Ombudsman: ‘Burgemeester Emmen moet in gesprek’

Burgers kunnen Nationale ombudsman Reinier van Zutphen inschakelen als ze in de clinch liggen met de overheid.

Burgers kunnen Nationale ombudsman Reinier van Zutphen inschakelen als ze in de clinch liggen met de overheid.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen doet vandaag Drenthe aan. Hij laat zich onder meer uit over Eric van Oosterhout. De burgemeester greep in bij een vechtscheiding. De ombudsman tikte hem daarover op de vingers.

‘Van Oosterhout doet er verstandig aan op korte termijn een gesprek te voeren over waarom hij ingreep bij de echtscheiding”, zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Burgers kunnen de ombudsman inschakelen als ze een probleem met een overheidsinstantie hebben.

Eric van Oosterhout, toen nog burgemeester van Aa en Hunze, kwam in actie bij een vechtscheiding van een zakelijke relatie. Dat escaleerde. Van Zutphen adviseerde de burgemeester excuses aan te bieden aan de ex-man van de relatie en met hem in een gesprek te gaan. Dat is tot op heden niet gebeurd. Er staat een afspraak voor 1 mei gepland.

Onverstandig

Niet verstandig, oordeelt ombudsman Van Zutphen. ,,Hoe eerder dergelijke kwesties besproken worden hoe beter.” Hij zegt Van Oosterhout na het uitkomen van zijn rapport te hebben gesproken. „Hij zou mijn advies in gesprek te gaan opvolgen. Daar ben ik blij om.”

De vrouw van het stel dat in een vechtscheiding zat, voelde zich bedreigd door haar ex-man en vroeg om hulp. Op basis van verstoring van de openbare orde greep de burgemeester in. Hij liet de politie en een gemeente-ambtenaar bij de man op bezoek gaan.

Excuses

De ex-man vraagt zich tot op heden af waarmee de burgemeester zich bemoeide. Hij deed eerst zijn beklag bij de geschillencommissie van de gemeente. Die zette vraagtekens bij de handelswijze van Van Oosterhout en adviseerde excuses aan te bieden. De ombudsman kwam later tot dezelfde conclusie.

De ex-man zegt maar een ding te willen van Van Oosterhout. Een gesprek op korte termijn en excuses van de burgemeester. ,,Dan is voor mij de kous af.”

Burgemeester Van Oosterhout zegt dat hij probeert de afspraak van 1 mei naar voren te halen. ,,Ik heb het na mijn benoeming in Emmen erg druk gehad.” Gaat hij zijn excuses aanbieden? ,,Dat hangt af van het gesprek. Als ik iets fout heb gedaan ben ik niet te beroerd mijn excuses aan te bieden.”

Ombudsman

Reinier van Zutphen staat vandaag op de markt in Assen met de gele Ombudsbus. Hij loopt ook een middag mee met de politie. Morgen is hij in Gasselternijveen.

De ombudsman behandelt jaarlijks 3500 tot 4000 zaken. ,,Vaak zijn gemeenten niet alert genoeg op signalen die burgers afgeven. Het gaat dan van kwaad tot erger. Als je niets doet, los je niets op. Als de ombudsman meekijkt worden instanties alerter. Van ‘oei, de ombudsman bemoeit zich er mee’.”

Zo heeft een vrouw uit Emmen geruime tijd problemen gehad met het persoonsgebonden budget van haar zorgbehoevende dochter. De vrouw kwam in grote financiële problemen en dreigde haar woning te worden uitgezet omdat ze de huur niet meer kon betalen. Na bemiddeling van de ombudsman werd de zaak geregeld.