cupertino onzichtbaar was.

Na Cooks dreigement om Ubers app te verwijderen liet Kalanick de volgfunctie deactiveren, zonder klanten over het bestaan van de functie te vertellen. Nu, jaren later, komen (ex-)gebruikers alsnog te weten dat zij door het taxibedrijf konden worden gevolgd. Volgens The New York Times gaat het niet om gebruikers die de app voorgoed verwijderden, maar om klanten die hem na het wissen opnieuw installeerden.

Schandalen

Door deze mensen te volgen, middels een techniek die 'fingerprinting' heet, wilde Uber fraude tegengaan. Het bedrijf worstelde met Chinese Uber-chauffeurs die gestolen telefoons opkochten, wisten, opnieuw van Uber voorzagen en dan ritjes bij zichzelf bestelden. Op die manier verdienden ze extra geld.

In een reactie noemt een Uberwoordvoerder deze manier van fingerprinting een 'normale manier' om fraudeurs te stoppen, en een belangrijke veiligheidsmaatregel. 'Zo kunnen slechte personen niet steeds opnieuw Uber op een gestolen telefoon zetten, een gestolen creditcard gebruiken om een duur ritje te maken, en dan de telefoon weer schoonvegen.'

Voor Apple maken Ubers beweegredenen echter geen verschil. Van de techgigant mogen bedrijven de identiteit van iPhone-bezitters die hun apps verwijderen daarna onder geen enkel beding meer achterhalen.

Dat Uber vaker regels aan zijn laars lapt, bleek ook al uit het bestaan van Greyball, een nep-app met nepchauffeurs die het bedrijf gebruikte om toezichthouders om de tuin te leiden. En dat is bij lange na niet het enige schandaal waarin het bedrijf de afgelopen tijd verzeild raakte. Na onthullingen over seksuele intimidatie, bedrijfsspionage en leugens over zelfrijdende auto's, zag het vervoersbedrijf verschillende bestuurders vertrekken.

Kalanick zelf is er nog, maar na het jongste schandaal is de vraag voor hoe lang.

Lees ook

Taxidienst Uber lijkt in een ongecontroleerde slip geraakt. Dit zijn de acht plagen die Uber troffen. (+)

'Er hangt een giftige atmosfeer voor vrouwen.' Bij bedrijven als Uber worden vrouwelijke werknemers seksistisch behandeld. (+)http://www.volkskrant.nl/binnenland/dit-zijn-de-acht-plagen-die-taxidienst-uber-teisteren~a4469297/

Lees ook
Beeld epa