Politie zoekt in polder Muntendam naar Jolanda Meijer

Een stil landweggetje in de Tussenklappenpolder tussen Muntendam en Zuidbroek. Daar zoekt de politie vandaag naar het lichaam van de sinds 1998 vermiste prostituee Jolanda Meijer.

Mogelijk ligt het lichaam van de tippelaarster uit Groningen begraven bij een hoogspanningsmast aan de Eendrachtsweg. Daarover kwam informatie bij de politie binnen na de uitzending van Opsporing Verzocht in oktober. In dat programma werd nogmaals aandacht gevraagd voor de onopgeloste cold case-zaak. Er kwamen meerdere tips binnen, waaronder een aantal anonieme.

In de polder zijn naast het cold case team ook specialisten van de mobiele eenheid (ME) aan het werk, evenals forensisch experts van de politie en het NFI, een team grondradar van de landelijke politiedivisie (kijkt naar verstoring van grond) en een loonwerker met kraan.

Het is niet de eerste keer dat de politie een grote zoekactie op touw zet voor de vermiste vrouw, die verslaafd was en werkte als prostituee in de Groninger binnenstad.

In februari 2000 wordt naar het stoffelijk overschot gezocht in een natuurgebiedje aan de noordzijde van de A7 bij Engelbert. Zes jaar later bij hoogspanningsmasten bij Meeden. En in Winschoten in een nieuwbouwwijk. Duikers zoeken onder een woonboot in de diepenring in Groningen en er wordt gegraven in het Stadspark. In september 2012 kamt de politie twee boerderijen uit bij Winsum. Er zijn aanwijzingen dat Meijer in een gierkelder zou liggen. Maar drie dagen intensief onderzoek levert niets op. Geen spoor van Jolanda Meijer.

Groot raadsel

De tippelaarster wordt voor het laatst in leven gezien op 7 februari 1998. Bij een politieactie in een drugspand aan de Bedumerstraat in Groningen. Zij is dan 35 jaar.

De verdwijning van de in Aduard opgegroeide Meijer is een van de grootste raadsels voor de Groninger politie. Haar ouders (vader overlijdt juni 2007) vermoeden dat ze is omgebracht omdat ze teveel wist van de drugswereld waarin ze verkeerde.

Bekenden van de vermiste tippelaarster zeggen dat zij Meijer nog na 7 februari 1998 hebben gezien en gesproken. Honderden tips trekt de recherche in de loop der jaren na en Opsporing Verzocht besteedt meerdere keren aandacht aan de zaak.

In 1999 looft Justitie een beloning uit van 25.000 gulden voor de tip die leidt tot de verblijfplaats of informatie over het lot van Meijer. De beloning wordt later bijgesteld en verhoogd tot 15.000 euro.

In de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw worden in totaal zeven Groningse prostituees omgebracht. Seriemoordenaar Willem van E. het beest van Harkstede bekent in 2001 de moord op drie van hen: Michelle Fatol, Annelies Reinders en Sasja Schenker. Hij wordt later ook in verband gebracht met de dood van prostituee Shirley Hereijgers en de verdwijning van Meijer. Bewijs daarvoor is er niet.