De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verkrachter had
proefverlof


Zus: 'Jack is gek'

   
 

AMSTERDAM - De verdachte Eindhovense serieverkrachter, die eind vorige week werd gearresteerd, was met proefverlof gestuurd. Dit heeft zijn familie gisteren bevestigd aan deze krant.

De 37-jarige Jack V. blijkt eerder veroordeeld wegens zedenmisdrijven, gewelddadigheden en brandstichtingen. De politie vermoedt nu dat hij tijdens zijn verlof in amper zes weken tijd vier vrouwen op beestachtige wijze verkracht heeft. De slachtoffers hebben stuk voor stuk een zwaar trauma overgehouden aan de gruwelmisdrijven.

Jack V. , die eerder een voorwaardelijke tbs kreeg opgelegd, zat een celstraf van een jaar uit, eerst in de strafgevangenis in Sittard en later in Doetinchem. Op oudejaarsdag mocht hij twee maanden met verlof. Hij moest dan wel bij zijn broer Peter intrekken in het stadsdeel Stratum.

Amper een dag later op 1 januari jl. werd het eerste slachtoffer verkracht op amper een paar honderd meter van deze flatwoning. Ook de plaatsen waar de andere drie slachtoffers gegrepen werden, liggen op een steenworp afstand van het huis. De dader gebruikte volgens de politie buitensporig veel geweld.

Een van de slachtoffers werd na de verkrachting gedwongen haar adres te geven. Zij werd met een fietsslot de tanden uit de mond geslagen.

Jack V.'s zus Ingrid V. (32) zegt het schandalig te vinden dat haar broer proefverlof kreeg. "Onbegrijpelijk. Ik schaam me kapot voor iedereen", aldus Ingrid die eerder al brak met haar broer. "Ik sta gewoon te trillen op mijn benen. Ik wil zo snel mogelijk verhuizen, weg uit Eindhoven. We wisten dat Jack gevaarlijk kan zijn. Zeker als hij te veel drinkt. Hij was altijd het zwarte schaap van de familie. Hij spoort niet, hij had gewoon tbs moeten krijgen. Dan hadden ze hem misschien kunnen helpen."

Jack V. blijkt al van kinds af aan een probleemgeval. Hij groeide op in een gezin met zeven kinderen, vijf jongens en twee meisjes, in de wijk Stratum. Volgens de zus werd de moeder vroeger thuis mishandeld door de vader, die ook dronk. Beide ouders zijn in juli 2000 kort na elkaar overleden. Jack V. verbleef sinds zijn negentiende ook zo'n vier jaar lang in de jeugdinrichting Wapenveld bij Zwolle.

De verdachte werd afgelopen vrijdag door een arrestatieteam overmeesterd in de Albert Heijn aan de Leenderweg in Eindhoven, waar hij een pizza en drank zou gaan halen. De woning van zijn broer werd al enkele dagen in de gaten gehouden door een politieobservatieteam.

Cola-Jack

Peter V. (36): "Jack bleef wel erg lang weg. Ik dacht: 'hij zal wel in de kroeg zitten'. Maar rond 20.30 uur viel de politie met tien man binnen. Ze namen al zijn kleding, schoenen, zelfs zijn aftershave mee. Ook mijn Batavusfiets is in beslag genomen."

De broer zegt al die weken niets gemerkt te hebben. "Jack zat meestal laat te chatten als ik sliep. Hij dronk veel, heel veel. Ik weet zeker dat als hij de dader is hij flink zat moet zijn geweest. Als hij nuchter is, zou er bij hem een belletje gaan rinkelen, zo van dit is fout. Ooit heeft hij vijf jaar lang geen druppel gedronken. Iedereen noemde hem cola-Jack. Toen ging het best goed met hem. Maar steeds als hij gezopen heeft, denkt hij dat hij alles mag en kan. Hij wordt impulsief, agressief. Maakt ook met iedereen ruzie. Hij denkt dan dat hij onoverwinnelijk is of zo. Jack mag dan ziek zijn maar hij blijft mijn broer. Ik zal hem ook nooit laten vallen."

De broer zegt dat hij voor Jacks proefverlof schriftelijk moest verklaren dat Jack V. bij hem in huis zou verblijven. "Ik vind het vreselijk. Nieuwjaarsnacht zijn we nog doorgezakt. Ik ben toen gaan slapen. Hij vertelde nog dat hij alles kon krijgen in de bajes. Canal+, sekslijnen, noem maar op. Dat is toch niet te geloven?"

Jack V. werd eerder ook aangeklaagd wegens een ernstige vorm van stalking en doodsbedreiging van zijn ex-vriendin. De rechter-commissaris heeft zijn voorlopige hechtenis gisteren met tien dagen verlengd. Volgens de persofficier ontkent de verdachte elke betrokkenheid. De politie hoopt nu aan de hand van dna-bewijs de verkrachtingszaken op te kunnen lossen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.